Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Amsterdam wil afvalverwerker AEB verkopen

De gemeente Amsterdam wil de noodlijdende afvalverwerker AEB verkopen. Adviseurs van KPMG onderzoeken daarbij verschillende varianten. Dat meldt het FD op basis van verschillende bronnen.

20 augustus 2019

De gemeente Amsterdam wil de noodlijdende afvalverwerker AEB verkopen. Adviseurs van KPMG onderzoeken daarbij verschillende varianten. Dat meldt het FD op basis van verschillende bronnen.

Nationale afvalcrisis
AEB kwam dit jaar in grote financiële problemen door achterstallig onderhoud. Hierdoor sloot de directie eind juni per direct vier van de zes afvalverbrandingsovens. AEB veroorzaakte daarmee een nationale afvalcrisis. De huisvuilverbrander verwerkt jaarlijks 1,4 miljoen ton afval. Ruim 70 procent daarvan wordt nu gedumpt op stortplaatsen of elders verbrand tegen veel hogere kosten.

Man en macht
Het afvalbedrijf en enig aandeelhouder Amsterdam proberen sindsdien met man en macht de problemen op te lossen. Ze worden bijgestaan door de bekende herstructureringsspecialist Alvarez & Marsal. Naar nu blijkt staat het bedrijf ook in de etalage. De gemeente Amsterdam heeft adviseurs van KPMG ingeschakeld om de verkoop op te starten.

Verschillende scenario's

Volgens het FD liggen er verschillende scenario's op tafel. Behalve een verkoop van het hele bedrijf, onderzoekt KPMG twee andere varianten. AEB kan worden opgeknipt en deels verkocht. Een ander scenario behelst het vinden van nieuwe aandeelhouders, bijvoorbeeld gemeenten of een commerciële partij.

Publieke dienstverlening garanderen

Later werd bekend dat het Amsterdamse college aan de gemeenteraad schrijft dat het de mogelijkheid onderzoekt om het AEB of delen daarvan te verkopen. De andere optie is een ingrijpende herstructurering van het bedrijf. De gemeente houdt zowel de lijn van herstructurering als van verkoop open. 'Voorop staat dat ook in de toekomst de publieke dienstverlening gegarandeerd is, maar dat hoeft niet met AEB in de huidige vorm te zijn', aldus het college.

Aangifte wegens lekken
De gemeente Amsterdam maakte ook bekend dat het op 15 juli juli aangifte heeft gedaan wegens lekken van geheime stukken uit een geheime raadsvoordracht naar De Telegraaf. De krant publiceerde naar aanleiding van die stukken dat Amsterdam tientallen miljoenen euro's zou uittrekken om te voorkomen dat AEB de deuren zou moeten sluiten. Het politieonderzoek naar het lekken vindt momenteel nog plaats. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / Projectmanager
AEB heeft een lange historie van achterstallig onderhoud. Dat was mede de reden voor de zelfstandiging.

Daarbij is Amsterdam door deskundigen vanaf het begin gewaarschuwd voor alle risico's. Risico's die ten koste van tientallen miljoenen onder tafel werden - en wórden - geveegd. Miljoenen die echter niet aan onderhoud werden - en wórden - besteed.



En nu keert de wal het schip en mag Amsterdam blij zijn als het niet een miljoenen-bruidschat mee moet geven om van AEB af te komen.

Elke potentiële partij zal immers de due diligence wél goed doen.



Eigenlijk een doorsnee verzelfstandigings-operatie dus.

'Not my money, not my problem'.

Interessant te zien waar de gedurende de afgelopen 10 jaar betrokken verantwoordelijken zijn terecht gekomen.
Manu / Beleidsadviseur
Bizar. Hoe kan een gemeente als enig aandeelhouder van dat lichaam het zover laten komen dat anderen letterlijk je rotzooi moeten opknappen (en opslaan)? Als je je kapitaal in een rechtspersoon steekt en het in de AVA alleen voor het zeggen hebt, kun je niet beweren dat je niet de mogelijkheden had om RvC en bestuurder op de vingers te kijken en te tikken. Amsterdam kan toch moeilijk beweren niet de deskundigheid in huis te hebben gehad om die (rechts)middelen te gebruiken die de wet aan aandeelhouders biedt.
Petra
Hoe je het ook bekijkt: er blijft in Nederland sprake van een verbrandingsoverschot.



Dus: AEB niet met alle mogelijke middelen in de benen houden of verkopen maar sluiten en opdoeken.



Er zullen op termijn nog meer verbrandingsinstallaties gesloten kunnen/moeten worden. Wat mij betreft overigens pas nadat alle stortterreinen in Nederland netjes zijn opgeruimd.
Advertentie