Man en macht
Het afvalbedrijf en enig aandeelhouder Amsterdam proberen sindsdien met man en macht de problemen op te lossen. Ze worden bijgestaan door de bekende herstructureringsspecialist Alvarez & Marsal. Naar nu blijkt staat het bedrijf ook in de etalage. De gemeente Amsterdam heeft adviseurs van KPMG ingeschakeld om de verkoop op te starten.

 

Verschillende scenario's

Volgens het FD liggen er verschillende scenario's op tafel. Behalve een verkoop van het hele bedrijf, onderzoekt KPMG twee andere varianten. AEB kan worden opgeknipt en deels verkocht. Een ander scenario behelst het vinden van nieuwe aandeelhouders, bijvoorbeeld gemeenten of een commerciële partij.

Publieke dienstverlening garanderen

Later werd bekend dat het Amsterdamse college aan de gemeenteraad schrijft dat het de mogelijkheid onderzoekt om het AEB of delen daarvan te verkopen. De andere optie is een ingrijpende herstructurering van het bedrijf. De gemeente houdt zowel de lijn van herstructurering als van verkoop open. 'Voorop staat dat ook in de toekomst de publieke dienstverlening gegarandeerd is, maar dat hoeft niet met AEB in de huidige vorm te zijn', aldus het college.

Aangifte wegens lekken
De gemeente Amsterdam maakte ook bekend dat het op 15 juli juli aangifte heeft gedaan wegens lekken van geheime stukken uit een geheime raadsvoordracht naar De Telegraaf. De krant publiceerde naar aanleiding van die stukken dat Amsterdam tientallen miljoenen euro's zou uittrekken om te voorkomen dat AEB de deuren zou moeten sluiten. Het politieonderzoek naar het lekken vindt momenteel nog plaats. (ANP)