Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Amsterdam reageerde niet goed op asbestgevaar

De gemeente en hulpdiensten hebben steken laten vallen na de explosie in een flat in Amsterdam-Noord in juli. Zo constateerden zij te laat dat bij de ontploffing asbest was vrijgekomen en handelden zij daarna ook te langzaam. Dat staat in een rapport over het incident van het bureau Twijnstra Gudde, dat woensdag is verschenen. Burgemeester Eberhard van der Laan had opdracht gegeven tot het onderzoek.

19 januari 2011
Te laat
De gasexplosie had zondag 25 juli plaats in een woning in een flatgebouw in de Viermasterstraat. De instanties namen die dag echter nog geen asbest waar. Dat gebeurde pas maandagochtend. De onderzoekers spreken van een ,,valse start’’. Vervolgens duurde het ook te lang voordat er metingen plaatsvonden (maandagmiddag) en voordat er een besluit werd genomen over het ontruimen van woningen in de omgeving (maandagavond).

Bewoners weg
Uiteindelijk moesten de bewoners van 32 woningen hun huis verlaten. Ze moesten enkele dagen elders verblijven. De metingen wezen later overigens uit dat het vrijgekomen asbest geen risico voor de volksgezondheid heeft opgeleverd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie