of 61441 LinkedIn

Amsterdam naar rechter om voorgenomen staking boa's

De gemeente Amsterdam stapt naar de rechter om een voorgenomen staking van handhavers in de avond op Koningsdag te voorkomen. Volgens een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema gaat deze actie te ver. 'Juist op een moment dat de halve stad leegstroomt en de politie afhankelijk is van samenwerking met de boa's.'' Het kort geding dient vrijdag bij de rechtbank in Amsterdam.
5 reacties

De gemeente Amsterdam stapt naar de rechter om een voorgenomen staking van handhavers in de avond op Koningsdag te voorkomen. Volgens een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema gaat deze actie te ver. 'Juist op een moment dat de halve stad leegstroomt en de politie afhankelijk is van samenwerking met de boa's.' Het kort geding dient vrijdag bij de rechtbank in Amsterdam.

Zes dagen geen bonnen

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben aangekondigd dat ze gaan staken tussen 18.00 en 21.00 uur aankomende zaterdag. Op Koningsdag komen veel mensen naar Amsterdam om feest te vieren. Ook schrijven de handhavers de komende zes dagen geen bonnen, wat ze al eerder deden in hun roep om meer verdedigingsmiddelen.

 

Werkonderbreking op Koningsdag

De boa's voerden dinsdagochtend actie op de Dam. In de middag vond nog een gesprek plaats met de burgemeester, aldus de woordvoerder. 'We konden lang meegaan in de publieksvriendelijke acties. Dat ging ook steeds in overleg.' Halsema kondigde eerder al aan dat ze zich niet kon vinden in een werkonderbreking op Koningsdag.

 

Verdedigen tegen agressie

De handhavers willen dat de burgemeester een aanvraag indient bij de minister voor meer middelen om zich te verdedigen tegen agressie. Eerder zegde Halsema toe dat ze een bodycam, een camera, krijgen als onderdeel van hun uniform. Maar dat is voor de handhavers niet genoeg. Ze willen bijvoorbeeld ook een wapenstok, handboeien of pepperspray.

 

'Politie is slechts adviseur'

De burgemeester liet eerder weten dat ze de zorgen en angst van de boa's deelt. De politie voelt echter niets voor extra middelen. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse BOA Bond (NBB) hoeft dat niets te betekenen. 'De politie ligt dwars maar is slechts adviseur', zei hij. 'En het kan niet anders dan dat de minister de aanvraag toekent, want dat is onder meer afhankelijk van of het geweld tegen boa's toeneemt en dat is het geval de afgelopen jaren.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door D. de Bode (ambtenaar) op
als ik de reacties zo lees, moet ik hierbij opmerken dat er al enige decennia geen rijkspolitie of gemeentepolitie niet meer bestaat
Door D. de Bode (ambtenaar) op
als ik de reacties zo lees, moet ik hierbij opmerken dat er al enige decennia geen rijkspolitie of gemeentepolitie niet meer bestaat
Door Spijker (n.v.t.) op
Een belachelijke actie van BOA's Ze hebben helemaal de opleiding niet om met wapens om te gaan en behoren bovendien alleen onder toezicht van rijkspolitie te worden ingezet bij grotere evenementen.
Door Manu (beleidsadviseur) op
De behoefte van de boa's is begrijpelijk. Als we deze mensen al de straat op sturen om dat te doen wat vroeger de bewapende gemeentepolitie deed, moet je ze ook dienovereenkomstig uitrusten. Ze moeten minimaal in staat worden gesteld om zichzelf adequaat te kunnen verdedigen. Bij veel raddraaiers kom je met blote handen niet ver, zeker als ze in groepjes opereren. Mevrouw Halsema moet misschien zelf gewoon eens een weekje boa-werk gaan doen. Wel incognito. Ik leef in ieder geval met die heren en dames mee. Je moet het maar durven.
Door Broadcaster op
Ik hoop dat de boa's gelijk krijgen en bewapend worden, dan hebben we gewoon weer de gemeentepolitie terug.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners