of 59794 LinkedIn

Amsterdam gaat strijd aan met illegale terrasverwarmers

Amsterdamse horecaondernemers in het centrum die illegaal terrasverwarming aanbieden moeten deze verwijderen, anders krijgen zij geen nieuwe terrasvergunning van de gemeente.
Amsterdamse horecaondernemers in het centrum die illegaal terrasverwarming aanbieden moeten deze verwijderen, anders krijgen zij geen nieuwe terrasvergunning van de gemeente. De motie van GroenLinks werd eerder deze week door een meerderheid van de deelraad van stadsdeel Centrum aangenomen.

Proef
In de binnenstad van Amsterdam loopt tot volgend jaar een proef met terrasverwarming bij enkele horecagelegenheden. De gemeente wil daarmee onderzoeken wat de gevolgen zijn voor de overlast op straat en de uitstoot van CO2. Ruim zestig kroegbazen hebben een aanvraag ingediend om deel te nemen aan het experiment, maar bijna de helft daarvan heeft uiteindelijk geen toestemming gekregen van de gemeente om hun terrassen te voorzien van verwarming. ‘Het wordt tijd om die ondernemers zonder vergunning aan te pakken. Terrasverwarming buiten het experiment om is namelijk niet toegestaan’, zegt GroenLinks-fractievoorzitter Jorrit Nuijens.

Fossiele brandstoffen
De partij was van meet af aan een tegenstander van de proef met de terrasverwarming. Nuijens: ‘Het is onzinnig om met een experiment te onderzoeken wat de effecten zijn van verwarmde terrassen. Die zijn toch al bekend? Elektriciteit of gas, er worden gewoon schaarse fossiele brandstoffen gebruikt om te stoken voor mussen’.

Extra opdracht
Er zullen geen extra controleurs worden aangesteld om de illegale terrasverwarmingen tegen te gaan. De ambtenaren die zich nu al bezighouden met het toezicht op de horeca in Amsterdam zullen als extra opdracht meekrijgen om ook de vergunningen voor de verwarmde terrassen te bekijken. Wie geen toestemming heeft om mee te doen aan het experiment, zal zijn terrasvergunning verliezen.

Klimaatneutraal
GroenLinks hoopt dat de gemeente na de proef alsnog afziet van het toestaan van terrasverwarming in de stad. Toch is Nuijens er niet gerust op. ‘De vraag om verwarmde terrassen zal blijven. En zolang er geen klimaatneutraal alternatief voorhanden is, zal de huidige manier van milieuonvriendelijke verwarming gangbaar blijven’.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mamo (Manager) op
Men moet zich afvragen wanneer en waarom terrasverwarming is ontstaan. 15 jr. geleden zat niemand in herfst, winter en lente buiten op een terras. Tegenwoordig wel. Waarschijnlijk is het anti-rookbeleid de oorzaak. Om geen klanten te verliezen zijn terras-verwarmers aangebracht. Ook als het koud is, soms onder nul, zijn de terrassen nu in alle jaargetijden bezet of vol en is de binnenruimte vrijwel leeg. De omgekeerde wereld dus. I.p.v. een klantvriendelijke aan wettelijke voorschriften voldoende rookruimte binnenshuis te maken, is een terras met verwarming voor horecaondernemers een veel goedkoper alternatief. Deze ondernemers moeten kiezen: of klantvriendelijk binnenhuis voorzieningen treffen en klanten behouden of de onzinnige energieverslindende en verontreinigende terrasverwarming moeten weghalen en klanten verliezen. Dat is dan jammer voor de horeca, want onder de frequente kroeggangers schijnt het percentage rokers hoger dan de landelijke verhoudingen. Misschien niet zo'n gek punt van Groen Links om de horeca te dwingen voorzieningen te treffen.
Door Pieter van der Amsten (Voorlichter) op
Onzinnig experiment. De gevolgen zijn al lang bekend. Laten ze al die winkeliers in de binnenstad de deuren laten sluiten als het kouder is dan 15 graden. Daar wordt elk jaar het 1000-voudige het heelal ingestookt ten opzichte van dat enkele terrasverwarmertje. Wat 100 gezinnen besparen op hun kilowattuurtjes, dat stookt de H&M net zo makkelijk weer de straat op met hun open deuren in de winter.
Door Kok (bereidingswijze) op
Helemaal mee eens. Onmiddellijk mee ophouden
Door Gerard (waarnemer te velde) op
Ik had nooit gedacht dat er zoiets ongelooflijk tuttigs / bemoeiallerigs zou kunnen bestaan als een terrasverwarmingsvergunning. Mét kernenergie hadden we dit geteut helemaal niet nodig.
Het terrasverwarmingsvergunningsregime mag van mij direct met de dereguleringsvuilnisman meegegeven worden.