of 59082 LinkedIn

Amsterdam gaat gft-afval gescheiden inzamelen

© Shutterstock
© Shutterstock
1 reactie

In navolging van veel andere gemeenten gaat ook Amsterdam nu groenten-, fruit- en tuinafval (gft) apart inzamelen. Dat staat in een speciaal programma dat het stadsbestuur donderdag presenteert. De hoofdstad stopt vanaf volgend jaar met de gescheiden inzameling van plastic en drankkartons.

Hergebruik
Amsterdam wil een circulaire afvalketen. Grondstoffen moeten duurzamer worden verwerkt door hergebruik, reparatie en recycling, aldus de gemeente. Ook op straat moet het schoner. Zo komen er meer ondergrondse voorzieningen om gemakkelijker afval (gescheiden) aan te bieden. De komende jaren plaatst de gemeente elk jaar 350 extra papier- en glasbakken. Dat is onder meer nodig door de enorme hoeveelheid extra karton die tegenwoordig vanwege onlinebestellingen wordt aangeboden.

Grondstoffen
‘Amsterdam wordt een stad waar afval niet meer bestaat, maar grondstof is voor nieuwe producten’, zegt verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck. ‘Daarom is het belangrijk dat afval beter wordt gescheiden. Op die manier blijven waardevolle grondstoffen behouden. De komende jaren gaan we het daarom wijk voor wijk mogelijk maken om gft apart in te zamelen.’

Nascheiden plastic beter
De belangrijkste reden om te stoppen met het apart inzamelen van plastic en drankkartons, is dat zogenoemde nascheidingsinstallaties beter in staat zijn om plastic te scheiden dan Amsterdammers zelf. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mark op
Dit kan niet waar zijn. Als hoofdstad die op milieu gebied ver voor wil lopen op de rest van Nederland doet nog niet aan afvalscheiding. Positief is wel de opmerking dat nascheidingsinstallaties beter in staat zijn om plastic te scheiden. Zover is de rest van Nederland nog niet.