of 64707 LinkedIn

Amsterdam gaat door met windmolens

Wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) verklaart in de krant verbijsterd en woest te zijn over het besluit van de provincie om het komende half jaar alle aanvragen voor nieuwe windturbines te bevriezen. Dit najaar volgt dan een definitief besluit over een verbod.
8 reacties

De provincie Noord-Holland kondigde onlangs per direct een stop van nieuwe windmolens aan. Maar de gemeente Amsterdam trekt zich daar niets van aan. Wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) blijft vasthouden aan een verdubbeling van het Amsterdamse windmolenpark. Dat heeft hij dinsdag in Het Parool gezegd.

Verbod
Van Poelgeest (klimaat en energie) verklaart in de krant verbijsterd en woest te zijn over het besluit van de provincie om het komende half jaar alle aanvragen voor nieuwe windturbines te bevriezen. Dit najaar volgt dan een definitief besluit over een verbod.

Duurzame toekomst
‘Wij gaan gewoon door, voor een duurzame toekomst van Amsterdam’', zegt de wethouder. ‘Al die retoriek over vrijheid in de provincie - mijn rug op.' Van Poelgeest wil vanaf 2014 het aantal windmolens in de stad verdubbelen met 35 stuks.

Rechter
Hij wil niet volkomen afhankelijk zijn van gas uit Rusland of olie uit het Midden-Oosten. De wethouder betwijfelt of de provincie een uitbreiding van het Amsterdamse windmolenpark kan voorkomen. Een gang naar de rechter sluit Van Poelgeest niet uit.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Harry (denker) op
@Boris: heb je ook nog iets inhoudelijks te melden op dit onderwerp?
Door Ronald pleij (Sp raadslid Alphen a/d Rijn) op
Hulde aan die van Poelgeest! Een wethouder met ballen èn verstand. Iedereen vergeet dat we een Kyoto afspraak hebben. En als we allemaal zo schijterig blijven reageren met kul argumenten als horizonvervuiling, geluid, vogelsterfte etc. komen we er dus nooit! Zat die van Poelgeest maar bij mijn SP die ik ook te schijterijg vind mbt windenergie. Zie de discussie hier in het Groene Hart. Vol en dichtgebouwd met lelijke bedrijfsterreinen en woonwijken en dan meehuilen met de klagers over bescherming van datzelfde Groene Hart! Kom op van Poelgeest, verhuis naar Alphen en word hier lid van de SP!
Door Groen Beweegt! (Initiator) op
Hulde voor de wethouder! Nederland loopt al te lang achter met het benutten van schone energie. Wethouders die een duidelijk standpunt uitdragen en er voor gaan< daar zouden we er meer van moeten hebben.
Door Boris op
Windmolens zijn van meet af aan al achterhaald geweest. Dat geldt ook voor alle gemeentebesturen van Amsterdam die telkens denken voorop te lopen maar feitelijk overal achteraan hobbelen. De linkse demagogie draait op volle toeren in Amsterdam...zonder zelfreflectie en het vermogen om veranderen doorgaan tegen beter weten in, niet gehinderd door enige kennis. Het ergste is nog dat de plaatselijke media daar ook in meedraaien, zodat kritische standpunten geen plek hebben in het debat.
Door J. Kop op
Henk Daalder: Ga toch weg met je leugenachtige praatjes. Windenergie is helemaal niet goedkoper. Er liggen meters rapporten waarin dat keihard wordt aangetoond.
De enigen die beter worden van groene stroom, zijn figuren zoals jij, de Rabobank en GreenChoice. De laatste is gelukkig ontmaskerd als zijnde een boevenorganisatie.
Voor ondemocratische, drammerige figureren zoals jij is geen plaats meer in dit land. Opzouten naar Noord-Korea !
Door Henk Becks (hoofd Financien) op
Als ik het goed begrijp, dan roept (een deel van) het gemeentebestuur van Amsterdam op tot BURGERLIJKE ONGEHOORZAAMHEID. Een grote schande. En wat wil men bereiken met het volplanten van onze mooie landschappen met die afzichtelijke gedrochten? Gewoon 5 kernreactoren en het probleem is netjes opgelost.
Door gerrie op
Kun je zien hoe duurzaam een provincie is. Lekkere lange procedures en rapporten schrijven en helemaal niks doen. Potverteren. Zet zo snel mogelijk een streep door deze bestuurslaag en neem de waterschappen gelijk mee.
Door Henk Daalder Windparken Wiki op
De NH coalitie partijen, PvdA, CDA, VVD en D66, doen hier een poging de burgers van Amsterdam te bestelen van het voordeel uit hun eigen windmolens. Stroom voor 2 tot 5 cent per kWh

Grote windparken kunnen ze toch niet tegen houden door de Rijks Coordinatie Regeling, dat weten ze.
Door nu als provincie deze poppenkast op te voeren, geven ze de regie uit handen aan buitenlandse bedrijven, zoals Elektrabel, dat bij Schagen een groot windpark gaat bouwen. Ze zetten de eigen groene burgers buitenspel, ten gunste van buitenlandse bedrijven.
Amsterdam, valt wel of niet onder de Rijks coordinatieregeling, dat is de vraag.

Maar Amsterdammers moeten wel zelf gaan vechten voor hun eigen goedkope stroom, door hun belangstelling voor goedkope stroom uit eigen windmolens te melden op http://www.pakdewind.nl
Het is dan nog niet geregeld, maar jezelf organiseren is nodig voor voordeel uit je eigen Amsterdamse windpark.

Het andere essentiële onderdeel is dat gemeentes, lokale initiatieven helpen met een concreet aanbod.
Overzichtelijk voor Burgers en de gemeente zorgt voor het vertrouwen en legitimatie.
Help als gemeente mee om je burgers een aandeel in een windpark te laten kopen.
Help ze zichzelf te organiseren.
Zo krijg je als gemeente ook goedkope stroom uit zo'n windpark.
http://bit.ly/pakDeWindA16

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers