of 62812 LinkedIn

Amsterdam countert beweringen Lubach-item

De gemeente Amsterdam was ‘not amused’ door een recente uitzending van Arjen Lubach, waarin ‘overhaaste conclusies’ over het aardgasvrij maken van Nederland werden getrokken. Het Handboek lastige vragen moet ervoor zorgen dat ambtenaren hun zegje klaar hebben als bewoners of collega’s kritische vragen stellen over de energietransitie. Zij mogen het handboek niet naar bewoners sturen.

De gemeente Amsterdam was ‘not amused’ door een recente uitzending van Arjen Lubach, waarin ‘overhaaste conclusies’ over het aardgasvrij maken van Nederland werden getrokken. Het Handboek lastige vragen moet ervoor zorgen dat ambtenaren hun zegje klaar hebben als bewoners of collega’s kritische vragen stellen over de energietransitie. Zij mogen het handboek niet naar bewoners sturen.

'Geheime campagne'
Een ambtenaar vond deze ‘geheime campagne’ met ‘anti-video’s’ te ver gaan en stuurde het handboek naar de Telegraaf die er onlangs over berichtte en direct een link plaatste naar het handboek. Ook citeert de krant de directeur Ruimte en Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam uit een mail naar haar afdeling. Zij spreekt over ‘overhaaste conclusies’ van Lubach en zegt dat de energietransitie nu eenmaal ‘complexe materie’ is. ‘Dit is niet de eerste en zal ook niet de laatste keer zijn dat we dit zien in de media.’

Handvat voor gesprek
Een woordvoerder van GroenLinks-wethouder Marieke van Doorninck laat de krant weten dat de link naar het handboek is gedeeld als input voor collega’s als zij vragen krijgen van bewoners of andere collega’s en bedoeld is als handvat om er het gesprek over te voeren. De directeur van het Regionaal Energieloket, die het handboek heeft gemaakt, stelt dat de inhoud ook niet geheim is, maar wel specifiek bedoeld voor de doelgroep van gemeenteambtenaren. Die krijgen aanstaande donderdag in een webinar overigens nog meer antwoorden op veelvoorkomende lastige vragen.

Feiten en fabels
In het handboek zelf staat een samenvatting van de ‘feiten en fabels’ rond de uitzending van Lubach. Wat volgens de gemeente onder meer wel klopt is dat isoleren vaak de beste eerste stap is. Verder beaamt de gemeente dat snelle winst is te behalen door woningen met ‘slechte energielabels’ eerst te isoleren. Ook geeft de gemeente toe dat duurzaam verwarmen ‘nog heel wat uitdagingen met zich meebrengt’. Nuances die de gemeente aanbrengt zijn onder meer dat warmtepompen wel degelijk klimaatwinst opleveren en warmtenetten in de toekomst wel kunnen bijdragen aan CO2-besparing.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door TV-kijkende ambtenaar op
Arjan Lubach, ik hou van die man; wat die al niet teweeg brengt, (h)éérlijk !!!
En in begrijpelijke taal, daar kunnen ambtenaren een puntje aan zuigen.
Door 2C op
Als je dit 'Handboek lastige vragen' doorleest (zie PDF-link), dan weet je niet of je moet huilen of lachen. Tekenend voor het veelal incompetente bestuur in Nederland, zeker in Amsterdam.

Vooral de video-antwoorden, bij 'de 5 meest gestelde vragen over aardgasvrij' zijn om je kapot te lachen:
"Nederland draagt slechts bij aan 0,00007% van de uitstoot. Waarom moeten wij het beste jongetje van de klas zijn?" (Ja, waarom eigenlijk?)

"Wie gaat dat betalen?" (Ja, wie dacht je, de burger/belastingbetaler)

"Waarom gaan wij van het aardgas af en leggen ze in België en Duitsland juist aardgasnetten aan?"(Ja, vreemd eigenlijk...)

Op 19 november a.s. is een webinar 'lastige vragen'
aangekondigd (zie document): dat wordt beslist beter dan de uitzending van Lubach zelf!
Door Joop op
Misschien een idee voor Amsterdam: de ongevaccineerden volgend jaar al van het gas af. Dat zal ze leren!
Door Robin op
Het handboek lastige vragen na een tv-uitzending zal net zo veel aftrek vinden als de door 020 verzonnen spruitjes boor zingende kinderen op St. Maarten. Hoe laat gaan ze daar al aan de verdovende middelen op een gewone werkdag?
Door drs. E. Nabled op
Kenmerk van een dictatuur: voorgekookte antwoorden.
Door Frits op
Ja, wrijven in een wijnvlek is dé manier om deze te laten verdwijnen :)