Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Amsterdam: bouwen, bouwen, bouwen

Om de woningmarkt weer uit het slop te krijgen, moet Amsterdam woningen bouwen, vindt PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst. Er moeten prioriteiten gesteld worden, woningen gaan voor parkeerplaatsen.

10 januari 2014

De Amsterdamse woningmarkt zit volledig op slot. En om dat tegen te gaan, moet de stad ,,bouwen, bouwen, bouwen''. Dat zei Pieter Hilhorst, PvdA-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen, donderdagavond in De Balie. ,,We moeten alles op alles zetten om Amsterdam weer in beweging te krijgen.’’

Huurwoningen

Dat betekent volgens de huidige wethouder (Financiën, Onderwijs en Jeugdzorg) dat er kleinere huurwoningen moeten komen voor pas afgestudeerden die uit hun studentenflat moeten of jongeren die uit huis willen. Ook wil Hilhorst meer 'middenhuurwoningen' voor mensen die nu in een te kleine sociale huurwoning zitten en te veel verdienen voor een grote sociale huurwoning maar te weinig om een huis te kunnen kopen. Verder pleit de PvdA’er ervoor meer kantoren om te bouwen tot woningen en moet er ook meer woonruimte komen voor ouderen. ,,Zo krijgen we de doorstroming weer op gang.’’ Volgens Hilhorst verhuren huisjesmelkers kamers van 7 vierkante meter voor honderden euro's per maand. Ook betalen mensen zich blauw voor een etage in de vrije sector, zei hij.

Prioriteiten

De politicus wil hiervoor geld vrijmaken door prioriteiten te stellen. Bijvoorbeeld door de opbrengst van parkeren niet langer alleen te besteden aan de openbare ruimte. ,,De afgelopen periode zijn er meer parkeerplekken gerealiseerd dan woningen. Sommige van die overdekte parkeerplekken gaan 75.000 euro kosten. 75.000 euro om 4 wielen droog te parkeren.'' Volgens Hilhorst is er geen stad in ons land waar de lantaarnpalen zo vaak worden vervangen en waar duur natuursteen voor parkeerplaatsen zo populair is. Dat geld moet volgens hem ook naar beter onderwijs, startersstages en de aanpak van jeugdwerkloosheid.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos / Adviseur
Het wordt tijd dat Amsterdam eens leert verder te kijken dan haar eigen gemeentegrenzen. En anders moet het rijk ingrijpen. We hebben nog genoeg krimpregio's in Nederland die jonge, hoogopgeleide mensen prima kunnen gebruiken. Het lijkt me in deze situatie onwenselijk dat Amsterdam tegen de verdrukking in blijft bouwen terwijl elders leegstand aan de orde is. Kwestie van goede ordening op nationaal niveau!
Maik Klijn
Wanneer er gebouwd wordt zal er ook meer werk komen voor de bouwbedrijven in en rond Amsterdam. Dat is ook weer een positieve impuls voor de lokale economie. Dat is nog een mooi bijkomend voordeel.
Ernst / ambtenaar
@Eppo en Jos... en dan die langdurig werklozen, AOW'ers en jonge, hoogopgeleide mensen gewoon deporteren naar een plek waar ze niet heen willen. Goede oplossing! Doet me wel ergens aan denken....
Alex
@Ernst begrijpt het zeer terechte punt van Jos en Eppo niet. Jammer, en daar ligt het probleem in Amsterdam eo. Los van de krimpregio's: wat te denken al die vele vierkantekilometer leegstaande kantoorpanden!?!? Dus: NEE, niet bouwen bouwen bouwen, maar herstructurering!
Eppo Burger
Biedt groepen als langdurig werklozen zonder zicht op werk en AOW-ers een sociale huurwoning in een krimpregio aan. Het kan niet zo zijn dat zij gesubsidieerd in Amsterdam wonen terwijl werkenden uren in de file staan omdat zij het niet kunnen veroorloven om daar te wonen.
Herman
Als Hilhorst echt serieus geld wil vrijmaken, laat hem dan eens snijden in dat tot idiote proporties uitgedijde ambtenarenapparaat in Amsterdam. Maar ja, dat is zijn eigen doelgroep. Dus zullen ook in de toekomst nergens zo veel ambtenaren per hoofd van bevolking te vinden zijn als in dit PvdA-bolwerk.
Advertentie