Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Alternatieven voor windmolens moeten kans krijgen’

Alternatieven voor grote windmolenparken in de drie noordelijke provincies moeten serieus een kans krijgen. Dat stelden de coalitiepartijen VVD en PvdA.

24 april 2014

Alternatieven voor grote windmolenparken in de drie noordelijke provincies moeten serieus een kans krijgen. Dat stelden de coalitiepartijen VVD en PvdA donderdag in de Tweede Kamer bij een debat over de kabinetsplannen voor windenergie op land en zee.

Draagvlak

Volgens Albert de Vries (PvdA) en Pieter Litjens (VVD) is het belangrijk voor het draagvlak bij de plaatselijke bevolking als er naar alternatieven wordt gekeken. Als deze alternatieven extra tijd gaan kosten, dan moet dat volgens beide Kamerleden maar gebeuren.
 

Zeer onverstandig
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) noemde dit ‘zeer onverstandig’. Hij wil niet afwijken van de Structuurvisie Windenergie op Land die net vorige maand is vastgesteld. Door weer te gaan kijken naar alternatieve locaties vreest hij de doelen niet op tijd te kunnen realiseren.
 

Elf locaties
In 2020 moet 14 procent van de elektriciteit in ons land duurzaam worden opgewekt. Het kabinet heeft om dit te bereiken elf locaties op land aangewezen voor grote windmolenparken. De windturbines moeten in 2020 gezamenlijk in totaal 6000 megawatt opleveren.
 

Grondexploitatie
GroenLinks maakt zich zorgen over de kosten van windenergie, die onnodig hoog is door grondexploitatie. De partij wil dat het Rijk ophoudt met het opdrijven van de grondprijs voor windmolenlocaties. Een groot deel van de subsidies voor duurzame energie verdwijnt nu in de kas van het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf en daar is dit geld niet voor bedoeld, zo zei Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.
 

Onderste uit de kan
Volgens haar spekt de dure grondprijs vooral de zakken van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, terwijl het geld is bedoeld om duurzame energieprojecten te stimuleren. ‘Dat gaat sneller en beter als het Rijk niet het onderste uit de kan wil halen met zijn grond.’

Reacties: 18

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Daalder / Windenergie mediator
Beleuidsadviseurs en uitvoerders, bij gemeenten moeten wat meer in het voordeel van burges, MKB en de gemeente zelf gaan denken.



Stroom uit windmolens op het land, heeft een kostprijs, van 2 tot 5 cent. Maar dan wel voor de stroomverbruiekr, die zelf een stukje windpark koopt. Als eigenaar heb je de stoom uit windmolens tegen kostprijs.



De gemeente kan goedkoper zijn eigen stroom opwekken. Reken het maar eens uit, als je durft.

Bedenk dat de gemeente heel goedkoop kan lenen.



Een MKB bedrijf idem, alleen met andere regelingen en belasting aftrek..



Huishoudens kunnen ook een eigen stukje windpark kopen, en daar de stroom tegen kostprijs van verbruiken.



Er gaat de komende jaren 6000 MW gebouwd worden, dat zijn 3 miljoen stukjes voor een huishouden. Als met die 6000 MW, verbruikers hun eigen stroom opwekken, daalt de hoeveelheid benodigde subsidie, dus ook de SDE opslag die verbruikers moeten betalen



Die kostprijs voor stroom uit windmolens op het land van 2 tot 5 cent per kWh is gebaseerd op de voorbeeld berekening van Agentschap. Laat iedereen het maar eens narekenen.

In zijn eigen voordeel.



Ambtenaren bij gemeenten, zouden het als civil servant, als hun taak moeten zien, omdat voordeel in de gemeenschap te houden, dan het weg te geven aan een lobbyist, zoals nu gebeurt.







rene grouve / bouwkundig hoofdopzichter
Bouw geen windmolens maar los het probleem bij de bron op. Bouw energie neutrale woningen/wijken en sloop oude wijken met slecht geïsoleerde woningen. Wat je niet afneemt hoeft niet geproduceerd te worden. Wijken kunnen heringericht worden, mensen wonen gezonder en wijken kunnen op de nieuwe woonwensen worden ingericht. Ben erg benieuwd of ik de enige ben die hier zo over denkt.
henk
@rene

Je slaat de spijker op zijn kop. Echter: hiermee zijn de grote project ontwikkelaars, beleggers en grote energiebedrijven niet gebaat.
Lotte / Moeder
Een paar spanjaarden hebben een alternatief ontwikkeld voor windmolens. Het artikel staat hier.

https://www.onlineenergievergelijker.nl/windmole …



Wel interessant als dit als alternatief kan dienen omdat ze minder omgevingstorend zijn en minder ruimte nodig hebben
Niels / Ambtenaar
Leve de Zon! Ook voor het verwarmen van uw water!
Henk Daalder / Windenergie mediator
Wat is hier aan de hand:

Zowel PvdA'er Albert de Vries als de VVD is tegen de goedkoopste vorm van duurzame energie, stroom uit windmolens op het land.

Daarom hebben ze zich aangesloten bij de georganiseerde tegenstanders, om de komst van windmolens zo veel mogelijk te vertragen.

Elk jaar vertraging is wee reen jaar winst voor de kolencentrales, waar deze politici zich duidelijk voor inzetten



Het probleem van hun voorstellen is dat ze niet beter zijn dan de bestaande plannen, en alleen maar vertraging opleveren.

En dat een andere grondeigenaar dan windmolens kan bouwen.

Dat is een simpele en doorzichtige vorm van corrupt bestuur.



Het beste wat nu kan genbeuren is dat de initiatiefnemer van N33, zijn plan in burgerstukjes te koop aanbiedt aan de inwoners van de regio.



De initiatiefnemer krijgt dan eerder zijn geld terug, en minder gesubsidieerde winst, maar het voordeel komt dan wel echt bij de inwonersd, die zelf een stukje windpark kopen.

Dat is een eerlijke deal.

Wat EZ dan nog wel moet regelen is dat de eigenaren van die stukjes windpark, de stroom eerlijk voor eigen gebruik kunnen benutten,

Desnoods met een aangepaste postcode roos, een postcode lijst. Dat gedrocht zou toch al bij eerste gelegenheid worden aangepast.



Belangstellenden kunnen zich melden bij http://www.pakdewind.nl





henk
Trek alle subsidie op windmolens in. En schrap de "windmolenheffing op energietarieven"! Zo zal de markt zijn werking doen, zijnwe snel van de windmolens af en krijgt zonne-energie echt kans :)
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Het is veel simpeler en goedkoper om gewoon zoveel mogelijk burgers te voorzien van een setje zonnepanelen zodat iedereen z'n eigen energie kan opwekken. Ik begrijp het wel: de lokale en provinciale overheid is groot-aandeelhouder van energiemaatschappijen, dus als iedereen z'n eigen energie gaat opwekken verdampen de winsten van de energiemaatschappijen en gaan de aandeelhouders/overheden weer piepen.....
Henk Daalder / Windenergie mediator
Beste Wim en Henk

vergis je niet in hoe goedkoop windmolens zijn in vergelijking met zonnepanelen.



Een gezin dat 4000 kWh per jaar verbruikt, koopt een stukje windpark voor 2500 EUR

En ze zijn 20 jaar lang voorzien



Een gezin dat zonnepanelen koopt, moet ca 8000 tot 9000 EUR uitgeven.

Maar zo veel zonnepalen passen op bijna geen enkel dak van een woning, onze daken zijn te klein voor zelf voorzienend met PV.



Ook daarom zou ik windmolens niet afschrijven



Mensen die belangstelling hebben voor goedkope stroom uit een eigen stukje windpark, meld je aan op



http://www.pakdewind.nl
erik / ambt.
stop!! zo snel mogelijk met het subsidie pompen in windmolens, en gelijk ook met de subsidie voor zonnepanelen, (ja, en ook voor de fossiele versies) blijkt heel snel wat er rendabel is!!
Henk Daalder / Windenergie mediator
Beste BB redactie, jullie kop is nogal misleidend, waarschijnlijk begrepen jullie verkeerd wat de kamerleden bedoelden.



In Groningen moet een RCR windpark langs de N33 komen, dat plan loopt al 5 jaar. Nu is er een concurerend windpark plan 5 km verderop, met een andere grond eigenaar. De politici bedoelen dat dat andere windpark het alternatief is.

Dat alternatief is net zo lelijk, omdat de windpark ontwerp regels van de VROM ambtenaren walgelijk slecht zijn.

Met dier volslagen achterhaalde ontwerp regels, maken de RCR ambtenaren dezelfde ontwerpfouten die NU in de Flevopolder en de Wieringermeer hersteld worden..

Het lijkt wel alsof de VROM ambtenaren de ontwerp regels expres zo walgelijk maakten om weerstand bij burgers op te wekken.



In dit geval was het mooier en betert geweest las het N33 windpark beperkt was gebleven tot een enkele rij windmolens parallel aan de N33, maar de VROM ambtenaren wilden meer windmolens in het gebied persen, dus komen er 3 rijen naast elkaar, waar eigenlijk maar plek is voor een enkele, en mooie rij windmolens.



Het "alternatief" windpark in de Eekerpolder, 5 km noordelijker, is net zo lelijk. De VROM ambtenaren hebben de polder volg gepakt met windmolens.



Daaruit blijkt de foute intentie van deze Rijks ambtenaren.Het gaat zogenamd om mer windenergie, maar in werkelijkheid gaat de landelijke structuur visie om zo veel mogelijk weerstand op te roepen



Een goede aanpak voor windparkenis twee ledig



Maak een windpark dat er visueel goed uit ziet, met minder molens dan de maximale pakking van der LSVW

Een mooi windpark is een enkele rij windmolens, in dit geval een rij die begint bij de M33, ten zuiden van Veendam en zo naar het noorden gaat, en naar recht afbuigt de Eeker poder in.

Daarbij steeds op voldoende afstand blijvend van de woningen die er staan.

Het tweede essentiele onderdeel is dat inwoners de kans krijgen een eigen stukje te kopen, deel te nemen in een eerlijke deal, je koopt een stukje windpark en krijgt daar het voordeel van.

Natuurlijk willen de commerciele windpark cowboys dat niet, en EZ al helemaal niet, want het zou maar trotse inwoners opleveren, die voordeel hebben van duurzaam. Dat is slecht voor de kolen belangen, en VNO NCW belangen mogen in den haag nooit geschaad worden. Hoeveel schade dat ook aanricht in de maatschappij.



Kunnen we niet alvast een enquete starten wie welke schade aanricht?











Albert Koers
En als u ook nog af wilt van een paar tweedehands auto's of wat dan ook: bel Henk Daalder voor al uw verkooppraatjes!
Durk Pool / Statenlid
Bij "Pakdewind.nl" is door subsidie je Euro een Daalder waard! (€0,68 => NLG1,50 : 2,20371)
lies zondag
Beste mijnheer Daalder, het is me al vaker opgevallen dat u aan een ernstige vorm van bewustzijnsvernauwing lijdt. U schijnt nog steeds te denken dat windturbines van 200 meter "verantwoord" kunnen worden "ingepast " het landschap en spreekt over een "ontwerpfout". Mag ik u uit de droom helpen? een windturbine van 200 meter hoog IS een ontwerpfout. En het maakt dan niet uit of we het hebben over 1 of 30 exemplaren. Richt u de blik maar eens op Medemblik, daar staat het bewijs van deze groene gekte.

Overigens zou de discussie moeten gaan over nut en noodzaak en over kosten en baten, maar daar praat onze regering niet graag over.
peter
Het wordt tijd dat er een partij tegen de windmolens gaat komen en vervolgens een onderzoek laten doen door de rekenkamer. De windmolen lobby is zeer sterk, doet denken aan de sigarettenlobby en het gaat hier om echt groot geld. Gemeenschaps geld en subsidie. Stop hiermee!
True
Houtkachels zijn schoon en onafhankelijk, zonder een cent subsidie. Weg met windmolens!
Gert-Jan / beleidsadviseur
Als we met 16,8 miljoen mensen in een klein en winderig land kunnen en willen wonen, veel electriciteit verbruiken en geen kernenergie willen, dan is de bouw van windturbines op dit moment de logische consequentie. Met zonnepanelen alleen komen we er namelijk niet, aangezien daar geen ruimte voor is en de zon geen 24 uur per dag schijnt. Of willen we afhankelijk blijven van Rusland en het Midden Oosten? Windenergie past prima in de mix van (duurzame) energiebronnen en aangezien de technologische ontwikkeling voortschrijdt, zullen ze er echt niet voor eeuwig staan. Maar nu zijn ze gewoon nodig!

Ambtenaar / Beleidsambtenaar
@realist: je hebt helemaal gelijk! Op dit moment zijn zowel zonnepanelen als windturbines nodig. En als we met zijn allen willen grossieren in stroomverbruik, zullen we daar ook met zijn allen de consequenties van moeten dragen!

De consequentie van 24 uur per dag zo veel mogelijk aan laten staan is het feit dat we windturbines moeten accepteren tot het moment dat we daar iets duurzaam beters voor hebben bedacht.

Ik gok voor de toekomst op kunstmatige fotosynthese. Zou leuk zijn als we dat op grote schaal werkend kregen, maar zo ver zijn we helaas nog niet! Dus tot die tijd: Hou op met klachen over noodzakelijkheden die we zelf hebben uitgelokt!
Advertentie