of 58952 LinkedIn

‘Alternatieven voor windmolens moeten kans krijgen’

Alternatieven voor grote windmolenparken in de drie noordelijke provincies moeten serieus een kans krijgen. Dat stelden de coalitiepartijen VVD en PvdA.
18 reacties

Alternatieven voor grote windmolenparken in de drie noordelijke provincies moeten serieus een kans krijgen. Dat stelden de coalitiepartijen VVD en PvdA donderdag in de Tweede Kamer bij een debat over de kabinetsplannen voor windenergie op land en zee.

Draagvlak

Volgens Albert de Vries (PvdA) en Pieter Litjens (VVD) is het belangrijk voor het draagvlak bij de plaatselijke bevolking als er naar alternatieven wordt gekeken. Als deze alternatieven extra tijd gaan kosten, dan moet dat volgens beide Kamerleden maar gebeuren.
 

Zeer onverstandig
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) noemde dit ‘zeer onverstandig’. Hij wil niet afwijken van de Structuurvisie Windenergie op Land die net vorige maand is vastgesteld. Door weer te gaan kijken naar alternatieve locaties vreest hij de doelen niet op tijd te kunnen realiseren.
 

Elf locaties
In 2020 moet 14 procent van de elektriciteit in ons land duurzaam worden opgewekt. Het kabinet heeft om dit te bereiken elf locaties op land aangewezen voor grote windmolenparken. De windturbines moeten in 2020 gezamenlijk in totaal 6000 megawatt opleveren.
 

Grondexploitatie
GroenLinks maakt zich zorgen over de kosten van windenergie, die onnodig hoog is door grondexploitatie. De partij wil dat het Rijk ophoudt met het opdrijven van de grondprijs voor windmolenlocaties. Een groot deel van de subsidies voor duurzame energie verdwijnt nu in de kas van het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf en daar is dit geld niet voor bedoeld, zo zei Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.
 

Onderste uit de kan
Volgens haar spekt de dure grondprijs vooral de zakken van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, terwijl het geld is bedoeld om duurzame energieprojecten te stimuleren. ‘Dat gaat sneller en beter als het Rijk niet het onderste uit de kan wil halen met zijn grond.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Niels op
Leve de Zon! Ook voor het verwarmen van uw water!
Door Lotte (Moeder) op
Een paar spanjaarden hebben een alternatief ontwikkeld voor windmolens. Het artikel staat hier.
https://www.onlineenergievergelijker.nl/windmole …

Wel interessant als dit als alternatief kan dienen omdat ze minder omgevingstorend zijn en minder ruimte nodig hebben
Door Henk op
@rene
Je slaat de spijker op zijn kop. Echter: hiermee zijn de grote project ontwikkelaars, beleggers en grote energiebedrijven niet gebaat.
Door rene grouve (bouwkundig hoofdopzichter) op
Bouw geen windmolens maar los het probleem bij de bron op. Bouw energie neutrale woningen/wijken en sloop oude wijken met slecht geïsoleerde woningen. Wat je niet afneemt hoeft niet geproduceerd te worden. Wijken kunnen heringericht worden, mensen wonen gezonder en wijken kunnen op de nieuwe woonwensen worden ingericht. Ben erg benieuwd of ik de enige ben die hier zo over denkt.
Door Henk Daalder Pak de Wind op
Beleuidsadviseurs en uitvoerders, bij gemeenten moeten wat meer in het voordeel van burges, MKB en de gemeente zelf gaan denken.

Stroom uit windmolens op het land, heeft een kostprijs, van 2 tot 5 cent. Maar dan wel voor de stroomverbruiekr, die zelf een stukje windpark koopt. Als eigenaar heb je de stoom uit windmolens tegen kostprijs.

De gemeente kan goedkoper zijn eigen stroom opwekken. Reken het maar eens uit, als je durft.
Bedenk dat de gemeente heel goedkoop kan lenen.

Een MKB bedrijf idem, alleen met andere regelingen en belasting aftrek..

Huishoudens kunnen ook een eigen stukje windpark kopen, en daar de stroom tegen kostprijs van verbruiken.

Er gaat de komende jaren 6000 MW gebouwd worden, dat zijn 3 miljoen stukjes voor een huishouden. Als met die 6000 MW, verbruikers hun eigen stroom opwekken, daalt de hoeveelheid benodigde subsidie, dus ook de SDE opslag die verbruikers moeten betalen

Die kostprijs voor stroom uit windmolens op het land van 2 tot 5 cent per kWh is gebaseerd op de voorbeeld berekening van Agentschap. Laat iedereen het maar eens narekenen.
In zijn eigen voordeel.

Ambtenaren bij gemeenten, zouden het als civil servant, als hun taak moeten zien, omdat voordeel in de gemeenschap te houden, dan het weg te geven aan een lobbyist, zoals nu gebeurt.Door Marinke (beleidsadviseur) op
@realist: je hebt helemaal gelijk! Op dit moment zijn zowel zonnepanelen als windturbines nodig. En als we met zijn allen willen grossieren in stroomverbruik, zullen we daar ook met zijn allen de consequenties van moeten dragen!
De consequentie van 24 uur per dag zo veel mogelijk aan laten staan is het feit dat we windturbines moeten accepteren tot het moment dat we daar iets duurzaam beters voor hebben bedacht.
Ik gok voor de toekomst op kunstmatige fotosynthese. Zou leuk zijn als we dat op grote schaal werkend kregen, maar zo ver zijn we helaas nog niet! Dus tot die tijd: Hou op met klachen over noodzakelijkheden die we zelf hebben uitgelokt!
Door Realist (beleidsadviseur) op
Als we met 16,8 miljoen mensen in een klein en winderig land kunnen en willen wonen, veel electriciteit verbruiken en geen kernenergie willen, dan is de bouw van windturbines op dit moment de logische consequentie. Met zonnepanelen alleen komen we er namelijk niet, aangezien daar geen ruimte voor is en de zon geen 24 uur per dag schijnt. Of willen we afhankelijk blijven van Rusland en het Midden Oosten? Windenergie past prima in de mix van (duurzame) energiebronnen en aangezien de technologische ontwikkeling voortschrijdt, zullen ze er echt niet voor eeuwig staan. Maar nu zijn ze gewoon nodig!
Door Open Haard (Goud waard) op
Houtkachels zijn schoon en onafhankelijk, zonder een cent subsidie. Weg met windmolens!
Door Peter op
Het wordt tijd dat er een partij tegen de windmolens gaat komen en vervolgens een onderzoek laten doen door de rekenkamer. De windmolen lobby is zeer sterk, doet denken aan de sigarettenlobby en het gaat hier om echt groot geld. Gemeenschaps geld en subsidie. Stop hiermee!
Door lies zondag op
Beste mijnheer Daalder, het is me al vaker opgevallen dat u aan een ernstige vorm van bewustzijnsvernauwing lijdt. U schijnt nog steeds te denken dat windturbines van 200 meter "verantwoord" kunnen worden "ingepast " het landschap en spreekt over een "ontwerpfout". Mag ik u uit de droom helpen? een windturbine van 200 meter hoog IS een ontwerpfout. En het maakt dan niet uit of we het hebben over 1 of 30 exemplaren. Richt u de blik maar eens op Medemblik, daar staat het bewijs van deze groene gekte.
Overigens zou de discussie moeten gaan over nut en noodzaak en over kosten en baten, maar daar praat onze regering niet graag over.