of 59250 LinkedIn

Alphenaren: gemeente aansprakelijk voor kraanongeval

Een grote groep ondernemers en bewoners stelt de gemeente Alphen aan den Rijn medeaansprakelijk voor het ongeval met de Julianabrug deze zomer. Dat meldt Cobouw , op basis van een verklaring van hun advocaat. Hij sluit een gang naar de rechter niet uit.

Een grote groep ondernemers en bewoners stelt de gemeente Alphen aan den Rijn medeaansprakelijk voor het ongeval met de Julianabrug deze zomer. Dat meldt Cobouw, op basis van een verklaring van hun advocaat. Hij sluit een gang naar de rechter niet uit.

Brugdek
Bij het vervangen van een brugdek over de Oude Rijn, een belangrijke verkeersader voor Alphen, vielen op 3 augustus twee enorme bouwkranen en het brugdek om, bovenop een drukke woon- en winkelstraat. Achttien woningen zijn verwoest, niemand raakte gewond.

Gemeente ook aansprakelijk
Zowel gedupeerden als de gemeente stelden eerder aannemerscombinatie Mourik/BSB Staalbouw aansprakelijk, die op haar beurt naar de gemeente als eindverantwoordelijke wees. Volgens de advocaat zijn er “voldoende aanknopingspunten om ook de gemeente aansprakelijk te stellen”, zo meldt hij in Cobouw. De krant kreeg met diverse andere media middels een Wob-verzoek veel documenten boven tafel over het proces van de aanbesteding en de planning rondom het vervangen van de Julianabrug.

Reconstrusctie
In een logboek maakt de bouwkrant een reconstructie. Daaruit blijkt onder meer dat de gemeente veel druk zette op de planning, om de stremmingen voor het verkeer en de scheepvaart tot een minimum te beperken. Toen de planning in oktober vorig jaar bleek af te wijken van de voorgenomen planning in de aanbesteding, dreigde de gemeente met fikse boetes.

Risicoanalyse
In een verklaring over de risicoanalyse zegt de gemeente dat zij vanwege haar beperkte deskundigheid op het gebied van brugrenovatie hulp van de markt inschakelde door middel van een Engineering&Construct-contract. Samen met experts doorliep de gemeente het hele proces vanaf de aanbesteding tot aan de uitvoering en is een inschatting gemaakt van alle risico’s. Zo zijn er extra maatregelen getroffen om te voorkomen dat een brugdek zou omvallen tijdens het hijsen. Het risico dat ook een hijskraan zou kunnen omvallen tijdens het inhijsen van het brugdek “is door alle partijen als zeer klein ingeschat”, aldus de gemeente. Of deze inschatting terecht is geweest, zal moeten blijken uit de onderzoeken van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Inspectie van Sociale Zaken en werkgelegenheid.

Hooftstraat weer open
De kranen en het brugdek zijn inmiddels geborgen en afgevoerd. Op dit moment worden de laatste onherstelbaar beschadigde huizen gesloopt. De Hooftstraat die door het ongeluk werd getroffen wordt morgen weer opengesteld.

Lees meer over Gemeente Alphen aan den Rijn. in Overheid in Beeld
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Niels op
@ Marcel...Werkt u bij de Onderzoeksraad voor veiligheid of de inspectie van Sociale Zaken en werkgelegenheid? Ik wacht liever met oordelen tot deze instanties hebben geoordeeld over de correctheid van de inschatting van het risico. Ben zeer nieuwsgierig naar de publieke opinie als de inschatting correct of plausibel is geweest. Dat zou namelijk kunnen betekenen dat er sprake is geweest van toeval of gewoon "domme pech". Maar het zal er in dat geval wel op uitdraaien dat de onderzoeksraad voor veiligheid een "flut-organisatie" is...Laten we nog even afwachten!
Door Marcel (planeconoom) op
Daar gaan we weer.... Als het ergens wel duidelijk is dat de specifieke kennis op bepaalde terreinen ontbreekt, dan is dat dit gevalletje "Brugdek heisen in bewoond gebied". Hiervoor huurt de gemeente deskundigheid in. Deze deskundigheid zit voor een belangrijk deel bij de uitvoerende partij. Die kunnen als geen ander de risico's inschatten. Ik constateer dat deze inschatting tekort is geschoten. Het ging vreselijk mis. Een grote groep ondernemers en burgers probeert nu de schade af te wentelen op de medeburgers van Alphen aan den Rijn. Juridisch geneuzel mensen! En diezelfde ondernemers straks maar klagen wanneer de gemeente de regeltjes aanscherpt en meer onderzoek vereist bij projecten waar het misschien wel eens een beetje fout kan gaan....