Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Alleen in Randstad is huizencrisis echt voorbij

De verkoopprijzen voor bestaande koopwoningen zitten gemiddeld weer op of boven het niveau van 2008, het jaar waarin de financiële crisis uitbrak. Maar grote delen buiten de Randstad komen nog (lang) niet aan het niveau van tien jaar geleden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

05 september 2018

De verkoopprijzen voor bestaande koopwoningen zitten gemiddeld weer op of boven het niveau van 2008, het jaar waarin de financiële crisis uitbrak. Maar grote delen buiten de Randstad komen nog niet aan het niveau van tien jaar geleden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

G4 koploper

Alleen in de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland waren de huizenprijzen in het tweede kwartaal hoger dan aan de vooravond van de internationale kredietcrisis. De vier grote steden nemen volgens het CBS het duidelijkst afstand van de prijzen van voor de crisis. In andere provincies is een bestaande koopwoning nog steeds niet zo duur als voor het uitbreken van de crisis, al zijn er sterke regionale verschillen. In Drenthe en Friesland lagen de huizenprijzen in het tweede kwartaal meer dan 6 procent onder die van 2008. Ook in Gelderland (-5,1) en Noord-Brabant (-4,9) zitten de huizenprijzen nog duidelijk onder het oude niveau.


Ook huren sterker gestegen
De stijging van de woninghuren zette eveneens door, blijkt uit CBS-cijfers. Tussen 1 juli 2017 en 1 juli 2018 gingen ze gemiddeld met 2,3 procent omhoog. Het hardst stegen de huren in Amsterdam (2,9 procent), gevolgd door Utrecht en Den Haag met elk 2,8 procent. In Drenthe stegen de huren het minst. Een jaar eerder was de gemiddelde huurstijging met 1,7 procent significant lager.


Doorn in het oog
Het CBS keek ook naar de ontwikkeling van huren over de afgelopen zes jaar. Daaruit blijkt dat huurprijzen de afgelopen jaren in die periode met 18,5 procent zijn gestegen. Dat is veel meer dan gemiddelde stijging van consumentenprijzen, die in dezelfde periode 8,5 procent omhoog gingen. Het grote verschil is huurdersorganisatie Woonbond een doorn in het oog. Een akkoord met woningcorporaties in 2015 legde de maximale stijging voor sociale huurwoningen weliswaar aan banden, ‘maar door de enorme stijging in eerdere jaren betalen mensen fors te veel’, zegt Woonbond-directeur Paulus Jansen. De belangenorganisatie pleit er ook voor huurverhogingen in de vrije sector aan banden te leggen. Nu mogen verhuurders in dat segment nog zelf bepalen hoe hard de huurprijzen omhoog gaan. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Quatsch van het CBS is niet alleen aan de orde bij het ontleden van cijfers voor de woningmarkt, maar o.a. ook bij het ramen van de jaarlijkse inkomenscijfers voor de verschillende categorieën. Er wordt veel te veel op één hoop gegooid en bijvoorbeeld geen rekening gehouden met zorgkosten en andere lastenstijgingen om goede vergelijkingen te maken. Dit staatsbedrijf danst vooral naar de pijpen van het huidige Kabinet. Een grote bezem er door is de beste oplossing!
Hans / afdelingsmanager
Het is absolute onzin de woningmarkt te vergelijken op provinciaal niveau:de woningmarkt in Amsterdam e.o. lijkt in de verste verte niet op die van Den Helder e.o. (zelfde provincie). Die van de Waddeneilanden lijkt evenmin op die van Friesland.Vergelijk in Amsterdam de Museumbuurt eens met de Bijlmer: een wereld van verschil en prijzen. Totale quatsch van het CBS!
Advertentie