Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Al drie provincies tegen natuurakkoord

De provincies Noord-Brabant, Drenthe en Groningen hebben zich tegen het natuurakkoord van staatssecretaris Henk Bleker gekeerd.

20 december 2011

In ieder geval drie provincies zijn tegen het natuurakkoord van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw en Natuur). Nadat eerder al Noord-Brabant en Groningen 'nee' stemden, zullen ook Provinciale Staten van Drenthe het akkoord verwerpen. Noord-Holland stemde maandag wel voor.

Onderhandelaar tegen

Een opmerkelijke rol was weggelegd voor de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma (PvdA). Munniksma was één van de onderhandelaars die namens de provincies met Bleker tot het akkoord kwam. Maar maandagavond riep hij tijdens een speciaal ingelaste vergadering de Drentse Staten op het toch niet te ondertekenen. Munniksma vindt het ,,onacceptabel dat Bleker een kat-en-muisspel speelt'' en de plannen telkens weer anders uitlegt. ,,Ik ben niet langer bereid dat geschuif en gedraai goed te praten. Het akkoord is verworden tot een gedrocht. Het gaat steeds heen en weer, en daarvan krijg ik het heen-en-weer.'' Drenthe neemt woensdag officieel een besluit.

Beton 

De Drentse gedeputeerde staat nog wel achter de afspraken die de provincies 3 maanden geleden met Bleker hebben gemaakt. Die afspraken houden onder meer een bezuinigingspakket in dat tot 2014 kan oplopen tot zo'n 500 miljoen euro. ,,Het was, gezien het regeerakkoord dat in beton is gegoten, het maximaal haalbare.''

Uitleggen
Maar hij verwijt de staatssecretaris nu dat die ,,wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid om de gevolgen van de draconische bezuinigingen eerlijk uit te leggen''. ,,Hij doet alsof er niets aan de hand is en wentelt de gevolgen af op de provincies die hij bovendien tegen elkaar uitspeelt. Het is de schuld van de staatssecretaris zelf als het akkoord straks aan flarden is.''

Voor 

Provinciale Staten van Noord-Holland hebben maandagavond met 34 tegen 14 stemmen wel voor het natuurakkoord gestemd. Ook Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Limburg en Zeeland hebben de plannen goedgekeurd. Groningen en Noord-Brabant wezen het akkoord vorige week al af. Flevoland, Friesland en Overijssel nemen net als Drenthe woensdag een besluit.

Onduidelijk 

Het is nog steeds onduidelijk wat er gebeurt als niet alle provincies instemmen met het akkoord. Bleker wil niet zeggen wat de gevolgen zijn als één of meer provincies de plannen verwerpen. De Tweede Kamer vergadert dinsdag over de plannen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie