Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Al 6000 bomen als protest tegen natuurwet

Er zijn 6000 bomen verkocht om een bos te vormen als protest tegen de natuurplannen van staatssecretaris Bleker. Het bos is een initiatief van Marianne Thieme.

11 december 2011

Binnen drie dagen hebben al meer dan 6000 mensen een boom gekocht als protest tegen de nieuwe natuurwet van staatssecretaris Henk Bleker. Dat heeft fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt in het programma Vroege Vogels.

Ongenoegen

Natuurliefhebbers die net als de Partij voor de Dieren tegen de nieuwe wet van Bleker zijn, kunnen vanaf afgelopen donderdag een boom kopen om hun ongenoegen duidelijk te maken. Thieme stelde donderdag binnen een week 10.000 'protestbomen' te willen planten op een nog nader te bepalen locatie. ,,Dit gaat zeker lukken als de verkoop in dit tempo doorzet’’, stelde zij zondagochtend.

Locatie

Boze tegenstanders kunnen de actie via de website van de PvdD voor 5 euro steunen. Volgens Thieme liep het na haar item in Vroege Vogels ,,helemaal storm. We doen op dit moment geloof ik 500 bomen per half uur.’’ De partij maakt binnen een paar dagen bekend op welke locatie de bomen worden geplant.

Vogelvrij

Thieme noemt de natuurwet van Bleker ,,een wet die de natuur in Nederland tot op de grond toe afbreekt en alle dieren weer vogelvrij verklaard’’. De Partij voor de Dieren is niet de enige die protest heeft aangetekend tegen het voorstel van de staatssecretaris.

Gehakt

VVD-proment Ed Nijpels maakte zondag in het programma Eva Jinek op zondag gehakt van het natuurbeleid van Bleker, dat hij kenschetste als afbraakbeleid. Hij riep de provincies op zich te keren tegen het akkoord met Bleker over overdracht van natuurbeheer aan de provincies. Noord-Brabant schoot dit vrijdag al af.

Zwarte bladzijde

Nijpels noemde Blekers plannen ,,een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de natuurbescherming" omdat het kabinet op natuur veel meer bezuinigt dan op andere terreinen.

Bleker schuift organisaties als Natuurmonumenten aan de kant alsof ze bezig zijn met criminele activiteiten, zei Nijpels. Hij vindt dat de staatssecretaris boeren en natuurbeschermers tegen elkaar opzet, terwijl ze niet elkaars vijanden hoeven te zijn. Natuur gaat in zijn ogen niet ten koste van boerenland.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Flip / webmaster
Tegen de botte bijl van Bleker kun je niets beginnen, vrees ik. Zelfs de pittige woorden van een VVD-er glijden van hem af. Ik ben murw inmiddels, en heb de natuur opgegeven zolang Bleker aan de macht is.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ed Nijpels is een mooi voorbeeld voor het gezegde dat de wijsheid met de jaren komt. Overigens heeft Ed als minister van Milieu al vroeg zijn stempel op het natuur- en milieubeleid gedrukt. Hij heeft duidelijk laten zien dat natuur en economie niet met elkaar strijdig hoeven te zijn. Ik deel zijn mening dat we de hoop bij Henk Bleker wel kunnen laten varen.

Bleker's natuurvisie blijft beperkt tot een paar ponies op gladgeschoren grasveld.

Advertentie