of 62812 LinkedIn

Akkoord over compensatie marinierskazerne Vlissingen

Het kabinet en de provincie Zeeland hebben een akkoord bereikt over een compensatiepakket voor het afblazen van de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen. Speciaal adviseur Bernard Wientjes zei dat vrijdag na overleg met Zeeuwse bestuurders en staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken.
2 reacties

Het kabinet en de provincie Zeeland hebben een akkoord bereikt over een compensatiepakket voor het afblazen van de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen. Speciaal adviseur Bernard Wientjes zei dat vrijdag na overleg met Zeeuwse bestuurders en staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken.

650 miljoen euro, duizenden banen

Er wordt de komende jaren zo'n 650 miljoen euro in de regio gepompt, aldus het kabinet. Het moet op de lange termijn meer dan duizend banen opleveren. Defensie zal aan het compensatiepakket een 'substantiële' financiële bijdrage leveren. Naar verluidt gaat het om ongeveer 200 miljoen euro. Eerder was al veel uitgelekt over wat Zeeland krijgt als vergoeding.

Kenniscentrum tegen ondermijnende criminaliteit 

In de provincie komt een grootschalig justitieel complex met een extra beveiligde zittingslocatie voor de rechtbank. Daarnaast wordt hier een strategisch kenniscentrum tegen ondermijnende criminaliteit gehuisvest, alsook een beveiligde werk- en overnachtingslocatie, plus een extra beveiligde inrichting voor zware criminelen.

Delta Kenniscentrum

Verder krijgt Vlissingen een Delta Kenniscentrum dat zich richt op 'de unieke Zeeuwse combinatie van voedsel, water en energie'. Ook wordt de treinverbinding vanuit Zeeland naar de Randstad, Brabant en Vlaanderen sneller. Ten slotte komt er een huisartsenopleiding in Zeeland en een regionaal gezondheidscentrum in Vlissingen.


Verhuizing mariniers

In 2012 viel het besluit om de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen te verhuizen. Maar dat leidde tot verzet onder de mariniers. Zij verlieten in groten getale het korps, tot schrik van het ministerie van Defensie. Dit jaar besloot het kabinet het besluit terug te draaien. Zeeuwen reageerden woedend. Om ze tegemoet te komen, komt er compensatie.

'Pakket biedt perspectief'

'Het is een mooi en breed pakket dat perspectief biedt', zegt Bas van den Tillaar, burgemeester van Vlissingen. 'De effecten daarvan zijn zeker vergelijkbaar met de effecten van de komst van de marinierskazerne.' Ook Han Polman, commissaris van de Koning, is tevreden: 'We gaan dit pakket vol vertrouwen voorleggen aan Provinciale Staten, de gemeenteraad van Vlissingen en het waterschap.' Staatssecretaris Knops zei: 'Ik sta hier met een positief gevoel. Ik besef hoeveel er mogelijk is in Zeeland.'

Visser: prachtige prestatie

Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie vindt dat er 'in korte tijd een prachtige prestatie' is geleverd. 'Ik ben vooral blij voor de Zeeuwen. Met dit resultaat kunnen grote stappen worden gezet op weg naar versterking van de regionale economie van Zeeland.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
Ikhoop voor Zeeland het tegendeel, maar ik ben bang voor lange en dikke adders onder het gras. Immers, men wist al jaren dat die kazerne daar nooit naar toe zou gaan, ondanks alle deftige beloften. En in de nabije toekomst zal men schermen met forse begrotingstekorten als gevolg van Covid19 en lockdown, En er zal nooit ene cent naar Zeeland gaan; let maar op!
Door Criticus op
In 2012 was er ook een afspraak, dus wat zou de nieuwe afspraak waard zijn? En waarom zouden die gevangenis en rechtbank er wel komen. Ik mag hopen dat ze eerst een enquête gehouden hebben onder rechtbank- en gevangenispersoneel of die wel willen verhuizen....


Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners