Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Afwaardering lege kantoren gaat niet door

Volgens minister Melanie Schultz (Infrastructuur) stimuleert de overheid het afwaarderen van legen kantoren wel en lijkt het in de markt ook op gang te komen.

06 juni 2013

Beleggers worden niet gedwongen om leegstaande kantoorpanden af te waarderen. Dat zei minister Melanie Schultz (Infrastructuur) woensdag in een debat in de Tweede Kamer. Regeringspartij PvdA had om dit ingrijpen gevraagd zodat kantoren makkelijker een andere bestemming kunnen krijgen.

Te duur
Volgens Schultz stimuleert de overheid het afwaarderen wel en lijkt het in de markt ook op gang te komen. Meer dan 7 miljoen vierkante meter kantoorruimte staat leeg. Op papier hebben die lege gebouwen vaak een hoge waarde, terwijl ze in de praktijk een stuk minder waard zijn. Ze zijn daardoor te duur voor een andere bestemming zoals huisvesting.

Gebrek aan urgentie
PvdA-Kamerlid Albert de Vries reageerde teleurgesteld. Hij ziet een gebrek aan urgentie bij de minister om het probleem aan te pakken. Hij kreeg daarbij steun van de SP en D66. De VVD liet weten niets te zien in een verplichte afwaardering. Dat moet uit de sector zelf komen, aldus VVD Kamerlid Johan Houwers.

Sloopfonds
Volgens Schultz en ook de aanwezige minister Stef Blok (Wonen en Rijksdiensten) wordt er wel degelijk veel gedaan. Er ligt een actieplan, knelpunten worden weggenomen en er loopt een onderzoek naar een sloopfonds. Over dat laatste fonds komt het kabinet nog voor de zomer met een reactie.

Transparantie
Schultz kondigde een gedragscode en centraal register voor taxateurs aan. Een van de problemen is volgens haar namelijk het gebrek aan transparantie bij de waardering van kantoorpanden.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Flip Zolderman
De VVD is wel héél hardnekkig in haar geloof in de Heilige Marktwerking - "het moet uit de sector zelf komen" - en toen steeg er een homerisch gelach op. Hoe hardnekkig kun je blijven geloven in iets dat elke keer weer zo faliekant fout gaat?

Ik heb bovendien wel wat mooie invulling voor die lege kantoorpanden - al die kunstenaars die de VVD het leven volstrekt onmogelijk heeft gemaakt de laatste jaren, die kunnen wel goedkope atelierruimte gebruiken. Laat de creatieve sector er maar eens op los.
JaapvV / adviseur
Bekend verhaal. naast de 7 mlj. zit er nog 6 mlj. m2 in de pijplijn (nu tijdelijk verhuurd). lopen politici wel eens over straat? Hebben ze de 60.000 m2 of nog meer ex KPN gezien? Of de drie gebouwen van dat bekende adviesbureau? En snapt iemand dat je de openbare ruimte al meer dan 20 jaar kapot maakt met die zooi?



Nee, laat de markt het werk maar doen. Dat was 15 jaar geleden. En die gigantische klont boter? Die schuif je gewoon door naar de volgende partij, toch?
Michel / observer
Hmm: "er wordt wel degelijk veel gedaan. Er ligt een actieplan, knelpunten worden weggenomen en er loopt een onderzoek naar een sloopfonds. Over dat laatste fonds komt het kabinet nog voor de zomer met een reactie."



De ervaring leert dat je op die manier héél lang bezig kunt blijven zonder echt iets te doen.

Overheden - en grote bedrijven - zijn vaak veel tijd en kosten tijd kwijt aan herhaalde onderzoeken, totdat het óf te laat is om nog iets te doen, óf er een onderzoeksresultaat ligt wat de opdrachtgever aanstaat. Ongunstig verlopen onderzoeken verdwijnen in de la, gunstige uitslagen worden gepresenteerd en hoppa, we hebben weer een verantwoord besluit genomen. En achteraf wast iedereen de handen in onschuld...

Ik vraag me overigens af of Schulz (van Infrastructuur en Milieu) wel de aangewezen persoon is om over ditg onderwerp een oordeel te hebben. lijkt me meer iets voor EZ of Financiën (fiscus ?).
faber
Vreemde vraag van de PvdA. Gedwongen afwaarderen om andere bestemmingen mogelijk te maken. Welke bestemmingen dan? Woningen zijn er in overvloed en nog nooit zo goedkoop. De voorraad goedkope huurwoningen is ook groot genoeg. Dus wat zou we dan in de goedkope kantoren moeten? Bovendien zit er een fiscaal luchtje aan. Afwaarderen is verlies en verliezen zijn fiscaal verrekenbaar. Vandaar dat de fiscus niet alle afwaarderingen zomaar accepteert. Het kost de overheid anders de veel belastinginkomsten. En die staan al onder grote druk.
gerrie
Met een kantoor is geen rooie cent te verdienen. In Nederland hebben ze jaren kantoorpikjes gekweekt. Van die bleke mannetjes en vrouwtjes die uitkijken naar hun vakantie. Papieren- en digitale tijgers Er wordt steeds minder geproduceerd waardoor de maakindustrie bijna uit Nederland weg is. Het enige wat ze hier in Nederland kunnen is toetsen en tien keer hetzelfde formulier invullen. Voor de rest wordt er nog maar heel weinig geproduceerd. Gelukkig gaat dit nu veranderen.
Advertentie