Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Afspraak twaalf gemeenten: we bouwen niet

De gemeenten in de regio Groningen-Assen beperken zich tot een jaarlijkse nieuwbouwproductie van 1000-1500 woningen.

08 maart 2012

Twaalf gemeenten in de regio Groningen-Assen hebben samen besloten om zestig procent van hun woningbouwplannen te schrappen. Ze beperken hun jaarlijkse nieuwbouwproductie tot 1000-1500 woningen. Gemeenten die al plankosten hadden gemaakt voor projecten die nu niet doorgaan, krijgen daarvoor compensatie.

29.000 huizen

In de regio zouden de komende tien jaar nog 29.000 nieuwe huizen worden gebouwd. Dat is nu teruggebracht tot circa 12.500. De steden Groningen en Assen en de gewilde gemeenten Tynaarlo en Haren mogen jaarlijks 1500 woningen bouwen. Voor de andere acht gemeenten in landelijk gebied blijft de ruimte beperkt tot maximaal duizend woningen. Als de woningmarkt zich op termijn herstelt, kunnen de aantallen omhoog.

Bijzonder

 ‘Dat twaalf gemeenten en twee provincies vrijwillig meer dan de helft van hun bouwplannen loslaten, dat is bijzonder’, zegt William Moorlag, gedeputeerde in Groningen en voorzitter van de Regio Groningen Assen. ‘In andere regio’s is die zure appel nog niet geconsumeerd.’

Doemscenario

Hij is ‘heel erg blij’ met de overeenkomst. Daarmee verdwijnt een doemscenario van half afgebouwde woonwijken en slecht benutte infrastructuur van tafel. ‘Ons voornemen was om te redeneren als één gemeente. En dat is gelukt.’

Op goed geluk

Want wat was er zonder gezamenlijke afspraak gebeurd? ‘Dan had iedere gemeente op goed geluk toch zijn plannen doorgezet. Iedereen is trots op zijn eigen bouwprojecten en denkt de buren er wel uit te kunnen concurreren. Nu kunnen we ook besluiten om een ringweg niet aan te leggen, naar een wijk die er toch niet komt. Anders was er voor een halve wijk toch de druk gebleven om te investeren in infrastructuur.’

Plankosten

Drie gemeenten hadden al plankosten gemaakt en investeringen gedaan, zoals Hoogezand-Sappemeer en Leek. Zij hadden op uitleglocaties drieduizend woningen en meer gepland. Deze gemeenten worden daarvoor gecompenseerd, zo is afgesproken, omdat zij een grote bijdrage leveren aan de vermindering door hun plannen goeddeels te schrappen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frank van den Hoven / Redacteur
Mooi! De zoveelste regio in ons land waar de gemeenten besluiten niet meer ieder voor zich te willen

'groeien ten koste van de buren' maar in regionaal verband te kijken wat het beste wel en niet en waar gebouwd kan worden. Dat scheelt niet alleen bakken met geld maar spaart ook een aantal waardevolle cultuurlandschappen die anders 'versteend' hadden zullen worden. Gelukkig worden ook nut en noodzaak van nieuwe bedrijventerreinen steeds vaker in regionaal verband beoordeeld en hoeft niet per se ieder dorp en buurtschap meer 'geupgrade' te worden met zijn eigen blokkendoosterrein.
Harry Timp / partner BMC, publiek en maatschappekijk vastgoed
Moedig en verstandig. En daarmee is, zoals Frank van den Hoven het al stelt, het grotere publieke belang ook het best gediend.
Advertentie