Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Afschieten damherten noodzakelijk'

,,Afschot van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen is absoluut noodzakelijk om de verkeersveiligheid te waarborgen en schade aan gewassen te voorkomen.'' Dat zei de Noord-Hollandse gedeputeerde Jaap Bond maandag tijdens een debat van Provinciale Staten.

31 januari 2011

Faunabeheersplan
Het debat was aangevraagd door de SP-fractie, die tegen afschieten is. Aanleiding voor het debat is het faunabeheersplan damherten, dat in december is vastgesteld door de provincies Noord- en Zuid-Holland.

Hekken

De herten veroorzaken al langer overlast in de duinen en directe omgeving. In de Amsterdamse Waterleidingduinen leven 1167 damherten. Amsterdam is bezig met het plaatsen van hekken langs een deel van het gebied. Maar volgens gedeputeerde Bond zijn de hekken en andere maatregelen, zoals wildroosters, niet afdoende om overlast te voorkomen.

Groei

,,Je moet iets doen aan de ongeremde groei van de populatie. Anders ontstaat er ook een voedseltekort, wat zorgt voor lijden van de damherten'', zei Bond. Op de vraag van de SP of het niet raar is om jonge, mannelijke dieren te doden in plaats van oude en zieke herten, antwoordde de gedeputeerde dat juist de jonge dieren de schade veroorzaken. ,,Zij zijn het die uitbreken.''

Gemeente

Om een verdere toename van de populatie te voorkomen, moeten ook hindes worden afgeschoten, zei Bond. Overigens heeft de gemeente Amsterdam eerder gesteld niet te willen meewerken aan het afschieten van de damherten. De gemeente komt binnenkort met een reactie op het faunabeheersplan.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marco / Natuurliefhebber
Het zoveelste bericht dat de provincie Moord Holland blind de jagerslobby volgt. Wie gaat de provincie eens aanklagen wegens aanzetten tot dierenmoord?
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
En bewijs dat er zich onder gedeputeerden nogal wat onnozele fugieren bevinden.
Opheffen die onnodige en dure bestuurlijke tussenlaag. Eerste Kamer ook weg of rechtstreekse verkiezingen.
Geen figuren als Jaap Bond in het bestuur is dan het gevolg !
jakov / vml. controller gemeente
Wat doen ze met het vlees? Hertenbiefstuk heerlijk!
J. van Schaick
Vervang het woord damherten eens door mensen als we het over verkeersveiligheid hebben, schade aan gewassen (natuur), overlast in de duinen en de directe omgeving. het uitbreken, toename van de populatie. We zouden raar op onze neus kijken. Houd eens op met dat "geburl".
toevallige passant
Hallo,

Is het geen goed idee om de dieren te verdoven en te castreren? Dan wordt de populatie geleidelijk aan minder en is het een humanere manier van terugdringen.

Stichting Vier Voeters heeft jarenlange ervaring met deze werkmethode (met zwerfdieren) en zijn zeer succesvol in Europa. Hun kunnen jullie alles vertellen hierover.

Hoop dat jullie deze optie ook in ogenschouw gaan nemen, want in my humble opinion maak je zo alle partijen blij. én de populatie neemt af én de dierenliefhebbers jaag je niet in het harnas.

Just my 2 cents...
Vince
Schandalig, een ander woord heb ik er niet voor. Hoera voor Amsterdam die niet mee wil doen met dit belachelijke plan!
Advertentie