of 64621 LinkedIn

Aedes vreest einde van sociale huursector door kabinet

Kabinetsmaatregelen maken het woningcorporaties financieel erg moeilijk
4 reacties
Als de plannen van het kabinet-Rutte II doorgaan, komen de woningcorporaties in grote problemen en lijkt een faillissement van de sociale huursector onvermijdelijk. Tot die conclusie komt Marc Calon, de voorzitter van de koepel van woningcorporaties Aedes, zaterdag in een interview met het AD.
Verhuurdersheffing niet op te brengen
In het regeerakkoord staat dat de woningcorporaties een 'verhuurdersheffing' van 2 miljard euro moeten gaan betalen. Maar ze kunnen dat niet financieren door de huren te verhogen, omdat die verhoging is gebonden aan een maximum. Daardoor kunnen de corporaties nog niet de helft van die 2 miljard binnenhalen, zegt Calon.

Verpaupering niet te vermijden

Gevolg is dat veel corporaties nieuwbouwplannen schrappen en besparen op onderhoud. Verpaupering is dan niet te vermijden, vreest Calon. Hij voorziet ,,desolate gebieden waar de politie soms niet meer over straat durft".

 

Extra opbrengst in woningbouw

Een beter plan is volgens Calon de opbrengst van de hogere huren te steken in de bouw van nieuwe huizen, op plaatsen waar ze schaars zijn. Ook moeten woningen worden geïsoleerd. ,,Zo zorg je voor meer huizen, stimuleer je de economie en haal je milieudoelen." Het Centraal Planbureau heeft zijn voorstel nog niet doorgerekend.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jos Derckx (adm) op
Dit kabinet wenst ons allemaal naar Griekenland. Na kwijtschelding van alle schulden ben je daar beter af.
Door . (p) op
Zielig zielig zielig hoor! Al die jaren (en nog steeds!) 100% bezetting van je te verhuren woningen en dan niet eens geld overhouden. Dat gelooft toch niemand!
Ze moeten eens goede plan-/vastgoed economen in dienst nemen die hun bedrijfsmodellen eens tegen het licht houden. Let maar op, dan blijkt er opeens een reden te zijn om juist wel meer te bouwen om al die wachtlijsten weg te werken! Je bouw toch met een 100% zekerheid van bezetting!!!
Door Willem op
Hoog tijd voor de magere jaren van de woningcorporaties. Als ze die heffing niet kunnen betalen moeten ze daarvoor maar een lening bij het Rijk afsluiten. En dan eindelijk eens presteren en ophouden met potverteren.
Door Boris op
Ach wat hebben ze het zwaar...Die corporaties hebben jarenlang zakken gevuld met hoge huren en met de verkoop van allang (soms meerdere malen) betaalde huizen tegen marktconforme tarieven. Dit laatste gaat op dit moment nog steeds door (bijv. de verkoop van een jaren-70 flat voor 180.000 euro waar tot op heden maandelijks bijna 1.000 euro huur voor wordt betaald: hoeveel was de kostprijs van die woning destijds in guldens? 50.000?) : Wat is er met al dat verdiende geld gebeurd?

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers