of 63966 LinkedIn

AEB: gemeente wilde geen financiële carte blanche

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Reageer

De verhoren van diverse betrokkenen bij de problemen rond het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) zijn maandag afgerond. Wethouder Marieke van Doorninck (ruimtelijke ontwikkeling en duurzaamheid) was als laatste aan de beurt. Zij zat in het stadsbestuur toen vier van de zes verbrandingsovens in 2019 stil kwamen te liggen als gevolg van achterstallig onderhoud.

Weinig vertrouwen

Van Doorninck zei dat er destijds weinig vertrouwen was tussen het AEB en de gemeente. 'Ze gingen er volgens mij vanuit dat de gemeente financieel een grote rol zou spelen', zei ze tegen de enquêtecommissie. 'De gemeente was niet van plan om dat een soort van carte blanche te doen. Dat zorgde voor fikse spanningen.'

Spannende zomer

De wethouder sprak van een 'spannende zomer', waarin dit alles zich afspeelde. Het was volgens haar een 'precaire balans' om te zoeken naar wat er financieel nodig was en ervoor zorgen dat het publieke belang niet in gevaar kwam. Dit vanwege de dreiging dat het afval op straat bleef staan of dat het afvalbedrijf omviel. 'Maar je moet je daar niet door laten leiden door dan alles in een keer goed te keuren.'

Onder ede

Er zijn al eerder onderzoeken gedaan naar de gang van zaken bij AEB, maar daarbij konden getuigen niet onder ede worden gehoord. Dat kan wel bij een raadsenquête, die te zien is als de lokale variant van de parlementaire enquête. Naast Van Doorninck kwamen onder meer burgemeester Femke Halsema, oud-wethouder Udo Kock (deelnemingen), oud-wethouder Sharon Dijksma (verkeer en vervoer), wethouder Victor Everhardt (deelnemingen) en diverse oud-directeuren van AEB aan het woord.

Toezicht en controle

De verhoren moeten antwoorden opleveren op vragen over de rol van het stadsbestuur, van de raad zelf en van de ambtelijke organisatie als het gaat om bijvoorbeeld toezicht op en controle bij AEB. De commissie verwacht eind september met conclusies en aanbevelingen naar buiten te kunnen komen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.