of 59250 LinkedIn

Advies: Elk waterschap zes geborgde zetels

Vertegenwoordigers van landbouw, natuur en bedrijven zouden in de waterschappen elk twee zetels moeten krijgen. Dat is één zetel minder dan het huidige wettelijk minimum. Dat adviseert de Adviescommissie Water (AcW) aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.

Vertegenwoordigers van landbouw, natuur en bedrijven zouden in de waterschappen elk twee zetels moeten krijgen. Dat is één zetel minder dan het huidige wettelijk minimum. Sommige waterschappen hebben nu een hoger aantal geborgde zetels, vastgesteld door de provincie(s) waar zij onder vallen. Die provinciale rol moet verdwijnen.

Zetelverdeling moet eenvoudiger

Dat adviseert de Adviescommissie Water (AcW) aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. De samenstelling van het bestuur van waterschappen is gebaseerd op het principe 'belang-betaling-zeggenschap'. Degenen die een belang hebben bij het werk van het waterschap en daarvoor betalen, hebben een stem in het bestuur. De AcW vindt dat dat uitgangspunt nog steeds goed past bij het functionele karakter van de waterschappen. Maar de zetelverdeling in het waterschapsbestuur moet wel eenvoudiger en transparanter.

 

Elke groep twee zetels

De commissie adviseert een gelijke verhouding aan te houden van elk twee zetels voor landbouw, natuur en bedrijven; wettelijk vast te leggen. “Voorop staat dát alle relevante belangen in het bestuur zijn vertegenwoordigd. Het exacte aantal zetels voor de verschillende categorieën is naar de mening van de commissie minder belangrijk”, aldus de commissie in een toelichting bij het advies. En: “Het gaat in het waterschapsbestuur om de kwaliteit van de inbreng, de (gebieds)kennis en het draagvlak in het gebied voor de projecten die het waterschap uitvoert. Bovendien vindt de commissie dat als criterium voor de verhouding tussen de zetels niet het aandeel in de waterschapsheffingen kan worden gehanteerd. "Wie betaalt, bepaalt" is te kort door de bocht.”

 

Directe verkiezing werkt goed

Voor het overige hoeft de systematiek van de waterschapsverkiezingen niet te veranderen, vindt de commissie. De directe verkiezing met een lijstenstelsel passen past goed bij de aard van de organisatie en levert kwalitatief goede bestuurders op. De systematiek  is de afgelopen decennia al vaak aangepast, enige continuïteit is nu wenselijk, aldus AvW.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Krijn op
En de prijs voor het meest lachwekkende commentaar gaat naar p.
Door p op
Wat in het artikel over het hoofd wordt gezien is dat de burgers ook geborgde zetels hebben, maar zo n groot aantal dat ze er verkiezingen aan kunnen wijden.