of 64204 LinkedIn

Aboutaleb adviseert: belasting voor waterveiligheid

Sint Elisabethsvloed 1421
Sint Elisabethsvloed 1421
7 reacties

Nederlanders zouden naast hun inkomstenbelasting een vast bedrag per jaar aan waterveiligheid moeten betalen. Om de lasten voor burgers niet te verzwaren, moet wel de inkomstenbelasting met hetzelfde bedrag omlaag. Van die vaste bijdrage moeten investeringen worden gedaan om Nederland tegen overstromingen te beschermen. Het gaat onder meer om dijkversterking en dijkverhoging.

Geen willekeur
Dat adviseerde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb maandag tijdens de presentatie van het advies van de Stuurgroep Rijnmond-Drechtsteden aan de zogenoemde deltacommissaris Wim Kuijken. Aboutaleb, voorzitter van de stuurgroep, vindt dat de besteding van het geld niet aan de willekeur van de politiek moet worden overgelaten.

Bescherming tegen hoogwater
‘De financiële opgave is zo groot dat we een manier moeten vinden om zeker te zijn van die extra bijdrage. Het levert dan in ieder geval de zekerheid op voor waterveiligheid’, aldus Aboutaleb. Het advies, waar de stuurgroep 4 jaar aan werkte, stelt dat er 6 tot 8 miljard euro nodig is om de regio’s Rijnmond en Drechtsteden te beschermen tegen hoogwater. De deltacommissaris zei alle aanbevelingen over te nemen in het te maken nationaal programma om heel Nederland te beschermen tegen overstromingen. Ook is hij positief over het idee hoe dit moet worden bekostigd.

Dijken
Veel dijken zijn nu te oud om de haven (de economische motor) en bewoners te beschermen. Ondertussen voorspellen wetenschappers dat de rivieren steeds meer water naar de Noordzee moeten afvoeren, waardoor de dijken moeten worden versterkt. Ook is er meer ruimte nodig om rivieren tijdelijk meer armslag te geven. Tegelijkertijd moeten er noodplannen worden gemaakt voor bewoners in de lager gelegen gebieden die eventueel moeten vluchten voor een overstroming.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Boris (jurist) op
Inderdaad voor waterveiligheid regionale wateren betalen we al de watersysteemheffing via de waterschapsbelasting maar Aboutaleb bedoelt waarschijnlijk het deel van de rijksbelasting wat gebruikt wordt voor waterveiligheid
Door Guero Canelo op
@Roffel
Abu benoemt een deel van onze belasting/heffing tot extra belangrijk en bedrijft daarmee politiek op een populistische wijze, iets waar jij en ik ons natuurlijk nooit aan bezondigen.
Door Guero Canelo op
meneer A heeft duidelijk op zijn netvlies waar het om gaat in ZW Nederland, hulde.
Door w de jong op
meneer A, daar betalen we al waterschapsbelasting voor. Bestuurlijke blindheid? Niet in Ratterdom.
Door Monique op
@hoogendroog
Ooit gehoord van solidariteit.
Wie draagt de kosten van een grote brand op o zo droge veluwe?
Door hoogendroog (ambtenaar) op
Ik woon hoog en droog op de veluwe. Waarom zou ik moeten betalen voor specifieke lager gelegen stedelijke gebieden? Ik wil best bijdragen, maar het belang ligt bij de burgers en bedrijven in het betreffende gebied.
Door Hannie Visser-Kieboom op
Daar hebben we toch de Waterschappen voor?