of 60941 LinkedIn

Aantal winkels met 11 procent afgenomen

Het aantal  winkelvestigingen is in het afgelopen decennium met 11 procent afgenomen. In dezelfde tijd vervijfvoudigde het aantal webwinkels, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei van de bevolking betekent dat het aantal fysieke winkels per inwoner nog sterker daalt.

Het aantal  winkelvestigingen is in het afgelopen decennium met 11 procent afgenomen. In dezelfde tijd vervijfvoudigde het aantal webwinkels, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei van de bevolking betekent dat het aantal fysieke winkels per inwoner nog sterker daalt.

Geen eten

Er waren bijna 86 duizend fysieke winkelvestigingen begin dit jaar en in 2010 waren dat er ruim 97 duizend, schrijft het CBS. Uit onderstaande grafiek blijkt dat er sprake is van een redelijk constante daling en dat het de non-food winkels zijn. ‘Het aantal supermarkten nam in deze periode toe’, schrijft het CBS, en ‘het aantal voedingsspeciaalzaken (zoals bakkers, slagers en de groenteboer) is min of meer gelijk aan 2010.’

 

Afbeelding

 

Winkeldichtheid

De winkeldichtheid, het aantal winkels per duizend inwoners, daalde van 6 in 2010 naar 5 in 2019. De hoogste winkeldichtheid is in Zeeuws-Vlaanderen en de laagste is in Flevoland. In alle COROP-gebieden (regio’s met een centrale kern, bijvoorbeeld een stad) nam de winkeldichtheid af.

 

Afbeelding

 

Toename

Niet alle soorten fysieke winkels zagen een daling van het aantal vestigingen. Hoewel het aantal bloemenzaken afnam, nam het aantal tuincentra toe. De aantallen warenhuizen, parfum- en cosmeticawinkels en winkels gespecialiseerd in communicatieapparatuur namen sterk toe.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
De groei van webwinkels in combinatie met oplichtingszaken gaan hand in hand. Hopelijk kan justitie het bijhouden?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners