of 64740 LinkedIn

Aantal asielverzoeken stijgt fors

Het aantal eerste asielverzoeken ging in het derde kwartaal van 2021 flink omhoog, het snelst sinds de vluchtelingencrisis in 2015. Vooral Syriërs, Afghanen en Turken meldden zich als asielzoeker. Dat meldt het statistiekbureau CBS op basis van cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
8 reacties

Het aantal eerste asielverzoeken ging in het derde kwartaal van 2021 flink omhoog, het snelst sinds de vluchtelingencrisis in 2015. Vooral Syriërs, Afghanen en Turken meldden zich als asielzoeker. Dat meldt het statistiekbureau CBS op basis van cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Derde kwartaal

In het derde kwartaal deden 8845 mensen een eerste asielverzoek. Dat is ruim tweeënhalf keer meer dan in het tweede kwartaal. Ook kwamen er 7 procent meer zogenoemde nareizigers deze kant op. Dat betreft gezinsleden die zijn herenigd met iemand die al een asielvergunning heeft. Syriërs deden 2550 eerste asielverzoeken in het derde kwartaal, tegen 1015 een kwartaal eerder. Daarmee vormen zij nog steeds de grootste groep. Het aantal verzoeken van Afghanen ging wel relatief snel omhoog, van 210 in het tweede kwartaal naar 1565 in het derde kwartaal. De IND kreeg vier keer meer aanvragen binnen van mensen met een Turkse nationaliteit.

 

Toename

De toename van het aantal nareizigers komt vrijwel volledig omdat meer Syriërs en Turken op deze manier het land in kwamen. Er kwamen juist minder nareizigers deze kant op met een Eritrese en Jemenitische nationaliteit. Vluchtelingen die zich in Nederland willen vestigen, moeten daarvoor een eerste asielverzoek indienen. De IND voert vervolgens meerdere gesprekken met de aanvrager en willigt het verzoek in of wijst dit af. De asielzoeker kan na afwijzing nog een herhaald verzoek indienen als die over nieuwe informatie beschikt die mogelijk een ander licht werpt op de zaak.(ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
@ Piet: helemaal eens. De woorden van politici als Kaag over dit onderwerp zijn wishful thinking en ver van de realiteit. Van die asielzoekers gaat bijna niemand werken want ze beheersen de taal niet, de cultuur niet en de techniek evenmin omdat die in hun land decennia achter loopt. Kijk maar eens naar het rapport over de Wildemansbuurt (Amsterdam/ Slotervaart) van vandaag.
Door Nico uit Loenen (voormalig rijksambtenaar) op
De brandhaarden van agressie en geweld verplaatsen zich voortdurend naar het rustige noorden. Telkens zie je weer dat de eigen "regeringen" voor deze volksverhuizingen verantwoordelijk zijn. Miramar brand nu zelfs de eigen steden af. Lekker bezig allemaal, en wij maar bouwen.... Er zijn er nog 82 miljoen onderweg. https://www.vluchtelingenwerk.nl/feiten-cijfers/ …
Door Piet (Gepensioneerd) op
@Zipje. Veel politici hebben de kleuren rood en geel. En weinig blauw. Het zijn gevoelsmensen met een drammerig karakter. Sigrid Kaag zegt in haar HJ Schoo lezing: "
De economische voordelen van migratie zijn goed gedocumenteerd. Lage geboortecijfers scheppen een behoefte aan verse werkkrachten. Vergrijzing legt een zware druk op de houdbaarheid van de overheidsfinanciën en de verzorgingsstaat. Migratie is de beste hoop voor de economie. In het Verenigd Koninkrijk stelt de Office for Budget Responsibility daarom zelfs dat er tenminste 140 duizend immigranten per jaar nodig zijn. In Nederland is de vraag nu extra hoog: we hebben voor het eerst in lange tijd meer vacatures dan werkelozen.". Dan begrijpt Sigrid in eerste instantie al niet dat asielmigranten al helemaal niet werken. De 750.000 MOE landers in Nederland, hoofdzakelijk uit Polen, die werken, maar zij moet zich afvragen of die werken in sectoren die wij wel willen. In distributiebedrijven voor de Europese markt die zich in Nederland vestigen, bijvoorbeeld. Daar verliest Nederland geld aan. Of in de vleesverwerkende industrie, waar D66 zelf zegt van af te willen. De arbeidsmigratie houdt bepaalde economische sectoren in stand, waar D66 zelf van af wil. Sterker nog, de tuinbouw en de vleesverwerkende industrie drijven voor bijna 100% op MOE landers. Het is allemaal niet echt doordacht wat zij zegt. Een gemiddeld gesprek op de vrijdagmiddag in de kroeg gaat al dieper dan mevrouw Kaag.
Door Zipje (gemeenteambtenaar) op
@Piet: Dit leek me een heel reëel scenario. Als wij dat kunnen bedenken waarom komt dat dan niet in de hoofden van de elite die ons regeert op?
Door J.A. Wel op
Dan hebben onze mede EU-leden als Polen, Tsjechie, Hongarije etc. het toch een stuk beter voor elkaar. Wij bereiden ons voor om naar het uiterste noord-westen van Polen te emigreren. Prachtig, rustig, heel veel natuur en water en toch vlakbij Duitsland. Topp!
Door Piet (Gepensioneerd) op
Zouden we over 100 jaar nog steeds asielzoekers hebben? De Nederlandse bevolking neemt per 12 jaar ongeveer toe met 1,3 miljoen mensen. Dan zitten we over 100 jaar met ca. 30 miljoen mensen in Nederland. Allemaal met natte voeten. Gezellig druk zal het worden! En ook heel duurzaam, met zo veel mensen op een kluitje. Die mensen moeten allemaal consumeren, vreten en schijten. De Veluwe zal er niet meer zijn. Die staat nu al onder druk. Het westen van het land bestaat niet meer, dus we wonen straks op een soort gaza strook. Lol!
Door Bente Becker op
Juist heel slim om in Nederland asiel aan te vragen. Gratis huis (razendsnel en met voorrang), gratis inrichtingscheque, gratis onderwijs, gratis inkomen, gratis gezondheidszorg, free out of jail card, razendsnelle gezinshereniging, een Miele was/droogcombinatie (gratis), razendsnelle naturalisatie, fraude-opties te over en NUL kans dat je dit land ooit nog hoeft te verlaten.
Door Bart (Beleidsadviseur) op
Niet slim om in Nederland asiel aan te vragen. Over een jaar of 15 a 20 zal een niet onaanzienlijk deel van Nederland prijsgegeven moeten worden aan de zee vanwege zeespiegelstijging. Een goede reisagent adviseert Duitsland. Maar misschien is het tarief van de gemiddelde reisagent voor Duitsland duurder dan Nederland. Dan kunnen mensen vanwege het vrije verkeer van personen binnen de EU later alsnog naar Duitsland.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers