Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Aandelen windmolen in paar uur verkocht

Vrijwel alle 6648 winddelen - aandelen in een windmolen - zijn zondagavond in een paar uur tijd verkocht aan particulieren.

23 september 2013

Het bedrijf De Windcentrale heeft via 'crowdfunding' in heel korte tijd een windmolen verkocht aan particulieren. 1700 mensen kochten een of meerdere stukjes van de windmolen ('winddelen') van 200 euro per stuk. Daarmee werd een totaalbedrag opgehaald van 1,3 miljoen euro.

Lagere energierekening
Vrijwel alle 6648 winddelen waren zondagavond al in een paar uur verkocht, maandagochtend gingen de nog resterende vijf van de hand. De 1700 eigenaren draaien samen op voor het onderhoud, maar besparen desondanks gedurende 12 jaar (de levensduur van deze windmolen) geld op hun energierekening en dragen tegelijkertijd bij aan een beter milieu, zegt directeur Harm Reitsma van De Windcentrale. Een winddeel levert ongeveer een zevende op van het gebruik van een gemiddeld huishouden.

Verduurzaming van stroomvoorziening
De Windcentrale, opgericht in 2010, heeft nu drie windmolens op deze manier gefinancierd. Het duurde 3,5 maand voordat de eerste was verkocht, bij de tweede een maand. Bij het bedrijf staat niet winstmaximalisatie voorop, maar het leveren van een bijdrage aan de verduurzaming van de stroomvoorziening in Nederland, aldus Reitsma. De Windcentrale speurt naar bestaande windmolens die te koop staan, sluit een voorlopig koopcontract en probeert de windmolen vervolgens te verkopen aan particulieren.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

bernardus / adviseur
Om via 'crowdfunding' de zaak te bekostigen is opzicht al wat riskant. Wat krijgt de inlegger er voor terug en moet hij dan opnieuw een bedrag inleggen als het ingelegde bedrag verrekend is. Hoe is dat dan geregeld? Wie controleert dit allemaal en indien er calamiteiten zijn met de installatie of is deze 'crowdfunding' een verkapte coöperatie?

Ik vindt het een hype en als je ,je geld kwijt wil dan heb ik een ander voorstel. Mensen blijf kritisch.
Bob Molenaar / communicatiemedewerker Haags Milieucentrum
1700 maal 200 (euro) is 1,3 miljoen?

340.000, volgens mij.
Monique
@ Bob

1700 mensen kochten één of meerdere stukjes. In totaal 6648 stukjes.
Eric de Kluis
Beste Bob,

Het gaat niet om 1700 stukken, maar om 1700 mensen die stukken hebben gekocht van 200 euro. Voor een totaalbedrag van 1,3 miljoen euro zijn er dus 6500 winddelen verkocht, oftewel een kleine 4 stukken per persoon.
Advertentie