of 64231 LinkedIn

70 procent monumenten beschadigd door aardbevingen

67 van de 100 rijksmonumenten in de provincie Groningen hebben schade geleden door aardbevingen in dat gebied. De NAM wint gas in de provincie Groningen en veroorzaakt hierdoor bevingen.

Volgens een onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed zijn 69 van de 100 rijksmonumenten in Groningen beschadigd. Grote boosdoener zijn de aardbevingen door de gaswinning in dat gebied. Dat meldt RTV Noord.

Kerken en molens
Onder de monumenten zijn tientallen kerken, boerderijen, molens en het oude raadhuis van Appingedam. De schade bestaat veelal uit scheuren in muren en plafonds en ontwrichte schoorstenen. De Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed kan niet zeggen wat de financiële schade is. Momenteel wordt onderzocht hoe de schade in de toekomst voorkomen kan worden.


Opnieuw aardbeving

Overigens was er vannacht opnieuw een lichte aardbeving in de provincie Groningen. Het KNMI mette 2.0 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag bij Appingedam.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ruud (bodemonderzoeker) op
17 miljoen Nederlanders weten hoe het komt maar de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed gaat onderzoeken hoe de schade in de toekomst voorkomen kan worden.......