Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

39 duizend woningen erbij in eerste helft 2021

Er zijn 39.000 woningen erbij gekomen in de eerste helft van dit jaar, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het betekent dat er sinds 2005 een miljoen woningen bij zijn gekomen.

05 augustus 2021
Woningbouw-shutterstock-271171484.jpg

Er zijn 39.000 woningen erbij gekomen in de eerste helft van dit jaar, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het betekent dat er sinds 2005 een miljoen woningen bij zijn gekomen.

Roermond

In Noord-Holland steeg de woningvoorraad met bijna 8.000 woningen en de provincie zag daarmee de grootste stijging. Meer dan de helft daarvan kwam er in Amsterdam bij. In relatieve zin groeide het aantal woningen het hardst in Roermond (4,4 procent oftewel ruim 1,2 duizend woningen) en in sommige gemeenten, zoals Harlingen, nam de woningvoorraad af. De provincie met de laagste stijging was Zeeland, waar 355 woningen bijkwamen.

 

 

Opgave

Het tekort aan woningen is groot - de woningbouwopgave is om te zorgen dat er tot 2030 845.000 woningen bijkomen. Het rijk stelde in 2019 hiervoor 1 miljard euro beschikbaar en in september 2020 kondigde minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) aan dat de eerste 27 projecten 290 miljoen euro zouden krijgen, waarmee 51.000 woningen zouden kunnen worden gebouwd. ‘Gemeenten en provincies dragen 331 miljoen euro bij om het financieel tekort op te lossen.’

 

Harde plannen

Er zijn locaties voor 961.000 nieuwe huizen, vertelde Ollongren in juni, en volgens de minister is een derde van deze plannen 'hard'. Ze zag dat de woningbouw in het eerste kwartaal flink op gang was gekomen, maar dat het nog niet genoeg was omdat de bevolking de afgelopen vier jaar harder is gestegen dan voorspeld. Sommige gemeenten, zoals een aantal in Noord-Holland, willen de woningbouw radicaal versnellen.

 

1899

In juni werd de 8 miljoenste woning aan de woningvoorraad toegevoegd, schrijft het CBS verder. ‘Daarmee zijn er sinds 2005 een miljoen woningen bijgekomen.’ De eerste woningtelling was in 1899 en toen waren er 1,1 miljoen woningen. Sindsdien zijn er dus 6,9 miljoen woningen bijgekomen terwijl de bevolking toenam van 6,9 miljoen naar bijna 17,5 miljoen mensen. Het aantal inwoners per woning is sterk veranderd: ‘In 1921 was er voor iedere 4,8 inwoners een woning, honderd jaar later is er één woning voor elke 2,2 inwoners.’

 

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Talenvijn / burger
@ Toine Goossens: ik zie geen afgeven op arbeidsmigranten. Ik zie kritiek op het laten groeien van sectoren die arbeidsmigranten aantrekken in een toch al vol land met een woningtekort en een teveel aan milieubelasting. Ik zou ook graag zien dat we ophouden met XXL-distributiecentra. Omdat die ons landschap verpesten en heel veel plek innemen. En omdat die heel weinig banen per oppervlak opleveren. En omdat die werknemers van ver aantrekken omdat Nederlanders dat werk niet willen doen. Niets ten nadele van die mensen, maar we hebben al een huisvestingsprobleem.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Leuk hoor zo'n statistiekje van 1921 tot nu maar het leidt af van de bevolkingsgroei met 100.000 per jaar door immigratie, voornamelijk vanuit de EU. Dat had je kunnen voorzien en daar had je je beleid op aan moeten passen.
Ab / beleidsmedewerker
Er wordt vergeten dat er ook weer personeel moet worden ingevlogen vanuit Oost Europa om de woningen te bouwen. Vrijwel de gehele land- en tuinbouw en vleesverwerkende industrie drijft op Oost Europeanen en de nieuwe distributie economie eveneens. Die mensen moeten ook allemaal wonen en eten. We zitten in een vicieuze cirkel en daar moeten we uit. Er zit een vliegwiel in onze economische activiteiten die de bevolkingsgroei op een ongezonde manier aanwakkert. Al decennia. De Oost Europeanen zijn de Turken en de Marokkanen van vroeger. Vergeet niet, we moeten ook nog windmolens en zonneparken neerzetten. Voor een duurzame landbouw en voldoende natuur hebben we veel meer grond nodig dan we al hebben. Laten we ons in dit land snel focussen op de oorzaken van de bevolkingsgroei om niet verder in de problemen te raken.
Toine Goossens
@Bertus,



U vergeet de Engelsen, Spanjaarden, Joegoslaven en nog veel meer nationaliteiten die altijd al in Nederland kwamen werken. Hebt u de cijfers van de Nederlandse scheepsbemanningen er ook bij betrokken? Die komen vanaf de hele wereld. Sterke economieën hebben zuigkracht op de mobiliteit van werknemers.



Doet u eens een vergelijkend onderzoek naar de arbeidsmobiliteit in de US. Daar trekken burgers het hele land door en zetten hun mobil home daar neer waar werk is.



En stop subiet met uw denigrerende en de waarheid verdoezelende opmerkingen.
Ad / Beleidsambtenaar
@Goossens, dit is geen redenering van u en een aanmatigend toontje past niet op een forum. Het wordt steeds duidelijker wat de impact van bepaalde economische activiteiten heeft. We moeten heel goed gaan afwezen hoe daarmee om te gaan. De vleessector bijvoorbeeld, draait al decennia op steeds nieuwe groepen arbeidsmigranten. Een grote vleessector betekent En bevolkingsdruk vanwege arbeidsmigranten En veel stikstofuitstoot. En dus daarmee ook minder mogelijkheden om huizen te bouwen. Een grote distributiesector betekent miljarden per jaar extra aan uitgaven aan infrastructuur, die er niet op is berekend. Zo zadelt dit land zichzelf op met allerlei neveneffecten van economische activiteiten. Die effecten zijn te dragen in dunbevolkte gebieden, maar niet meer in Nederland. We moeten denken aan de gezondheid en de toekomst van onze kinderen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Bertus: Toezichthouders gedrag en moraal komen nooit met inhoudelijke argumenten maar gooien het er altijd op dat een ander niet deugt als die zijn mening niet deelt.
Ad / Beleidsambtenaar
@Zipje Dat is idd een vervelende eigenschap. De ander de maat nemen met vooraf ingestudeerde drogredeneringen zien we wel vaker in dit discussies over dit soort onderwerpen.
Toine Goossens
@Zipje en @Bertus,



Als u kritiek hebt op ons economisch model, dan moet u het daar over hebben en daar de contra argumenten voor aanleveren.



Die kritiek spuien door af te geven op immigranten afkomstig uit bepaalde landen is regelrechte discriminatie. Dat u dat vooringestudeerde drogargumenten noemt vervuilt het gesprek op Binnenlands Bestuur.



Ik neem hier onder naam en toenaam aan het gesprek deel, U beiden verbergt zich achter een nicknaam, een pseudoniem. Durft u niet onder uw eigen naam het gesprek met mij aan?
Peter / Beleidsmedewerker
@Toine, dit is geen kritiek op arbeidsmigranten, maar op ons economisch model met de daarmee samenhangende arbeidsmigratie en de argumenten worden gegeven. Het heeft helemaal niets met “discriminatie” van bepaalde groeperingen te maken. Een aantal werkgevers daarentegen, met name die de arbeidsmigranten uitbuiten, die zou ik wel eens willen discrimineren en flink ook. Zonder uitbuiting was onze vleessector nooit zo groot en milieuverziekend geworden.
Advertentie