Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

35 Gemeenten en 3 waterschappen Brabant werken samen

Drie waterschappen en 35 gemeenten in Midden en Noordoost Brabant gaan grondstoffen winnen uit afvalwater en groen gas opwekken uit het zuiveringsproces.

25 april 2013

Drie waterschappen en 35 gemeenten in Midden en Noordoost Brabant gaan grondstoffen winnen uit afvalwater en groen gas opwekken uit het zuiveringsproces. De partijen willen samenwerken in een duurzame en innovatieve afvalwaterketen.

Waterzuivering kan goedkoper

De gemeenten en waterschappen deden al veel samen, maar tekenden onlangs een overeenkomst om hun investeringen en werkprocessen nog beter af te stemmen, zodat er minder water hoeft te worden gezuiverd en de zuivering goedkoper kan. Bijvoorbeeld door groen gas op te wekken in het zuiveringsproces en dat vervolgens te leveren aan bedrijven. Maar ook door het terugwinnen van andere grondstoffen zoals fosfaat en cellulose kunnen de partijen geld verdienen aan afvalwater.

Betere kwaliteit van riolering

Een flinke kostenbesparing is mogelijk doordat de gemeente 's-Hertogenbosch minder regenwater aanbiedt aan de rioolwaterzuivering waardoor er minder water gezuiverd hoeft te worden. Dat scheelt een investering in een nabezinktank van 2,5 miljoen euro. ‘We willen een besparing op de toekomstige kosten voor de verwerking van afvalwater en een betere kwaliteit van riolering en waterzuivering. Oftewel samen kansen creëren in de waterketen,’ zei de Bossche wethouder Ruud Schouten bij de ondertekening.

Verbindingen leggen in de regio

Volgens Ina Adema, burgemeester van Veghel en voorzitter van de bestuurlijke commissie Water van de VNG, gebeurt het echte werk in de regio. ‘Daar zijn de kosten te besparen en verbindingen te leggen. Alleen daar kan men de juiste keuzes maken op het gebied van samenwerking, afstemmen van investeringen, werkprocessen en plannen.’

Samenwerken met bedrijfsleven

De Brabantse gemeenten en waterschappen zetten ook in op samenwerking met het bedrijfsleven en de wetenschap, want die is nodig om de ambities waar te maken. Volgens Derk Loorbach, directeur van actie-onderzoeksinstituut DRIFT van de Erasmus Universiteit ontstaan er juist nu mogelijkheden om een structurele verandering op gang te brengen naar duurzaam (stedelijk) waterbeheer. ‘We moeten met elkaar nadenken over bijvoorbeeld het terugwinnen van grondstoffen en duurzame energie. Water wordt geld waard.’ 

Miljoenen besparen en herinvesteren

De Unie van Waterschappen pleitte tijdens de jaarlijkse Waterschapsdag in maart ook voor meer samenwerking tussen waterschappen en het bedrijfsleven. Met innovaties uit de markt zijn vele miljoenen te besparen in de waterketen, die weer kunnen worden geïnvesteerd, blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw. Volgens Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen (UvW), wacht alle 330 rioolwaterzuiveringen in Nederland een operatie zoals in zijn eigen Brabantse waterschap De Dommel: het ombouwen van de rioolwaterzuivering voor winning van biogas uit rioolslib. De waterschappen bevinden zich volgens Glas op een kantelpunt. Ze moeten uitdrukkelijker zorgen voor maatschappelijke meerwaarde en daarvoor samenwerking zoeken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie