of 60941 LinkedIn

‘26.000 woningen van het gas af is veel te weinig’

De energietransitie is in volle gang. Inmiddels zijn 26.000 woningen in Nederlands van het gas af, zo blijkt uit een inventarisatie door BNR. Maar het tempo is veel te laag om de klimaatdoelen te halen.

De energietransitie is in volle gang. Inmiddels zijn 26.000 woningen in Nederlands van het gas af, zo blijkt uit een inventarisatie door BNR. Maar het tempo is veel te laag om de klimaatdoelen te halen.

Anderhalf miljoen huizen

Het dit jaar gesloten klimaatakkoord bepaalt dat in de komende tien jaar anderhalf miljoen huizen en andere gebouwen aardgasvrij moeten worden, zodat in 2050 Nederland vrijwel klimaatneutraal zal zijn. Dat betekent dat er nog dertig jaren resteren om alle 8 miljoen gebouwen in Nederland van het gas af te krijgen. Inmiddels is dat bij 26.000 woningen gedaan. En dat is veel te weinig, zo blijkt uit een rondgang van BNR langs de netbeheerders Liander, Stedin, Enexis, Enduris en Coteq.

Onrealistisch

Want om de anderhalf miljoen woningen binnen tien jaar van het aardgas af te krijgen, zouden jaarlijks 200.000 woningen aangepast moeten worden. ‘Een onrealistische ambitie’, zegt Wim Zeiler, hoogleraar Installaties aan de TU Eindhoven tegen BNR. Hij vindt het onverstandig dat het kabinet zich eenzijdig richt op de aanleg van warmtepompen en -netten. Want volgens de hoogleraar neemt met de opwarming van de aardige juist de vraag naar koeling toe.

 

Honderd jaar

Ook Kornelis Blok, hoogleraar Energiesysteemanalyse aan de TU Delft, is ervan overtuigd dat we op deze manier de klimaatdoelen niet gaan halen. ‘In dit tempo gaat het nog zeker honderd jaar duren.’ Toch is hij optimistischer dan Zeiler. ‘We zijn nog maar net begonnen. Als iedereen z'n schouders eronder zet, kunnen we die 1,5 miljoen woningen aardgasvrij maken.’

 

Klimaatplannen

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat BNR weten dat er geen concrete doelen zijn vastgelegd voor het aantal huizen dat tot nu toe aardgasvrij moet zijn gemaakt. Pas in 2021 moeten alle gemeenten en provincies hun klimaatplannen hebben uitgewerkt in een regionale energiestrategie (RES). Daarin speelt de transitie naar aardgasvrije wijken een belangrijke rol.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ben (jurist) op
We moeten ons blijven verzetten tegen van het gas af gaan. Een relatief schone energiebron. En die klimaatdoelen; 2050 Europa klimaatneutraal is waanzin. De opwarming en CO2 zijn geen groot probleem in Nederland en Europa wat de propaganda en hersenspoeling ook wil zeggen. En verdisconteert men ook de import van alles uit China, Bangladesh etc. in het klimaatdoel? De productie van die spullen en de omstandigheden hoe ze geproduceerd worden kun je dan toch ook niet negeren?
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Nederland gaat nooit van het aardgas af. Die leus verdient de gouden misleidings Loeki.

Die leus, nog erger dan de leuzen waarmee bedrijven ons overspoelen, is hét toonbeeld van de gretigheid van lokale politici en bestuurders. Het verstand op nul, wij zijn het gewend van de transitie dossiers, en gretigheid dominant. Het zijn stemmentrekkers.

En dan maar te hoop lopen tegen de aanhang van Wilders en Baudet. GroenLinks en D66 creëren de verrechtsing van Nederland. Linkse leuzen tegen rechtse leuzen. De jaren 20 van de vorige eeuw hebben laten zien waar dat toe leidt. Emotie boven verstand, levensgevaarlijk.

Ik zie het somber in. De lokale GL en D66 politici en bestuurders roepen al om de dictatuur van de meerderheid op het klimaatdossier. Wilders en Baudet zullen de afbraak van de democratie met meer dan grote belangstelling volgen.

Wat was Claudia de Breij groots in de spiegel die zij links Nederland voorhield. Ik hoop dat het werkt, dan hoef ik niet meer te somberen, maar kan ik meebouwen.
Door anand (adviseur) op
Poetin levert graag. Bij een zakelijk verschil van mening neemt de kans op storingen in de leverantie toe, puur toeval overigens.
Wel goed dat we van Gronings gas af gaan, maar all electric is prima, ware het niet dat onze windmolentjes en zonnepanelen de energie niet altijd kunnen lveren. Dan maar bruinkool gestookte centrales in het buitenland laten leveren, zij n wij tenninste schoon.
Door Spijker op
Duitland gaat aan het gas, Canada en VS doen hun best met pelletkachels en wij ????? Op deze manier komt er weinig van terecht. Lang leve de mondiale samenwerking.
Door Ivo op
"Van het gas af" is geen klimaatactie, maar een symbolisch gebaar naar Groningen. Duitsland gaat aan het gas en geven daar subsidie voor. Op zich geen verkeerde actie om nieuwbouw van het gas af te hebben, maar het klimaatrendement zit vooral in de verbeterde isolatie.
Door H op
Ach ik maak gewoon waterstof met mn paneeltjes, werkt ook gewoon in de cv (beetje knutselen), toch?
Door drs. E. Nabled op
Ik ben en blijf een trotse gasklever. Iets anders dan een puike, goedkope en rendabele houtgestookte cv installatie uit Canada komt er bij mij niet in. Een neef van mij bouwt en verkoopt ze daar: geweldig!

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners