of 59318 LinkedIn

20 miljoen voor zonnepanelen op asbestdaken

IPO en ministerie van Infrastructuur en Milieu sluiten convenant: 20 miljoen euro beschikbaar voor komende twee jaar

Provincies gaan de komende twee jaar de agrarische sector stimuleren om daken met asbest te vervangen door daken met zonnepanelen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft daarvoor 20 miljoen euro vrijgemaakt.

Verbod op asbestdak in 2024

Met dat geld kunnen provincies de sanering van asbestdaken een impuls geven. Per 2024 geldt een verbod op het bezit van een asbestdak. Met het huidige beleid wordt jaarlijks vier miljoen vierkante meter aan dakoppervlak gesaneerd. Met de extra bijdrage kan dat resultaat de komende twee jaar worden verdubbeld. Het geld wordt over de provincies verdeeld op basis van de hoeveelheid agrarische bedrijven.

 

Convenant IPO en Rijk

In het convenant tussen de provincies (het IPO) en het Rijk is afgesproken dat alleen subsidie wordt verleend voor de sanering als er zonnepanelen geplaatst worden op nieuwe daken. Dit schept de mogelijkheid om in één klap het asbest op te ruimen en te zorgen voor de productie van meer duurzame energie, aldus het IPO. De opbrengst van de zonne-energie helpt de landbouwondernemers om de financiering van de sanering rond te krijgen.

 

Afkomstig uit het Lente-akkoord

IPO-woordvoerder Sander Hage denkt dat de extra subsidiepot twijfelende agrariërs over de streep kan trekken. ‘Deze afspraak, afkomstig uit het Lenteakkoord, geeft een versnelling van het bestaande beleid.’ Partijen hopen dat daarmee wordt voorkomen dat boeren wachten met het vervangen van hun daken totdat ze zijn afgeschreven, zodat de periode dat de daken eroderen wordt beperkt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door mien (burger in buitengebied) op
Ik ben benieuwd hoe ze dat kunnen eisen dat je je dak moet vervangen, wij zijn ex agrarier maar hebben nergens aan mee kunnen doen toen we stopten met het bedrijf , er was nog net geen opkoopregeling en nadien vielen we voor alles buiten de boot.We hebben nog 16duizend meter liggen als partikulier!!
Als je geen geld hebt dan wil ik dat wel eens zien wie dat gaat betalen?Verkopen kan ook niet dan .
Door Bert Stegehuis (adviseur) op
Regeling in hoofdlijnen bekend. Maar bij diverse provincies kan men mij niet uitleggen hoe dit werkt, waar, hoe vraag ik dit aan ?
Door Pim Dek op
Erg slimme zet, met name vanwege alle onrust die er op dit moment heerst wat betreft asbest. Jan, ik ben het met jou eens dat dit eigenlijk voor alle gevallen mogelijk moet worden gemaakt.

http://www.solvari.nl/duurzame-energie/zonnepane …
Door Henk op
Boeren zijn gewoon een beroepsgroep en zo zijn er veel andere bedrijven. Dat weggeven van subsidies moet eindelijk eens afgelopen zijn.
Door Philippe op
Goed initiatief, we moeten zeker de Europese doelen halen om zelf energie te voorzien en dit is een uitstekend voorbeeld ervan om groene stroom te motiveren.

Philippe
http://www.zonnepanelen-energie.be/
Door Jan (inspecteur) op
Op zich prima om op deze manier een asbestdak te vervangen door een energie opleverend dak. Dit zou ook voor particulieren en andere bedrijven mogelijk moeten zijn. Daarnaast een tip voor (gemeentelijke) grondexploitanten: heb je onverkoopbare bedrijfsterreinen? Plaats er een hek omheen en zet zo'n plek helemaal vol met zonnepanelen. Je maakt op die manier (tijdelijk) niet-verkoopbare terreinen toch nog rendabel. Neem maar eens een kijkje bij onze oosterburen. Die zijn op dit punt stukken verder dan wij.
Door Henny Dekker op
Wij hebben op ons huis (evenals onze buren) asbest shingles.
Welke wettelijke bepaling is er om asbest daken per 2024 te verbieden?
Zijn er mogelijkheden voor gewone burgers om de kosten van het veranderen van asbestdakbedekking vergoed te krijgen?
Is de voorgestelde regeling geen rechtsongelijkheid tussen agrarische bedrijfsgebouwen en andere gebouwen met een asbest dakbedekking?

Wie het weet mag het zeggen.
Door Henk op
Schande om in deze tijd 20 miljoen weg te geven aan een beroepsgroep. En dat ook nu door een partij die exit is.
Door Jan op
Onze meest gepamperde beroepsgroep, de boeren, moet weer eens met de zoveelste subsidieregeling gepamperd worden. Zo lang het nog kan geven we ze nog maar een douceurtje zullen de CDA-ers Atsma en Bleker gedacht hebben.