Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

1000 kilometer dijk controleren

Bij extreem hoge waterstanden, soms in combinatie met stormvloed vanuit zee, moeten de dijken continu in de gaten worden gehouden.

24 november 2012

Ruim 250 dijkwachters van waterschap Rivierenland gaan zaterdag op pad om de ruim 1000 kilometer dijk die het schap beheert te controleren. Het gaat om een oefening, zodat de dijkwachters goed voorbereid zijn als het water in de grote rivieren deze winter weer stijgt.

Dreigende dijkdoorbraak

Bij extreem hoge waterstanden, soms in combinatie met stormvloed vanuit zee, moeten de dijken continu in de gaten worden gehouden. Door scheurtjes, kwelwater of vee dat niet uit de uiterwaarden is gehaald kan er zomaar sprake zijn van een dreigende dijkdoorbraak. Ook ijsgang in een strenge winter kan een bedreiging zijn voor de veiligheid achter de dijk.

Duitse grens

Waterschap Rivierenland beheert 500 kilometer dijk langs Waal, Maas, Rijn, Lek en Merwede en nog eens ruim 500 kilometer dijk en kade langs kleinere watergangen. De dijkwachters controleren in een gebied vanaf de Duitse grens tot aan Dordrecht. De oefening duurt naar verwachting de hele dag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie