of 60264 LinkedIn

Nieuws

 • De werkelijke gemiddelde prijs van bouwkavels is het afgelopen kwartaal gedaald met 6,99 procent. In het tweede kwartaal bedroeg de grondprijs gemiddeld 467 euro per m², in het eerste kwartaal van 2020 was dat nog 502 euro.

  Prijs bouwkavel zakt met 7 procent

  De werkelijke gemiddelde prijs van bouwkavels is het afgelopen kwartaal gedaald met 6,99 procent. In het tweede kwartaal bedroeg de grondprijs gemiddeld 467 euro per m², in het eerste kwartaal van  2020 was dat nog 502 euro.

 • In 2019 en 2020 voerden achttien gemeenten een vorm van de zelfbewoningsplicht in, en daarnaast zijn er acht gemeenten die plannen hebben om dat te doen.

  Zelfbewoningsplicht steeds vaker toegepast

  Achttien gemeenten, zowel grote als kleine, hebben de afgelopen twee jaar stappen gezet om speculanten van de woningmarkt te weren. In die gemeenten werden huizenkopers verplicht om zelf in het nieuw gekochte huis te gaan wonen. De maatregel moet de markt toegankelijker en betaalbaarder maken.

 • Drinkwaterbedrijven in grote delen van het land zijn bezorgd over de "extreem grote drinkwatervraag" in deze tropische week. Volgens de bedrijven is er nooit eerder zoveel drinkwater gebruikt op hete dagen. Zij noemen als voornaamste reden dat heel veel Nederlanders op dit moment vanwege de coronacrisis thuis zijn of op vakantie in eigen land. 'Iedereen moet heel zuinig omgaan met drinkwater, anders raakt de dagelijkse voorraad op', waarschuwen zij.

  Zorgen over 'extreem grote drinkwatervraag'

  1 reactie

  Drinkwaterbedrijven in grote delen van het land zijn bezorgd over de 'extreem grote drinkwatervraag' in deze tropische week. Volgens de bedrijven is er nooit eerder zoveel drinkwater gebruikt op hete dagen. Zij noemen als voornaamste reden dat heel veel Nederlanders op dit moment vanwege de coronacrisis thuis zijn of op vakantie in eigen land. 'Iedereen moet heel zuinig omgaan met drinkwater, anders raakt de dagelijkse voorraad op', waarschuwen zij.

 • De centrumgemeenten beschrijven een aantal dringende problemen op het gebied van dakloosheid: ‘een stijgend aantal zelfredzame mensen en gezinnen dat toch dakloos raakt, meer thuisloze jeugd, jongeren die vanuit de jeugdzorg op straat belanden, miljoenentekorten voor de opvang en steeds zwaardere psychiatrische patiënten die op straat komen’, vatten de Argos-redacteuren samen.

  Centrumgemeenten zien duizenden 'economisch daklozen'

  Woningnood is de drijvende factor achter de toenemende dakloosheid in Nederland. Onder de huidige groep dak- en thuislozen zijn duizenden mensen die in principe ‘zelfredzaam’ zijn, en soms zelfs een baan hebben, maar toch geen woning kunnen vinden vanwege het gebrek aan betaalbare woonruimte.

 • De Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) gebruikt vanaf dit najaar een drone om toezicht te houden vanuit de lucht. Eerder ging onder meer de Omgevingsdienst Midden-Holland de Arnhemmers al met de inzet van drones voor.

  Steeds meer omgevingsdiensten aan de drone

  De Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) gebruikt vanaf dit najaar een drone om toezicht te houden vanuit de lucht. Eerder ging onder meer de Omgevingsdienst Midden-Holland de Arnhemmers al met de inzet van drones voor. 

 • Gemeenten moeten sneller en extra geld krijgen om te kunnen zorgen voor energieneutrale onderwijsgebouwen. Dat moet de insteek van de VNG zijn in de onderhandelingen met het kabinet. Een motie met die strekking wordt ingediend op de algemene ledenvergadering van de VNG van eind september.

  Sneller (en meer) geld nodig voor onderwijshuisvesting

  Gemeenten moeten sneller en extra geld krijgen om te kunnen zorgen voor energieneutrale onderwijsgebouwen. In het nieuwe regeerakkoord moet worden vastgelegd dat er zeker zo’n tien miljard euro, van de dertig miljard die er tot aan 2050 voor is uitgetrokken, zo snel mogelijk voor gemeenten beschikbaar komt. Dan kunnen ook de zogeheten normbedragen omhoog waarmee gemeenten de kosten van onderwijshuisvesting moeten dekken.

 • Ettelijke miljoenen aan provinciale subsidies vloeiden de afgelopen jaren richting de landbouwsector in Drenthe, Friesland en Groningen met het doel deze te verduurzamen. Maar niet of nauwelijks is volgens de Noordelijke Rekenkamer te zeggen of die steun daadwerkelijk iets heeft opgeleverd.

  Provinciale miljoenen richting, ja, naar wat eigenlijk?

  Ettelijke miljoenen aan provinciale subsidies vloeiden de afgelopen jaren richting de landbouwsector in Drenthe, Friesland en Groningen met het doel deze te verduurzamen. Maar niet of nauwelijks is volgens de Noordelijke Rekenkamer te zeggen of die steun daadwerkelijk iets heeft opgeleverd.

 • Het Klimaatverbond Nederland roept gemeenten op in hun begroting voor 2021 tussen de tien- en vijftigduizend euro vrij te maken voor de aanpak van het hitteprobleem.

  Gemeenten moeten ‘hitte-budget’ vrijmaken

  Gemeenten moeten in hun begroting voor 2021 tussen de tien- en vijftigduizend euro vrijmaken voor de aanpak van het hitteprobleem. Die oproep doet Klimaatverbond Nederland. Het bedrag is afhankelijk van de omvang van de gemeente.

 • De tijdelijke zorglocatie was gebouwd op het parkeerterrein van het Cars Jeans Stadion.

  Corona-zorglocatie staat (bijna) leeg, maar blijft bestaan

  De speciale corona-zorglocatie voor dak- en thuislozen op het terrein van het stadion van ADO Den Haag gaat verhuizen. Ondanks dat er de afgelopen maanden maar één patiënt is opgevangen op de tijdelijke locatie, wil het college de zorg voor besmette dak- en thuislozen toch voortzetten. De kosten bij volle bezetting worden geraamd op 110.000 euro per maand.

 • Op de kaart zijn drie gradaties van het stedelijke hitte-eilandeffect (of: UHI, het urban heat island effect) te onderscheiden: licht, matig en groot. Ook het aantal eenzame 75-plussers is in drie categorieën verdeeld: weinig, redelijk veel en veel.

  Eenzaamheid en hitte in één kaart gevat

  Waar wonen de senioren die het meest kwetsbaar zijn bij hittegolven? Dat laat een nieuwe online kaart zien, die data over eenzame 75-plussers combineert met gegevens over het hitte-eilandeffect. Zo kunnen gemeenten op wijkniveau zien in welke gebieden zij in actie moeten komen.

 • Wie vanaf woensdag in bepaalde delen van Amsterdam geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 95 euro. De verplichting voor het dragen van een mondkapje voor iedereen van dertien jaar en ouder geldt op vijf drukke plekken in de binnenstad, zoals de Wallen, de Kalverstraat en de Albert Cuypstraat.

  Geen mondkapje op in Kalverstraat? 95 euro boete

  6 reacties

  Wie vanaf woensdag in bepaalde delen van Amsterdam geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 95 euro. De verplichting voor het dragen van een mondkapje voor iedereen van dertien jaar en ouder geldt op vijf drukke plekken in de binnenstad, zoals de Wallen, de Kalverstraat en de Albert Cuypstraat.

 • In de eerste maand dat de gemeente Amsterdam in delen van de binnenstad een verbod hanteert op vakantieverhuur, zijn drie voorwaardelijke boetes van 50.000 euro uitgedeeld. Ze zijn voor bewoners die hun huis actief aanbieden op vakantieverhuursites.

  Amsterdam legt illegale verhuurders eerste boetes op

  3 reacties

  In de eerste maand dat de gemeente Amsterdam in delen van de binnenstad een verbod hanteert op vakantieverhuur, zijn drie voorwaardelijke boetes van 50.000 euro uitgedeeld. Ze zijn voor bewoners die hun huis actief aanbieden op vakantieverhuursites. 

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu