of 63082 LinkedIn

Nieuws

 • Als eerste gemeente investeert Ede zelf in betaalbare koopwoningen voor huishoudens met een inkomen tot 50.000 euro. Zo moeten cruciale beroepen als politieagenten en leraren meer kans worden geboden op de overspannen lokale woningmarkt.

  Ede neemt woningbouw in eigen hand

  Als eerste gemeente investeert Ede zelf in betaalbare koopwoningen voor huishoudens met een inkomen tot 50.000 euro. Zo moeten cruciale beroepen als politieagenten en leraren meer kans worden geboden op de overspannen lokale woningmarkt.

 • Gemeenten moeten zich voorbereiden op een grondige aanpak van winkelgebieden na de coronacrisis. Steun vanuit overheden houdt ondernemers nu nog overeind, maar als de beperkende maatregelen straks weer worden opgeheven zal het aantal winkels in hoog tempo afnemen. Ga daarom nu aan de slag met een duidelijke visie, adviseert brancheorganisatie INretail.

  'Maak haast met een visie op detailhandel'

  Gemeenten moeten zich voorbereiden op een grondige aanpak van winkelgebieden na de coronacrisis. Steun vanuit overheden houdt ondernemers nu nog overeind, maar als de beperkende maatregelen straks weer worden opgeheven zal het aantal winkels in hoog tempo afnemen. Ga daarom nu aan de slag met een duidelijke visie, adviseert brancheorganisatie INretail.

 • De democratische benadering van smart cities, is een onderdeel van de City Deal ´Slimme stad zo doe je dat´ van de Agenda Stad van Binnenlandse Zaken. Met geld van de Europese Unie wordt dat een Europees project. ´Inwoners, bedrijven en overheden in de Europese Unie moeten straks meer tevreden zijn over de metingen van neerslag of vervuiling´, zegt Jan-Willem Wesselink, namens de Future City Foundation projectmanager van de City Deal ‘Een Slimme stad zo doe je dat.’

  Burgermetingen voor beter gemeentelijk beleid

  Het meten van neerslag, vervuiling of herrie door inwoners en bedrijven gaat naar een volgend niveau met de ontwikkeling van nieuwe methoden. Burgermetingen moeten beter vergelijkbaar worden. Groepen burgers die nu nog niet meten, moeten worden gemotiveerd om dat ook te doen. Daardoor zouden smart cities democratischer worden.

 • Vervoerregio’s waarschuwen dat het openbaar vervoer in Nederland fors afgeschaald zal moeten worden, als het rijk niet met meer geld over de brug komt. Zowel de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de provincie Utrecht waarschuwen dat er minder trams, bussen en metro’s zullen rijden, de tarieven omhoog gaan en investeringen in schoner vervoer worden uitgesteld.

  Overheden waarschuwen voor kaalslag OV

  Vervoerregio’s waarschuwen dat het openbaar vervoer in Nederland fors afgeschaald zal moeten worden, als het rijk niet met meer geld over de brug komt. Zowel de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de provincie Utrecht waarschuwen dat er minder trams, bussen en metro’s zullen rijden, de tarieven omhoog gaan en investeringen in schoner vervoer worden uitgesteld.

 • Gedeputeerde Eric de Bie (Energie) ziet kernenergie als een ‘onderdeel van de energiemix van de toekomst’. ‘Kerncentrales kunnen bijdragen aan de mix van duurzame energieopwekking. Daarnaast vergen ze beduidend minder ruimte dan windparken of zonneweides en bieden weersonafhankelijke leveringszekerheid.’

  Brabant kiest voor kernenergie

  2 reacties

  Het provinciebestuur van Noord-Brabant is voor de bouw van een of meer kerncentrales. Dat standpunt is volgens de provincie verdedigbaar, ondanks dat uit onderzoek van TNO in opdracht van de provincie blijkt dat kernenergie nu en in de toekomst beduidend duurder is dan het opwekken van stroom via zon of wind.

 • Energieregio’s kiezen vaak voor nieuwe windturbine vaker voor locatie pal naast of zelfs in natuurgebieden. Bij zo’n 40% van de geplande windmolens in gebieden als het IJsselmeer, de Zeeuwse delta en delen van Gelderland, Limburg en Brabant is dat het geval. Dat schrijft onderzoeksplatform Investico.

  Windmolens komen vaak dichtbij natuurgebieden

  Energieregio’s kiezen vaak voor nieuwe windturbine vaker voor locatie pal naast of zelfs in natuurgebieden. Bij zo’n 40% van de geplande windmolens in gebieden als het IJsselmeer, de Zeeuwse delta en delen van Gelderland, Limburg en Brabant is dat het geval. Dat schrijft onderzoeksplatform Investico.

 • Om Rotterdamse woningen toekomstbestendig te maken heeft de gemeente Rotterdam het Rijk om drie miljard euro gevraagd. Tienduizenden Rotterdamse huiseigenaren kunnen het namelijk niet betalen om hun woning goed te onderhouden, te verduurzamen, de fundering te herstellen of de overstap te maken naar aardgasvrij.

  Rotterdam wil meer aandacht voor bestaande bouw

  Reageer

  Om Rotterdamse woningen toekomstbestendig te maken heeft de gemeente Rotterdam het Rijk om drie miljard euro gevraagd. Tienduizenden Rotterdamse huiseigenaren kunnen het namelijk niet betalen om hun woning goed te onderhouden, te verduurzamen, de fundering te herstellen of de overstap te maken naar aardgasvrij.

 • © Shutterstock

  Inboedel na ontruiming zaak van gemeente

  Vanaf 1 april worden gemeenten verantwoordelijk voor de afvoer en opslag van inboedels van woningen die zijn ontruimd. Nu is daar wettelijk nog niets voor geregeld waardoor boedels vaak op straat achter blijven. Gerechtsdeurwaarders zijn blij met de wetswijziging, de gemeentekoepel niet.

 • Zolang er nog geen garantie is dat de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen de kopers van een nieuwbouwwoning niet op kosten jaagt, moet de invoering van de wet worden uitgesteld. Die oproep doet de Vereniging Eigen Huis (VEH) aan de Eerste Kamer.

  ‘Wet kwaliteitsborging kan koper op kosten jagen’

  Zolang er nog geen garantie is dat de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen de kopers van een nieuwbouwwoning niet op kosten jaagt, moet de invoering van de wet worden uitgesteld. Die oproep doet de Vereniging Eigen Huis (VEH) aan de Eerste Kamer.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu