of 63082 LinkedIn

Nieuws

 • © Shutterstock

  Parkeervergunningen duurder

  1 reactie

  Een inwoner van de Amsterdamse binnenstad betaalt negen keer meer voor een parkeervergunning (567 euro per jaar) dan iemand in het centrum van Den Haag (64 euro). Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een eigen onderzoek onder 123 gemeenten. Daaruit komt ook naar voren dat gemeentelijke parkeervergunningen dit jaar gemiddeld 3,3 procent duurder zijn worden. Gemiddeld kost een parkeervergunning nu 120,98 per jaar, tegen 117,09 euro vorig jaar.

 • Amsterdam is een magneet voor toeristen. Tijdens de coronacrisis zien Amsterdammers ze echter nauwelijks nog. Hoewel, afgelopen zomer waren ze er plotseling weer. Rijen dik liepen ze over De Wallen. De gemeente leek verrast en niet goed voorbereid op die herstart en de overlast die ermee gepaard ging, vindt de plaatselijke VVD. De partij wil dat toeristen straks ‘gecontroleerd’ terugkeren.

  VVD: toeristen ‘gecontroleerd’ terug laten komen

  Amsterdam is een magneet voor toeristen. Tijdens de coronacrisis zien Amsterdammers ze echter nauwelijks nog. Hoewel, afgelopen zomer waren ze er plotseling weer. Rijen dik liepen ze over De Wallen. De gemeente leek verrast en niet goed voorbereid op die herstart en de overlast die ermee gepaard ging, vindt de plaatselijke VVD. De partij wil dat toeristen straks ‘gecontroleerd’ terugkeren.

 • Winkelcentra waren ooit de trots van een gemeente, maar zijn nu meer dan eens vergane glorie. Veel gemeenten willen de neerwaartse spiraal van leegstand stoppen door een herstructurering van zo’n winkelgebied. Maar hoe pak je dat aan? De Rijswijkse wethouder Armand van de Laar (D66, Ruimtelijke Ordening) wist bedrijven, eigenaren en omwonenden mee te krijgen in een nieuwe visie op In de Bogaard, ooit een icoon van het moderne winkelgenot. ‘Zo’n gebied heeft een ziel. Dat moet je niet onderschatten.’

  Ook een winkelcentrum heeft een identiteit

  Winkelcentra waren ooit de trots van een gemeente, maar zijn nu meer dan eens vergane glorie. Veel gemeenten willen de neerwaartse spiraal van leegstand stoppen door een herstructurering van zo’n winkelgebied. Maar hoe pak je dat aan? De Rijswijkse wethouder Armand van de Laar (D66, Ruimtelijke Ordening) wist bedrijven, eigenaren en omwonenden mee te krijgen in een nieuwe visie op In de Bogaard, ooit een icoon van het moderne winkelgenot. ‘Zo’n gebied heeft een ziel. Dat moet je niet onderschatten.’

 • De organisatie van de Floriade in Almere denkt 22 miljoen euro nodig te hebben voor de inrichting van het expositieterrein. Deze inrichting was begroot op 7 miljoen euro. De gemeente Almere zou dus 15 miljoen euro extra moeten bijleggen. De totale begroting voor de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 is in de afgelopen jaren al met tientallen miljoenen overschreden.

  Almere moet 15 miljoen bijlappen voor Floriade

  3 reacties

  De organisatie van de Floriade in Almere denkt 22 miljoen euro nodig te hebben voor de inrichting van het expositieterrein. Deze inrichting was begroot op 7 miljoen euro. De gemeente Almere zou dus 15 miljoen euro extra moeten bijleggen. De totale begroting voor de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 is in de afgelopen jaren al met tientallen miljoenen overschreden.

 • In oktober vorig jaar kondigde de gemeente aan versneld huisvesting te willen vinden voor een derde van de destijds driehonderd Rotterdamse daklozen. Deze grootste uitstroomoperatie ooit konden we realiseren dankzij een goede samenwerking met woningcorporaties en zorgaanbieders , aldus wethouder Sven de Langen. 61 daklozen konden terecht in een eigen woning, de overige die (nog) niet volledig zelfstandig kunnen wonen vonden een plek in twee woonlocaties.

  Veel Rotterdammers aan woning geholpen

  Reageer

  Honderd dakloze Rotterdammers hebben in het afgelopen halfjaar een eigen woning gekregen. De Rotterdamse zorgwethouder Sven de Langen meldt in een brief aan de gemeenteraad dat het beoogde doel hiermee is behaald.

 • © Shutterstock

  PBL: ruimtebeleid moet toekomstbestendig

  4 reacties

  Het nieuwe kabinet moet bij het inrichten van Nederland en het verdelen van de schaarse ruimte keuzes maken die toekomstbestendig zijn. Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving in een rapport. In het verleden is grond en ruimte voornamelijk gebruikt voor economisch gebruik, zoals intensieve veehouderij. Juist nu Nederland voor zulke grote opgaven staat, begint zich dit steeds meer te wreken.

 • Als de nieuwe, soepele regels voor het permanent bewonen van recreatiewoningen straks worden ingevoerd, moeten gemeenten alert blijven op aanvragen voor legalisering. Volgens brancheorganisatie Hiswa-Recron gaat permanente bewoning van recreatieparken de woningnood nauwelijks verlichten. ‘Het levert meer problemen op dan het oplost.’

  'Gemeenten moeten alert zijn op permanente bewoning'

  Als de nieuwe, soepele regels voor het permanent bewonen van recreatiewoningen straks worden ingevoerd, moeten gemeenten alert blijven op aanvragen voor legalisering. Volgens brancheorganisatie Hiswa-Recron gaat permanente bewoning van recreatieparken de woningnood nauwelijks verlichten. ‘Het levert meer problemen op dan het oplost.’

 • 'Slimme laadpalen' voor elektrische auto's zijn volgens energiemaatschappij Vattenfall een succes. De oplaadpunten houden met behulp van software rekening met pieken en dalen in het stroomaanbod. Volgens Vattenfall merkten de gebruikers van de auto's zelden iets.

  Energiebedrijf noemt slimme laadpalen een succes

  Reageer

  'Slimme laadpalen' voor elektrische auto's zijn volgens energiemaatschappij Vattenfall een succes. De oplaadpunten houden met behulp van software rekening met pieken en dalen in het stroomaanbod. Volgens Vattenfall merkten de gebruikers van de auto's zelden iets.

 • Het plan van het kabinet om het permanent bewonen van vakantieparken wettelijk makkelijker te maken, krijgt flinke kritiek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Volgens de gemeentekoepel is de maatregel ‘onzorgvuldig, onhelder in zijn doel, lastig uitvoerbaar en disproportioneel’. In een brief aan het parlement wordt dringend geadviseerd om niet met de wetswijziging in te stemmen.

  VNG: legalisering recreatiewoning rijdt beleid in de wielen

  Het plan van het kabinet om het permanent bewonen van vakantieparken wettelijk makkelijker te maken, krijgt flinke kritiek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Volgens de gemeentekoepel is de maatregel ‘onzorgvuldig, onhelder in zijn doel, lastig uitvoerbaar en disproportioneel’. In een brief aan het parlement wordt dringend geadviseerd om niet met de wetswijziging in te stemmen.

 • Welke concrete oplossingen en maatregelen zijn mogelijk om de bestuurscultuur van waterschap Hollandse Delta te verbeteren en de bestuurskracht ervan te versterken? Die opdracht gaf het algemeen bestuur van het waterschap mee aan verkenner en adviseur Peter van der Velden. In dezelfde vergadering stelden alle vijf heemraden hun functie ter beschikking, waardoor dijkgraaf Jan Bonjer voorlopig alleen het dagelijks bestuur vormt.

  Verziekte bestuurscultuur door uitsluiting

  Welke concrete oplossingen en maatregelen zijn mogelijk om de bestuurscultuur van waterschap Hollandse Delta te verbeteren en de bestuurskracht ervan te versterken? Die opdracht gaf het algemeen bestuur van het waterschap mee aan verkenner en adviseur Peter van der Velden. In dezelfde vergadering stelden alle vijf heemraden hun functie ter beschikking, waardoor dijkgraaf Jan Bonjer voorlopig alleen het dagelijks bestuur vormt.

 • Met de handreiking Informatiegericht handelen vakantieparken Noord-Holland wil de provincie dat gemeenten beter zicht krijgen op ongewenste activiteiten op vakantieparken. De handreiking legt onderling verbanden tussen vier beleidsterreinen die elkaar beïnvloeden bij vakantieparken: de ruimtelijke, economische, veiligheids- en sociaal- maatschappelijke beleidsvelden. ‘Pragmatische stappen voor de gemeenteambtenaar.’

  Beter zicht op ongewenste activiteiten vakantiepark

  Met de handreiking Informatiegericht handelen vakantieparken Noord-Holland wil de provincie dat gemeenten beter zicht krijgen op ongewenste activiteiten op vakantieparken. De handreiking legt onderling verbanden tussen vier beleidsterreinen die elkaar beïnvloeden bij vakantieparken: de ruimtelijke, economische, veiligheids- en sociaal- maatschappelijke beleidsvelden. ‘Pragmatische stappen voor de gemeenteambtenaar.’

 • Door een aanpassing van de Wet toeristische verhuur krijgen gemeenten meer mogelijkheden om de verhuur van woningen via internetplatforms als AirBNB en Booking.com aan banden te leggen. Vanaf 1 juli worden de platforms verplicht om het registratienummer van de verhuurder te vermelden bij een advertentie.

  Gemeente krijgt meer armslag in aanpak vakantieverhuur

  Door een aanpassing van de Wet toeristische verhuur krijgen gemeenten meer mogelijkheden om de verhuur van woningen via internetplatforms als AirBNB en Booking.com aan banden te leggen. Vanaf 1 juli worden de platforms verplicht om het registratienummer van de verhuurder te vermelden bij een advertentie.

 • De resultaten van een proef om de invasieve Japanse duizendknoop te bestrijden met heet water zijn teleurstellend. Dat stelt de provincie Gelderland na een tussentijdse rapportage over de aanpak van de plant op verschillende locaties in de provincie.

  Duizendknoop wijkt niet voor kokend water

  De resultaten van een proef om de invasieve Japanse duizendknoop te bestrijden met heet water zijn teleurstellend. Dat stelt de provincie Gelderland na een tussentijdse rapportage over de aanpak van de plant op verschillende locaties in de provincie.

 • Hoe schril steekt het stroperige proces van de huidige energietransitie af tegen de vorige: die van kolen naar aardgas. Dat was in tien jaar zo goed als geregeld. Gemeentelijk adviseur duurzaamheid en blogger Sven Ringelberg schreef een boek over wat we van de soepele gastransitie kunnen leren.

  'Discussie over woonlastenneutraliteit is fake nieuws'

  Hoe schril steekt het stroperige proces van de huidige energietransitie af tegen de vorige: die van kolen naar aardgas. Dat was in tien jaar zo goed als geregeld. Gemeentelijk adviseur duurzaamheid en blogger Sven Ringelberg schreef een boek over wat we van de soepele gastransitie kunnen leren.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu