of 63082 LinkedIn

Nieuws

 • Waarom is de Amersfoortse VVD-wethouder Hans Buijtelaar precies opgestapt? En waarom zou zijn beoogde opvolger, het oud-Kamerlid Roald van der Linde, wel in staat zijn het vastgelopen dossier van de westelijke randweg vlot te trekken? Tijdens een lange gemeenteraadsessie dinsdagavond werden die vragen niet beantwoord.

  Nieuwe wethouder brengt randweg niet dichterbij

  Waarom is de Amersfoortse VVD-wethouder Hans Buijtelaar precies opgestapt? En waarom zou zijn beoogde opvolger, het oud-Kamerlid Roald van der Linde, wel in staat zijn het vastgelopen dossier van de westelijke randweg vlot te trekken? Tijdens een lange gemeenteraadsessie dinsdagavond werden die vragen niet beantwoord.

 • Woningcorporaties in de grotere gemeenten worstelen met een toename aan daklozen. Ze kunnen de toestroom niet bijbenen door het tekort aan woningen. Gemeenten stellen volgens de corporaties te weinig locaties beschikbaar voor de bouw van flexwoningen. Het tekort verhoogt ook de druk op urgente woningzoekenden.

  Tekort woningen daklozen bedreigt spoedzoekers

  Woningcorporaties in de grotere gemeenten worstelen met een toename aan daklozen. Ze kunnen de toestroom niet bijbenen door het tekort aan woningen. Gemeenten stellen volgens de corporaties te weinig locaties beschikbaar voor de bouw van flexwoningen. Het tekort verhoogt ook de druk op urgente woningzoekenden.

 • 'En ik besef dat dat heel vervelend is voor gemeenten. Die willen natuurlijk zo snel mogelijk helderheid over de datum. Maar het implementatietraject zullen we gaan richten op de datum die uit het bestuurlijk overleg van eind mei komt.’

  ‘Voor ons staat de Omgevingswet als paal boven water’

  Wat moet de invoeringsdatum worden van de Omgevingswet? In een korte serie artikelen belicht Binnenlands Bestuur de voor- en nadelen van geen uitstel, kort uitstel of langer uitstel. In het laatste deel: Annemieke van Brunschot, programmamanager Omgevingswet bij de VNG.

 • Grondboringen die nodig zijn voor de aanleg van energienetten die bodemenergie gebruiken, kunnen vervuiling van drinkwater, grondwater en de bodem veroorzaken. Dat stelt de Inspectie van de Leefomgeving en Transport (ILT) na onderzoek. Boorbedrijven zouden de regels niet goed genoeg naleven.

  Meer toezicht nodig op grondboringen

  1 reactie

  Grondboringen die nodig zijn voor de aanleg van energienetten die bodemenergie gebruiken, kunnen vervuiling van drinkwater, grondwater en de bodem veroorzaken. Dat stelt de Inspectie van de Leefomgeving en Transport (ILT) na onderzoek. Boorbedrijven zouden de regels niet goed genoeg naleven.

 • Om verouderde civiele infrastructurele werken als bruggen, kades en sluizen te renoveren of nieuw te vervangen is de komende tijd minstens een miljard euro extra nodig. Maar dat bedrag zal de komende jaren alleen maar verder oplopen. Ook moeten overheden beter samenwerken in het beheer en de kennisuitwisseling over de aanpak van dit soort verouderde civiele kunstwerken.

  Verouderde infra heeft meer geld en aandacht nodig

  Om verouderde civiele infrastructurele werken als bruggen, kades en sluizen te renoveren of nieuw te vervangen is de komende tijd minstens een miljard euro extra nodig. Maar dat bedrag zal de komende jaren alleen maar verder oplopen. Ook moeten overheden beter samenwerken in het beheer en de kennisuitwisseling over de aanpak van dit soort verouderde civiele kunstwerken.

 • Friso De Zeeuw denkt dat de huidige invoeringsdatum van de Omgevingswet niet haalbaar is. Volgens hem is minimaal een half jaar extra vereist, tot 1 juli 2022. ‘Maar het inmiddels niet alleen meer het verhaal van uitstel. Je ziet inmiddels een aantal mensen het woord voeren dat zegt: stoppen hiermee. Die komen nu ineens uit hun holletjes.’

  ‘De mensen voor afstel komen uit hun holletjes’

  Wat moet de invoeringsdatum worden van de Omgevingswet? In een korte serie artikelen belicht Binnenlands Bestuur de voor- en nadelen van geen uitstel, kort uitstel of langer uitstel. In deel twee: adviseur gebiedsontwikkeling en emeritus hoogleraar Friso de Zeeuw.

 • Gemeenten kunnen meer regie nemen in de uitrol van glasvezelnetwerken. Dat zegt staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze wil samen met gemeenten en marktpartijen werken aan een betere harmonisatie van regelgeving, zodat de uitrol van glasvezel verder versneld kan worden.

  Gemeente kan meer regie nemen in glasvezelaanleg

  Gemeenten kunnen meer regie nemen in de uitrol van glasvezelnetwerken. Dat zegt staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze wil samen met gemeenten en marktpartijen werken aan een betere harmonisatie van regelgeving, zodat de uitrol van glasvezel verder versneld kan worden.

 • De provincie Noord-Holland gaat een zestiental grenspaaltjes tussen Bennebroek en Hillegom van de provinciale monumentenlijst halen. De stenen paaltjes zouden bij nader inzien toch niet in de eigen provincie staan, maar net over de grens in Zuid-Holland. Maar in Zuid-Holland bestaat geen provinciale monumentenlijst. De lokale historische vereniging is verontwaardigd, meldt nieuwswebsite NH Nieuws.

  Onduidelijke grens nekt monumentstatus paaltje

  De provincie Noord-Holland gaat een zestiental grenspaaltjes tussen Bennebroek en Hillegom van de provinciale monumentenlijst halen. De stenen paaltjes zouden bij nader inzien toch niet in de eigen provincie staan, maar net over de grens in Zuid-Holland. Maar in Zuid-Holland bestaat geen provinciale monumentenlijst. De lokale historische vereniging is verontwaardigd, meldt nieuwswebsite NH Nieuws.

 • Beeld: Shutterstock

  Datacenters ‘lopen elke dag tegen wetgeving aan’

  Door de coronacrisis is er geen gebrek aan werk voor datacenters, maar de samenwerking met de overheid moet beter. Dat schrijft De Dutch Datacenter Association (DDA) in een rapport. Niet geheel verrassend is de branchevereniging te spreken over de eigen initiatieven voor verduurzaming. Een goede samenwerking met onder andere overheidsinstanties is echter nodig om de verduurzaming te verbeteren. Er is onzekerheid omdat gemeenten geen duidelijk visies op de warmtetransitie hebben.

 • De onderzoeken die 39 gemeenten hebben ingesteld naar wat er gebeurde met onteigend Joods vastgoed in en na de Tweede Wereldoorlog zijn kwalitatief niet allemaal even goed. Dat zegt voorzitter Ronny Naftaniel van het Centraal Joods Overleg (CJO).

  'Onvoldoende onderzoek naar geroofd Joods vastgoed'

  5 reacties

  De onderzoeken die 39 gemeenten hebben ingesteld naar wat er gebeurde met onteigend Joods vastgoed in en na de Tweede Wereldoorlog zijn kwalitatief niet allemaal even goed. Dat zegt voorzitter Ronny Naftaniel van het Centraal Joods Overleg (CJO) tegen journalistiek platform Pointer van KRO-NCRV. ‘Gemeenten zeggen soms te gemakkelijk dat ze niets over naheffingen hebben kunnen vinden.’

 • Beeld: Shutterstock

  Nieuw onderzoek naar no cure, no pay in WOZ

  De toegenomen invloed van no-cure-no-pay-bedrijven bij het waarderen van onroerende zaken vraagt om nog een onderzoek naar de werkwijzen en verdienmodelen. Eerder voerde het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) een onderzoek uit dat concludeerde dat deze bedrijven geen ‘profiteurs’ zijn, maar volgens het rijk is er verdieping nodig omdat er grote verschillen zijn tussen deze bedrijven die bezwaar maken tegen de WOZ-waarde.

 • Beeld: Shutterstock

  Geen reclame benzineauto’s in Amsterdamse metrostations

  In de Amsterdamse metrostations wint de dominee het van de koopman. In de hoofdstad zullen reizigers geen reclame meer krijgen te zien voor auto’s die rijden op fossiele brandstoffen of vliegtickets tegen dumpprijzen. Amsterdam is de eerste stad van Nederland die advertenties voor fossiele producten uit het straatbeeld wil weren. De gemeente en reclame-exploitant CS Digital Media hebben daarover vandaag afspraken gemaakt en vastgelegd in een convenant.

 • Dat is het gevolg van een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Of die niet-belanghebbenden er ook heel vaak succes mee gaan behalen, is nog wel vers twee. Het beroep van een niet-belanghebbende wordt echter voortaan wel in behandeling genomen, terwijl dat tot nog toe niet eens zover kwam.

  Meer mensen mogen beroep doen op bestuursrechter

  2 reacties

  Meer mensen kunnen een beroep gaan doen op de bestuursrechter, die bezwaren tegen besluiten van de overheid beoordeelt. Als ze al eerder kritiek hebben geleverd op een ontwerpbestemmingsplan of ontwerptracébesluit, bijvoorbeeld tijdens een inspraakprocedure, hoeven ze voor zo'n beroep bij de bestuursrechter voortaan geen direct belanghebbende in de kwestie meer te zijn.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu