of 59244 LinkedIn

Nieuws

 • Volgens de stichting zijn vooral kustgemeenten en de Waddeneilanden tot een verbod overgegaan. In Friesland en Noord-Holland hebben vier op de tien gemeenten de ballon in de ban gedaan. In Limburg heeft maar één van de 31 gemeenten een verbod ingesteld.

  Ballonnen in steeds meer gemeenten taboe

  Reageer

  Het aantal gemeenten met een verbod op het oplaten van ballonnen is in één jaar tijd ruim verdrievoudigd, meldt stichting De Noordzee. Vorig jaar had nog maar 5 procent van de gemeenten zo'n verbod in de plaatselijke verordening opgenomen, nu is dat 17 procent. Nog eens 20 procent van de gemeenten voert een ontmoedigingsbeleid, blijkt uit de inventarisatie. Stichting De Noordzee ijvert voor een verbod, omdat het plastic van ballonnen slecht is voor natuur en milieu.

 • Het verduurzamen van monumenten is voor gemeenten en provincies een lastige opgave. Er komt veel specialistische kennis bij kijken en je krijgt de businesscase vaak moeilijk rond. T

  Fonds voor duurzamer erfgoed

  Het verduurzamen van monumenten is voor gemeenten en provincies een lastige opgave. Er komt veel specialistische kennis bij kijken en je krijgt de businesscase vaak moeilijk rond. Tegelijk is verduurzaming hard nodig om de energielasten van de vaak slecht geïsoleerde panden te drukken. 

 • Natuurmonumenten heeft de Noord-Hollandse PvdA-gedeputeerde Adnan Tekin uitgeroepen tot Groenste Politicus van 2018. De Amsterdamse 'stadsjongen' Tekin heeft zich met zijn politieke behendigheid in een mum van tijd ontpopt tot een 'groene belofte voor de toekomst', vindt de jury.

  Noord-Hollandse gedeputeerde is 'groene belofte'

  2 reacties

  Natuurmonumenten heeft de Noord-Hollandse PvdA-gedeputeerde Adnan Tekin uitgeroepen tot Groenste Politicus van 2018. De Amsterdamse 'stadsjongen' Tekin heeft zich met zijn politieke behendigheid in een mum van tijd ontpopt tot een 'groene belofte voor de toekomst', vindt de jury.

 • Purmerend probeert een deel van de jarenzestigwijk Overwhere van het gas af te krijgen. Mits minimaal de helft van de woningeigenaren overstapt, betaalt de gemeente de kosten. Binnenlands Bestuur volgt de ontwikkelingen.

  Purmerend gaat niet de bodem maar de lucht in

  Purmerend probeert de jarenzestigwijk Overwhere van het gas af te krijgen. Mits minimaal de helft van de woningeigenaren overstapt, betaalt de gemeente de kosten. Binnenlands Bestuur volgt de ontwikkelingen. Niet de bodem, maar de goot bood uitkomst.  

 • De Rotterdamse Rekenkamer weerspreekt de bewering van de gemeente dat het document dat oud-wethouder Adriaan Visser naar de media had gelekt niet meer vertrouwelijk was. De wethouder stapte begin februari op toen uitkwam dat hij gelekt had.

  Rekenkamer Rotterdam: 'gelekte informatie geheim'

  Reageer

  De Rotterdamse Rekenkamer weerspreekt de bewering van de gemeente dat het document dat oud-wethouder Adriaan Visser naar de media had gelekt niet meer vertrouwelijk was. De wethouder stapte begin februari op toen uitkwam dat hij gelekt had.

 • De gemeente Amsterdam kondigt maatregelen aan om verdere stijging van woningprijzen in de stad in te perken. Beleggers en speculanten moeten daarmee buitenspel worden gezet.

  Amsterdam beteugelt koopwoningprijzen

  1 reactie

  De gemeente Amsterdam kondigt maatregelen aan om verdere stijging van woningprijzen in de stad in te perken. Beleggers en speculanten moeten daarmee buitenspel worden gezet.

 • Burgers die schade ondervinden aan hun vastgoed door ruimtelijke ontwikkelingen kunnen pas een vergoeding krijgen wanneer het meer is dan 4% van de waarde. Dat heeft de Tweede Kamer donderdag besloten. In veel gemeenten bestond de vrees dat een lager percentage de uitvoerbaarheid van de Omgevingswet zou torpederen.

  Planschadevergoeding iets royaler

  Burgers die hun vastgoed in waarde zien dalen door ruimtelijke ontwikkelingen kunnen pas een vergoeding krijgen wanneer het meer is dan 4% van die waarde. Dat heeft de Tweede Kamer donderdag besloten. In veel gemeenten bestond de vrees dat een lager percentage de uitvoerbaarheid van de Omgevingswet zou torpederen.

 • In de dertig energieregio's wordt bekeken welke alternatieven zich aandienen voor aardgas. Noordwijk sloot al in 2017 met dertien buurgemeenten en de provincie een regionaal energieakkoord. Wat levert een dergelijke samenwerking op?

  Krachten bundelen in Noordwijk

  In de dertig energieregio's wordt bekeken welke alternatieven zich aandienen voor aardgas. Noordwijk sloot al in 2017 met dertien buurgemeenten en de provincie een regionaal energieakkoord. Wat levert een dergelijke samenwerking op?

 • Burgers hebben een cruciale rol bij de energietransitie aan. Maar hoe ga je er als gemeente mee om als ze sneller van het gas af willen dan in de gemeentelijke plannen was voorzien?

  Help, burgers die van het gas af willen

  Burgers hebben een cruciale rol bij de energietransitie aan. Maar hoe ga je er als gemeente mee om als ze sneller van het gas af willen dan in de gemeentelijke plannen was voorzien?   

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu