of 58952 LinkedIn

Nieuws

 • Gemeenten worden nog steeds duurzamer, blijkt uit de jaarlijkse monitor van Telos. Vooral die in het midden en oosten. Al vlakt de vooruitgang op het gebied van ecologisch kapitaal (onder meer bodem, water, lucht) af en nemen de onderlinge verschillen tussen gemeenten toe.

  Gemeenten steeds duurzamer én diverser

  Gemeenten worden nog steeds duurzamer, blijkt uit de jaarlijkse monitor van Telos. Vooral die in het midden en oosten. Al vlakt de vooruitgang op het gebied van ecologisch kapitaal (onder meer bodem, water, lucht) af en nemen de onderlinge verschillen tussen gemeenten toe.   

 • Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen is in het derde kwartaal met bijna een kwart gedaald ten opzichte van een jaar eerder. In totaal werden door gemeenten ongeveer 13.100 vergunningen afgegeven, een daling van 24 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Weer knauw voor nieuwbouw

  Reageer

  Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen is in het derde kwartaal met bijna een kwart gedaald ten opzichte van een jaar eerder. In totaal werden door gemeenten ongeveer 13.100 vergunningen afgegeven, een daling van 24 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 • Het verduurzamen van woningen naar nul-op-de-meter (NOM) kan wel dertig procent goedkoper dan het nu kost. Dat blijkt uit een rapport over de NOM-prijsontwikkeling door Stroomversnelling, een non-profit samenwerking van overheden, corporaties en de bouwsector. Vooral door industrialisatie van het aanpassen van woningen kunnen de kosten flink naar beneden.

  Nul-op-de-meter kan veel goedkoper

  Het verduurzamen van woningen naar nul-op-de-meter (NOM) kan wel dertig procent goedkoper dan dat het nu kost. Dat blijkt uit een rapport over de NOM-prijsontwikkeling door Stroomversnelling, een non-profit samenwerking van overheden, corporaties en de bouwsector. Vooral door industrialisatie van het aanpassen van woningen kunnen de kosten flink naar beneden.

 • 'Ons doel is om de overlast van lange reistijden en de CO2-uitstoot van het verkeer te verminderen,' zegt Joana Cardoso, datawetenschapper bij de provincie Zuid-Holland, op het ECP-congres in Den Haag. In samenspraak met een aantal brugwachters heeft het team een applicatie ontwikkeld. De tool geeft een overzicht van het aantal boten dat binnen 30 minuten bij de brug aankomt en de verwachte aankomsttijd

  Kunstmatige intelligentie maakt bruggen slimmer

  'De brug stond open'? De kans dat die smoes nog werkt, wordt kleiner dan ooit in Zuid-Holland. Binnen het project Smart Shipping werken datawetenschappers samen met verkeerskundigen aan real time deep learning algoritmes die de optimale verkeersdoorstroming bij brugopeningen berekenen. Oftewel: de computer voorspelt wanneer de brug het beste open kan staan. 

 • De Europese Commissie heeft 240 miljoen euro verdeeld over 120 projecten en acht daarvan vinden in Nederland plaats.

  23 miljoen EU-geld voor Nederlandse natuur

  Nederlandse projecten voor natuur, klimaat en milieu krijgen geld uit het LIFE-programma van de Europese Unie. De 23 miljoen uit Brussel maakt in totaal voor 52 miljoen aan Nederlandse projecten mogelijk.

 • De zorgen over overlast die de populariteit van de verhuur van woningen aan toeristen via bijvoorbeeld Airbnb met zich meebrengt, was volgens de onderzoekers een van de redenen met extra regels te komen. ‘Gaandeweg is de nadruk bij het opstellen van nieuwe regels steeds meer komen te liggen op het bestrijden van woonfraude. Bijvoorbeeld door het instellen van een maximum voor het aantal dagen dat een woning mag worden verhuurd.’

  Rekenkamer: 'Amsterdam, pak overlast vakantieverhuur aan'

  Reageer

  Amsterdam moet meer doen om overlast door vakantieverhuur tegen te gaan. Volgens de Rekenkamer Metropool Amsterdam handhaaft de gemeente nu alleen op woonfraude en brandonveiligheid, terwijl de meeste meldingen over overlast gaan. De rekenkamer adviseert in een rapport de aanpak hiervan tot een vast onderdeel te maken bij de controles van vakantieverhuur.

 • Het plan van Maastricht voor de instelling van een groene milieuzone in het stadshart van de Limburgse hoofdstad gaat voorlopig niet door. De reden is dat de Duitsers niet meewerken. Wethouder Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks) meldt dinsdag in een brief aan de raad daarom geen mogelijkheden te zien verdere stappen naar een milieuzone te zetten.

  Duitse privacyregels nekken milieuzone Maastricht

  2 reacties

  Het plan van Maastricht voor de instelling van een groene milieuzone in het stadshart van de Limburgse hoofdstad gaat voorlopig niet door. De reden is dat de Duitsers niet meewerken. Wethouder Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks) meldt dinsdag in een brief aan de raad daarom geen mogelijkheden te zien verdere stappen naar een milieuzone te zetten.

 • Gemeenten maken volop gebruik van de rijksregeling Reductie Energiegebruik (RRE). In vijf weken zijn er meer voorstellen binnengekomen dan er geld beschikbaar is. Zo’n driekwart van de Nederlandse gemeenten hebben een of meerdere plannen ingediend.

  Gemeenten lopen warm voor reductieregeling

  Gemeenten maken volop gebruik van de rijksregeling Reductie Energiegebruik (RRE). In vijf weken zijn er meer voorstellen binnengekomen dan er geld beschikbaar is. Zo’n driekwart van de Nederlandse gemeenten hebben een of meerdere plannen ingediend.

 • Het afvalbedrijf, in bezit van de gemeente Amsterdam, moest afgelopen zomer een aantal verbrandingsovens stilleggen door technische problemen en miljoenentekorten. De gemeente gaf het krediet onlangs met de bedoeling dat het bedrijf wordt verkocht, als geheel of in delen.

  Brussel staat lening voor AEB toe

  Reageer

  De overheidslening van 80 miljoen euro aan het in problemen geraakte Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam is niet in strijd met de Europese regels voor staatssteun. De Europese Commissie staat de lening toe omdat die in tijd en omvang beperkt is en bijdraagt aan het algemeen belang.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu