of 65101 LinkedIn

Nieuws

 • Als de ontmanteling van onbewaakte spoorwegovergangen het tempo van 2020 aanhoudt, duurt het nog 20 jaar voordat alle onveilige overgangen uit Nederland zijn verdwenen. Vorig jaar vonden 20 zware ongevallen op het spoor plaats. Gemeenten zijn nu nog voor de overgangen verantwoordelijk.

  Nog twintig jaar onveilige spoorwegovergangen

  1 reactie

  Als de ontmanteling van onbewaakte spoorwegovergangen het tempo van 2020 aanhoudt, duurt het nog 20 jaar voordat alle onveilige overgangen uit Nederland zijn verdwenen. Vorig jaar vonden 20 zware ongevallen op het spoor plaats. Gemeenten zijn nu nog voor de overgangen verantwoordelijk. 

 • Staatssecretaris Dennis Wiersma (VVD). Foto: Martijn Beekman

  Gemeenten compenseren minima voor hoge gasrekening

  Mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum krijgen ongeveer 200 euro extra als tegemoetkoming om de stijgende energieprijzen op te vangen. Het demissionaire kabinet trekt daarvoor 200 miljoen euro uit waarmee maximaal 800.000 huishoudens ruimer kunnen worden gecompenseerd, meldt staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken, VVD) na de ministerraad. Het bedrag wordt uitbetaald via de gemeenten.

 • Waterschap Hunze en Aa's heeft overeenstemming bereikt met zoutwinbedrijf Nedmag over kosten die zullen ontstaan door zoutwinning in de Veenkoloniën, een gebied op de grens van Groningen en Drenthe. De kosten voor beheer, onderhoud, elektriciteit en vervanging van waterwerken zijn voor de komende honderd jaar geregeld. Nedmag betaalt een afkoopsom, zodat het schap geen financieel risico loopt op het moment dat het bedrijf met zoutwinning stopt. Het waterschap trekt een procedure bij de Raad van State in, aldus een woordvoerder.

  Waterschap: deal over kosten zoutwinning Veenkoloniën

  1 reactie

  Waterschap Hunze en Aa's heeft overeenstemming bereikt met zoutwinbedrijf Nedmag over kosten die zullen ontstaan door zoutwinning in de Veenkoloniën, een gebied op de grens van Groningen en Drenthe. De kosten voor beheer, onderhoud, elektriciteit en vervanging van waterwerken zijn voor de komende honderd jaar geregeld. Nedmag betaalt een afkoopsom, zodat het schap geen financieel risico loopt op het moment dat het bedrijf met zoutwinning stopt. Het waterschap trekt een procedure bij de Raad van State in, aldus een woordvoerder.

 • De economie van Amsterdam en de regio daaromheen is vorig jaar een stuk harder geraakt door de coronacrisis dan de rest van Nederland. De Metropoolregio Amsterdam (MRA) meldt dat de economie van de regio met 7,1 procent bijna twee keer zoveel kromp als de Nederlandse economie als geheel (3,8 procent).

  Coronacrisis raakte economie regio Amsterdam harder

  1 reactie

  De economie van Amsterdam en de regio daaromheen is vorig jaar een stuk harder geraakt door de coronacrisis dan de rest van Nederland. De Metropoolregio Amsterdam (MRA) meldt dat de economie van de regio met 7,1 procent bijna twee keer zoveel kromp als de Nederlandse economie als geheel (3,8 procent).

 • Nieuwe windmolens en ook zonnevelden kunnen waarschijnlijk pas in 2029 worden aangesloten op het netwerk, aldus het college van burgemeester en wethouders van de Utrechtse gemeente. Ze vinden het dus niet realistisch om verder te praten met onder meer eigenaren van het stuk grond tussen de A12 en het spoor.

  Zeist ziet af van windmolens langs snelweg

  3 reacties

  Zeist ziet af van het bouwen van windmolens langs de snelweg A12. Reden is dat het elektriciteitsnetwerk voor grootschalige opwek in de provincie Utrecht vol raakt.

 • Het aandeel hernieuwbare elektriciteit is in de verzamelde RESsen 1.0 met 5 procent gestegen ten opzichte van de concept-RESsen van een jaar eerder. De klimaatdoelen elektriciteit uit zon en wind op land zijn daarmee realiseerbaar. Maar er doemen ook nieuwe uitdagingen op.

  RES-monitor PBL: meer tera’s, meer uitdagingen

  Het aandeel hernieuwbare elektriciteit is in de verzamelde RESsen 1.0 met 5 procent gestegen ten opzichte van de concept-RESsen van een jaar eerder. De klimaatdoelen elektriciteit uit zon en wind  op land zijn daarmee realiseerbaar. Maar er doemen ook nieuwe uitdagingen op.

 • © Shutterstock

  Nieuw besluit nodig over Brabantse kolencentrale

  Reageer

  De provincie Noord-Brabant moet een nieuw besluit nemen over een natuurvergunning die zij in 2019 verleende aan de eigenaar van de Amercentrale, een kolengestookte energiecentrale in Geertruidenberg.

 • Door de krapte op de woningmarkt moeten veel kwetsbare mensen vaak langer in een opvanglocatie verblijven of in een vorm van beschermd wonen. Aan de andere kant komen mensen bijvoorbeeld na een scheiding eerder in de daklozenopvang terecht, omdat er geen betaalbare huisvesting voor ze is. Ook voor oudere mensen met een laag inkomen die naar een kleinere woning willen verhuizen is geen plaats.

  Door krapte aan woningen voor kwetsbaren dreigt tweedeling

  1 reactie

  Als het kabinet niets doet aan de huisvesting van kwetsbare inwoners, wordt tweedeling in de maatschappij in de hand gewerkt. De huisvesting van deze groep staat al onder druk en laat een verslechtering zien, terwijl er al jaren aandacht voor wordt gevraagd. De kwestie moet op de onderhandelingstafel blijven liggen, schrijven 44 gemeenten woensdag aan de kabinetsformateurs. De gemeenten denken vijf miljard euro per jaar nodig te hebben om maatregelen te kunnen nemen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu