of 59281 LinkedIn

Nieuws

 • Het Rijk en drie provincies leggen bijna 60 miljoen euro extra op tafel voor de elektrificatie en gedeeltelijke baanverdubbeling van de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen. Uiterlijk december 2024 moet de vernieuwde spoorlijn klaar zijn, lieten Rijk en de betrokken provincies dinsdag weten.

  Maaslijn kost 60 miljoen extra

  Reageer

  Het Rijk en drie provincies leggen bijna 60 miljoen euro extra op tafel voor de elektrificatie en gedeeltelijke baanverdubbeling van de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen. Uiterlijk december 2024 moet de vernieuwde spoorlijn klaar zijn, lieten het rijk en de betrokken provincies dinsdag weten.

 • Met de vier nieuwe leden Twenterand, Horst aan de Maas, De Fryske Marren en Het Hogeland is het tiental aanvankelijk bij de P10 aangesloten plattelandsgemeenten inmiddels verdubbeld. Het einde is volgens Opsterlands burgemeester en P10-voorzitter Ellen van Selm nog niet bereikt.

  Verdubbelde P10 waakt voor verwatering

  Met de vier nieuwe leden Twenterand, Horst aan de Maas, De Fryske Marren en Het Hogeland is het tiental aanvankelijk bij de P10 aangesloten plattelandsgemeenten inmiddels verdubbeld. Het einde is volgens Opsterlands burgemeester en P10-voorzitter Ellen van Selm nog niet bereikt.

 • Veel fietssnelwegen kunnen nog een stuk veiliger. Dat zegt de ANWB, die negen snelfietsroutes onderzocht. Op verschillende plekken in de route ontstaan gevaarlijke situaties.

  Snelfietsroutes kunnen veel veiliger

  Veel fietssnelwegen kunnen nog een stuk veiliger. Dat zegt de ANWB, die negen snelfietsroutes onderzocht. Op verschillende plekken in de route ontstaan gevaarlijke situaties. 

 • Gemeenten in de metropoolregio Den Haag Rotterdam (MRDH) moeten de komende tijd alle zeilen bijzetten om in 2025 het doel van 30% CO2-reductie in het verkeersysteem te halen. In een ‘menukaart’ geeft de MRDH een 40-tal opties, van betaald parkeren tot tolheffing.

  Metropoolgemeenten kunnen klimaatopties kiezen

  Gemeenten in de metropoolregio Den Haag Rotterdam (MRDH) moeten de komende tijd alle zeilen bijzetten om in 2025 het doel van 30% CO2-reductie in het verkeersysteem te halen. In een ‘menukaart’ geeft de MRDH een 40-tal opties, van betaald parkeren tot tolheffing.

 • De gevolgen van de droge zomer van vorig jaar zijn nog altijd merkbaar. Weeronline meldt dat er gemiddeld over het hele land sprake is van een neerslagtekort van 65 millimeter, terwijl er in een normaal jaar op 31 maart een overschot van zo'n 200 millimeter is.

  Zandgronden hebben nog steeds neerslagtekort

  Reageer

  De gevolgen van de droge zomer van vorig jaar zijn nog altijd merkbaar. Weeronline meldt dat er gemiddeld over het hele land sprake is van een neerslagtekort van 65 millimeter, terwijl er in een normaal jaar op 31 maart een overschot van zo'n 200 millimeter is.

 • Sluizen, bruggen en waterkeringen van Rijkswaterstaat zijn nog niet allemaal voldoende beveiligd tegen cyberaanvallen. Het is voor hackers nog steeds mogelijk om zich bij bepaalde vitale waterwerken digitaal toegang te verschaffen zonder dat dat tijdig wordt opgemerkt. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een rapport.

  Vitale waterwerken nog steeds kwetsbaar voor hackers

  Sluizen, bruggen en waterkeringen van Rijkswaterstaat zijn nog niet allemaal voldoende beveiligd tegen cyberaanvallen. Het is voor hackers nog steeds mogelijk om zich bij bepaalde vitale waterwerken digitaal toegang te verschaffen zonder dat dat tijdig wordt opgemerkt. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een rapport.

 • Ruim 5000 keer per jaar wordt er in de Brabantse natuurgebieden van alles gedumpt. Van slachtafval, bankstellen, complete keukens, bouwafval tot asbest en synthetisch drugsafval, constateert de provincie.

  Campagne 'Dumpen doe je niet' in Brabant

  Reageer

  Ruim 5000 keer per jaar wordt er in de Brabantse natuurgebieden van alles gedumpt. Van slachtafval, bankstellen, complete keukens, bouwafval tot asbest en synthetisch drugsafval, constateert de provincie. Om daar iets aan te doen geeft gedeputeerde Johan van den Hout vrijdag het startsein voor een campagne. De slogan is: 'Zeg nou zelf?! Dumpen doe je niet'.

 • Een groot deel van de Tweede Kamer wil het bouwen van middeldure huurwoningen makkelijker maken door de zogenaamde markttoets af te schaffen. Minister Ollongren ziet weinig in die maatregel. Zij stelde vandaag in een Kamerdebat voor om de markttoets wel te verruimen.

  Kamer wil gemeente meer ruimte geven in middenhuur

  Een groot deel van de Tweede Kamer wil het bouwen van middeldure huurwoningen door corporaties makkelijker maken door de zogenaamde markttoets af te schaffen. Minister Ollongren ziet weinig in die maatregel. Zij stelde vandaag in een Kamerdebat voor om de markttoets wel te verruimen.

 • De populatie wasbren groeit fors. Eind 2017 was er een eerste melding van een wasbeer met jongen. Toen nog een unicum. Vorig jaar groeide de populatie al tot zo'n honderd dieren. De wasbeer opvangen, zoals de Partij voor de Dieren wil, kan niet, laat de provincie weten. Dat is te duur en onvoldoende effectief, aldus de provincie. Afschieten is de enige zinvolle optie.

  Limburg opent jacht op wasbeer

  3 reacties

  De provincie Limburg heeft toestemming gegeven voor het afschieten van wasberen. De provincie neemt deze beslissing omdat de wasbeer oprukt en gezondheidsrisico's en overlast veroorzaakt.

 • Zuid-Holland wil meer onderzoek doen naar het bouwen met hout om de grote woningopgaaf van de provincie te versnellen. In een eerste verkenning stellen stedenbouwkundigen Marco Vermeulen en Anne Loes Nillesen dat een volledige omslag naar bouw met hout en sloopafval mogelijk is.

  Zuid-Holland wil bouw versnellen met hout

  2 reacties

  Zuid-Holland wil meer onderzoek doen naar het bouwen met hout om de grote woningopgaaf van de provincie te versnellen. In een eerste verkenning stellen stedenbouwkundigen Marco Vermeulen en Anne Loes Nillesen dat een volledige omslag naar bouw met hout en sloopafval mogelijk is.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu