of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Schiphol is op zoek naar ruimte omdat de luchthaven het maximale aantal vliegbewegingen volgend jaar bereikt. De opening van Lelystad Airport op 1 april 2019 was een deel van de oplossing, maar vanwege hevig verzet in de omgeving werd een besluit daarover deze week een jaar uitgesteld.

  Provincie Noord-Brabant sluit deur voor extra vakantievluchten

  2 reacties

  De provincie Noord-Brabant is niet van plan om vakantievluchten over te nemen als Schiphol in de knel komt door het uitstel van het besluit over de uitbreiding van Lelystad Airport. ,,We zullen daar heel erg tegen zijn'', waarschuwde de Brabantse VVD-gedeputeerde Christophe van der Maat vrijdag vanwege zorgen in de Provinciale Staten.

 • Een wijk zoals je die in meer steden treft. Jarenzestighuizen met rood pannendak en krappe voortuin. De particuliere eigenaren zijn behoorlijk vergrijsd. Al ontdekken starters en jonge gezinnen dat je er goedkoop kunt wonen. Maar Overwhere heeft een nijpend probleem: ruim vijftig jaar na de oplevering blijkt het riool zo goed als versleten. Dus moeten de straten open. En daar zag het Purmerendse stadsbestuur ineens zijn kans.

  Hoe Purmerend bestaande bouw gasloos maakt

  Een wijk zoals je die in meer steden treft. Jarenzestighuizen met rood pannendak en krappe voortuin. De particuliere eigenaren zijn behoorlijk vergrijsd. Al ontdekken starters en jonge gezinnen dat je er goedkoop kunt wonen. Maar Overwhere heeft een nijpend probleem: ruim vijftig jaar na de oplevering blijkt het riool zo goed als versleten. Dus moeten de straten open. En daar zag het Purmerendse stadsbestuur ineens zijn kans.

 • Het platteland staat de komende jaren voor grote veranderingen. Voortdurende vergrijzing en een als gevolg krimpende bevolking maken investeringen noodzakelijk in de leefbaarheid. Ook zijn er veel oudere boeren die problemen ondervinden bij de zoektocht naar een geschikte opvolger voor hun bedrijf. Veel stallen en schuren komen leeg te staan. Daartegenover staat dat het platteland de plek bij uitstek zal gaan worden waar de energietransitie vorm moet krijgen.

  Gezocht: ideeën voor platteland

  Het College van Rijksadviseurs is deze week begonnen met de prijsvraag Brood en Spelen, bedoeld om nieuwe ideeën op te doen voor de ontwikkeling van het platteland. Het platteland komt steeds meer in de belangstelling te staan, onder meer na recente opmerkingen van architect 

 • In een rapport over de Hoekse Lijn dat vorige week verscheen, kreeg Langenberg forse kritiek. Hij zou niet genoeg bovenop het dossier hebben gezeten en hij zou de raad niet goed hebben geïnformeerd.
Langenberg verweerde zich krachtig en ontkende met klem dat hij de raad informatie heeft achtergehouden. 'Ik heb naar eer en geweten gehandeld.' Uit het rapport bleek dat betrokken ambtenaren al eind 2016 wisten van de problemen bij de Hoekse Lijn. Deze kritische tussenrapportage werd niet doorgestuurd aan Langenberg. Pas in in juni werd de wethouder op hoogte gesteld van de vertraging. Wel had hij via de RET in februari signalen gekregen dat er problemen waren.

  Wethouder Pex Langenberg van Rotterdam stapt op om Hoekse Lijn

  Reageer
 • De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) erkent dat de communicatie over de grote problemen rond de aanleg van een nieuwe tramlijn ‘beter had gekund’. De aanleg van de zogeheten Uithoflijn wordt 84 miljoen euro duurder dan begroot. Die kostenoverschrijding wekt grote politieke beroering in Utrecht. Provinciebestuurster Jacqueline Verbeek-Nijhof (VVD) stapte op nadat namens de regiogemeenten een zeer kritische brief over de Uithoflijn was verschenen.

  Wethouder Van Hooijdonk na ophef tramlijn: het kon beter

  5 reacties

  De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) erkent dat de communicatie over de grote problemen rond de aanleg van een nieuwe tramlijn ‘beter had gekund’. Ze zei dat woensdag voor de camera van RTV Utrecht, na overleg met collega-wethouders uit de regio.

 • De Raad van State heeft de lokale bezwaren tegen Windpark De Drentse Monden en Oostermoer ongegrond verklaard. Dat betekent dat het omstreden windmolenpark in de Drentse gemeenten Aan en Hunze en Borger-Odoorn kan worden aangelegd en het inpassingsplan van de toenmalige ministers van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu ongewijzigd blijft.

  Omstreden Drents windmolenpark gaat toch door

  De Raad van State heeft de lokale bezwaren tegen Windpark De Drentse Monden en Oostermoer ongegrond verklaard. Dat betekent dat het omstreden windmolenpark in de Drentse gemeenten Aan en Hunze en Borger-Odoorn kan worden aangelegd en het inpassingsplan van de toenmalige ministers van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu ongewijzigd blijft. 

 • In de vier grootste steden is het onveiligheidsgevoel het grootst, op de voet gevolgd door Maastricht en Delft. Opvallend is dat Utrecht en Den Haag ondanks het grote onveiligheidsgevoel bijna gemiddeld scoren in de beoordeling van gemeentelijke maatregelen. Behalve koploper Zwolle scoren ook Lelystad en Almere hoog op fietsveiligheid.

  Fietsveiligheid in het geding

  Zwollenaren voelen zich het veiligst op de fiets en zijn het meest tevreden over het gemeentelijk fietsbeleid. Bij Amsterdammers is het precies andersom, blijkt uit ANWB-ledenonderzoek in de grotere gemeenten van elke provincie.

 • De opening van Lelystad Airport wordt met een jaar uitgesteld. Tegen de uitbreiding van het vliegveld bestaat veel weerstand. Burgers vrezen veel meer geluidsoverlast. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws en De Telegraaf. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maakt het besluit later in de ochtend op een persconferentie bekend.

  Lelystad Airport gaat jaar later open

  2 reacties

  De opening van Lelystad Airport wordt met een jaar uitgesteld. 'Onder maximale druk de luchthaven in 2019 openen voor vakantievluchten is niet verantwoord', aldus minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) op een persconferentie. 

 • Volgens de rechters is niet onomstotelijk bewezen 'dat sprake is geweest van een direct en onmiddellijk levensgevaarlijk risico voor mensen in de omgeving van het bedrijf.' Vervolging van Zoetermeer is daarom niet mogelijk. Het bedrijf handelde met toestemming van de gemeente.

  Zoetermeer en Sterigenics gaan vrijuit

  Reageer

  Het bedrijf Sterigenics uit Zoetermeer en deze gemeente worden niet vervolgd voor het jarenlang overschrijden van de toegestane uitstoot van de giftige ethyleenoxide. Het bedrijf en twee leidinggevenden zijn vrijgesproken door de rechtbank in Den Haag. Zoetermeer liet de overschrijdingen jaren ongemoeid.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu