of 59190 LinkedIn

Nieuws

 • De regionale economie van Zuid-Holland raakt achterop bij de andere Randstadprovincies doordat voordelen van de stedelijke agglomeratie niet voldoende wordt benut. Een van de oorzaken daarvan is de bestuurlijke fragmentatie, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek in opdracht van de provincie Zuid-Holland zelf.
 

  Zuid-Hollandse regio’s raken achterop

  De regionale economie van Zuid-Holland raakt achterop bij de andere Randstadprovincies doordat voordelen van de stedelijke agglomeratie niet voldoende wordt benut. Een van de oorzaken daarvan is de bestuurlijke fragmentatie, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek in opdracht van de provincie Zuid-Holland zelf.

   

 • De open ruimte in Nederland neemt per dag met acht hectare af. Dat komt door de aanleg van megastallen, nieuwe distributiecentra, snelwegen en nieuwbouwwijken. Daarbovenop komt het ruimtebeslag door de energietransitie. 

  Wat is natuur straks nog in dit land?

  De open ruimte in Nederland neemt per dag met acht hectare af. Dat komt door de aanleg van megastallen, nieuwe distributiecentra, snelwegen en nieuwbouwwijken. Daarbovenop komt het ruimtebeslag door de energietransitie. 

 • Op 6 december is de Vereniging werken voor waterschappen (Vwvw) van start gegaan. Vanaf 2019 werkt de vereniging aan een nieuwe, moderne cao voor waterschappen en gelieerde organisaties. Daarmee neemt de vereniging de werkgeverstaken over van de Unie van Waterschappen.

  Nieuwe werkgeversvereniging voor waterschappen

  Sinterklaas heeft de waterschappen een nieuwe werkgeversvereniging cadeau gedaan. Op 6 december is de Vereniging werken voor waterschappen (Vwvw) van start gegaan. Vanaf 2019 werkt de vereniging aan een nieuwe, moderne cao voor waterschappen en gelieerde organisaties. Daarmee neemt de vereniging de werkgeverstaken over van de Unie van Waterschappen.

 • Rotterdam start deze maand met de aanleg van glasvezel. Kralingen-West is de eerste Rotterdamse wijk die wordt ‘verglaasd’. Het bedrijf L2Fiber Rotterdam wil in de komende drie tot vijf jaar de 295.000 woningen in de stad van een aansluiting voorzien.

  Rotterdam start met grote uitrol glasvezel

  Rotterdam start deze maand met de aanleg van glasvezel. Kralingen-West is de eerste Rotterdamse wijk die wordt ‘verglaasd’. Het bedrijf L2Fiber Rotterdam wil in de komende drie tot vijf jaar de 295.000 woningen in de stad van een aansluiting voorzien.

 • Na een forse vertraging kan de nieuwe manier van toezicht op de bouw op 1 januari 2021 ingaan. Dat hoopt minister Kajsa Ollongren (Wonen), nadat zij met de gemeenten in principe een akkoord heeft gesloten.

  Privaat bouwtoezicht begin 2021

  6 reacties

  Na een forse vertraging kan de nieuwe manier van toezicht op de bouw op 1 januari 2021 ingaan. Dat hoopt minister Kajsa Ollongren (Wonen), nadat zij met de gemeenten in principe een akkoord heeft gesloten.

 • Gemiddeld gaat de onroerende zakenbelasting (ozb) gaat volgend jaar met 2,2 procent omhoog. Maar in sommige gemeenten kan de stijging oplopen tot 32 procent.

  Ozb stijgt gemiddeld met 2,2 procent

  Reageer

  Gemiddeld gaat de onroerende zakenbelasting (ozb) gaat volgend jaar met 2,2 procent omhoog. Maar in sommige gemeenten kan de stijging oplopen tot 32 procent. 

 • Wegbeheerders krijgen straks hulp van landelijke expertteams en een kenniscentrum bij het verbeteren van de verkeerveiligheid op lokale wegen. Dat staat in het door minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) vandaag gepresenteerde Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 (SPV).

  Expertteams moeten verkeersveiligheid verbeteren

  Wegbeheerders krijgen straks hulp van landelijke expertteams en een kenniscentrum bij het verbeteren van de verkeerveiligheid op lokale wegen. Dat staat in het door minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) vandaag gepresenteerde Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 (SPV). De SPV is een gezamenlijke visie van provincies, gemeenten, vervoersregio’s en verschillende maatschappelijke organisaties.

 • De provincie Noord-Brabant wil 100 miljoen euro beschikbaar stellen voor leningen aan gemeenten om scholen, gemeentekantoren of sportaccommodaties te verduurzamen. Gedeputeerde Staten stelt voor om het geld te gebruiken voor het concept Bewust Investeren, een samenwerkingsverband van BNG Bank en Nationale Nederlanden (NN Group).

  Brabant trekt beurs voor duurzame projecten

  De provincie Noord-Brabant wil 100 miljoen euro beschikbaar stellen voor leningen aan gemeenten om scholen, gemeentekantoren of sportaccommodaties te verduurzamen.  Gedeputeerde Staten stelt voor om het geld te gebruiken voor het concept Bewust Investeren, een samenwerkingsverband van BNG Bank en Nationale Nederlanden (NN Group).

 • Provincies onderzoeken of er bij bruggen gebruik is gemaakt van de ziekmakende verf chroom-6, of houden er in ieder geval rekening mee tijdens onderhoud. Eind november werd bekend dat de onderhoudswerkzaamheden aan de Waalbrug bij Nijmegen vertraging opliepen omdat de verf over de hele brug zat.

  Provincies onderzoeken bruggen op chroom-6

  Provincies onderzoeken of er bij bruggen gebruik is gemaakt van de ziekmakende verf chroom-6, of houden er in ieder geval rekening mee tijdens onderhoud. Eind november werd bekend dat de onderhoudswerkzaamheden aan de Waalbrug bij Nijmegen vertraging opliepen omdat de verf over de hele brug zat. Volgens Rijkswaterstaat zijn er geen gezondheidsrisico's voor weggebruikers.

 • De provincie Gelderland laat speed-pedelecs op bepaalde trajecten gebruik maken van het fietspad langs de weg. Sinds 2017 moeten de snelle elektrische fietsen, die een snelheid van 45 kilometer per uur kunnen rijden, wettelijk gebruik maken van de rijbaan.

  Turbofiets mag in Gelderland op het fietspad

  Speed-pedelecs mogen van de provincie Gelderland op bepaalde trajecten gebruikmaken van het fietspad langs de weg. Sinds 2017 moeten de snelle elektrische fietsen, die een snelheid van 45 kilometer per uur kunnen halen, wettelijk gebruik maken van de rijbaan.