of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • De Wet bodembescherming bepaalt dat bedrijven afgravingen van grond moeten melden. Die verplichting geldt ook voor het gebruik van bodem, bagger en bouwstoffen. Bedrijven moeten die activiteiten doorgeven aan 25 meldpunten, bij onder meer omgevingsdiensten, gemeenten en provincies. Het kabinet wil deze meldingsplicht helemaal decentraliseren naar de gemeenten.

  Vrees ‘uitkleden’ toezicht op verontreinigde bodem

  Een landelijke werkgroep van onder meer omgevingsdiensten, de inspectiedienst ILT, waterschappen, Rijkswaterstaat en de politie waarschuwt de Tweede Kamer dat het toezicht op verontreinigde bodem dreigt te worden uitgekleed. Door nieuwe regelgeving zou in veel gevallen de verplichte melding van afgravingen en het gebruik van grond, bagger en bouwstoffen komen te vervallen.

 • Scholte wilde met het beslag voorkomen dat Den Helder het aan een ander aanbiedt. Maar de rechter in kort geding vindt dat niet aannemelijk is gemaakt dat er tussen de gemeente en Scholte een (koop)overeenkomst is gesloten die de kunstenaar recht geeft op het pand. De onduidelijkheid over de eventuele koopovereenkomst is ook de inzet van een bodemprocedure, die nog enige tijd in beslag zal nemen.

  Scholte moet beslag op postkantoor Den Helder opheffen

  Reageer

  Kunstenaar Rob Scholte moet het beslag opheffen dat hij heeft gelegd op het voormalige postkantoor in Den Helder, waar hij een museum heeft ondergebracht. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland bepaald. Scholte gaat in hoger beroep tegen deze uitspraak.

 • Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) gaat het advies om de gaswinning in Groningen te verlagen naar 12 miljard kubieke meter per jaar zo snel mogelijk opvolgen. Hoe lang dat dan precies gaat duren kon de minister nog niet zeggen. Eind maart wil hij de Tweede Kamer informeren hoe hij de gaswinning gaat terugschroeven.

  Wiebes: gaswinning snel terug naar 12 miljard

  4 reacties

  Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) gaat het advies om de gaswinning in Groningen te verlagen naar 12 miljard kubieke meter per jaar zo snel mogelijk opvolgen. Hoe lang dat dan precies gaat duren kon de minister nog niet zeggen. Eind maart wil hij de Tweede Kamer informeren hoe hij de gaswinning gaat terugschroeven.

 • Herbestemming van hoeve Klinkenberg in Meerssen

  Herbestemming rijksmonumenten hapert in noorden

  Het restaureren en herbestemmen van niet-woonhuis monumenten komt in de noordelijke provincies moeizaam van de grond. Waar in Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant sinds 2012 in totaal honderd aanvragen bij het Nationaal Restauratiefonds werden ingediend, bleef de teller in Overijssel, Groningen, Friesland en Drenthe tot nu toe steken op zeven.

 • De Uithoflijn, de nieuwe sneltram door Utrecht, wordt 84 miljoen euro duurder. Ook wordt de lijn tussen Utrecht Centraal en De Uithof, waar onder meer de universiteit en het UMC Utrecht zijn gevestigd, pas eind volgend jaar helemaal in gebruik genomen.

  Sneltramlijn door Utrecht 84 miljoen duurder

  1 reactie

  De Uithoflijn, de nieuwe sneltram door Utrecht, wordt 84 miljoen euro duurder. Ook wordt de lijn tussen Utrecht Centraal en De Uithof, waar onder meer de universiteit en het UMC Utrecht zijn gevestigd, pas eind volgend jaar helemaal in gebruik genomen.

 • Er moet ook rekening worden gehouden met de plannen van andere landen, want Engeland en Duitsland hebben eveneens plannen voor windparken in de Noordzee. Tot 2030 is er voldoende ruimte op de Noordzee om het toenemende aantal windmolens te herbergen. Daarna zijn veel meer nieuwe locaties nodig: in 2050 kunnen er twintig tot zestig keer zoveel windmolens op zee staan als in 2017.

  PBL: 'Visie nodig voor Noordzee vol windmolens'

  3 reacties

  Het wordt dringen op de Noordzee als er de komende jaren veel windmolenparken bijkomen. Om problemen voor vissers, natuur en de scheepvaart te voorkomen moeten nu al keuzes worden gemaakt voor de periode tot 2050. Dat adviseert het Planbureau voor Leefomgeving (PBL) in een woensdag verschenen studie naar de mogelijke gevolgen van de overgang naar meer duurzame energie.

 • De kerncentrale bij het Belgische Tihange

  Crisisbeheersing bij kernongeval niet op orde

  2 reacties

  De kans op een kernongeluk is klein, maar als zich een kernongeval voordoet zou zijn, dan hebben de landen de crisisbeheersing niet goed op elkaar afgestemd. De kans bestaat dat inwoners aan de ene kant van de grens andere instructies krijgen dan aan de andere kant van de grens.

 • De gemeente Amstelveen – tégen verkoop van Eneco-aandelen - houdt donderdag een symposium over ‘aandelen in duurzaamheid’ in Rotterdam. Uitgerekend de stad die zich tot dusverre onomwonden vóór verkoop uitspreekt. Geen Rotterdammertje pesten, bezweert Amstelveens wethouder Herbert Raat (Financiën, VVD).

  'Eneco-verkoop nog geen gelopen koers'

  De gemeente Amstelveen –  tégen verkoop van Eneco-aandelen -  houdt donderdag een symposium over ‘aandelen in duurzaamheid’ in Rotterdam. Uitgerekend de stad die zich tot dusverre onomwonden vóór verkoop uitspreekt. Geen Rotterdammertje pesten, bezweert Amstelveens wethouder Herbert Raat (Financiën, VVD).  

 • Gemeenten mogen kleine winkels verplichten zich in het stadscentrum te vestigen in plaats van op een industrieterrein of winkelgebied voor omvangrijke detailhandel buiten de gemeente. Ze moeten daarvoor wel goede argumenten aanvoeren. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europees Hof van Justitie.

  Gemeente mag winkel naar stadscentrum dwingen

  1 reactie

  Gemeenten mogen kleine winkels verplichten zich in het stadscentrum te vestigen in plaats van op een industrieterrein of winkelgebied voor omvangrijke detailhandel buiten de gemeente. Ze moeten daarvoor wel goede argumenten aanvoeren. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europees Hof van Justitie.

 • Stadskantoor Venlo. Afbeelding: Kraaijvanger

  Bewoonster ingestort huis stelt Venlo aansprakelijk

  3 reacties

  De bewoonster van het vorige week ingestorte huis aan de Bergstraat in Venlo stelt de gemeente aansprakelijk wegens nalatigheid. Volgens haar advocaat René Menting wist de gemeente al sinds 2009 dat er scheuren in de muren van de woningen in de Bergstraat zaten. De scheuren zouden zijn ontstaan door werkzaamheden in opdracht van de gemeente. De gemeente wist dat, maar deed er niks aan, aldus Menting.

 • Gemeenten zijn de ‘centrale spelers’ in het oplossen van groeiende tekort aan middenhuurwoningen. In hun woonvisies moet voortaan expliciet aandacht aan het middenhuursegment worden besteed. Dat is een van de aanbevelingen van het gistermiddag gepresenteerde eindrapport van de Samenwerkingstafel onder leiding van Rob van Gijzel. Het gebruik van een 'noodknop' moet niet worden uitgesloten.

  Van Gijzel: hoofdrol gemeenten bij aanpak middenhuur

  Gemeenten zijn de ‘centrale spelers’  in het oplossen van groeiende tekort aan middenhuurwoningen. In hun woonvisies moet voortaan expliciet aandacht aan het middenhuursegment worden besteed. Dat is een van de aanbevelingen van het gistermiddag gepresenteerde eindrapport van de Samenwerkingstafel onder leiding van Rob van Gijzel. Het gebruik van een 'noodknop' moet niet worden uitgesloten.  

 • De gemeente Rotterdam heeft zo’n 14,5 vierkante kilometer plat dak, veruit het meest van alle Nederlandse steden. Waar mogelijk probeert de stad die een nieuwe functie te geven. Onlangs verscheen daarover ‘Het Rotterdamse Dakenboek, nieuw gebruik van dak en stad’ van journaliste Esther Wienese.

  Rotterdammers steeds vaker het dak op

  De gemeente Rotterdam heeft zo’n 14,5 vierkante kilometer plat dak, veruit het meest van alle Nederlandse steden. Waar mogelijk probeert de stad die een nieuwe functie te geven. Onlangs verscheen daarover ‘Het Rotterdamse Dakenboek, nieuw gebruik van dak en stad’ van journaliste Esther Wienese.

 • Door de druk op de Amsterdamse woningmarkt, zijn de corporaties nog alerter op woonfraude. ‘Fraudeurs lijken steeds beter te weten hoe ze onder de radar kunnen blijven’, zegt Sonja Vink, woonfraude-specialist bij Ymere.

  Ruim 900 gevallen woonfraude in Amsterdam ontdekt

  3 reacties

  Amsterdamse woningcorporaties hebben vorig jaar bij ruim negenhonderd corporatiewoningen woonfraude ontdekt. In de meeste gevallen ging het om illegale onderhuur, maar er werden ook hennepkwekerijen en illegale bordelen aangetroffen. De corporaties zijn blij dat door de aanpak sociale huurwoningen weer beschikbaar komen voor mensen die ze echt nodig hebben. Maar ze zijn ook bezorgd, omdat fraudeurs minder makkelijk zijn op te sporen.

 • De gemeente Enschede heeft in de strijd tegen wateroverlast de hulp ingeschakeld van Universiteit Twente (UT). Er door de organisaties momenteel een slimme grondwatermeter ontwikkeld, waarmee een uitgebreid beeld kan worden gegeven van de omstandigheden.

  Enschede ontwikkelt slimme grondwatermeter

  De gemeente Enschede heeft in de strijd tegen wateroverlast de hulp ingeschakeld van Universiteit Twente (UT). Er door de organisaties momenteel een slimme grondwatermeter ontwikkeld, waarmee een uitgebreid beeld kan worden gegeven van de omstandigheden van het grondwater..

 • De Eindhovense wijk Strijp-S gaat met de primeur aan de haal: daar verrijst een zeventig meter hoge woontoren die van buiten het aanzien heeft van een ferm oprijzend groen woud.

  Eindhoven bouwt een verticaal bos

  Na Italië, Zwitserland en China krijgt ook Nederland binnenkort een 'verticaal bos'. De Eindhovense wijk Strijp-S gaat met de primeur aan de haal: daar verrijst een zeventig meter hoge woontoren die van buiten het aanzien heeft van een ferm oprijzend groen woud. De Trudo Toren, zoals het gebouw gaat heten, is ontworpen door de Italiaanse architect Stefano Boeri. Opdrachtgever tot de bouw is woningcorporatie Sint Trudo. 

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu