of 62812 LinkedIn

Nieuws

 • Uit de negen verkiezingsprogramma's voor de Kamerverkiezingen, heeft de redactie van Binnenlands Bestuur een selectie gemaakt van thema’s die voor gemeenten van belang zijn. Deel 2: bestuur en het fysieke domein.

  Bouwen, maar met meer regie door het rijk

  Wat hebben negen fracties voor gemeenten in petto? Op basis van (voorlopige) verkiezingsprogramma’s van VVD, PVV, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren heeft de redactie van Binnenlands Bestuur een selectie gemaakt van thema’s die voor gemeenten van belang zijn. Deel 2: bestuur en het fysieke domein.

 • Twintig jaar na de oerknal in een Enschedese vuurwerkfabriek zijn er nog steeds incidenten als de grafietregens van Tata Steel. Is het toezicht dat gemeenten en provincies houden op naleving van milieuregels nu beter? De commissie-Van Aartsen kwam met een onthullend rapport. Ingrijpen is keihard nodig, bewijst onderzoek van Binnenlands Bestuur.

  Handhavers lopen nog steeds aan de leiband

  Twintig jaar na de oerknal in een Enschedese vuurwerkfabriek zijn er nog steeds incidenten als de grafietregens van Tata Steel. Is het toezicht dat gemeenten en provincies houden op naleving van milieuregels nu beter? De commissie-Van Aartsen kwam met een onthullend rapport. Ingrijpen is keihard nodig, bewijst onderzoek van Binnenlands Bestuur.

 • De organisatie van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) moet eenvoudiger. Alleen op die manier kunnen de grote ambities van de regio in woningbuw, vervoer en energie worden waargemaakt. Dat voorstel doet een transitiecommissie onder leiding van de Amsterdamse burgemeester en MRA-voorzitter Femke Halsema.

  Amsterdamse Metropoolregio moet eenvoudiger

  De organisatie van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) moet eenvoudiger. Alleen op die manier kunnen de grote ambities van de regio in woningbuw, vervoer en energie worden waargemaakt. Dat voorstel doet een transitiecommissie onder leiding van de Amsterdamse burgemeester en MRA-voorzitter Femke Halsema.  

 • Sommige impact ondernemers creëren banen voor mensen met een arbeidsbeperking.

  Twaalf steden willen 'impact ondernemen' stimuleren

  Het moet makkelijker worden voor ondernemers om zich in te zetten voor sociale of ecologische doelen zoals een inclusieve arbeidsmarkt, afvalvermindering of armoedebestrijding. Dat is het streven van de City Deal Impact Ondernemen die donderdag wordt ondertekend door een aantal gemeenten, provincies en ministeries, en een groep 'impact ondernemers'.

 • © Shutterstock

  Huurders van gemeentelijk vastgoed krijgen korting

  Reageer

  Amsterdam komt huurders van gemeentelijk vastgoed tegemoet die het moeilijk hebben door de coronacrisis. Huurders krijgen een huurkorting als zij door de coronamaatregelen niet of minder gebruik kunnen maken van hun panden, ruimtes en terreinen en niet in aanmerking komen voor andere gemeentelijke ondersteuningsregelingen.

 • De helft van de gemeenten wil de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom op (veel) meer plekken terugbrengen naar 30 kilometer. Maar de verkeersveiligheid is vooral gebaat bij een verbeterde inrichting van doorgaande wegen waar 50 kilometer mag worden gereden.

  Meer 30 kilometerzones: hoge kosten, weinig resultaat

  De helft van de gemeenten wil de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom op (veel) meer plekken terugbrengen naar 30 kilometer. Maar de verkeersveiligheid is vooral gebaat bij een verbeterde inrichting van doorgaande wegen waar 50 kilometer mag worden gereden.

 • © Shutterstock

  Zekerheidszoekers remmen duurzame inkoop overheid

  Overheidsorganisaties maken nog steeds weinig gebruik van duurzaam inkopen. Ze blijken vaker bezig met juridische verantwoording binnen aanbestedingsprojecten dan met het daadwerkelijk bevorderen van duurzaamheid. Dat concludeert promovendus Rob Vluggen in zijn proefschrift voor de Open Universiteit.

 • In de ondergrondse gasopslag in Norg mag extra gas worden opgeslagen. De Raad van State bepaalde dat de maximale hoeveelheid in de opslag van het Drentse dorp mag worden opgevoerd van vijf naar zes miljard kubieke meter gas.

  Raad van State akkoord met extra gasopslag in Norg

  Reageer

  In de ondergrondse gasopslag in Norg mag extra gas worden opgeslagen. De Raad van State bepaalde dat de maximale hoeveelheid in de opslag van het Drentse dorp mag worden opgevoerd van vijf naar zes miljard kubieke meter gas. Het beroep van bezorgde omwonenden is daarmee afgewezen.

 • © Shutterstock

  P10: 'Nederland moet goed voor het platteland zorgen'

  Reageer

  Het platteland van Nederland heeft voldoende ruimte om een grote rol te spelen bij het oplossen van grote opgaven als energietransitie, woningtekort en zorgvernieuwing. Maar dan moet Nederland wel goed voor het platteland zorgen en er geld in steken. De 29 grootste plattelandsgemeenten denken eenmalig een miljard euro nodig te hebben, plus een half miljard euro jaarlijks voor wonen. Met dat bedrag kan het platteland betaalbare woningen bouwen voor stedelingen en tegelijkertijd de bestaande woningvoorraad moderniseren.

 • Volgens de gemeenten en de provincie Overijssel zaait het Rijk opnieuw verwarring in de al jaren voortslepende discussie over de inzet van Lelystad Airport als vakantievliegveld.

  Overijssel niet blij met voorgestelde herziening luchtruim

  Reageer

  Overijssel is niet te spreken over de nieuwe plannen van het Rijk voor de indeling van het luchtruim. Met name het ontbreken van duidelijkheid over laagvliegen vanaf Lelystad Airport is onacceptabel, vinden elf Overijsselse gemeenten en de provincie. Zij hebben dinsdag een zienswijze ingediend op de concept-voorkeursbeslissing herziening luchtruim van het ministerie van Infrastructuur.

 • Het Haagse stadsbestuur wil in de Sporendriehoek, het gebied tussen treinstations CS, HS en NOI, een moderne prostitutiebranche creëren ‘die hoort bij een grote, internationale stad als Den Haag’. Ook wil het de positie en werkomstandigheden van sekswerkers verbeteren. ‘Bij de ontwikkeling van de nieuwe prostitutiezone zijn de wensen van sekswerkers het uitgangspunt.’

  Haags prostitutiecentrum naar wensen sekswerkers

  Het Haagse stadsbestuur wil in de Sporendriehoek, het gebied tussen treinstations CS, HS en NOI, een moderne prostitutiebranche creëren ‘die hoort bij een grote, internationale stad als Den Haag’. Ook wil het de positie en werkomstandigheden van sekswerkers verbeteren. ‘Bij de ontwikkeling van de nieuwe prostitutiezone zijn de wensen van sekswerkers het uitgangspunt.’

 • Daarmee ligt er, bijna twee jaar nadat de Raad van State een streep zette door de toen geldende regels om de natuur tegen stikstof te beschermen, weer een wettelijke basis om huizen te bouwen en wegen aan te leggen. Het vinden van een oplossing voor het stikstofprobleem was tot aan de coronacrisis de lastigste klus voor het kabinet-Rutte III.

  Stikstofwet ook door Eerste Kamer

  1 reactie

  Demissionair landbouw- en natuurminister Carola Schouten heeft haar stikstofwet ook door de Eerste Kamer geloodst. Mede dankzij de eerder vergaarde steun van SP, SGP en 50PLUS kon de wet ook in de senaat rekenen op een meerderheid.

 • Minister Ollongren (BZK) wil met de provincie Zuid-Holland en de gemeente Alphen aan den Rijn overleggen over de bouw van woningen in de polders Gnephoek en Noordrand. Dat zegde ze maandagavond toe in een overleg in de Tweede Kamer.

  Minister wil praten over bouw Alphen aan den Rijn

  Minister Ollongren (BZK) wil met de provincie Zuid-Holland en de gemeente Alphen aan den Rijn overleggen over de bouw van woningen in de polders Gnephoek en Noordrand. Dat zegde ze maandagavond toe in een overleg in de Tweede Kamer.

 • ‘De uitstoot van fijn stof door houtstook is in Nederland bijna half zo groot als die van wegverkeer’, legt het RIVM uit. De uitstoot van het wegverkeer neemt al jaren af, terwijl de uitstoot door houtrook juist toeneemt. In het Schone Lucht Akkoord zijn afspraken gemaakt om hier iets tegen te doen, maar de trend is nog niet gekeerd. MOB vindt dat de tijd van ‘vrijblijvende voornemens’ voorbij is. ‘Het is tijd voor de inzet van sterkere instrumenten.’

  Oproep aan gemeenten om houtrookvrij te worden

  29 reacties

  Gemeenten moeten ingrijpen om de schadelijke gevolgen van houtstook te beperken, vindt milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB). De organisatie roept gemeenten in een brief op 'houtrookvrij' te worden, zodat inwoners ‘niet langer worden blootgesteld aan de schadelijke gevolgen van houtstook’. Voor gemeenten die een totaalverbod een te grote stap vinden, heeft MOB andere suggesties.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu