of 65101 LinkedIn

Nieuws

 • De VNG heeft scherpe kritiek op een aantal onderdelen van het woensdag gepresenteerde regeerakkoord, zoals de opschalingskorting en de financiering van de jeugdzorg. Die moeten worden aangepast. De gemeentekoepel spreekt van een ‘valste start van het nieuwe kabinet’.

  VNG over Rutte IV: valse start nieuw kabinet

  De VNG heeft stevige kritiek op een aantal voor gemeenten cruciale punten uit het woensdag gepresenteerde regeerakkoord. Die kritiek richt zich op de opschalingskorting, de financiering van de jeugdzorg en die van de woningbouwopgave. Gemeenten vinden het daarnaast onbegrijpelijk dat er geen woord wordt gerept over het herstel van interbestuurlijke verhoudingen en versterking van de financiële positie van gemeenten. De gemeentekoepel spreekt van een ‘valste start van het nieuwe kabinet’.

 • © Shutterstock

  'Sluiting vliegveld Limburg beste kosten-batenscenario'

  3 reacties

  Als gekeken wordt naar kosten en baten van Maastricht Aachen Airport (MAA), dan is sluiting van het vliegveld het gunstigste scenario voor eigenaar provincie Limburg. Dat blijkt uit een conceptrapportage over de kosten en baten van MAA, dat door Gedeputeerde Staten van Limburg wordt voorgelegd aan het Limburgse parlement.

 • In het kantoorgebouw van negen etages werkten provinciale ambtenaren. Maar de provincie Gelderland heeft een nieuw onderkomen gekregen, waardoor de kolos uit de jaren tachtig van de vorige eeuw leeg kwam te staan.

  Gelderland laat kantoor slopen en hergebruiken

  Reageer

  Gelderland laat een voormalig kantoorgebouw van de provincie in Arnhem slopen en helemaal opnieuw gebruiken. Gevelplaten, kozijnen, brandtrappen en 7400 vierkante meter vloeroppervlak worden in hun geheel hergebruikt. Het project is zowel voor de provincie als voor het sloopbedrijf ‘pionieren’ en een ‘uitdaging’, want hergebruik van beton is nog niet eerder op deze manier gedaan volgens de provincie.

 • Na de watersnood in Limburg zegt het komende kabinet dat het hard aan de slag wil om Nederland voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. In het coalitieakkoord staat dat er de komende vier jaar extra geld geïnvesteerd wordt in het Deltafonds om de achterstanden weg te werken en het Nationale Deltaprogramma te versnellen. Het kabinet zegt 250 miljoen euro structureel vrij te maken voor het Deltafonds.

  Coalitie wil Deltaprogramma versnellen na watersnood

  Reageer

  Na de watersnood in Limburg zegt het komende kabinet dat het hard aan de slag wil om Nederland voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. In het coalitieakkoord staat dat er de komende vier jaar extra geld geïnvesteerd wordt in het Deltafonds om de achterstanden weg te werken en het Nationale Deltaprogramma te versnellen. Het kabinet zegt 250 miljoen euro structureel vrij te maken voor het Deltafonds.

 • Klimaatneutraal, fossielvrij en circulair. Het kabinet trekt 35 miljard euro extra uit om Nederland met klimaatmaatregelen klaar voor de toekomst te maken. Dat geld komt via een zogenoemd klimaat- en transitiefonds beschikbaar. Het geld is onder andere bedoeld voor de aanleg van warmte-, waterstof- en elektriciteitsnetten.

  35 miljard extra en een minister voor Klimaat

  Klimaatneutraal, fossielvrij en circulair. Het kabinet trekt 35 miljard euro extra uit om Nederland met klimaatmaatregelen klaar voor de toekomst te maken. Dat geld komt via een zogenoemd klimaat- en transitiefonds beschikbaar. Het geld is onder andere bedoeld voor de aanleg van warmte-, waterstof- en elektriciteitsnetten.

 • Het nieuwe kabinet wil de woningbouw versnellen tot rond de 100.000 woningen per jaar. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar de bouw van woningen voor starters, senioren en middeninkomens. Gemeenten en provincies krijgen te maken met prestatieafspraken.

  Rijk wil prestatieafspraken met gemeenten over woningbouw

  Het nieuwe kabinet wil de woningbouw versnellen tot rond de 100.000 woningen per jaar. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar de bouw van woningen voor starters, senioren en middeninkomens. Gemeenten en provincies krijgen te maken met prestatieafspraken.

 • Nijmegen is al sinds 2018 bezig om een einde te maken aan de "massale verkamering" in bepaalde wijken in de stad. Omwonenden van kamerpanden hebben daar overlast van en goedkopere koopwoningen komen te vaak in handen van huisjesmelkers, die de panden in zo veel mogelijk kamers opdelen.

  Nijmegen komt met ander beleid voor kamerverhuur

  Reageer

  Pandeigenaren mogen in het vervolg in Nijmegen niet meer zomaar drie of meer kamers verhuren in een gebouw, waarin wonen is toegestaan. Ze hebben daarvoor een aparte omgevingsvergunning nodig. Nijmegen wil daarmee voorkomen dat er in bepaalde wijken te veel panden worden ingezet voor kamerverhuur, terwijl de gemeente tegelijkertijd de schaarse betaalbare woningvoorraad wil beschermen.

 • © Shutterstock

  33 gemeenten krijgen steun voor snellere woningebouw

  1 reactie

  Het ministerie van Binnenlandse Zaken steunt 33 gemeenten met 253 miljoen euro om sneller tienduizenden betaalbare woningen te bouwen. Die woningen zijn bedoeld voor starters of mensen met een middeninkomen.

 • Donderdag staat de raad van Zeewolde voor de beslissing over het omstreden datacenter van Facebook in die gemeente. Is de raad van een gemeente opgewassen tegen een multinational die een leger aan advocaten de polder instuurt? Volgens hoogleraar decentrale overheden Geerten Boogaard is de bestuurlijke fout eerder en elders gemaakt.

  'Provincie Flevoland bleef bij datacentrum in gebreke'

  Donderdag staat de raad van Zeewolde voor de beslissing over het omstreden datacenter van Facebook in die gemeente. Is de raad van een gemeente opgewassen tegen een multinational die een leger aan advocaten de polder instuurt? Volgens hoogleraar decentrale overheden Geerten Boogaard is de bestuurlijke fout eerder en elders gemaakt.

 • De eerder dit jaar ontslagen Floriade-directeur Sven Stimac eist een schadevergoeding van Floriade BV, omdat hij het gevoel heeft dat hem ten onrechte de schuld van een groot miljoenentekort in de schoenen is geschoven. ‘Er moest iemand geslachtofferd worden in deze zaak.’

  Ontslagen Floriade-directeur eist schadevergoeding

  De eerder dit jaar ontslagen Floriade-directeur Sven Stimac eist een schadevergoeding van Floriade BV, omdat hij het gevoel heeft dat hem ten onrechte de schuld van een groot miljoenentekort in de schoenen is geschoven. ‘Er moest iemand geslachtofferd worden in deze zaak.’

 • De verdeeldheid onder raadsleden over de invoeringsdatum van de Omgevingswet ziet Friso de Zeeuw ook bij andere betrokkenen in het ruimtelijk domein. De emeritus hoogleraar gebiedsontwikkeling wil vasthouden aan 1 juli 2022. Wel verlangt hij meer zekerheden voor gemeenten.

  ‘Geen big bang-invoering van de Omgevingswet’

  De verdeeldheid onder raadsleden over de invoeringsdatum van de Omgevingswet ziet Friso de Zeeuw ook bij andere betrokkenen in het ruimtelijk domein. De emeritus hoogleraar gebiedsontwikkeling wil vasthouden aan 1 juli 2022. Wel verlangt hij meer zekerheden voor gemeenten.

 • Het Rotterdamse stadsbestuur kan een zelfbewoningsplicht voor woningen in de hele gemeente niet zomaar invoeren. In Amsterdam geldt een veel bredere opkoopbescherming, maar volgens het Rotterdamse college houdt de hoofdstad zich niet aan de nieuwe wetgeving. Dat zegt het stadsbestuur in antwoord op vragen uit de gemeenteraad.

  Rotterdam twijfelt aan Amsterdamse opkoopbescherming

  Het Rotterdamse stadsbestuur kan een zelfbewoningsplicht voor woningen in de hele gemeente niet zomaar invoeren. In Amsterdam geldt een veel bredere opkoopbescherming, maar volgens het Rotterdamse college houdt de hoofdstad zich niet aan de nieuwe wetgeving. Dat zegt het stadsbestuur in antwoord op vragen uit de gemeenteraad.

 • Raadsleden zijn verdeeld over de invoeringsdatum van de Omgevingswet, blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Wat nu? Volgens Pascale Georgopoulou, projectleider invoeringsondersteuning bij de VNG, moet aan 1 juli 2022 worden vastgehouden.

  'Uitstel van de Omgevingswet is geen oplossing'

  Raadsleden zijn verdeeld over de invoeringsdatum van de Omgevingswet, blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Wat nu? Volgens Pascale Georgopoulou, projectleider invoeringsondersteuning bij de VNG, moet aan 1 juli 2022 worden vastgehouden.

 • Er lopen gesprekken tussen het ministerie van Justitie en gemeenten over de verplichte opvang van asielzoekers. Volgens ingewijden loopt het proces nog, en moet volgende week officieel bekend worden welke gemeenten worden aangewezen.

  Aantal gemeenten verplicht tot extra opvangplekken

  8 reacties

  Er lopen gesprekken tussen het ministerie van Justitie en gemeenten over de verplichte opvang van asielzoekers. Volgens ingewijden loopt het proces nog, en moet volgende week officieel bekend worden welke gemeenten worden aangewezen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu