of 59130 LinkedIn

Nieuws

 • De gemeente zegt veel emotionele brieven van burgers te krijgen over het besluit, dat de nachtvluchten op de Aalsmeerbaan sinds 1 september weer zijn toegestaan. Aalsmeer wil dat het ministerie de Luchtverkeersleiding Nederland opdracht geeft de Aalsmeerbaan zo minimaal mogelijk te gebruiken.

  Aalsmeer stuurt brandbrief over nachtvluchten Schiphol

  Reageer

  De gemeente Aalsmeer heeft een brandbrief geschreven aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over nachtvluchten op de Aalsmeerbaan. Deze zijn sinds 1 september weer toegestaan. Aalsmeer vindt dat onacceptabel. ‘De leefbaarheid staat al zwaar onder druk. Veel inwoners zien het verbod op nachtvluchten als laatste bastion van rust. Met deze ontheffing wordt hen de zekerheid ontnomen dat zij in elk geval 's nachts van vliegtuiglawaai verstoken zijn’. 

 • De verkoopprijzen voor bestaande koopwoningen zitten gemiddeld weer op of boven het niveau van 2008, het jaar waarin de financiële crisis uitbrak. Maar grote delen buiten de Randstad komen nog (lang) niet aan het niveau van tien jaar geleden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Alleen in Randstad is huizencrisis echt voorbij

  2 reacties

  De verkoopprijzen voor bestaande koopwoningen zitten gemiddeld weer op of boven het niveau van 2008, het jaar waarin de financiële crisis uitbrak. Maar grote delen buiten de Randstad komen nog niet aan het niveau van tien jaar geleden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 • De rechterlijke uitspraak dat zonnepanelen onroerend goed zijn en daarmee de woz-waarde van een woning verhogen, mag geen rem zijn op de verduurzaming. In onder meer Haarlemmermeer en Capelle aan den IJssel roepen raadsfracties op de panelen bij de waardebepaling buiten schot te laten.

  Zet geen boete op plaatsing zonnepanelen

  De rechterlijke uitspraak dat zonnepanelen onroerend goed zijn en daarmee de woz-waarde van een woning verhogen, mag geen rem zijn op de verduurzaming. In onder meer Haarlemmermeer en Capelle aan den IJssel roepen raadsfracties op de panelen bij de waardebepaling buiten schot te laten.

 • De Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) heeft over de eerste zes maanden van dit jaar 58,5 miljoen euro winst gemaakt. Dat maakt de NWB bekend in het halfjaarbericht 2018. De mindere winst wordt in belangrijke mate veroorzaakt door hogere bedrijfskosten, een lager renteresultaat en een lager financieringsvolume.

  Waterschapsbank voelt hete adem investeerders

  De Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) heeft over de eerste zes maanden van dit jaar 58,5 miljoen euro winst gemaakt. Dat is bijna 6 miljoen euro – 9 procent – minder dan in dezelfde periode vorig jaar. 

 • Haarlemmermeer denkt erover een grondstofmakelaar aan te stellen. Die moet de circulaire ambities van de gemeente kracht bijzetten De makelaar kan het lokale bedrijfsleven helpen in kaart te brengen welke afvalstoffen worden afgeleverd en welke bedrijven of instellingen binnen de gemeente daar vervolgens iets mee zouden kunnen doen.

  Grondstofmakelaar verrijkt afval

  Haarlemmermeer denkt erover een grondstofmakelaar aan te stellen. Die moet de circulaire ambities van de gemeente kracht bijzetten De makelaar kan het lokale bedrijfsleven helpen in kaart te brengen welke afvalstoffen worden afgeleverd en welke bedrijven of instellingen binnen de gemeente daar vervolgens iets mee zouden kunnen doen. Het initiatief past in de trend dat afval door gemeenten niet meer als overbodig restmateriaal maar als asset wordt gezien. 

 • Purmerend probeert de jarenzestigwijk Overwhere-Zuid van het gas af te krijgen. Mits meer dan de helft van de 95 huiseigenaren meedoet, betaalt de gemeente hun kosten. Binnenlands Bestuur volgt de ontwikkeling.

  Purmerend worstelt met nieuwe warmte

  Purmerend probeert de jarenzestigwijk Overwhere-Zuid van het gas af te krijgen. Mits meer dan de helft van de 95 huiseigenaren meedoet, betaalt de gemeente hun kosten. Binnenlands Bestuur volgt de ontwikkeling.

 • Hoeveel extra vliegtuigen kun je nog kwijt in het Nederlandse luchtruim? Het overvolle Schiphol zoekt verdere groei in Lelystad en Eindhoven. Omliggende ‘lastgemeenten’ vrezen de gevolgen.

  De hemel raakt overvol

  Hoeveel extra vliegtuigen kun je nog kwijt in het Nederlandse luchtruim? Het overvolle Schiphol zoekt verdere groei in Lelystad en Eindhoven. Omliggende ‘lastgemeenten’ vrezen de gevolgen.

 • 'Droogte blijft een sluipende calamiteit', aldus voorzitter Hans Oosters van de Unie van Waterschappen. Voor de problemen op de hogere zandgronden en de afnemende waterkwaliteit is voorlopig geen oplossing voorhanden.

  Droogte blijft een ‘sluipende calamiteit’

  De waterschappen hebben deze zomer adequaat op de droogte gereageerd, vindt voorzitter Hans Oosters van de Unie van Waterschappen. Maar voor de problemen op de hogere zandgronden en de afnemende waterkwaliteit is voorlopig geen oplossing voorhanden.

 • Natuureigenaren vrezen in grote financiële problemen te komen door de voorgestelde nieuwe opzet van de waterschapsbelastingen. Daarin wordt degene die direct profijt trekt van het werk van de waterschappen zwaarder belast. Tot nu toe betaalden natuurorganisaties nauwelijks voor het schone water in de door hen beheerde gebieden.

  Natuureigenaren: nieuwe waterheffingen onacceptabel

  Natuureigenaren vrezen in grote financiële problemen te komen door de voorgestelde nieuwe opzet van de waterschapsbelastingen. Daarin wordt degene die direct profijt trekt van het werk van de waterschappen zwaarder belast. Tot nu toe betaalden natuurorganisaties nauwelijks voor het schone water in de door hen beheerde gebieden.

 • Het Arnhems college van B en W staat ‘in beginsel positief‘ tegenover een meldingsplicht voor Airbnb’s. Met het initiatief wordt Arnhem mogelijk de eerste gemeente buiten de Randstad met een dergelijke verplichting voor particuliere verhuurders. Het voorstel komt van VVD-raadslid Bas van Es.

  Airbnb’s ook buiten de Randstad aan banden

  Het Arnhems college van B en W staat ‘in beginsel positief‘ tegenover een meldingsplicht voor Airbnb’s. Met het initiatief wordt Arnhem mogelijk de eerste gemeente buiten de regio-Amsterdam met een dergelijke verplichting voor particuliere verhuurders. Het voorstel komt van VVD-raadslid Bas van Es.

 • Voor heel Nederland was de gemiddelde geschatte waarde van een woning 230.000 euro, 6,5 procent meer dan vorig jaar. Daarmee stijgt de gemiddelde WOZ-waarde voor het derde jaar op rij. Van alle provincies spande Noord-Holland de kroon met een stijging van 11 procent tot 288.000 euro, tevens het hoogste gemiddelde van alle provincies. In Groningen is de gemiddelde WOZ-waarde met 165.000 euro het laagst.

  Woningwaarde in 2018 gemiddeld 6,5 procent omhoog

  Reageer

  De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is in 2018 voor het derde jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2018 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 230 duizend euro per woning, 6,5 procent meer dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

 • Het lijkt erop dat Venlo definitief een windmolenpark krijgt. Gedeputeerde Staten van Limburg hebben het plan voor negen windmolens ter goedkeuring voorgelegd aan Provinciale Staten.

  GS Limburg voor windmolenpark Venlo

  Reageer

  Het ziet ernaar uit dat Venlo definitief een windmolenpark krijgt. Gedeputeerde Staten (GS) van Limburg hebben het plan voor de negen windmolens, samen goed voor 30 megawatt, ter goedkeuring voorgelegd aan Provinciale Staten, laten zij vrijdag weten.

 • De Ronde Venen heeft 2,45 miljoen euro neergelegd om eigendom en zeggenschap terug te krijgen over de openbare verlichting. Het contract met lichtleaser CityTec voor beheer en onderhoud van de openbare verlichting is per 1 januari 2019 opgezegd. De gemeente wil het pad van duurzame verlichting op en met de overname wordt jaarlijks bijna 2 ton aan leasekosten bespaard.

  De Ronde Venen koopt openbare verlichting terug

  De Ronde Venen heeft het contract met lichtleaser CityTec voor het beheer en het onderhoud van de openbare verlichting per 1 januari 2019 opgezegd en afgekocht. De gemeente legt 2,45 miljoen euro neer om eigendom en zeggenschap terug te krijgen. De gemeente wil het pad van duurzame verlichting op en met de overname wordt jaarlijks bijna 2 ton aan leasekosten bespaard.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu