of 59212 LinkedIn

Nieuws

 • De wolf kent een zeer zwaar beveiligde status onder andere via de Europese Habitatrichtlijn. Tegelijk vreet de wolf soms levend vee aan en daar hebben boeren last van. In Straatsburg werd deze week een spoeddebat over de wolf gehouden met eurocommissaris Vella van Milieu. Nogal wat Europarlementariërs pleiten voor maatregelen om de wolf te mogen afschieten of om bepaalde wolvenvrije zones in te stellen. Daarnaast zijn er juist pleidooien de wolf meer ruimte te geven.

  Europees Parlement stemt in maart over lot wolf

  Het Europees Parlement (EP) stemt volgende maand over een resolutie om te wolf te mogen beheren – lees afschieten – waar boeren en rurale gemeenschappen er last van hebben. Dat meldt het CDA. Een resolutie houdt in dat het een niet-bindende oproep is tot wetgeving.

 • Zand dat afvalverwerker Vink uit Barneveld heeft geleverd voor de aanleg van wegen en nieuwbouwwijken, blijkt voor 99 procent schoon te zijn. Bewoners vertrouwen de geruststellende geluiden niet.

  Zand op Veluwe blijkt schoon

  1 reactie

  Zand dat afvalverwerker Vink uit Barneveld heeft geleverd voor de aanleg van wegen en nieuwbouwwijken, blijkt voor 99 procent schoon te zijn. Dat heeft ingenieursbureau Royal HaskoningDHV vastgesteld, nadat in januari op 137 plekken in Barneveld en Voorthuizen monsters waren genomen. Ook met de kwaliteit van het grondwater is niets aan de hand, zo hebben de onderzoekers volgens de gemeente Barneveld geconcludeerd.

 • Aedes-voorzitter Marnix Norder dringt aan op maatregelen van de overheid, omdat nieuwbouwplannen nu noodgedwongen op de plank blijven liggen. Ook de Woonbond ziet de problemen van de corporaties.

  Sociale huurwoningen bouwen wordt moeilijker

  2 reacties

  Door stijgende bouwkosten en gebrek aan locaties kunnen woningcorporaties minder nieuwe woningen bouwen. Dat meldt branchevereniging Aedes na een enquête onder 171 woningcorporaties. Volgens de corporaties komt door de stijgende bouwkosten en de steeds hogere belastingen voor corporaties het doel om 34.000 sociale huurwoningen per jaar te bouwen in gevaar. In 2018 werden zo’n 17.000 nieuwe huizen gebouwd.

 • Ymere, Rochdale en Stadgenoot - drie grote corporaties in Amsterdam - kunnen geen exacte cijfers noemen, maar bevestigen dat vele duizenden woningen illegaal worden verhuurd. Bij Stadgenoot gaat het om drieduizend tot zesduizend fraudegevallen, schat bestuursvoorzitter Marien de Langen. Ymere vermoedt dat het om 8 tot 10 procent van hun bestand van ruim 40.000 woningen gaat.

  Woonfraude schaadt woningmarkt Amsterdam

  1 reactie

  Amsterdamse woningcorporaties kampen op grote schaal met woonfraude. Naar schatting tussen de 10 en 20 procent van de 186.000 woningen in hun bestand wordt illegaal onderverhuurd, schrijft het FD na een inventarisatie.

 • Aanleg van een geothermieput

  Strengere eisen aan gemeenten voor geothermie

  Gemeenten moeten goed nadenken hoe zij met geothermie omgaan. De keuze van de locatie en de manier waarop de putten worden gemaakt kunnen grote gevolgen hebben. Daarom gaat het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) scherper toezien op de veiligheid van geothermieputten en strengere eisen formuleren waaraan putten moeten voldoen.

 • Gemeenten houden de adem in. Nadat het Europese Hof van Justitie begin november aan de stoelpoten zaagde van het Programma Aanpak Stikstof (PAS), buigt de Raad van State zich er 14 februari voor. Advocaat Rachid Benhadi over de mogelijke gevolgen.

  Stikstofaanpak onder het mes

  Gemeenten houden de adem in. Nadat het Europese Hof van Justitie begin november aan de stoelpoten zaagde van het Programma Aanpak Stikstof (PAS), buigt de Raad van State zich er 14 februari voor. Advocaat Rachid Benhadi  over de mogelijke gevolgen.

 • Amsterdam onderzoekt nieuwe mogelijkheden voor openbaar vervoer, zoals investeren in openbaar vervoer samen met private partijen en een apart ov-tarief voor sommige trajecten. Dat vertelt de Amsterdamse wethouder Kock (Economische Zaken, D66) aan het FD.

  Amsterdam overweegt verschillende ov-tarieven

  Amsterdam onderzoekt nieuwe mogelijkheden voor openbaar vervoer, zoals investeren in openbaar vervoer samen met private partijen en een apart ov-tarief voor sommige trajecten. Dat vertelt de Amsterdamse wethouder Kock (Economische Zaken, D66) aan het FD.

 • Het woningtekort in Nederland blijft fors oplopen en ligt op dit moment al op 263.000 woningen. Tegelijkertijd hebben private beleggers 20 miljard euro beschikbaar om nieuwe huurwoningen te bouwen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Capital Value en ABF Research naar de Nederlandse woningmarkt.

  Woningtekort 'alarmerend hoog'

  Het woningtekort in Nederland blijft fors oplopen en ligt op dit moment al op 263.000 woningen. Tegelijkertijd hebben private beleggers 20 miljard euro beschikbaar om nieuwe huurwoningen te bouwen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Capital Value en ABF Research naar de Nederlandse woningmarkt.

 • De gemeentelijke organisatie in Amsterdam is niet klaar voor de enorme opgave om bruggen, tunnels en kades structureel te onderhouden en renoveren. Het ontbreekt de gemeente aan een structurele vorm van asset management, betrokkenheid van bestuurders en er is geen basisfinanciering voor herstel. Wethouder Dijksma belooft nu beterschap.

  Amsterdam niet klaar voor herstelopgave

  De gemeentelijke organisatie in Amsterdam is niet klaar voor de enorme opgave om bruggen, tunnels en kades structureel te onderhouden en renoveren. Het ontbreekt de gemeente aan een structurele vorm van asset management, betrokkenheid van bestuurders en er is geen basisfinanciering voor herstel. Wethouder Dijksma belooft nu beterschap.

 • Voor alle 21 waterschappen heeft Citisens afzonderlijke stemhulpen gemaakt. In MijnStem komen vooral die punten aan de orde waarin partijen van elkaar verschillen. Dat doen ze op de 25 stellingen die elk van de 21 stemhulpen telt, weet Anne van de Meerakker, vanuit Citisens projectleider voor de stemhulpen van de waterschappen. Belangrijk, want er moet wat te kiezen zijn, anders heeft een stemhulp geen zin. Bij het ene waterschap spelen andere discussiepunten dan bij het andere, maar er kan een top drie worden gedestilleerd die bij alle waterschappen tot politieke verdeeldheid leidt.

  Takenpakket waterschap verdeelt kiezer

  Het takenpakket van waterschappen, de waterschapsbelasting en recreatie zijn hot topics bij de waterschapsverkiezingen van 20 maart. Dat blijkt uit een analyse die op verzoek van Binnenlands Bestuur door Citisens is gemaakt. 

 • Met een nieuwe opzet van het Fonds Duurzaam Funderingsherstel hebben rijksoverheid, banken en enkele gemeenten een middel gevonden om huiseigenaren met funderingsproblemen te helpen met de financiering van herstel. Nu moet de rest van de zakkende gemeenten nog mee.

  Hulp voor gemeenten bij funderingsproblemen

  Met een nieuwe opzet van het Fonds Duurzaam Funderingsherstel hebben rijksoverheid, banken en enkele gemeenten een middel gevonden om huiseigenaren met funderingsproblemen te helpen met de financiering van herstel. Nu moet de rest van de zakkende gemeenten nog mee.

 • Het borrelt in Noord-Holland-Noord, het gebied boven Amsterdam. Gemeenten vinden dat de provincie op voorhand hun grootse woningbouwideeën onderuithaalt, de provincie vindt dat gemeenten hun energie beter kunnen steken in nu bouwen dan in plannen voor later.

  ‘Noord-Hollandse bouwambities zijn te groot’

  Het borrelt in Noord-Holland-Noord, het gebied boven Amsterdam. Gemeenten vinden dat de provincie op voorhand hun grootse woningbouwideeën onderuithaalt, de provincie vindt dat gemeenten hun energie beter kunnen steken in nu bouwen dan in plannen voor later.

 • De plannen voor een marina voor superjachten in Rotterdam bestaan al langer. Door plannen van de gemeente met het oostelijk deel van de Rijnhaven en de groei van de jachtsector als geheel zorgen voor een stroomversnelling, menen de onderschrijvers. Het plan van de Rijnhaven is recent aangeboden aan het gemeentebestuur en zal de komende maanden verder vorm krijgen.

  Bedrijven willen haven voor superjachten in Rotterdam

  Reageer

  Het westelijke deel van de Rijnhaven in Rotterdam moet worden omgebouwd tot een walhalla voor superjachten. Een dozijn bedrijven uit de maritieme sector schaarden zich donderdag achter de plannen voor een marina voor luxe schepen. Daarbij worden mogelijk 200 tot wel 1000 banen gecreëerd.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu