of 59329 LinkedIn

Nieuws

 • Arnhem wil in 2020 overstappen op het zogenoemde diftar, een afvalstoffenheffing met een vast en een variabel deel. Wie veel vuilnis produceert betaalt meer dan iemand die zorgvuldig afval scheidt. Veel gemeenten hanteren dit systeem. Diverse gemeenten hebben een aparte regeling voor minima, maar voor zover bekend is die tot nu toe nergens zo lonend als in Arnhem

  Arnhemse minima kunnen verdienen aan scheiden van afval

  6 reacties

  Arnhemse minima kunnen gaan verdienen aan het aanbieden van afval. Als ze hun vuilnis goed scheiden en minder afval aanbieden dan de gemeente verwacht dat ze zullen doen, krijgen ze het zo uitgespaarde bedrag aan afvalstoffenheffing terug.

 • ‘Regeren de regels ons land of heeft de vraag hoe je een betaalbare woning vindt prioriteit?’ Die vraag stelt voorzitter Desirée Uitzetter van Neprom, de vereniging van projectontwikkelaars, nu blijkt dat de Raad van State bij haar stikstofuitspraak een RIVM-rapport niet heeft geraadpleegd. Daaruit valt af te lezen dat de bijdrage van de woningbouw aan stikstofuitstoot verwaarloosbaar is.

  ‘Stikstofuitstoot woningbouw is verwaarloosbaar’

  ‘Regeren de regels ons land of heeft de vraag hoe je een betaalbare woning vindt prioriteit?’ Die vraag stelt voorzitter Desirée Uitzetter van Neprom, de vereniging van projectontwikkelaars, nu blijkt dat de Raad van State bij haar stikstofuitspraak een RIVM-rapport niet heeft geraadpleegd. Daaruit valt af te lezen dat de bijdrage van de woningbouw aan stikstofuitstoot verwaarloosbaar is.

 • Gemeenten moeten vaker dan nu de kostdelersnorm selectief toepassen. Dat is een van de oplossingen tegen dakloosheid. Dat stellen de Federatie Opvang en het Leger des Heils.

  Oplossingen tegen stijgende dakloosheid

  Er zijn diverse oplossingen om de toegenomen dakloosheid onder met name jongeren aan te pakken. Gemeenten moeten vaker dan nu de kostdelersnorm selectief toepassen. Ook moeten gemeenten het delen van sociale huurwoningen mogelijk maken. Het rijk moet daarnaast investeren in het sociaal domein. 

 • Waardevolle landbouwgrond en natuurgebieden worden door veel provincies bij de locatiekeuze voor zonne-energie ontzien. Dat blijkt uit de coalitie-akkoorden van de twaalf provincies.

  Geen zonnepanelen op landbouwgrond

  Veel provincies ontzien waardevolle landbouwgrond en natuurgebieden bij de locatiekeuze voor zonne-energie. Noord-Holland gaat een speciale zonne-aanjager aanstellen. Dat blijkt uit de coalitie-akkoorden van de twaalf provincies.

 • Tussen 2006 en 2017 hebben negen van de tien chemische bedrijven zich niet aan de veiligheidsregels gehouden. Bijna vijfhonderd bedrijven chemische bedrijven gingen in totaal 7000 keer in de fout. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Reden voor CU-Kamerlid Carla Dik-Faber om de staatssecretaris te vragen hoe zij die veiligheidscultuur wil gaan verbeteren.

  Veiligheidssituatie in chemie ‘gevaarlijk en onwenselijk’

  Negen van de tien chemische bedrijven hebben zich tussen 2006 en 2017 niet aan de veiligheidsregels gehouden. Bijna vijfhonderd bedrijven chemische bedrijven gingen in totaal 7000 keer in de fout. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Reden voor CU-Kamerlid Carla Dik-Faber om de staatssecretaris te vragen hoe zij die veiligheidscultuur wil gaan verbeteren.

 • De plant kan schade veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. Chris van Dijk, onderzoeker bij de universiteit van Wageningen, zegt dat de plant daarom een risico vormt en is verbaasd dat deze nog op veel plekken wordt verkocht.

  Japanse duizendknoop nog te koop

  2 reacties

  De Japanse duizendknoop is nog bij veel Nederlandse bloemisten te koop, ondanks dat de plant door particulieren en gemeenten als een lastig te bestrijden plaag wordt gezien. Dat blijkt uit onderzoek van Stad + Groen. De plant is een exoot die extreem snel groeit. De plant, die andere gewassen verdringt, wordt volgens het vakblad ook verhandeld op bloemenveilingen van Royal Flora Holland en Plantion.

 • Om tot een oplossing te komen voor de huidige stikstofproblematiek moet opnieuw gekeken worden naar de inrichting van het land.

  'Nederlandse natuur gijzelt economie'

  10 reacties

  Om tot een oplossing te komen voor de huidige stikstofproblematiek moet opnieuw gekeken worden naar de inrichting van het land. Volgens LTO-voorzitter Marc Calon is de natuur te veel versnipperd en Nederland daarvoor te dichtbevolkt. "Nu blijkt dat we onszelf economisch hebben gegijzeld", zegt hij in een interview met De Telegraaf.

 • Het ingeleverde grijze afval in de gemeente Heerenveen daalde in januari met 30 procent door de invoering van een kiloheffing voor het afval in grijze containers. Nu is de hoeveelheid afval zo klein dat de heffing omhoog moet om de inzameling dekkend te houden.

  Succesvolle afvalinzameling: heffing omhoog

  Door een kiloheffing in te voeren voor het afval in grijze containers daalde het ingeleverde grijze afval in de gemeente Heerenveen in januari met 30 procent. Nu is de hoeveelheid afval zo klein dat de heffing omhoog moet om de inzameling dekkend te houden.

 • De gemeente Zaltbommel gaat zich verzetten tegen de nieuwe vergunning die gasproducent Vermilion nodig heeft voor een voorgenomen uitbreiding. De gemeente heeft samenwerking gezocht met Gorinchem, Altena, West Betuwe, de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland en het waterschap Rivierenland.

  Zaltbommel verzet zich tegen gaswinning

  Reageer

  De bodem rond de Gelderse plaats Brakel is sinds 2010 ongeveer een centimeter gedaald door gaswinning in het gebied. In 2021 meet gasproducent Vermilion Energy of de bodem verder daalt. De gemeente Zaltbommel gaat zich verzetten tegen de nieuwe vergunning die Vermilion nodig heeft voor een voorgenomen uitbreiding.

 • De inzet van het kort geding, dat komende vrijdag dient, is dat de organisaties niet de zware sancties hoeven op te leggen maar ‘redelijke straffen’. ‘De chauffeurs ondervinden grote concurrentie van Uberchauffeurs, die illegaal de straatmarkt bedienen’, aldus Ruud Lagerwaard, voorzitter van TAT.

  Taxibedrijven Amsterdam spannen kort geding aan

  Reageer

  De Amsterdamse taxiorganisaties Taxistad en TAT spannen een kort geding aan tegen de gemeente Amsterdam. Ze zijn tegen de verplichting hun chauffeurs schorsingen op te leggen voor ‘kleine overtredingen, zoals bijvoorbeeld stoppen bij een volle standplaats’.

 • De DCMR Milieudienst Rijnmond is sinds 2015 de enige omgevingsdienst die toezichthoudende taken en strafrechtelijke handhaving heeft gescheiden. Toezichthouders doen de inspecties en boa’s zitten fulltime op handhaving. Die scheiding werpt zijn vruchten af, al zijn er nog wel ‘aandachtspunten’.

  ‘Scheiding toezicht en handhaving succesvol’

  Sinds 2015 is de DCMR Milieudienst Rijnmond de enige omgevingsdienst die toezichthoudende taken en strafrechtelijke handhaving heeft gescheiden. Toezichthouders doen de inspecties en boa’s zitten fulltime op handhaving. Die scheiding werpt zijn vruchten af, al zijn er nog wel ‘aandachtspunten’.

 • Het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben bezwaar ingediend tegen de winning van gas in Waalwijk. Er gaat volgens het dagelijks bestuur van de provincie een verkeerd signaal van uit.

  Provincie tegen winning gas in Brabant

  Het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant heeft bezwaar ingediend tegen de winning van gas in Waalwijk. Er gaat volgens het dagelijks bestuur van de provincie een verkeerd signaal van uit.

 • De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een volledig onderzoek naar het gedeeltelijke instorten van het dak van het stadion van AZ in Alkmaar. Ook het dak van het FC Utrecht stadion in Utrecht wordt nader onderzocht.

  Extra onderzoeken daken voetbalstadions

  Reageer

  De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een volledig onderzoek naar het gedeeltelijke instorten van het dak van het stadion van AZ in Alkmaar. Ook het dak van het FC Utrecht stadion in Utrecht wordt nader onderzocht.