of 59130 LinkedIn

Nieuws

 • De gemeente Leeuwarden ligt op schema met haar doelstelling om 20 procent energie te besparen in 2020. Maar de ambities op langere termijn zijn met de huidige inzet niet aannemelijk. Vooral de warmtevraag in de gebouwomgeving vraagt meer gemeentelijke aandacht.

  Leeuwarden piekt te vroeg bij energietransitie

  De gemeente Leeuwarden ligt op schema met haar doelstelling om 20 procent energie te besparen in 2020. Maar de ambities op langere termijn zijn met de huidige inzet niet aannemelijk. Vooral de warmtevraag in de gebouwomgeving vraagt meer gemeentelijke aandacht. 

 • Terwijl ruim 60 procent van ’s werelds grootste pensioenfondsen niet of nauwelijks een klimaatstrategie heeft, scoort ambtenarenpensioenfonds ABP uitstekend. Dat blijkt uit een rapport van het Asset Owners Disclosure Project (AODP), waarin het ABP op de vierde plek komt. Een handjevol fondsen, met name in Europa, heeft een leidende rol.

  ABP bij wereldtop qua klimaatstrategie

  Terwijl ruim 60 procent van ’s werelds grootste pensioenfondsen niet of nauwelijks een klimaatstrategie heeft, scoort ambtenarenpensioenfonds ABP uitstekend. Dat blijkt uit een rapport van het Asset Owners Disclosure Project (AODP), waarin het ABP op de vierde plek staat. Een handjevol fondsen, met name in Europa, heeft een leidende rol.

 • De verschillende Nederlandse regio’s hebben 88 plannen voor een totaalbedrag van ruim 1,3 miljard euro ingediend. Voor deze tranche van de zogenaamde regiodeals stelde het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) in totaal 200 miljoen euro beschikbaar.

  Budget regiodeals ruim zes keer overvraagd

  De verschillende Nederlandse regio’s hebben 88 plannen voor een totaalbedrag van ruim 1,3 miljard euro ingediend. Voor deze tranche van de zogenaamde regiodeals stelde het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) in totaal 200 miljoen euro beschikbaar.

 • In Zwolle wordt dinsdag een bijzonder fietspad onthuld. Het is niet gemaakt van asfalt of van tegels, maar van hergebruikt plastic. Het dertig meter lange fietspad ligt aan de Deventerstraatweg, niet ver van het station. Wegenbouwer KWS, oliemaatschappij Total en de Zwolse buizenmaker Wavin willen kijken of de techniek haalbaar is.

  Fietspad van hergebruikt plastic Zwolle geopend

  3 reacties

  In Zwolle wordt dinsdag een bijzonder fietspad onthuld. Het is niet gemaakt van asfalt of van tegels, maar van hergebruikt plastic. Het dertig meter lange fietspad ligt aan de Deventerstraatweg, niet ver van het station. Wegenbouwer KWS, oliemaatschappij Total en de Zwolse buizenmaker Wavin willen kijken of de techniek haalbaar is.

 • Aanleiding voor het nieuwe besluit is onderzoek dat uitwijst dat in de buurt van geitenstallen vaker longontsteking voorkomt. In de gemeente is bovendien de vrees voor Q-koorts niet weg.

  Geen toename aantal geiten in Oss

  1 reactie

  Met een geheim besluit van de gemeenteraad heeft Oss de toename van het aantal geiten in bestaande stallen per direct geblokkeerd. De gemeente heeft dat woensdag bekendgemaakt over de uitkomst van een besloten raadsvergadering dinsdagavond. Het was al niet meer mogelijk voor geitenboeren om nieuwe stallen te bouwen of stallen uit te breiden.

 • De gemeente zegt veel emotionele brieven van burgers te krijgen over het besluit, dat de nachtvluchten op de Aalsmeerbaan sinds 1 september weer zijn toegestaan. Aalsmeer wil dat het ministerie de Luchtverkeersleiding Nederland opdracht geeft de Aalsmeerbaan zo minimaal mogelijk te gebruiken.

  Aalsmeer stuurt brandbrief over nachtvluchten Schiphol

  Reageer

  De gemeente Aalsmeer heeft een brandbrief geschreven aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over nachtvluchten op de Aalsmeerbaan. Deze zijn sinds 1 september weer toegestaan. Aalsmeer vindt dat onacceptabel. ‘De leefbaarheid staat al zwaar onder druk. Veel inwoners zien het verbod op nachtvluchten als laatste bastion van rust. Met deze ontheffing wordt hen de zekerheid ontnomen dat zij in elk geval 's nachts van vliegtuiglawaai verstoken zijn’. 

 • De verkoopprijzen voor bestaande koopwoningen zitten gemiddeld weer op of boven het niveau van 2008, het jaar waarin de financiële crisis uitbrak. Maar grote delen buiten de Randstad komen nog (lang) niet aan het niveau van tien jaar geleden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Alleen in Randstad is huizencrisis echt voorbij

  2 reacties

  De verkoopprijzen voor bestaande koopwoningen zitten gemiddeld weer op of boven het niveau van 2008, het jaar waarin de financiële crisis uitbrak. Maar grote delen buiten de Randstad komen nog niet aan het niveau van tien jaar geleden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 • De rechterlijke uitspraak dat zonnepanelen onroerend goed zijn en daarmee de woz-waarde van een woning verhogen, mag geen rem zijn op de verduurzaming. In onder meer Haarlemmermeer en Capelle aan den IJssel roepen raadsfracties op de panelen bij de waardebepaling buiten schot te laten.

  Zet geen boete op plaatsing zonnepanelen

  De rechterlijke uitspraak dat zonnepanelen onroerend goed zijn en daarmee de woz-waarde van een woning verhogen, mag geen rem zijn op de verduurzaming. In onder meer Haarlemmermeer en Capelle aan den IJssel roepen raadsfracties op de panelen bij de waardebepaling buiten schot te laten.

 • De Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) heeft over de eerste zes maanden van dit jaar 58,5 miljoen euro winst gemaakt. Dat maakt de NWB bekend in het halfjaarbericht 2018. De mindere winst wordt in belangrijke mate veroorzaakt door hogere bedrijfskosten, een lager renteresultaat en een lager financieringsvolume.

  Waterschapsbank voelt hete adem investeerders

  De Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) heeft over de eerste zes maanden van dit jaar 58,5 miljoen euro winst gemaakt. Dat is bijna 6 miljoen euro – 9 procent – minder dan in dezelfde periode vorig jaar. 

 • Haarlemmermeer denkt erover een grondstofmakelaar aan te stellen. Die moet de circulaire ambities van de gemeente kracht bijzetten De makelaar kan het lokale bedrijfsleven helpen in kaart te brengen welke afvalstoffen worden afgeleverd en welke bedrijven of instellingen binnen de gemeente daar vervolgens iets mee zouden kunnen doen.

  Grondstofmakelaar verrijkt afval

  Haarlemmermeer denkt erover een grondstofmakelaar aan te stellen. Die moet de circulaire ambities van de gemeente kracht bijzetten De makelaar kan het lokale bedrijfsleven helpen in kaart te brengen welke afvalstoffen worden afgeleverd en welke bedrijven of instellingen binnen de gemeente daar vervolgens iets mee zouden kunnen doen. Het initiatief past in de trend dat afval door gemeenten niet meer als overbodig restmateriaal maar als asset wordt gezien. 

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu