of 62812 LinkedIn

Nieuws

 • © Shutterstock

  Arnhem stemt tegen huidig afvalbeleid

  9 reacties

  Een meerderheid van de Arnhemmers (53,4 procent) wil weer gewone, grote vuilniszakken van 60 liter gebruiken. Die willen ze kunnen storten in afvalcontainers die gewoon open zijn. De Arnhemmers zijn niet te spreken over het huidige afvalbeleid, waarbij ze kleine restafvalzakken kunnen weggooien in containers die alleen open gaan met een adresgebonden pasje. Dat blijkt maandag uit de uitslag van een referendum over het afvalbeleid, dat Arnhem vorige week tegelijk met de verkiezingen voor de Tweede Kamer organiseerde.

 • Monden de flexibeler regels van de Omgevingswet uit in een lawyers paradise? In een serie vraagt Binnenlands Bestuur experts naar juridische knelpunten voor gemeenten. In deel twee: Hanna Tolsma, hoogleraar besluitvorming en rechtsbescherming in het omgevingsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

  'Je ontkomt niet aan meer juridische procedures'

  Monden de flexibeler regels van de Omgevingswet uit in een lawyers paradise? In een serie vraagt Binnenlands Bestuur experts naar juridische knelpunten voor gemeenten. In deel twee: Hanna Tolsma, hoogleraar besluitvorming en rechtsbescherming in het omgevingsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 • In Almere is ophef ontstaan over het nieuws dat de vijf miljoen euro compensatie die de golfstaat Qatar heeft toegezegd aan de Floriade toch niet komt. Uit onderzoek van Omroep Flevoland blijkt dat de beloofde compensatie van het land voor het organiseren van een eigen tuinbouwexpositie een jaar voor de Floriade niet meer aan de orde is, omdat die expo is verplaatst naar 2023.

  ‘Geen 5 miljoen van Qatar naar Floriade’

  In Almere is ophef ontstaan over het nieuws dat de vijf miljoen euro compensatie die de golfstaat Qatar heeft toegezegd aan de Floriade toch niet komt. Uit onderzoek van Omroep Flevoland blijkt dat de beloofde compensatie van het land voor het organiseren van een eigen tuinbouwexpositie een jaar voor de Floriade niet meer aan de orde is, omdat die expo is verplaatst naar 2023.

 • De gemeente Vijfheerenlanden is niet in cassatie gegaan in de zaak tegen Niemans Beton, omdat het risico simpelweg te groot was dat de gemeente nog meer miljoenen aan het bedrijf over zou moeten maken. Dat zei burgemeester Sjors Fröhlich vrijdagmiddag in een verklaring tijdens een persgesprek.

  Fröhlich: alle beslissingen waren volstrekt logisch

  De gemeente Vijfheerenlanden is niet in cassatie gegaan in de zaak tegen Niemans Beton, omdat het risico simpelweg te groot was dat de gemeente nog meer miljoenen aan het bedrijf over zou moeten maken. Dat zei burgemeester Sjors Fröhlich vrijdagmiddag in een verklaring tijdens een persgesprek.

 • Wethouder Theo Meskers (VVD, Economie) heeft niet doelbewust verkeerde informatie gegeven over het gebruik van restwarmte door grote datacenters in de gemeente. Dat de techniek nog in ontwikkeling is, is verschillende keren doorgegeven aan de gemeenteraad, zei de wethouder in een ingelast interpellatiedebat op donderdag. ‘Maar we hadden misschien wat nadrukkelijker een slag om de arm moeten houden.’

  Bestuurders Hollands Kroon sussen datacenter-rel

  Wethouder Theo Meskers (VVD, Economie) heeft niet doelbewust verkeerde informatie gegeven over het gebruik van restwarmte door grote datacenters in de gemeente. Dat de techniek nog in ontwikkeling is, is verschillende keren doorgegeven aan de gemeenteraad, zei de wethouder in een ingelast interpellatiedebat op donderdag. ‘Maar we hadden misschien wat nadrukkelijker een slag om de arm moeten houden.’

 • Tegelijkertijd een vuistslag en een hand geven. Zo karakteriseerde SP-fractievoorzitter Marc Smits het tweesporenbeleid dat het Amersfoortse college de gemeenteraad heeft voorgelegd in de zaak-Vahstal: doorprocederen en proberen te schikken. Hij vindt geen argumenten voor doorprocederen. Maar de coalitiepartijen houden elkaar vooralsnog stevig vast, dus gaat de strijd tegen Vahstal door. Mogelijk met een bruggenbouwer.

  Amersfoort gaat strijd met Vahstal weer aan

  Tegelijkertijd een vuistslag en een hand geven. Zo karakteriseerde SP-fractievoorzitter Marc Smits het tweesporenbeleid dat het Amersfoortse college de gemeenteraad heeft voorgelegd in de zaak-Vahstal: doorprocederen en proberen te schikken. Hij vindt geen argumenten voor doorprocederen. Maar de coalitiepartijen houden elkaar vooralsnog stevig vast, dus gaat de strijd tegen Vahstal door. Maar mogelijk wel met een bruggenbouwer.

 • De gemeente Vijfheerenlanden gaat niet in cassatie bij de Hoge Raad in de rechtszaak tegen Niemans Beton en daarmee komt een einde aan de langstlopende rechtszaak in de Nederlandse geschiedenis. Gevolg is dat de gemeente onherroepelijk 92 miljoen euro moet overmaken naar het bedrijf. Daar is 40 miljoen al van betaald. Er zou nog wel onenigheid zijn over de rente op de resterende 52 miljoen.

  Vijfheerenlanden gaat niet in cassatie

  De gemeente Vijfheerenlanden gaat niet in cassatie bij de Hoge Raad in de rechtszaak tegen Niemans Beton en daarmee komt een einde aan de langstlopende rechtszaak in de Nederlandse geschiedenis. Gevolg is dat de gemeente onherroepelijk 92 miljoen euro moet overmaken naar het bedrijf. Daar is 40 miljoen al van betaald. Er zou nog wel onenigheid zijn over de rente op de resterende 52 miljoen.

 • Een van de twee dasjes die vorige maand werden gevangen bij hun leefterrein in Roermond is overleden. Dat maakte de provincie Limburg dinsdag bekend. De Statenfractie van de Partij voor de Dieren reageerde woedend op het nieuws.

  Partij voor de Dieren boos na overlijden das

  4 reacties

  Een van de twee dasjes die vorige maand werden gevangen bij hun leefterrein in Roermond is overleden. Dat maakte de provincie Limburg dinsdag bekend. De Statenfractie van de Partij voor de Dieren reageerde woedend op het nieuws.

 • Het kost gemeenten gemiddeld bijna twintig jaar om de invoeringskosten van de Omgevingswet terug te verdienen. Er is ook een scenario denkbaar dat het helemaal niet gebeurt, zo blijkt uit onderzoek van KoksDeVoogd naar de kosten van de stelselherziening Omgevingswet.

  Invoering Omgevingswet na 19 jaar terugverdiend

  Het kost gemeenten gemiddeld bijna twintig jaar om de invoeringskosten van de Omgevingswet terug te verdienen. Er is ook een scenario denkbaar dat het helemaal niet gebeurt, zo blijkt uit onderzoek van KoksDeVoogd naar de kosten van de stelselherziening Omgevingswet.

 • Een eigen woning kost dit jaar gemiddeld 1.361 euro aan lokale belastingen, 3,9 procent meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten van COELO, het onderzoeksinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen. De gemeente krijgt 811 euro, de provincie 188 euro en het waterschap 362 euro. Het meeste wordt betaald in Bloemendaal (2.148 euro) en het minste in Tilburg (2.148 euro).

  Woningeigenaren 4 procent meer kwijt aan lokale lasten

  Een eigen woning kost dit jaar gemiddeld 1.361 euro aan lokale belastingen, 3,9 procent meer dan vorig jaar. De gemeente krijgt 811 euro, de provincie 188 euro en het waterschap 362 euro. Dat blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten van COELO, het onderzoeksinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Het meeste wordt betaald in Bloemendaal (2.148 euro) en het minste in Tilburg (1.042 euro).

 • Beeld: Shutterstock

  LTO-voorman: stikstofuitspraak keiharde tegenvaller

  4 reacties

  Een rechterlijke uitspraak over stikstofuitstoot op vrijdag is 'een keiharde tegenvaller voor de melkveehouder die geïnvesteerd heeft om stikstof te reduceren', laat LTO-voorzitter Sjaak van der Tak zaterdag weten op Twitter. Vrijdag had milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) al gezegd dat de uitspraak 'opnieuw een bom legt onder het stikstofbeleid'.

 • Het aantal slimme verkeerslichten wordt de komende jaren meer dan verdubbeld. Bovenop de bestaande 800 komen er 1000 nieuwe slimme lichten bij, die ambulances automatisch doorlaten. Voor ambulances die met sirene en zwaailicht aankomen bij een kruising, springt het licht op groen.

  Overheden trekken beurs voor slimme stoplichten

  Reageer

  Het aantal slimme verkeerslichten wordt de komende jaren meer dan verdubbeld. Bovenop de bestaande 800 komen er 1000 nieuwe slimme lichten bij, die ambulances automatisch doorlaten. Voor ambulances die met sirene en zwaailicht aankomen bij een kruising, springt het licht op groen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu