of 65101 LinkedIn

Nieuws

 • Als voorbeelden noemt het PBL plannen om te bouwen in uiterwaarden bij Arnhem of op de relatief slappe bodems in het veenweidegebied van het Groene Hart.

  PBL: te weinig oog voor risico's bij bouwplannen

  1 reactie

  In bouwplannen wordt vaak nog te weinig rekening gehouden met toekomstige risico's op bijvoorbeeld overstromingen en verzakkingen. Daarvoor waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Ook voor de natuur en cultuurhistorie is vaak nog te weinig oog, aldus de onderzoekers.

 • Alle oppositiepartijen steunden een voorstel daartoe van de Partij voor de Dieren, en de coalitie heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid.

  Eerste Kamer wil datacentrum Zeewolde blokkeren

  De Eerste Kamer wil dat het kabinet tijdelijk geen grond verkoopt voor grootschalige datacentra, zoals die bij Zeewolde. Eerst moet het volgende kabinet met een nieuwe visie komen voor ruimtelijke inrichting en datacentra, vindt de senaat. 

 • Utrecht en Gelderland zijn jarenlang bezig geweest met oplossingen voor dit belangrijke verkeersknelpunt in Midden-Nederland, maar Gelderland vindt verbreding nu te duur worden.

  Gelderland staakt miljoenenbijdrage aan Rijnbrug

  1 reactie

  De provincie Gelderland werkt niet langer mee aan de verbreding van de Rijnbrug bij Rhenen, nu blijkt dat die klus de provincie nog eens 60 miljoen euro extra gaat kosten. Utrecht en Gelderland zijn jarenlang bezig geweest met oplossingen voor dit belangrijke verkeersknelpunt in Midden-Nederland, maar Gelderland vindt verbreding nu te duur worden. 

 • Kan de Omgevingswet per 1 juli 2022 verantwoord worden ingevoerd? Deskundigen uit verschillende sectoren praatten vandaag de Eerste Kamer bij, die er begin volgend jaar over moet besluiten. Makkelijker wordt het besluit na vandaag niet. Ook de geraadpleegd experts blijken sterk verdeeld.

  Experts maken discussie over Omgevingswet nog lastiger

  Kan de Omgevingswet per 1 juli 2022 verantwoord worden ingevoerd? Deskundigen uit verschillende sectoren praatten vandaag de Eerste Kamer bij, die er begin volgend jaar over moet besluiten. Makkelijker wordt het besluit na vandaag niet. Ook de geraadpleegde experts blijken sterk verdeeld.

 • Investeerders in windparken behalen dankzij rijkssubsidies een ‘extreem hoog’ jaarlijks rendement van gemiddeld 47 procent. Van de 880 miljoen tot 1,3 miljard euro die jaarlijks aan subsidie wordt gegeven, verdwijnt nu 570 miljoen als overwinst in de zakken van investeerders.

  Rijkssubsidie leidt tot mega-winsten voor windcowboys

  Investeerders in windparken behalen dankzij rijkssubsidies een ‘extreem hoog’ jaarlijks rendement van gemiddeld 47 procent. Van de 880 miljoen tot 1,3 miljard euro die jaarlijks aan subsidie wordt gegeven, verdwijnt nu 570 miljoen als overwinst in de zakken van investeerders.

 • De verhouding tussen gemeenten en het kabinet Rutte III was al niet best. De plannen uit het nieuwe regeerakkoord heeft die verder op scherp gezet.

  ANALYSE: Nu al hommeles in de polder

  Gemeenten en het kabinet Rutte III waren de afgelopen jaren al niet de beste vrienden, maar de plannen van het nieuwe kabinet dragen niet bij aan het herstel van de interbestuurlijke verhoudingen. Terwijl die al hoognodig moesten worden verbeterd, stelde ook de Raad van State eerder dit jaar. De loopgraven zijn sinds medio vorige week opnieuw betrokken, terwijl Nederland zich geen ruziënde overheden kan permitteren.

 • Staatssecretaris Blokhuis concludeert dat er 'een beweging' is ingezet, maar dat er wel 'blijvende aandacht' nodig is voor het vraagstuk, onder andere vanwege de krapte op de woningmarkt en de mogelijke effecten van de coronacrisis.

  Ambitie extra woonplekken daklozen nog niet behaald

  Van de 10.000 extra woonplekken die staatssecretaris Paul Blokhuis voor het einde van 2021 beschikbaar wilde stellen voor dak- en thuislozen, zijn er zo'n 6.000 à 7.000 gerealiseerd. Gemeenten hadden 200 miljoen euro tot hun beschikking om die plekken te creëren. 

 • De bouw van de fabriek, gespecialiseerd in hoogwaardige plasticrecycling, begint in 2022. Met behulp van innovatieve recyclingtechnologie wordt plastic afval daar getransformeerd tot hoogwaardige grondstof voor plasticproducenten, meldt de gemeente Rotterdam.

  Rotterdam investeert in recycling plastic

  Reageer

  Om te voorkomen dat te veel plastic in de verbrandingsovens terechtkomt, gaat Rotterdam samen met het groene investeringsfonds InvestNL 15 miljoen euro investeren in een installatie om plastic te recyclen.

 • De gemeente Rotterdam wil in de volgende raadsperiode een aparte beleidsafdeling Volkstuinen en het onderwerp expliciet onderdeel maken van een wethoudersportefeuille. Op die manier moet het toezicht verbeteren. Uit een rapport van bureau Beke blijkt dat op enkele Rotterdamse volkstuincomplexen sprake is van overlast, illegale bewoning en criminele activiteiten.

  Rotterdam wil een wethouder Volkstuinen

  De gemeente Rotterdam wil in de volgende raadsperiode een aparte beleidsafdeling Volkstuinen en het onderwerp expliciet onderdeel maken van een wethoudersportefeuille. Op die manier moet het toezicht verbeteren. Uit een rapport van bureau Beke blijkt dat op enkele Rotterdamse volkstuincomplexen sprake is van overlast, illegale bewoning en criminele activiteiten.

 • Beeld: Shutterstock

  20 tot 25 vestigings- en uitbreidingsplannen datacenters

  3 reacties

  Er lopen nog zo'n 20 tot 25 projecten 'voor de vestiging en uitbreiding van datacenters in Nederland'. Dat meldt staatssecretaris Dilan Yesilgöz. Het gaat om projecten die behoorlijk uiteenlopen wat betreft grootte, en ook in hoeverre de projecten al vast staan verschilt. De bewindsvrouw spreekt van 'zeer globale tot concretere plannen'.

 • Beeld: Shutterstock

  Gemeenten letten niet scherp genoeg op grondwaarde

  Meer dan voorgaande jaren letten gemeenten op het verhogen van de grondprijzen als de grondwaarde stijgt, maar toch doen ze dat niet altijd marktconform. In de jaarlijkse benchmark concludeert adviesbureau Stec Groep dat, als het om waardestijging gaat, het gemeenten nog te veel aan bewustzijn ontbreekt.

 • © Shutterstock

  Ondergrondse lozing afvalwater in Twente moet opgeschort

  2 reacties

  De NAM moet de ondergrondse lozing van afvalwater in Twente opschorten. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer. Ze steunde een motie van het CDA, ChristenUnie en D66 om de lozing van miljoenen liters vervuild water per direct op te schorten. Demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken) had de motie ontraden.

 • Met de VNG hebben ook de gemeentelijke netwerken G40, M50 en P10 forse kritiek op het regeerakkoord Rutte IV. Vooral de korting op de jeugdzorg, de financiering van de woningbouwopgave en de handhaving van de opschalingskorting valt niet goed.

  Gemeenten voelen zich door nieuw kabinet aan kant gezet

  Net als de VNG hebben ook het stedennetwerk G40, de middelgrote gemeenten (M50) en de plattelandsgemeenten P10 forse kritiek op het regeerakkoord Rutte IV. De G40 en M50 hekelen de korting op de jeugdzorg, de financiering van de woningbouwopgave en de handhaving van de opschalingskorting. De G40-steden voelen zich bovendien aan de kant gezet als uitvoeringsloket en de P10 voelt zich compleet genegeerd. 

 • Digitale voorstelling van het datacenter op Trekkersveld 4. Bron: gemeente Zeewolde

  Raad Zeewolde stemt voor datacentrum

  9 reacties

  Een meerderheid van de gemeenteraad in Zeewolde is voor de komst van een nieuw zeer groot datacentrum, het grootste van Nederland. Dat park voor Facebook-moederbedrijf Meta is omstreden vanwege onder meer twijfels over de duurzaamheid en maatschappelijke opbrengst ervan. Elf van de negentien raadsleden stemden voor de wijziging van het bestemmingsplan voor de beoogde locatie, wat een volgende stap is naar de bouw van het datacenter.

 • Het kabinet heeft afspraken gemaakt met de woningcorporaties over de besteding van het extra geld dat met de Algemene Politieke Beschouwingen is vrijgemaakt. Het geld moet bijdragen aan nieuwe woningen voor ouderen en andere huurders, flexhuizen en verduurzaming, zo hebben de demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren en de branchevereniging voor woningcorporaties Aedes afgesproken.

  Extra geld voor meer sociale huurwoningen

  Reageer

  Het kabinet heeft afspraken gemaakt met de woningcorporaties over de besteding van het extra geld dat met de Algemene Politieke Beschouwingen is vrijgemaakt. Het geld moet bijdragen aan nieuwe woningen voor ouderen en andere huurders, flexhuizen en verduurzaming, zo hebben de demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren en de branchevereniging voor woningcorporaties Aedes afgesproken.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu