of 59123 LinkedIn

Nieuws

 • Defensie blijft op het Marineterrein in Amsterdam. Dat hebben de gemeente en het Rijk afgesproken, meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

  Leger blijft op Marineterrein in Amsterdam

  2 reacties

  Defensie blijft op het Marineterrein in Amsterdam. Dat hebben de gemeente en het Rijk afgesproken, meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

 • De G40, het netwerk van de 40 grootste steden in Nederland, is enthousiast over het bereikte resultaat, maar vindt dat er nog veel onduidelijk is over de rol van gemeenten bij de ontwikkeling van de energie-infrastructuur. Dit meldt het stedennetwerk in reactie op de gepresenteerde hoofdlijnen van het Klimaatakkoord.

  G40: rol gemeenten bij energie-infrastructuur onduidelijk

  De G40, het netwerk van de 40 grootste steden in Nederland, is enthousiast over het bereikte resultaat, maar vindt dat er nog veel onduidelijk is over de rol van gemeenten bij de ontwikkeling van de energie-infrastructuur. Dit meldt het stedennetwerk in reactie op de gepresenteerde hoofdlijnen van het Klimaatakkoord.

 • De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) plaatst enkele kanttekeningen bij de voorstellen van de Unie van Waterschappen voor het beter verdelen van waterbeheerkosten. De VNG vindt het ‘onwenselijk dat overheden elkaar heffingen gaan opleggen.’

  Kritiek VNG op voorstel belastingstelsel UvW

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) plaatst enkele kanttekeningen bij het voorstel van de Unie van Waterschappen voor het beter verdelen van waterbeheerkosten. De VNG vindt het ‘onwenselijk dat overheden elkaar heffingen gaan opleggen.’

 • Geitenhouderijen van meer dan tien geiten mogen niet verder uitbreiden. Ook het omzetten van bestaande agrarische bedrijven naar geitenhouderijen met meer dan tien geiten, is niet meer mogelijk. Mensen die dichtbij een geitenbedrijf wonen, hebben een grotere kans op longontsteking, blijkt uit eerdere onderzoeken.

  Ook provincie Utrecht voert geitenstop in

  Reageer

  Net als Gelderland en Noord-Brabant, legt de provincie Utrecht de geitenhouderij aan banden. Aanleiding is de aanhoudende onduidelijkheid over de gezondheidsrisico's van geitenbedrijven voor de directe omgeving, maakte de provincie bekend.

 • De hoeveelheid omgebouwde kantoorruimte lag vorig jaar flink hoger dan andere jaren. In 2015 ging het nog om 348.000 vierkante meter en een jaar later zelfs om 333.000 vierkante meter. Tegelijkertijd wordt er ook steeds meer kantoorruimte gebruikt in de Amsterdamse regio.

  Veel kantoren in regio Amsterdam omgebouwd tot woningen

  1 reactie

  Een recordaantal kantoren in de zogeheten Metropoolregio Amsterdam is vorig jaar omgebouwd tot woningen. In totaal ging het om een half miljoen vierkante meter. In meer dan de helft van die ruimte wordt nu gewoond.

 • De provincies geven aan de stap te hebben gezet om gemeenten te 'ontzorgen'. Voor het project wordt samengewerkt met netbeheerders Enexis en Alliander. Laadpalenmaker Ecotap en laadpalendienstverlener Allego zijn ook bij het project betrokken.

  Provincies houden proef met slim opladen

  2 reacties

  De provincies Gelderland en Overijssel gaan een proef houden met het slim opladen van elektrische auto's. Daartoe gaan ze 2250 extra laadpalen plaatsen in de openbare ruimte waar 4500 auto's tegelijkertijd kunnen laden.

 • Boeren en sportclubs in Brabant krijgen de komende tien dagen ontheffing om grasland ook overdag te besproeien met grondwater. De drie Brabantse waterschappen hebben dat besloten vanwege de dreigende problemen bij de koeienboeren en sportverenigingen door de voortdurende droogte.

  Waterschappen Brabant geven ontheffing voor besproeien gras

  Reageer

  Boeren en sportclubs in Brabant krijgen de komende tien dagen ontheffing om grasland ook overdag te besproeien met grondwater. De drie Brabantse waterschappen hebben dat besloten vanwege de dreigende problemen bij de koeienboeren en sportverenigingen door de voortdurende droogte.

 • Waterschappen worden als gevolg van het veranderende klimaat bij steeds bredere maatschappelijke opgaven betrokken. Er zijn grote bedragen mee gemoeid. Maar het toezicht laat te wensen over.

  Wie controleert het waterschap?

  Waterschappen worden als gevolg van het veranderende klimaat bij steeds bredere maatschappelijke opgaven betrokken. Er zijn grote bedragen mee gemoeid. Maar het toezicht laat te wensen over. 

 • Veel gemeenten zijn niet klaar voor de nieuwe wet VET die vanaf 1 juli gasloze nieuwbouw voorschrijft. Dat blijkt uit een rondgang langs adviesbureaus. Ze vinden dat gemeenten streng moeten zijn voor halsstarrig aan gas vasthoudende bouwers.

  Gemeenten worstelen met gasloos bouwen

  Veel gemeenten zijn niet klaar voor de nieuwe wet VET die vanaf 1 juli gasloze nieuwbouw voorschrijft. Dat blijkt uit een rondgang langs adviesbureaus. Ze vinden dat gemeenten streng moeten zijn voor halsstarrig aan gas vasthoudende bouwers.

 • Bijzonder aan de noordelijke laadpalen is dat de initiatiefnemers met meerdere energie leveranciers willen gaan werken. Tot nu toe is het in Nederland gebruikelijk om de concessie voor tien jaar aan één energieleverancier te verlenen.

  Noorden gaat voor slimme laadpalen

  De provincies Groningen en Drenthe bestellen samen met 30 gemeenten in totaal 1.000 openbare laadpalen voor elektrische auto’s. Daarvan zullen er 700 in Groningen en 300 in Drenthe worden geplaatst. 

 • De leegstand van kantoren in Nederland is in de eerste helft van dit jaar verder gedaald. Van de beschikbare kantoorruimte staat nu 11,6 procent leeg, het laagste niveau sinds 2007. Dat blijkt uit cijfers van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

  Leegstand kantoren daalt verder

  1 reactie

  De leegstand van kantoren in Nederland is in de eerste helft van dit jaar verder gedaald. Van de beschikbare kantoorruimte staat nu 11,6 procent leeg, het laagste niveau sinds 2007. Dat blijkt uit cijfers van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

 • Boeren op de Veluwe en in de Utrechtse en Gelderse Vallei mogen de komende tien weken niet sproeien met water uit sloten, beken en kanalen. Het verbod is ingesteld omdat de waterafvoer in de verschillende watergangen stagneert door de aanhoudende droogte en hoge temperaturen.

  Waterschappen stellen sproeiverboden in

  Reageer

  Boeren op de Veluwe en in de Utrechtse en Gelderse Vallei mogen de komende tien weken niet sproeien met water uit sloten, beken en kanalen. Het verbod is ingesteld omdat de waterafvoer in de verschillende watergangen stagneert door de aanhoudende droogte en hoge temperaturen.

 • De gemeente Utrecht gaat niet uitsluitend vegetarische voeding aanbieden op maandag. Wethouder Linda Voorman (organisatie, GroenLinks) laat dat weten in reactie op vragen van de Partij voor de Dieren.

  Geen vega-maandag bij gemeente Utrecht

  De gemeente Utrecht gaat niet uitsluitend vegetarische voeding aanbieden op maandag. Wethouder Linda Voortman (organisatie, GroenLinks) laat dat weten in reactie op vragen van de Partij voor de Dieren.

 • De kerncentrale in het Belgische Doel

  Platform lokale politici tegen Belgische kerncentrales

  Reageer

  Tegenstanders van de omstreden Belgische kerncentrales in Doel (bij Antwerpen) en Tihange (bij Luik) willen volgende week de handen ineen slaan om samen te gaan strijden voor een snellere sluiting van de verouderde reactoren. 

 • Gemeenten hebben de afgelopen tien jaar meer dan de helft van het afval gescheiden ingezameld. In 2017 werd 57 procent van het huishoudelijke afval gescheiden ingezameld, tegen 49 procent in 2007.

  Gemeenten zamelen ruim helft afval gescheiden in

  Reageer

  Gemeenten hebben de afgelopen tien jaar meer dan de helft van het afval gescheiden ingezameld. In 2017 werd 57 procent van het huishoudelijke afval gescheiden ingezameld, tegen 49 procent in 2007. 

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu