of 59199 LinkedIn

Nieuws

 • Het archeologisch beleid van gemeenten is weinig actueel, en vaak is niet duidelijk of vondsten wel worden doorgegeven aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ook heeft een derde van de gemeenten te weinig archeologisch personeel.

  Archeologie bij gemeenten ondergeschoven kindje

  Het archeologisch beleid van gemeenten is weinig actueel, en vaak is niet duidelijk of vondsten wel worden doorgegeven aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ook heeft een derde van de gemeenten te weinig archeologisch personeel.

 • Amsterdam trekt 150 miljoen euro uit om de stad de overgang naar schone energie te laten maken. Zo moet de stad in 2040 aardgasvrij zijn en moet de komende jaren ook de CO2-uitstoot flink verminderen.

  Amsterdam moet in 2040 aardgasvrij zijn

  3 reacties

  De gemeente Amsterdam trekt 150 miljoen euro uit om de stad de overgang naar schone energie te laten maken. Zo moet Amsterdam in 2040 aardgasvrij zijn en moet de komende jaren ook de CO2-uitstoot flink verminderen.

 • Het ambtenarenpensioenfonds ABP trekt de komende jaren 500 miljoen euro uit voor de financiering van duurzame hypotheken. Het geld wordt gestoken in Rabo-dochter Vista Hypotheken, die korting geeft voor woningen met een A-label.

  ABP investeert half miljard in hypotheken

  Het ambtenarenpensioenfonds ABP trekt de komende jaren 500 miljoen euro uit voor de financiering van duurzame hypotheken. Het geld wordt gestoken in Rabo-dochter Vista Hypotheken, die korting geeft voor woningen met een A-label.

 • De meerderheid (52%) van de gemeenten is al gestart met de aanpak van de sanering van asbestdaken. Maar bijna 60% heeft daarover nog niet gecommuniceerd met de eigen bewoners. Dat blijkt uit een enquete van de VNG.

  Meeste gemeenten saneren al asbestdaken

  De meerderheid (52 procent) van de gemeenten is al gestart met de aanpak van de sanering van asbestdaken. Maar bijna 60 procent heeft daarover nog niet gecommuniceerd met de eigen bewoners. Dat blijkt uit een enquête van de VNG. 

 • In de strijd tegen ongewenst reclamedrukwerk voert Rotterdam de ja-ja-sticker in, waarmee alleen mensen die expliciet toestemming geven nog ongeadresseerde reclame ontvangen.

  Rotterdam gaat strijd aan met ongewenst reclamedrukwerk

  Reageer

  Rotterdam wil dat bewoners vanaf 1 juli 2019 niet meer worden lastiggevallen met ongewenst reclamedrukwerk. De stad voert daarom de ja-ja-sticker in, waarmee alleen mensen die expliciet toestemming geven nog ongeadresseerde reclame ontvangen. Amsterdam heeft zo'n sticker ook al.

 • De provincie Noord-Holland is het oneens met de aantijging van de Stichting IJmondig uit Wijk aan Zee dat zij te weinig doet om de problemen bij Tata Steel/Harsco aan te pakken.

  Inwoners zijn ‘gepingpong’ tussen overheden zat

  Boetes die bedrijven krijgen opgelegd bij overtredingen, mogen niet meer van de belasting worden afgetrokken. Een brief met die oproep gaat de Noord-Hollandse gedeputeerde Adnan Tekin namens provinciekoepel IPO aan de ministeries van Financiën en Infrastructuur en Waterstaat sturen. Dit is een van de acties die de provincie onderneemt tegen de ‘grafiet-regen’ van Tata Steel/Harsco. De provincie Noord-Holland is het niet eens met de aantijging van de Stichting IJmondig uit Wijk aan Zee dat zij te weinig doet om de problemen bij Tata Steel/Harsco aan te pakken.

 • Het kabinet en de vier grote steden gaan samen kijken hoe er extra woningen en benodigde infrastructuur in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht kunnen komen. Een delegatie onder leiding van premier Mark Rutte sprak hierover met burgemeesters en wethouders van de steden (de zogenoemde G4).

  Kabinet helpt steden met woningopgave

  Reageer

  Het kabinet en de vier grote steden gaan samen kijken hoe er extra woningen en benodigde infrastructuur in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht kunnen komen. Een delegatie onder leiding van premier Mark Rutte sprak hierover met burgemeesters en wethouders van de steden (de zogenoemde G4).

 • Van alle provinciehoofdsteden is Den Haag het meest gevoelig voor de economische gevolgen van wateroverlast bij extreme neerslag. Dat blijkt uit een onderzoek door de TU Delft en adviesbureau 'HKV lijn in water'.

  Extreme neerslag groot risico voor Den Haag

  Van alle provinciehoofdsteden is Den Haag het meest gevoelig voor de economische gevolgen van  wateroverlast bij extreme neerslag. Dat blijkt uit een onderzoek door de TU Delft en adviesbureau 'HKV lijn in water'.

 • Een relatief simpel Exceldocument stelt gemeenten in staat te berekenen hoeveel gerecyclede grondstoffen zij uit hun verpakkingsafval halen. Onderzoeker Ulphard Thoden van Velzen van Wageningen Universiteit en Research ontwikkelde het rekenmodel voor het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). ‘Sommige gemeenten kwamen tot inzicht dat het best wat beter kan.’

  Bereken zelf de hoeveelheid gerecyclede grondstoffen

  Een relatief simpel Exceldocument stelt gemeenten in staat te berekenen hoeveel gerecyclede grondstoffen zij uit hun verpakkingsafval halen. Onderzoeker Ulphard Thoden van Velzen van Wageningen Universiteit en Research ontwikkelde het rekenmodel voor het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). ‘Sommige gemeenten kwamen tot inzicht dat het best wat beter kan.’

 • De gemeenteraad in Zeist heeft een verbod op het oplaten van ballonnen ingevoerd. Een motie daartoe werd door een ruime meerderheid in de gemeenteraad aangenomen. Dat meldt RTV Utrecht.

  Ballonnenban in Zeist

  De gemeenteraad in Zeist heeft een verbod op het oplaten van ballonnen ingevoerd. Een motie daartoe werd door een ruime meerderheid in de gemeenteraad aangenomen. Dat meldt RTV Utrecht.

 • De provincie Overijssel betaalt wegenbouwer Dura Vermeer straks voor het gebruik van een strook asfalt op de N739 net buiten Hengelo. Provincie en bouwer testen met deze soort lease-constructie een nieuwe contractvorm.

  Overijssel 'least' asfalt op stuk N739

  De provincie Overijssel betaalt wegenbouwer Dura Vermeer straks voor het gebruik van een strook asfalt op de N739 net buiten Hengelo. Provincie en bouwer testen met deze soort lease-constructie een nieuwe contractvorm voor het onderhoud van lokale en provinciale wegen.  

 • Vanwege de recente aankoop van het ziekenhuis in Emmeloord door de gemeente Noordoostpolder dient een groep investeerders uit de Noordoostpolder en Friesland een schadeclaim in tegen de gemeente. Die zou de aankoop met voorkennis hebben gedaan.

  Schadeclaim na gemeentelijke aankoop ziekenhuis

  Een groep investeerders uit de Noordoostpolder en Friesland dient een schadeclaim in tegen de gemeente Noordoostpolder vanwege de aankoop van het ziekenhuis in Emmeloord. Dat zou de gemeente met voorkennis hebben gedaan.

 • De gemeente Amsterdam en twee deelfietsbedrijven krijgen miljoenensubsidie van de Europese Commissie voor een drie jaar durende proef die moet aantonen dat het aanbieden van elektrische deelfietsen, deelbakfietsen en deelauto’s commercieel haalbaar is. Het internationale project vindt ook plaats in Nijmegen en Arnhem.

  ‘Europese miljoenensubsidie voor auto- en fietsdeelproef’

  Een drie jaar durende proef in onder meer Amsterdam, Nijmegen en Arnhem moet aantonen dat het aanbieden van elektrische deelfietsen, deelbakfietsen en deelauto’s commercieel haalbaar is. Twee deelfietsbedrijven en de gemeente Amsterdam krijgen hiervoor van de Europese Commissie een miljoenensubsidie.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu