of 59329 LinkedIn

Nieuws

 • Om de gevolgen van de ontwerp-NOVI voor de twaalf provincies in kaart te brengen, gaat de nationale omgevingsvisie tot 30 september op tournee langs de twaalf provincies in de vorm van vrij toegankelijke informatiebijeenkomsten. In die periode kan iedereen een zienswijze op de NOVI indienen, die vervolgens door het ministerie van Binnenlandse Zaken zal worden beoordeeld.

  NOVI gaat langs alle provincies

  Afgelopen juni werd het ontwerp Nationale Omgevingsvisie (NOVI) gepresenteerd. Hierin worden de vier prioriteiten in het ruimtelijke beleid gebundeld. Er moet ruimte komen voor de energietransitie. Nederland moet toegroeien naar een duurzamere economie. Er wordt gestreefd naar sterke en gezonde steden en regio’s en – laatste prioriteit – een toekomstbestendige ontwikkeling van het omliggende platteland. 

 • ‘Deze laadpalen zijn de toekomst. Ze ontlasten het stroomnet, benutten groene stroom beter en maken het laden van je auto nog voordeliger. Daarom wil ik de aanleg ervan versnellen’, aldus staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur).

  Steun voor aanleg slimme laadpleinen in 21 steden

  2 reacties

  Het kabinet trekt 5 miljoen euro uit om de aanleg van laadpleinen met 472 slimme laadpunten in 21 steden mogelijk te maken. De eerste laadpleinen moeten volgend jaar klaar zijn. Ze komen onder meer in grote steden als Rotterdam, Den Haag, Maastricht en Utrecht, maar ook in kleinere als Schiedam, Culemborg en Zeist.

 • Een proef met het natuurlijk bestrijden van de eikenprocessierups blijkt een succes. Op een proeflocatie met natuurlijke vijanden in de gemeente Westerveld werden dit jaar 80 procent minder nesten aangetroffen. Ook werd 90 procent van de nesten aangevreten

  Eikenprocessierups met succes bestreden

  2 reacties

  Een proef met het natuurlijk bestrijden van de eikenprocessierups blijkt een succes. Op een proeflocatie met natuurlijke vijanden in de gemeente Westerveld werden dit jaar 80 procent minder nesten aangetroffen. Ook werd 90 procent van de nesten aangevreten

 • De gemeente Veenendaal mag geen ‘slagboomparkeren’ aanbieden voor een tarief dat onder de kostprijs ligt. Rotterdamse rechtbank heeft een eerdere uitspraak van de Autoriteit Consument & Markt over de Veenendaalse parkeertarieven deze week bevestigd.

  Streep door goedkoop parkeren in Veenendaal

  De gemeente Veenendaal mag geen ‘slagboomparkeren’ aanbieden voor een tarief dat onder de kostprijs ligt. De Rotterdamse rechtbank heeft een eerdere uitspraak van de Autoriteit Consument & Markt over de Veenendaalse parkeertarieven deze week bevestigd.

 • Grondboringen en leidingen van bodemenergiesystemen bedreigen in Oost-Brabant het diepgelegen grondwaterreservoir. Gefragmenteerde regels en verantwoordelijkheden staan een duidelijk overheidsbeleid in de weg. ‘We staan vrij machteloos.’

  Grondboringen bedreigen Brabants drinkwater

  Grondboringen en leidingen van bodemenergiesystemen bedreigen in Oost-Brabant het diepgelegen grondwaterreservoir. Gefragmenteerde regels en verantwoordelijkheden staan een duidelijk overheidsbeleid in de weg. ‘We staan vrij machteloos.’

 • De Nieuwe Hollandse Waterlinie is voorgedragen als Unesco-werelderfgoed. Actief gebruik maakt het eenvoudiger de bijna vijftig forten te behouden. Het Linie Expertteam van de provincie Utrecht helpt exploitanten een succes te maken van herbestemming van de defensiewerken.

  Expertteam helpt bij herbestemming

  De Nieuwe Hollandse Waterlinie is voorgedragen als Unesco-werelderfgoed. Actief gebruik maakt het eenvoudiger de bijna vijftig forten te behouden. Het Linie Expertteam van de provincie Utrecht helpt exploitanten een succes te maken van herbestemming van de defensiewerken.

 • Overheden mogen de middelen niet meer gebruiken op stoepen en straten sinds het ‘Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden’ eind 2017 in werking trad. Ook de inzet ervan bij de groenvoorziening is sindsdien niet meer toegestaan. De middelen, die veel schadelijke stoffen bevatten, mogen alleen nog worden gebruikt als mens, dier en milieu daarmee worden beschermd.

  Overheden gebruiken minder chemische bestrijdingsmiddelen

  1 reactie

  Nederlandse overheidsinstellingen gebruiken steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Instanties als gemeenten, waterschappen, provincies, defensie, ProRail en Rijkswaterstaat gebruikten in 2018 gezamenlijk bijna 5000 kilogram. Dat is 82 procent minder dan vijf jaar eerder. Het spul wordt vooral gebruikt om spoorwegen onkruidvrij te houden.

 • De gemeente Rotterdam kon woensdag nog niet zeggen wat de reikwijdte is van de uitspraak. ’Wij kijken of dit consequenties heeft voor aankomende evenementen. Organisatoren worden hierover geïnformeerd. Wij kunnen ons voorstellen dat de organisatoren van evenementen die al gepland zijn, geschrokken zijn en snel willen weten waar zij aan toe zijn.’ Belangrijkste vraag is welk bestemmingsplan er nu geldt.

  Uitspraak Raad van State over Zuiderpark in Rotterdam

  1 reactie

  Rotterdam en festivalorganisaties in deze stad zijn overvallen door een uitspraak van de Raad van State over het Zuiderpark. In dat park naast Ahoy worden al jaren grote festivals als Metropolis gehouden, maar nu de Raad van State het nieuwe bestemmingsplan heeft afgeschoten is onduidelijk of er nog wel festivals mogen plaatsvinden.

 • ‘Hoewel de aangepaste vertrekregeling binnen de kaders past, keurt het college het maken van deze afspraak af. Gezien de situatie waarin AEB verkeert, vindt het college iedere vorm van een vertrekregeling ongepast,’ zo is te lezen in de brief. Hoe groot het bedrag van de vertrekregeling is, is niet bekend. Volgens AEB past de regeling binnen de kaders van de Wet Normering Topinkomens.

  Amsterdam boos over regeling financieel directeur AEB

  6 reacties

  Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam is verbolgen over de vertrekregeling voor de financieel directeur van het Afval Energie Bedrijf (AEB) die zaterdag opstapte. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

 • Het parkeerbeleid in Nederland kost jaarlijks ongeveer 300 euro per parkeervergunning. Dat concludeert Jesper de Groote, onderzoeker aan de Vrije Universiteit, op basis van zijn onderzoek naar de maatschappelijke gevolgen van het parkeerbeleid.

  Kosten parkeerbeleid zo’n 300 euro per vergunning

  Het parkeerbeleid in Nederland kost jaarlijks ongeveer 300 euro per parkeervergunning. Dat concludeert Jesper de Groote, onderzoeker aan de Vrije Universiteit, op basis van zijn onderzoek naar de maatschappelijke gevolgen van het parkeerbeleid.

 • Arnhem wil in 2020 overstappen op het zogenoemde diftar, een afvalstoffenheffing met een vast en een variabel deel. Wie veel vuilnis produceert betaalt meer dan iemand die zorgvuldig afval scheidt. Veel gemeenten hanteren dit systeem. Diverse gemeenten hebben een aparte regeling voor minima, maar voor zover bekend is die tot nu toe nergens zo lonend als in Arnhem

  Arnhemse minima kunnen verdienen aan scheiden van afval

  6 reacties

  Arnhemse minima kunnen gaan verdienen aan het aanbieden van afval. Als ze hun vuilnis goed scheiden en minder afval aanbieden dan de gemeente verwacht dat ze zullen doen, krijgen ze het zo uitgespaarde bedrag aan afvalstoffenheffing terug.

 • ‘Regeren de regels ons land of heeft de vraag hoe je een betaalbare woning vindt prioriteit?’ Die vraag stelt voorzitter Desirée Uitzetter van Neprom, de vereniging van projectontwikkelaars, nu blijkt dat de Raad van State bij haar stikstofuitspraak een RIVM-rapport niet heeft geraadpleegd. Daaruit valt af te lezen dat de bijdrage van de woningbouw aan stikstofuitstoot verwaarloosbaar is.

  ‘Stikstofuitstoot woningbouw is verwaarloosbaar’

  ‘Regeren de regels ons land of heeft de vraag hoe je een betaalbare woning vindt prioriteit?’ Die vraag stelt voorzitter Desirée Uitzetter van Neprom, de vereniging van projectontwikkelaars, nu blijkt dat de Raad van State bij haar stikstofuitspraak een RIVM-rapport niet heeft geraadpleegd. Daaruit valt af te lezen dat de bijdrage van de woningbouw aan stikstofuitstoot verwaarloosbaar is.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu