of 59318 LinkedIn

Nieuws

 • De lantaarnpalen langs snelwegen gaan weer aan. Het doven van de lantaarnpalen bleek beter voor de veiligheid van dieren, maar niet voor die van mensen.

  Snelwegen 's nachts weer verlicht

  1 reactie

  Lantaarnpalen langs snelwegen gaan 's avonds en 's nachts weer aan, maar alleen als dat niet leidt tot verstoring van beschermde diersoorten. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur.

 • Vissen leggen op diverse plekken in het land massaal het loodje door de combinatie van warm weer en hevige neerslag. Onder meer in Zeeland, Zuid-Holland, Limburg en Flevoland is de vissterfte hoog de afgelopen dagen. Door de weersomstandigheden ontstaat zuurstofgebrek in het water, melden diverse waterschappen. In het relatief warme water kunnen algen en schadelijke bacteriën zich snel vermenigvuldigen.

  Warme weer zorgt voor grote vissterfte

  Reageer

  Vissen leggen op diverse plekken in het land massaal het loodje door de combinatie van warm weer en hevige neerslag. Onder meer in Zeeland, Zuid-Holland, Limburg en Flevoland is de vissterfte hoog de afgelopen dagen. Door de weersomstandigheden ontstaat zuurstofgebrek in het water, melden diverse waterschappen. In het relatief warme water kunnen algen en schadelijke bacteriën zich snel vermenigvuldigen.

 • ‘Dit is Vught’, meldt de website van de VVV Brabant. ‘Een idyllisch dorp met een eigen identiteit (…), bijzondere cultuurhistorische bezienswaardigheden, leuke evenementen en genoeg natuur om fietsend of wandelend van te genieten.’ Misschien wordt het tijd voor een update. Vught blijkt voor haar inwoners de gevaarlijkste gemeente van Nederland.

  Idyllisch dorp blijkt Nederlands gevaarlijkste gemeente

  ‘Dit is Vught’, meldt de VVV Brabant. ‘Een idyllisch dorp met een eigen identiteit (…), bijzondere cultuurhistorische bezienswaardigheden, leuke evenementen en genoeg natuur om fietsend of wandelend van te genieten.’ Misschien tijd voor een update. Vught blijkt de gevaarlijkste gemeente van Nederland. 

 • Zomertijd? Kermistijd! Maar hoe lang nog? Kleine gemeenten kunnen hun kermis alleen van de ondergang redden als ze zich actief inzetten voor een randprogramma, zegt kermisvoorman Atze Lubach.

  Dorpskermissen in de verdrukking

  Zomertijd? Kermistijd! Maar hoe lang nog? Kleine gemeenten kunnen hun kermis alleen van de ondergang redden als ze zich actief inzetten voor een randprogramma, zegt kermisvoorman Atze Lubach. 

 • De Veluwe is een toeristische trekpleister vol recreatieparken, campings, restaurants, fietspaden en wegen. Maar de natuur gaan ten onder. Michiel Hegener pleit ervoor de helft als ‘ruige kern’ beter te beschermen.

  ‘Ruige kern’ kan de Veluwe redden

  De Veluwe is een toeristische trekpleister vol recreatieparken, campings, restaurants, fietspaden en wegen. Maar de natuur gaan ten onder. Michiel Hegener pleit ervoor de helft als ‘ruige kern’ beter te beschermen.

 • De nationale parken in Nederland kunnen rekenen op een fikse subsidie van het kabinet, dat eenmalig 6 miljoen euro uittrekt om de parken aantrekkelijker te maken en hun bekendheid te vergroten.

  Miljoenen voor de nationale parken

  De nationale parken in Nederland kunnen rekenen op een fikse subsidie van het kabinet, dat eenmalig 6 miljoen euro uittrekt om de parken aantrekkelijker te maken en hun bekendheid te vergroten.

 • Waterschap Drents Overijsselse Delta betrok voor een project tussen Zwolle en Olst vanaf het begin de omwonenden bij de dijkversterking. De nieuwe IJsseldijk sluit beter aan bij hun wensen. En het zorgde voor vertrouwen. ‘Dat kan de rest van het project makkelijker maken.’

  Dijkdenkers verbeteren IJsseldijk

  Waterschap Drents Overijsselse Delta betrok voor een project tussen Zwolle en Olst vanaf het begin de omwonenden bij de dijkversterking. De nieuwe IJsseldijk sluit beter aan bij hun wensen. En het zorgde voor vertrouwen. ‘Dat kan de rest van het project makkelijker maken.’

 • In Zaanstad zijn relatief veel woningen met problemen met de paalfundering. Door paalrot of palenpest komt de stabiliteit van de woning onder druk te staan en gaat die verzakken of scheuren vertonen. Kosten voor funderingsherstel zijn hoog. Vaak té hoog, ziet de gemeente, zeker als de staat van de rest van het huis, zoals het onderhoud of de isolatie, ook te wensen overlaat.

  Zaanstad zoekt huizen met paalrot

  De gemeente Zaanstad zoekt eigenaren van woningen met een slechte fundering die samen met hun buren willen deelnemen aan de pilot voor sloop en nieuwbouw. Samen met bouwpartijen, de Rabobank en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wil de gemeente onderzoeken wat de beste manier is om meerdere woningen tegelijk aan te pakken door ze te vervangen door nieuwe, energiezuinige en toekomstbestendige huizen.

 • In de uitspraak van de Raad van State over de vestiging van een Bristol in Appingedam is het de eerste keer dat een bestemmingsplan is getoetst aan de Europese Dienstenrichtlijn. Voor gemeenten is nu duidelijker hoe de toetsing verloopt. ‘Veel gemeenten hebben gewacht op deze uitspraak’.

  Appingedam-uitspraak geeft duidelijkheid

  In de uitspraak van de Raad van State over de vestiging van een Bristol in Appingedam is het de eerste keer dat een bestemmingsplan is getoetst aan de Europese Dienstenrichtlijn. Voor gemeenten is nu duidelijker hoe de toetsing verloopt. ‘Veel gemeenten hebben gewacht op deze uitspraak’. 

 • Door de problemen bij het AEB zijn dit jaar al drie maal tienduizenden kilo’s vervuild slib in het water van het Noordzeekanaal terechtgekomen. Het waterschap bevestigt berichtgeving hierover in NRC en betreurt de lozing. ‘Het is ongelooflijk onwenselijk, maar het is een situatie van overmacht’, aldus de woordvoerder.

  Waterschap heeft probleem met vervuild slib

  Reageer

  Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht kan nergens heen met vervuild slib uit de Amsterdamse rioolwaterzuiveringinstallaties, nu verbranding bij het Afval Energie Bedrijf (AEB) door de problemen daar niet mogelijk blijkt. De situatie is ‘nijpend en acuut’, zegt de woordvoerder van het waterschap. Andere verbrandingsopties elders in Nederland zijn nauwelijks beschikbaar.

 • De rigoureuze aanpassing van de waterheffingen, zoals bepleit door de Commissie Aanpassing Belastingstelsel (CAB), lijkt van de baan. In plaats daarvan studeert de Unie van Waterschappen op verbeteringen binnen het huidige stelsel.

  Aanpassing waterheffingen gaat niet door

  De rigoureuze aanpassing van de waterheffingen, zoals bepleit door de Commissie Aanpassing Belastingstelsel (CAB), lijkt van de baan. In plaats daarvan studeert de Unie van Waterschappen op verbeteringen binnen het huidige stelsel.

 • In binnen- en buitenland zijn er twijfels of het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) aan de verplichtingen kan voldoen. Het WSW borgt voor ongeveer 80 miljard euro aan leningen en mocht het niet aan de verplichtingen kunnen voldoen dan moeten rijk en gemeenten allebei voor de helft bijspringen. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) verwacht dat het zo’n vaart niet zal lopen.

  Twijfels over positie borger sociale woningbouw

  In binnen- en buitenland zijn er twijfels of het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) aan de verplichtingen kan voldoen. Het WSW borgt voor ongeveer 80 miljard euro aan leningen en mocht het niet aan de verplichtingen kunnen voldoen dan moeten rijk en gemeenten allebei voor de helft bijspringen. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) verwacht dat het zo’n vaart niet zal lopen.

 • De gemeente Amsterdam en het Cornelius Haga Lyceum zijn het oneens over wie extra klaslokalen bij de islamitische school moet bouwen. Volgens de gemeente lukt het niet om de extra huisvesting op tijd te realiseren omdat het Haga Lyceum de aannemer tegenwerkt. Donderdag dient een spoedprocedure over de bouwaanvraag van de school.

  Haga Lyceum en gemeente steggelen over aannemer

  Reageer

  De gemeente Amsterdam en het Cornelius Haga Lyceum zijn het oneens over wie extra klaslokalen bij de islamitische school moet bouwen. Volgens de gemeente lukt het niet om de extra huisvesting op tijd te realiseren omdat het Haga Lyceum de aannemer tegenwerkt. Donderdag dient een spoedprocedure over de bouwaanvraag van de school.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu