of 59244 LinkedIn

Nieuws

 • De Rotterdamse gemeenteraad heeft ingestemd met het maken van een Klimaatakkoord voor de stad. Met het akkoord wil het stadsbestuur de energietransitie in de stad versnellen. Maar het akkoord heeft ook flink wat tegenstanders.

  Rotterdam versnelt energietransitie

  De Rotterdamse gemeenteraad heeft ingestemd met het maken van een klimaatakkoord voor de stad. Met het akkoord wil het stadsbestuur de energietransitie in Rotterdam versnellen. Maar het akkoord heeft ook flink wat tegenstanders.

 • Het tekort aan sociale woningen is dusdanig groot dat tegenwoordig zelfs mensen met een baan dakloos raken, zo meldt de Federatie Opvang. De brancheorganisatie voor maatschappelijke opvang pleit voor een nationaal deltaplan om het probleem op te lossen.

  Deltaplan nodig tegen tekorten sociale huur

  1 reactie

  Het tekort aan sociale woningen is dusdanig groot dat tegenwoordig zelfs mensen met een baan dakloos raken, zo meldt de Federatie Opvang. De brancheorganisatie voor maatschappelijke opvang pleit voor een nationaal deltaplan om het probleem op te lossen. 

 • Friese ondernemers werken nog weinig circulair. Graag zouden ze dat meer gaan doen, maar ze weten vaak niet hoe. Ze vinden dat de provincie het voortouw moet nemen bij kennisdeling en het samenbrengen van partijen.

  Fryslân worstelt met circulaire economie

  Friese ondernemers werken weinig circulair. Graag zouden ze dat meer gaan doen, maar ze weten vaak niet hoe. Ze vinden dat de provincie het voortouw moet nemen bij kennisdeling en het samenbrengen van partijen.

 • De daling van het aantal woningverkopen zet de komende jaren door. Ook met de sterke prijsstijgingen is het gedaan. Dat de woningmarkt verder op slot raakt heeft diverse oorzaken.

  Woningmarkt raakt verder op slot

  De daling van het aantal woningverkopen zet de komende jaren door. Ook met de sterke prijsstijgingen is het gedaan. Dat blijkt uit de nieuwste huizenmarktramingen van het ING Economisch Bureau. De onderzoekers verwachten dat het aantal verkochte woningen in 2020 voor het eerst sinds 2015 weer onder de 200.000 zakt. 

 • Zo’n 95 procent van de Nederlandse gemeenten, alle provincies en alle waterschappen hebben zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Deze organisatie wil het statiegeldsysteem uitbreiden naar blikjes en kleine plastic flesjes om zo zwerfafval tegen te gaan. Bedrijven en milieuorganisaties doen ook mee.

  Bijna alle gemeenten aangesloten bij Statiegeldalliantie

  Zo’n 95 procent van de Nederlandse gemeenten, alle provincies en alle waterschappen hebben zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Deze organisatie wil het statiegeldsysteem uitbreiden naar blikjes en kleine plastic flesjes om zo zwerfafval tegen te gaan. Bedrijven en milieuorganisaties doen ook mee.

 • Als een ambtenaar een burger adviseert dat er geen bouwvergunning nodig is voor een dakopbouw, dan moet die erop kunnen vertrouwen dat de gemeente later geen dwangsom zal opleggen. Dat staat in een advies van de staatsraad advocaat-generaal Peter Wattel aan de Raad van State.

  Burger moet kunnen vertrouwen op uitspraken ambtenaar

  Als een ambtenaar een burger adviseert dat er geen bouwvergunning nodig is voor een dakopbouw, dan moet die erop kunnen vertrouwen dat de gemeente later geen dwangsom zal opleggen. Dat staat in een advies van de staatsraad advocaat-generaal Peter Wattel aan de Raad van State.

 • Vier geitenhouders in Gelderland hoeven niet alle geiten van hun bedrijf te verwijderen. Met dat vonnis haalt de voorzieningenrechter in Arnhem een streep door het bevel van de gemeenten Ede, Nijkerk en Barneveld dat de vier geitenhouders binnen drie weken de beesten moesten wegdoen.

  Rechter haalt streep door verbod op geiten

  Reageer

  Vier geitenhouders in Gelderland hoeven niet alle geiten van hun bedrijf te verwijderen. Met dat vonnis haalt de voorzieningenrechter in Arnhem een streep door het bevel van de gemeenten Ede, Nijkerk en Barneveld dat de vier geitenhouders binnen drie weken de beesten moesten wegdoen.

 • Waterschappen kunnen dertig tot zeventig procent van de energiekosten en CO2-uitstoot besparen door sluizen, stuwen en gemalen efficiënter te gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van kennisinstituut Deltares in samenwerking bij de waterschappen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Wetterskip Fryslân, Zuiderzeeland en Rivierenland.

  Efficiënter pompen levert waterschappen miljoenen op

  Waterschappen kunnen dertig tot zeventig procent van de energiekosten en CO2-uitstoot besparen door sluizen, stuwen en gemalen efficiënter te gebruiken. De pompenergie van de gemalen is (na rioolzuivering) de een na grootste kostenpost van hun elektriciteitsrekening.

 • In trolleystad Arnhem rijden vanaf deze week elektrische trolleybussen zonder bovenleiding. De bussen hoeven geen dieselmotoren meer te gebruiken om te kunnen rijden bij wegwerkzaamheden.

  Trolleybus zonder bovenleiding

  In trolleystad Arnhem rijden vanaf deze week elektrische trolleybussen zonder bovenleiding. De bussen hoeven geen dieselmotoren meer te gebruiken om te kunnen rijden bij wegwerkzaamheden.

 • De meeste jongeren weten niet wat een waterschap doet, blijkt uit een onderzoek van Ruigrok Netpanel in opdracht van de Unie van Waterschappen. Ze zijn ook het minst bereid om korter te douchen voor een beter klimaat.

  Jongeren spoelen vaakst troep door toilet

  De meeste jongeren weten niet wat een waterschap doet, blijkt uit een onderzoek van Ruigrok Netpanel in opdracht van de Unie van Waterschappen. Ze zijn ook van alle leeftijdsgroepen het minst bereid om korter te douchen voor een beter klimaat.

 • De Wet Bibob wordt niet nader verduidelijkt voor gemeenten, zegt minister Grapperhaus. Na kritiek op een uitspraak van de Raad van State over de weigering van een omgevingsvergunning door de gemeente Breda, stelde PvdA-Kamerlid Attje Kuiken hierover vragen. Grapperhaus gaat wel kijken of gemeenten al voldoende vergunningen weigeren op basis van het verleden van een vergunningaanvrager.

  Wet Bibob niet aangepast na ‘vergissing’

  Minister Grapperhaus gaat de Wet Bibob niet verduidelijken voor gemeenten. Na kritiek op een uitspraak van de Raad van State over de weigering van een omgevingsvergunning door de gemeente Breda, stelde PvdA-Kamerlid Attje Kuiken hierover vragen. Grapperhaus past de wet niet aan, maar gaat wel kijken of gemeenten al voldoende vergunningen weigeren op basis van het verleden van een vergunningaanvrager.

 • Bestuurders van rijk en regio's willen de groei van de datacenters beter clusteren. De huidige groei rond Amsterdam zit aan de grens van de beschikbare ruimte en stroomvoorzieningen.

  Bouw datacenters ook buiten Amsterdam

  Bestuurders van rijk en regio's willen de groei van de datacenters beter clusteren. De huidige groei rond Amsterdam zit aan de grens van de beschikbare ruimte en stroomvoorzieningen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu