of 59162 LinkedIn

Nieuws

 • De Nieuwkoopse wethouder Guus Elkhuizen laat voor zichzelf een woning optrekken in beschermd natuurgebied. De ten onrechte niet over de plannen ingelichte provincie Zuid-Holland was not amused, maar gaat toch akkoord.

  Wethouder mag wonen in beschermde natuur

  De Nieuwkoopse wethouder Guus Elkhuizen laat voor zichzelf een woning optrekken in beschermd natuurgebied. De ten onrechte niet over de plannen ingelichte provincie Zuid-Holland was not amused, maar gaat toch akkoord.

 • Permanente bewoning van vakantieparken kan mensen, onder voorwaarden, ook een kans bieden, schrijft minister Kajsa Ollongren van BZK in een Kamerbrief aan de vooravond van de Vakantieparkentop. Gemeenten kunnen hun zicht op vakantieparken en er verblijvende mensen wel verbeteren. Regionale samenwerking kan verplaatsing van het probleem van ongewenste permanente bewoning voorkomen.

  Ollongren: bewoning vakantieparken ook een kans

  Gemeenten kunnen hun zicht op vakantieparken en de mensen die daar verblijven verbeteren, schrijft minister Kajsa Ollongren van BZK in een Kamerbrief aan de vooravond van de Vakantieparkentop. Regionale samenwerking kan verplaatsing van het probleem van ongewenste permanente bewoning voorkomen. Ze noemt bewoning van vakantieparken niet per se negatief. Het biedt ook kansen.

 • De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gevraagd om een brede lobby te starten tegen het gebruik van plastic als verpakkingsmateriaal en wegwerpartikel.

  Gemeente wil rem op plastic verpakkingen

  De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gevraagd om een brede lobby te starten tegen het gebruik van plastic als verpakkingsmateriaal en wegwerpartikel.

 • Chemische complexen inspecteren, hoge bruggen onderhouden, gaslekken controleren - minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) voorziet dat over een paar jaar drones op veel innovatievere manieren kunnen worden ingezet. ‘Het gaat hard de komende jaren’, verwacht de minister, die vanochtend sprak tijdens de Amsterdam Drone Week.

  Van Nieuwenhuizen: 'We mogen de drone niet missen'

  Chemische complexen inspecteren, hoge bruggen onderhouden, gaslekken controleren - minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) voorziet dat over een paar jaar drones op veel innovatievere manieren kunnen worden ingezet. ‘Het gaat hard de komende jaren’, verwacht de minister, die dinsdagochtend sprak tijdens de Amsterdam Drone Week.

 • Uiterlijk over vijf jaar zijn er geen onbewaakte spoorovergangen meer. Ze worden beveiligd, of ze worden opgeheven. Mogelijk komen er ook flitspalen bij overwegen om roekeloos gedrag van weggebruikers terug te dringen.

  Alle onbewaakte overgangen binnen vijf jaar weg

  2 reacties

  Uiterlijk over vijf jaar zijn er geen onbewaakte spoorovergangen meer. Ze worden beveiligd, of ze worden opgeheven. Mogelijk komen er ook flitspalen bij overwegen om roekeloos gedrag van weggebruikers terug te dringen.

 • Enkele honderdduizenden huishoudens maken naar schatting illegaal gebruik van gemeentegrond. Een wetswijziging is nodig om het verlies van overheidsgrond en conflicten te voorkomen, zo concludeert Björn Hoops, onderzoeker bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

  Massaal ‘landjepik’ van gemeentegrond

  Enkele honderdduizenden huishoudens in Nederland maken naar schatting illegaal gebruik van gemeentegrond. Een wetswijziging is nodig om het verlies van overheidsgrond en conflicten te voorkomen.

 • Het aantal lokale energiecoöperaties is het afgelopen jaar met 85 toegenomen tot 484, een groei van 20 procent. Dat meldt platform voor lokale duurzame energie HIER opgewekt op basis van de Lokale Energie Monitor 2018. Steeds meer buurt- en wijkgenoten wekken samen hun eigen duurzame energie op. Bijna 70.000 Nederlanders zijn lid van een coöperatie.

  Flinke groei aantal energiecoöperaties

  Steeds meer buurt- en wijkgenoten wekken samen hun eigen duurzame energie op. Het afgelopen jaar nam het aantal lokale energiecoöperaties met 85 toe tot 484, een groei van 20 procent. Bijna 70.000 Nederlanders zijn lid van een coöperatie, meldt platform voor lokale duurzame energie HIER opgewekt op basis van de Lokale Energie Monitor 2018.

 • Zoals zoveel kleinere provinciekernen kreeg ook Bodegraven te maken met leegstand in het dorpshart. Een innovatieve aanpak brengt de lokale vastgoedeigenaren in beweging. ‘Een sterk centrum is gewoon ongelooflijk belangrijk voor de leefbaarheid.’

  Dorpshart Bodegraven weer vitaal

  Zoals zoveel kleinere provinciekernen kreeg ook Bodegraven te maken met leegstand in het dorpshart. Een innovatieve aanpak brengt de lokale vastgoedeigenaren in beweging. ‘Een sterk centrum is gewoon ongelooflijk belangrijk voor de leefbaarheid.’

 • In het aardbevingsgebied in Groningen wordt de versterkingsoperatie weer opgestart. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en de gemeenten zijn het eens geworden over een plan van aanpak voor de versterking. Zeker 15.500 adressen zijn mogelijk onveilig en worden tegen het licht gehouden, bleek donderdag tijdens de perspresentatie.

  Versterkingsoperatie Groningen wordt weer opgestart

  Reageer

  De versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied in Groningen wordt weer opgestart. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en de gemeenten zijn het eens geworden over een plan van aanpak voor de versterking. Zeker 15.500 adressen zijn mogelijk onveilig en worden tegen het licht gehouden, bleek donderdag tijdens de perspresentatie.

 • Tussen nu en 2024 moeten er in Amsterdam 52.500 woningen worden bijgebouwd, waarbij het gros bedoeld is voor mensen met een laag of gemiddeld inkomen. Dat heeft wethouder Laurens Ivens (SP, wonen en bouwen) bekend gemaakt.

  Ruim 52.000 betaalbare nieuwe woningen in Amsterdam

  5 reacties

  Woningen die betaalbaar zijn, en veel ook. Zo formuleert de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (SP, wonen en bouwen) zijn ambitie voor de komende jaren. Tussen nu en 2024 moeten er 52.500 woningen worden bijgebouwd, waarbij het gros bedoeld is voor mensen met een laag of gemiddeld inkomen.

 • In Zuid-Holland mogen vooralsnog geen knobbelzwanen worden afgeschoten. De rechtbank in Den Haag heeft dat besloten in een kort geding, dat was aangespannen door de Faunabescherming en de Stichting Dierenradar.

  Rechter: afschieten knobbelzwanen mag niet

  Reageer

  Knobbelzwanen in Zuid-Holland mogen vooralsnog niet worden afgeschoten. De rechtbank in Den Haag heeft dat besloten in een kort geding, dat was aangespannen door de Faunabescherming en de Stichting Dierenradar.

 • Het begrip krimp behoeft meer nuance. Dat blijkt uit een onderzoek naar de afname en groei van de bevolking in dorpen in de gemeente Borger-Odoorn. ‘Het is essentieel dat beleidsmakers naar ontwikkelingen binnen een krimpgebied kijken’, stelt onderzoeker Marit Gorter.

  Krimp is niet overal krimp

  Het onderwerp krimp behoeft meer nuance. Dat blijkt uit een onderzoek naar de afname en groei van de bevolking in dorpen in de gemeente Borger-Odoorn in Oost-Drenthe. ‘Het is essentieel dat beleidsmakers naar ontwikkelingen binnen een krimpgebied kijken’, aldus onderzoeker Marit Gorter.

 • Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen investeren de komende jaren samen 600 miljoen euro in het klimaatbestendig maken van ons land. Het geld gaat naar maatregelen die schade door droogte, hittestress en wateroverlast moeten beperken.

  Overheden pompen 600 miljoen in klimaataanpassing

  De overheden – rijk, provincies, gemeenten en waterschappen – investeren de komende jaren samen 600 miljoen euro in het klimaatbestendig maken van ons land. Het geld gaat naar maatregelen die schade door droogte, hittestress en wateroverlast moeten beperken.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu