of 65101 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: Shutterstock

  Nieuwe WOZ-methode ‘vooral voor transparantie’

  De invoering van een nieuwe WOZ-waarderingsmethode leidt tot vragen en bezwaren, maar volgens de Waarderingskamer is het 'vooral bedoeld om de taxatie transparanter en beter controleerbaar te maken’. Vanaf dit jaar gebeurt de waardering niet meer op basis van inhoud (m3 of kubieke meter) maar oppervlak (m2 of vierkante meter). 250 van de 352 gemeenten moeten de overstap maken en de rest is al over.

 • De coronapandemie en achterlopende nieuwbouw vertragen de bevolkingsgroei van Utrecht. De stad verwachtte eerder in 2027 de grens van 400.000 te hebben bereikt. In een door de gemeente aangepaste verwachting is dat streefcijfer inmiddels met minimaal een jaar uitgesteld.

  Utrecht verlaagt verwachte groei bevolking

  De coronapandemie en achterlopende nieuwbouw vertragen de bevolkingsgroei van Utrecht. De stad verwachtte eerder in 2027 de grens van 400.000 te hebben bereikt. In een door de gemeente aangepaste verwachting is dat streefcijfer inmiddels met minimaal een jaar uitgesteld.

 • Beeld: Shutterstock

  'Woningmarkt vast door geringe doorstroming ouderen'

  De gebrekkige doorstroming van ouderen van grote naar kleinere woningen is de belangrijkste oorzaak van de woningcrisis. Dat zegt 55 procent van de gemeenten die vragen beantwoordden van de NOS en regionale omroepen. Als er meer doorstroming bij ouderen zou zijn, luidt de conclusie, zou de woningmarkt er beter voorstaan.

 • Beeld: Shutterstock

  ‘Omgevingswet lijkt gezag naar college te verplaatsen’

  Het is goed dat gemeenteraden door de Omgevingswet niet meer overal uitspraak over te hoeven doen, maar de Nederlandse Vereniging van Raadsleden (NVvR) is bang dat de wet de positie van de raad in gevaar brengt. Het is een van de vijf problemen die de raadsledenvereniging in een position paper op een rij zet. De NVvR herhaalt het verzoek om de invoering uit te stellen naar 2023 en zo 'chaos te voorkomen'.

 • Beeld: Shutterstock

  Frituurvet in riolering flinke kostenpost waterschappen

  2 reacties

  Gebruikt frituurvet verdwijnt nog te vaak in het toilet of in de gootsteen. Het gestolde vet kan dan aan de binnenkant van de rioolleidingen gaan zitten en dat zorgt voor verstoppingen. Daarvoor waarschuwt de Unie van Waterschappen met de jaarwisseling in aantocht, wanneer veel mensen thuis oliebollen bakken. De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s, zeggen ze.

 • Statushouders komen niet makkelijk aan een woning. Laat staan aan eentje die ze kunnen kopen. Bij het sociale project Steenvlinder renoveren ze hun eigen appartement. Samen met onder meer starters en zzp-ers. ‘We kunnen 10 tot 20 procent van het woningtekort oplossen.’

  Statushouder bouwt zijn eigen huis

  Statushouders komen niet makkelijk aan een woning. Laat staan aan eentje die ze kunnen kopen. Bij het sociale project Steenvlinder renoveren ze hun eigen appartement. Samen met onder meer starters en zzp-ers. ‘We kunnen 10 tot 20 procent van het woningtekort oplossen.’

 • De provincie Gelderland hoeft het afschieten van grote wilde hoefdieren niet stil te leggen, heeft de rechtbank in Utrecht bepaald. De Faunabescherming had om een verbod gevraagd omdat de organisatie vreest voor het welzijn van de wolf.

  Provincie Gelderland mag herten blijven afschieten

  1 reactie

  De provincie Gelderland hoeft het afschieten van grote wilde hoefdieren niet stil te leggen, heeft de rechtbank in Utrecht bepaald. De Faunabescherming had om een verbod gevraagd omdat de organisatie vreest voor het welzijn van de wolf.

 • Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil de NAM toestemming geven om langer aardolie te winnen uit het Rotterdamse aardolieveld. Barendrecht, waaronder een deel van het wingebied valt, is tegen en beraadt zich op vervolgstappen.

  Barendrecht pikt extra oliewinning onder gemeente niet

  Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil de NAM toestemming geven om langer aardolie te winnen uit het Rotterdamse aardolieveld. Barendrecht, waaronder een deel van het wingebied valt, is tegen en beraadt zich op vervolgstappen.

 • Om het winkelaanbod in de Amsterdamse binnenstad weer meer te richten op de bewoners, wordt het eigenaren van 165 winkelpanden per direct verboden om die te gebruiken als zaak die op toeristen is gericht. Ze mogen er dus geen souvenirwinkel, seksshop, minisupermarkt, smartshop, geldwisselkantoor, automatenhal of eetwinkel meer van maken.

  Amsterdam beperkt aantal toeristenwinkels

  1 reactie

  Om het winkelaanbod in de Amsterdamse binnenstad weer meer te richten op de bewoners, wordt het eigenaren van 165 winkelpanden per direct verboden om die te gebruiken als zaak die op toeristen is gericht. Ze mogen er dus geen souvenirwinkel, seksshop, minisupermarkt, smartshop, geldwisselkantoor, automatenhal of eetwinkel meer van maken.

 • Beeld: Shutterstock

  Hoogleraar: ‘Kappen met blockchain’

  Blockchain is onbewezen technologie die ‘onzinnig veel energie kost’, vindt hoogleraar computerbeveiliging en privacy Bart Jacobs van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij stelt voor om te stoppen met investeren in blockchaintechnologie.

 • Bij de herbouw van Jerusalem wordt deze Nijmeegse wijk grotendeels losgekoppeld van het aardgas. Daarmee is de buurt een van de eerste in Nederland die van het gas afgaat. Hoezee! Maar niet iedereen vindt de lokale aanpak een voorbeeld voor andere gemeenten.

  Nijmegen viert ‘heel klein begin’ aardgasvrij

  Bij de herbouw van Jerusalem wordt deze Nijmeegse wijk grotendeels losgekoppeld van het
  aardgas. Daarmee is de buurt een van de eerste in Nederland die van het gas afgaat. Hoezee! Maar niet iedereen vindt de lokale aanpak een voorbeeld voor andere gemeenten.

 • © Shutterstock

  Meer prefab en geld stuwen woningproductie

  Het woningtekort neemt nog steeds toe, de huizenprijzen blijven stijgen en de nieuwbouwproductie blijft achter bij de vraag. Maar er is hoop: het aantal afgegeven bouwvergunningen stijgt en het nieuwe kabinet belooft gemeenten en corporaties achter de broek aan te gaan zitten om de opgehoogde doelstelling van 100.000 nieuwe woningen per jaar te halen.

 • Als de NAM-locatie in het Groningse Grijpskerk wordt gebruikt om gasreserves op te slaan, dan moet de NAM en het Staattoezicht op de Mijnen (SodM) de veiligheid garanderen. Die eis stellen de provincie Groningen, de gemeente Westerkwartier en waterschap Noorderzijlvest aan demissionair minister Stef Blok (EZK).

  Overheden willen garanties bij opslag Grijpskerk

  Als de NAM-locatie in het Groningse Grijpskerk wordt gebruikt om gasreserves op te slaan, dan moet de NAM en het Staattoezicht op de Mijnen (SodM) de veiligheid garanderen. Die eis stellen de provincie Groningen, de gemeente Westerkwartier en waterschap Noorderzijlvest aan demissionair minister Stef Blok (EZK).

 • In de uitspraak bepaalde de rechtbank eerder deze maand dat oude rechten om schadelijke stoffen uit te stoten niet zomaar in nieuwe vergunningen verwerkt mogen worden.

  Brabant in beroep tegen uitspraak Amercentrale

  Reageer

  De provincie Noord-Brabant gaat in beroep tegen de vernietiging van de natuurvergunning van de Amercentrale door de rechtbank Oost-Brabant. Volgens het provinciebestuur voldoet de energiecentrale in Geertruidenberg, die draait op biomassa en steenkool, wel degelijk aan alle eisen op het gebied van stikstofuitstoot en is de vergunning terecht verstrekt. De provincie noemt de uitspraak van de rechter ‘strijdig met een eerdere uitspraak van de Raad van State’.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu