of 58952 LinkedIn

Nieuws

 • Utrecht werkt aan een grootschalige grondstoffenbank op bedrijventerrein Lage Weide. De stad heeft zich ten doel gesteld om in 2050 volledig circulair en dus afvalvrij te zijn. De centrale plek voor de overslag van bouw- en sloopafval dat wordt hergebruikt, moet hieraan bijdragen.

  Utrecht geeft circulaire economie impuls

  Reageer

  Utrecht werkt aan een grootschalige grondstoffenbank op bedrijventerrein Lage Weide. De stad heeft zich ten doel gesteld om in 2050 volledig circulair en dus afvalvrij te zijn. De centrale plek voor de overslag van bouw- en sloopafval dat wordt hergebruikt, moet hieraan bijdragen.

 • Veestallen stoten veel meer stikstof uit dan toegestaan. De controle daarop door gemeenten en provincies blijkt sterk versnipperd. Een rondgang door Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. ‘Die informatie is niet voorhanden, omdat die niet op deze manier wordt geregistreerd.'

  Vrij spel voor sjoemelende boeren

  Veestallen stoten veel meer stikstof uit dan toegestaan. De controle daarop door gemeenten en provincies blijkt sterk versnipperd. Een rondgang door Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. ‘Die informatie is niet voorhanden, omdat die niet op deze manier wordt geregistreerd.' 

 • De formele kennisinfrastructuur is nationaal georganiseerd. Dat moet anders, vindt de ROB. Raads- en Statenleden hebben ook ondersteuning nodig.

  Hulptroepen voor gemeenten nodig

  Met de decentralisatie van taken neemt de urgentie toe om kennis te delen. Gemeenten en provincies moeten de kennis kunnen benutten van nationale kennisinstellingen. De kennis van gemeenten moet door ‘Den Haag’ worden gebruikt voor advies en beleid.

 • De Europese Commissie begint vandaag een burgerconsultatie voor burgers en andere belanghebbenden en de resultaten daarvan moeten samen met de input van gemeenten, regio’s en bijvoorbeeld scholen in een klimaatpact komen.

  EU-Klimaatpact stoelt op burgerconsultatie

  De Europese Commissie begint vandaag een burgerconsultatie voor burgers en andere belanghebbenden en de resultaten daarvan moeten samen met de input van gemeenten, regio’s en bijvoorbeeld scholen in een klimaatpact komen.

 • Wethouder Peter van Zutphen: 'Het werkt niet om mensen over de schutting te kieperen. Als ze zeggen: we kieperen een ministerie over de schutting, dan kunnen we praten.'

  Krimpgemeenten stellen Randstadmentaliteit aan de kaak

  Heerlens wethouder Peter van Zutphen is het spuugzat. De Haagse regeling die daklozen helpt naar een ander deel van het land te verhuizen, waar de huizen goedkoper zijn, is voor Van Zutphen een symptoom van een groter probleem: kansenongelijkheid tussen de Randstand en de rest van het land.

 • Met de Verklaring van Davos spraken de Europese ministers van Cultuur in 2018 af de omgevingskwaliteit te verbeteren. Rijksbouwmeester Floris Alkemade over de betekenis voor de Nederlandse praktijk. ‘De prachtigste landschappen worden vernacheld.’

  ‘Iedereen voelt nu dezelfde landschapspijn’

  Met de Verklaring van Davos spraken de Europese ministers van Cultuur in 2018 af de omgevingskwaliteit te verbeteren. Rijksbouwmeester Floris Alkemade over de betekenis voor de Nederlandse praktijk. ‘De prachtigste landschappen worden vernacheld.’

 • Tot 2025 moeten er 20.000 woningen bij komen in de regio Arnhem-Nijmegen. Tot 2040 kan dit zelfs oplopen tot 50.000 of 60.000 woningen. Dat blijkt uit de Woondeal die vandaag bekend is geworden. Opvallend is de extra aandacht voor de leefbaarheid in vijf zwakke wijken in Arnhem-Oost.

  Stadsvernieuwing 3.0 moet Arnhem-Oost vooruit helpen

  Tot 2025 moeten er 20.000 woningen bij komen in de regio Arnhem-Nijmegen. Tot 2040 kan dit zelfs oplopen tot 50.000 of 60.000 woningen. Dat blijkt uit de Woondeal die vandaag bekend is geworden. Opvallend is de extra aandacht voor de leefbaarheid in vijf zwakke wijken in Arnhem-Oost. 

 • De Tweede Kamer steunt een plan om versneld 25.000 woningen bij Almere te bouwen. Ook moet er een nieuwe verbinding komen met Amsterdam. Een voorstel van D66 en CDA om dat te onderzoeken kreeg dinsdag in de Tweede Kamer een ruime meerderheid achter zich.

  Kamer steunt versnelde woningbouw Almere

  Reageer

  De Tweede Kamer steunt een plan om versneld 25.000 woningen bij Almere te bouwen. Ook moet er een nieuwe verbinding komen met Amsterdam. Een voorstel van D66 en CDA om dat te onderzoeken kreeg dinsdag in de Tweede Kamer een ruime meerderheid achter zich.

 • Formule 1-teams laten zich op 1 mei toch niet over het strand van Noordwijk naar het circuit van Zandvoort brengen voor de Dutch Grand Prix. Ze rijden gewoon via de weg van hun hotel naar het circuit, bevestigt evenementenorganisator The Spot na berichtgeving door NH Nieuws. Op de strandritten was veel kritiek, omdat op de route het beschermde strandreservaat Noordvoort ligt.

  Geen strandroute Formule1-teams

  3 reacties

  Formule 1-teams laten zich op 1 mei toch niet over het strand van Noordwijk naar het circuit van Zandvoort brengen voor de Dutch Grand Prix. Ze rijden gewoon via de weg van hun hotel naar het circuit, bevestigt evenementenorganisator The Spot na berichtgeving door NH Nieuws. Op de strandritten was veel kritiek, omdat op de route het beschermde strandreservaat Noordvoort ligt.

 • Een onafhankelijke commissie gaat de komende maanden onderzoek doen naar de totstandkoming van het bestuur van waterschappen, en de rol van de zogenaamde ‘geborgde zetels’ daarin. Voor de zomer moet de commissie met een advies komen.

  Adviescommissie onderzoekt geborgde zetels

  Een onafhankelijke commissie gaat de komende maanden onderzoek doen naar de totstandkoming van het bestuur van waterschappen, en de rol van de zogenaamde ‘geborgde zetels’ daarin. Voor de zomer moet de commissie met een advies komen.

 • In Nederland is een wildgroei aan verkeersborden ontstaan. Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) komt dat doordat de beheerders van provinciale en gemeentelijke wegen zelf borden kunnen plaatsen. De organisatie stelt dat ongeveer 600.000 borden overbodig zijn. Dat is 20 procent van het totaal aantal verkeersborden.

  Weggebruiker verward door zelfbedacht verkeersbord

  2 reacties

  In Nederland is een wildgroei aan verkeersborden ontstaan. Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) komt dat doordat de beheerders van provinciale en gemeentelijke wegen zelf borden kunnen plaatsen. De organisatie stelt dat ongeveer 600.000 borden overbodig zijn. Dat is 20 procent van het totaal aantal verkeersborden.

 • Veenendaal is dit jaar als overall winnaar uit de bus gekomen bij de verkiezing van de beste Nederlandse fietsgemeente. Enschede en Winterswijk scoorden het best in de categorieën grote en kleine gemeente.

  Veenendaal beste fietsgemeente

  Veenendaal is dit jaar als overall winnaar uit de bus gekomen bij de verkiezing van de beste Nederlandse fietsgemeente. Enschede en Winterswijk scoorden het best in de categorieën grote en kleine gemeente. 

 • De gemeente Almere zal nog eens drie tot zes miljoen euro extra uitgeven aan de Floriade 2022. Dat maakte wethouder Jan Hoek (GroenLinks) donderdagavond bekend tijdens de Politieke Markt. Voor de gemeente zijn de kosten voor het evenement al opgelopen tot een kleine 40 miljoen euro.

  Floriade Almere weer miljoenen duurder

  De gemeente Almere zal nog eens drie tot zes miljoen euro extra uitgeven aan de Floriade 2022. Dat maakte wethouder Jan Hoek (GroenLinks) donderdagavond bekend tijdens de Politieke Markt. Voor de gemeente zijn de kosten voor het evenement al opgelopen tot een kleine 40 miljoen euro.

 • Airbnb kondigde vrijdag aan dat het gemeenten wil gaan helpen met het handhaven op illegale vakantieverhuur door advertenties zonder registratienummer te weigeren en data te delen met gemeenten. Doordat het registratienummer herleidbaar is tot een adres, kunnen gemeenten handhaven op eventuele illegale verhuur of overlast. Ook maakte het platform maatregelen tegen overlast van huurders bekend. Airbnb wil daarnaast in meer gemeenten belasting gaan betalen.

  Airbnb gaat gemeenten helpen met handhaven

  1 reactie

  De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (wonen) vindt het goed dat Airbnb iets gaat doen aan overlastgevende gasten, maar is ook van mening dat het bedrijf nog te weinig actie onderneemt. Ivens reageert daarmee op een pakket van maatregelen dat het woningverhuurplatform vrijdagochtend aankondigde. Hij wil dat ook Airbnb een boete kan krijgen bij overtredingen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

 • Een campus ontwikkelen. Wat is nodig om een inspirerende plek voor leren, werken en innoveren te...

  Campusontwikkeling

  Een campus ontwikkelen. Wat is nodig om een inspirerende plek voor leren, werken en innoveren te...

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu