of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • In Overijssel en de Achterhoek zijn de fijnstofconcentraties maandagochtend hoger dan normaal. Dat komt door de paasvuren die zondagavond zijn aangestoken. Door de zuidoostelijke wind kan het fijnstof zich naar het noordwesten verplaatsen, meldt het RIVM.

  Fijnstofconcentraties hoger door paasvuren

  12 reacties

  In Overijssel en de Achterhoek zijn de fijnstofconcentraties maandagochtend hoger dan normaal. Dat komt door de paasvuren die zondagavond zijn aangestoken. Door de zuidoostelijke wind kan het fijnstof zich naar het noordwesten verplaatsen, meldt het RIVM.

 • Ven op het Wekeromse Zand

  Ede pakt lekkage vervuild water voormalige vuilnisbelt aan

  Reageer

  Ede gaat de lekkage van vervuild water uit de voormalige vuilnisbelt De Bult naast natuurgebied het Wekeromse Zand zo snel mogelijk aanpakken. Omwonenden toonden in de afgelopen maanden aan dat de afdeklaag van de voormalige vuilstortplaats op de Veluwe steeds verder scheurde en dat daar vervuild water doorheen lekte. Nu een door de gemeente ingehuurd ingenieursbureau dat bevestigt, gaat het gebied meteen op slot, liet de gemeente donderdag weten.

 • Overheden krijgen door de wijziging van de wet meer mogelijkheden om onder de vlag ervan projecten te realiseren en procedures te verkorten. De Chw is sinds 2010 een instrument voor het versnellen van onder meer de woningbouwproductie. Realisatie daarvan wordt bijvoorbeeld door de Chw versneld omdat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State binnen een half jaar uitspraak doet in een beroepszaak. Dat is twee keer sneller dan gemiddeld.

  Kabinet actualiseert Crisis- en herstelwet

  De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van de minister Ollongren van Binnenlandse Zaken om de Crisis- en herstelwet te actualiseren. Door dat voorstel kunnen gemeenten actuele opgaven, zoals woningbouwproductie en de energietransitie, sneller en in samenhang oplossen.

 • Gemeenten en provincies mogen straks al aangelegde hoogspanningslijnen laten omleggen of onder de grond laten brengen. Dat heeft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat ) bekend gemaakt na de wekelijkse ministerraad.

  Gemeenten krijgen meer zeggenschap hoogspanningslijn

  Reageer

  Gemeenten en provincies krijgen meer te zeggen over bestaande hoogspanningtracés. Ze mogen straks al aangelegde hoogspanningslijnen laten omleggen of onder de grond laten brengen. De netbeheerder is verplicht dergelijke verzoeken van lokale overheden uit te voeren, zo maakte minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat ) bekend na de wekelijkse ministerraad.

 • Uiterlijk in oktober van het jaar 2022 daalt de gaswinning in Groningen tot minder dan 12 miljard kubieke meter per jaar. Acht jaar later moet de kraan helemaal dicht zijn. Dat heeft het kabinet donderdag besloten. ‘De gaswinning gaat naar nul', aldus minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).

  Gaskraan in 2030 dicht

  Uiterlijk in oktober van het jaar 2022 daalt de gaswinning in Groningen tot minder dan 12 miljard kubieke meter per jaar. Acht jaar later moet de kraan helemaal dicht zijn. Dat heeft het kabinet donderdag besloten. ‘De gaswinning gaat naar nul', aldus minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).

 • Het aanvragen en het vinden van een publieke laadpaal voor elektrische auto's is in de regio Rotterdam een stuk eenvoudiger geworden. De Maasstad en achttien omliggende gemeenten hebben hun krachten gebundeld in een onafhankelijk 'aanvraagportaal'.

  Aanvraag laadpaal regio Rotterdam makkelijker

  Reageer

  Het aanvragen en het vinden van een publieke laadpaal voor elektrische auto's is in de regio Rotterdam een stuk eenvoudiger geworden. De Maasstad en achttien omliggende gemeenten hebben hun krachten gebundeld in een onafhankelijk 'aanvraagportaal'. De gemeente Utrecht sluit binnenkort aan bij het initiatief.

 • De paasvuren staan onder druk. Het organiseren van de vreugdevuren is moeilijker doordat er steeds minder vrijwilligers zijn. Daarnaast komen houtvuren steeds meer in een kwaad daglicht te staan vanwege de luchtverontreiniging. En dit jaar kampen de organisaties met een overaanbod aan hout.

  Paasvuren onder druk

  De paasvuren staan onder druk. Het organiseren van de vreugdevuren is moeilijker doordat er steeds minder vrijwilligers zijn. Daarnaast komen houtvuren steeds meer in een kwaad daglicht te staan vanwege de luchtverontreiniging. En dit jaar kampen de organisaties met een overaanbod aan hout.

 • De kabinetsplannen voor drie nieuwe gebieden voor windparken op de Noordzee zijn goed gevallen bij de gemeenten Schiermonnikoog en Ameland.

  Eilanden verwelkomen windparkplannen

  3 reacties

  De kabinetsplannen voor drie nieuwe gebieden voor windparken op de Noordzee zijn goed gevallen bij de gemeenten Schiermonnikoog en Ameland.

 • Zo'n honderd extra maatregelen, van lokaal tot landelijk, moeten ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit in heel Nederland gaat voldoen aan Europese normen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft de plannen samen met provincies en gemeenten opgesteld.

  Extra maatregelen voor verbetering luchtkwaliteit

  2 reacties

  Zo'n honderd extra maatregelen, van lokaal tot landelijk, moeten ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit in heel Nederland gaat voldoen aan Europese normen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft de plannen samen met provincies en gemeenten opgesteld.

 • De kans op een ernstig verkeersongeluk is op zeventig Nederlandse wegen drie keer zo groot als gemiddeld. De overgrote meerderheid daarvan (64) zijn provinciale wegen overal in het land. Dat blijkt uit een analyse van politiestatistieken door RTL Nieuws en hoogleraar transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft.

  Provinciale wegen veruit het gevaarlijkst

  1 reactie

  De kans op een ernstig verkeersongeluk is op zeventig Nederlandse wegen drie keer zo groot als gemiddeld. De overgrote meerderheid daarvan (64) zijn provinciale wegen overal in het land. Dat blijkt uit een analyse van politiestatistieken door RTL Nieuws en hoogleraar transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft.

 • Het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn

  Naar een Omgevingsvisie zonder usual suspects

  ‘We zijn hier druk bezig met het opstellen van de gemeentelijke omgevingsvisie’, vertelt Peter Commissaris, programmamanager Omgevingswet in Alphen aan den Rijn. ‘Daarin willen we de burger een belangrijke stem geven. Maar hoe pak je dat proces op en zorg je ervoor dat burgers gaandeweg niet teleurgesteld raken?’

 • Dankzij twee grootschalige waterveiligheidsprogramma’s langs de Maas en de Rijntakken is het rivierengebied beter beschermd tegen hoogwater. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft dat aan de Tweede Kamer laten weten.

  Betere bescherming rivierengebied bij hoogwater

  Reageer

  Dankzij twee grootschalige waterveiligheidsprogramma’s langs de Maas en de Rijntakken is het rivierengebied beter beschermd tegen hoogwater. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft dat aan de Tweede Kamer laten weten.

 • Met een compacter centrum en veel reuring probeert Hoogeveen de binnenstad meer leven in te blazen. Een belangrijke stap daarbij was het heffen van BIZ-belasting. Of beter gezegd: de 400 ondernemers in de binnenstad (waaronder 250 winkels en horecazaken) overtuigen van het belang van deze vrijwillige belasting.

  BIZ-belasting redmiddel binnenstad Hoogeveen

  Met een compacter centrum en veel reuring probeert Hoogeveen de binnenstad meer leven in te blazen. Een belangrijke stap daarbij  was het heffen van BIZ-belasting. Of beter gezegd: de 400 ondernemers in de binnenstad (waaronder 250 winkels en horecazaken) overtuigen van het belang van deze vrijwillige belasting.

 • De Gelderse grond wordt voor vijf jaar uit de verkoop gehaald en beschikbaar gesteld voor experimentele landbouw. Omdat de grond meerjarig wordt verpacht, kan de pachter beter experimenteren of een deel van de grond een jaar braak laten liggen.

  Gelderland gaat voor gezonde grond

  De provincie Gelderland ruimt dertien hectare van haar grondgebied uit voor experimenten met nieuwe landbouwtechieken. Die moeten de bodem minder belasten, waardoor de grond ook minder snel uitgeput raakt.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu