of 59123 LinkedIn

Nieuws

 • ‘We zijn een nat land, maar voorbereid op droogte’, aldus Blom. Ze noemde de droogte ‘meer dan vervelend’, bijvoorbeeld voor boeren en schippers. Er zijn hinder en problemen, maar ‘wij proberen de schade zoveel mogelijk te beperken.’

  'Nederland op droogte voorbereid'

  2 reacties

  Nederland is een nat land, maar op droogte voorbereid. Dat verzekerde voorzitter Michèle Blom van het crisisteam dat zich over de droogte buigt. Het managementteam watertekorten kwam donderdag voor het eerst bijeen. In het team zijn waterschappen, provincies, waterleidingsbedrijven en Rijkswaterstaat vertegenwoordigd.

 • Is het een ‘prehistorische figuur ’ of een reusachtige ‘uitgelopen aardappel’? Het kunstwerk van Tom Claassen dat in een park in de gemeente Haarlemmermeer moet verrijzen, maakt daar nu al de tongen los. Niet alleen vanwege de omvang van 43 bij 20 meter, ook vanwege de kosten.

  'Uitgelopen aardappel' verdeelt Haarlemmermeer

  Is het een ‘prehistorische figuur ’ of een reusachtige ‘uitgelopen aardappel’? Het kunstwerk van Tom Claassen dat in een park in de gemeente Haarlemmermeer moet verrijzen, maakt daar nu al de tongen los. Niet alleen vanwege de omvang van 43 bij 20 meter, ook vanwege de kosten. 

 • Minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) ziet wel wat in een gedragscode voor dronegebruik. Volgens de minister zou zelfregulering laten zien dat de sector, samen met provincies, verantwoordelijkheid neemt. ‘De regels voor het veilig gebruik van drones en de regels omtrent de privacy zijn en blijven uiteraard van kracht, naast een gedragscode.’

  Minister ziet wat in gedragscode voor dronegebruik

  Minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) ziet wel wat in een gedragscode voor dronegebruik. Volgens de minister zou zelfregulering laten zien dat de sector en de provincies hun verantwoordelijkheid nemen. ‘De regels voor het veilig gebruik van drones en de regels omtrent de privacy zijn en blijven uiteraard van kracht, naast een gedragscode.’

 • De grasmatten op de dijken in het westelijk deel van Overijssel en Drenthe dienen normaal als bescherming van de dijk, maar zijn nu erg uitgedroogd en zouden door begrazing verder worden beschadigd.

  Waterschap haalt vee van de dijken

  Reageer

  In het westelijk deel van Overijssel en Drenthe mag er geen vee meer grazen op de dijken. Waterschap Drents Overijsselse Delta neemt de maatregel in verband met de aanhoudende droogte. De grasmatten op de dijken dienen normaal als bescherming van de dijk, maar zijn nu erg uitgedroogd en zouden door begrazing verder worden beschadigd.

 • Je auto laten staan en daarvoor reiscredits krijgen. Met dat experiment wil de gemeente kijken of autobezitters over de halen zijn voor alternatieve manieren te kiezen om van A naar B te komen.

  'Reiscredits' als alternatief voor de auto

  Reageer

  Amsterdam houdt dit najaar een proef om autobezitters te verleiden hun auto te laten staan en in plaats daarvan te kiezen voor ander vervoer, zoals deelauto, (deel)fiets, (deel)scooter, metro, tram, bus en taxi. Honderd Amsterdammers leveren daarvoor twee maanden hun parkeervergunning in. In ruil daarvoor krijgen ze 'reiscredits' ter waarde van 500 euro, waarmee ze alternatief vervoer kunnen betalen.

 • Door volledig in te zetten op een circulaire economie kan Rotterdam uiteindelijk een zero waste stad worden en 7.500 extra banen creëren. Dat blijkt uit het rapport ‘Circulair Rotterdam, kansen voor nieuwe banen in een afvalvrije economie’, dat op verzoek van de gemeente door een onderzoeksconsortium is vastgesteld. Nu scoort de stad op circulair gebied nog ondermaats.

  Circulair worden levert Rotterdam 7.500 banen op

  Door volledig in te zetten op een circulaire economie kan Rotterdam uiteindelijk een zero waste stad worden en 7.500 extra banen creëren. Dat blijkt uit het rapport ‘Circulair Rotterdam, kansen voor nieuwe banen in een afvalvrije economie’, dat op verzoek van de gemeente door een onderzoeksconsortium is vastgesteld. Nu scoort de stad op circulair gebied nog ondermaats.

 • Het is op onbeschaduwde plekken zo heet dat het asfalt zacht wordt. Vooral op kruispunten trekt optrekkend verkeer het asfalt uit het wegdek. Zout strooien helpt volgens de gemeenten tegen smeltend asfalt. Het zout trekt vocht uit de buitenlucht aan en koelt zodoende het asfalt. Daarnaast onttrekt het strooizout ook vocht aan het asfalt, waardoor het minder plakkerig wordt.

  Strooiwagens de weg op

  Reageer

  Hoewel Nederland deze week een hittegolf meemaakt, stuurt een aantal gemeenten in het land strooiwagens de weg op. Woensdag rijden ze in Arnhem. In de afgelopen dagen was het 'winterse' beeld al te zien in onder andere Groningen, Hoorn en Geldermalsen.

 • Door de komst van zelfrijdende auto’s zal het verkeer rondom stedelijke knelpunten niet af- maar juist toenemen. Ook zal die ontwikkeling leiden tot minder fietsers en wandelaars en een dalend gebruik van openbaar vervoer. Dit zijn uitgerekend de vervoersmethodes die worden gepropageerd in de meest recente mobiliteitsnota’s van grotere gemeenten.

  Zelfrijdende auto haaks op heersend mobiliteitsbeleid

  Door de komst van zelfrijdende auto’s zal het verkeer rondom stedelijke knelpunten niet af- maar juist toenemen. Ook zal die ontwikkeling leiden tot minder fietsers en wandelaars en een dalend gebruik van het openbaar vervoer. Dit zijn uitgerekend de vervoersmethodes die worden gepropageerd in de meest recente mobiliteitsnota’s van grotere gemeenten. 

 • In totaal 52 gemeenten hebben zich bij IVN aangemeld als om gezamenlijk vier stadsbosjes (‘tiny forests’) te ontwikkelen. De natuurorganisatie wil voor 2021 in totaal honderd van dergelijke minibossen ter grootte van een tennisveld initiëren. De aanleg wordt gefinancierd uit een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij van 1,85 miljoen euro.

  Veel gemeentelijke interesse in stadsbosjes

  In totaal 55 gemeenten hebben zich bij IVN aangemeld om gezamenlijk vier stadsbosjes (tiny forests) te ontwikkelen. De natuurorganisatie wil voor 2021 in totaal honderd van dergelijke minibossen ter grootte van een tennisveld initiëren. De aanleg wordt gefinancierd uit een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij van 1,85 miljoen euro. 

 • Ruim 30 procent van de bedrijventerreinen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is verouderd. Ze zijn niet klaar voor ontwikkelingen als circulaire economie, slimme vormen van logistiek en robotisering. Om die terreinen alsnog up-to-date te krijgen is een investering van 200 tot 400 miljoen euro nodig.

  Een op drie Amsterdamse bedrijventerreinen verouderd

  Ruim 30 procent van de bedrijventerreinen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is verouderd. Ze zijn niet klaar voor ontwikkelingen als circulaire economie, slimme vormen van logistiek en robotisering. Om die terreinen alsnog up-to-date te krijgen is een investering van 200 tot 400 miljoen euro nodig.

 • De Amsterdamse Noord-Zuidlijn is zaterdag officieel geopend. Na een toespraak van burgemeester Femke Halsema verrichtten acht Amsterdammers die rondom de stations van de nieuwe metrolijn wonen of werken de symbolische opening op het Centraal Station.

  Amsterdamse Noord-Zuidlijn geopend

  1 reactie

  De Amsterdamse Noord-Zuidlijn is zaterdag officieel geopend. Na een toespraak van burgemeester Femke Halsema verrichtten acht Amsterdammers die rondom de stations van de nieuwe metrolijn wonen of werken de symbolische opening op het Centraal Station.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu