of 59130 LinkedIn

Nieuws

 • Het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt als gevolg van het gebruik van verdachte betonvloeren nog onveiliger dan gedacht. In een second opinion adviseert TNO meerdere verdiepingen te sluiten vanwege onacceptabel grote risico’s.

  Toren Binnenlandse Zaken onveiliger dan gedacht

  Het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt als gevolg van het gebruik van verdachte betonvloeren nog onveiliger dan gedacht. In een second opinion adviseert TNO delen van meerdere verdiepingen te sluiten vanwege onacceptabel grote risico’s.

 • Actievoerders hebben zondagmiddag in Lelystad met een protestmars aandacht gevraagd voor dierenleed in de Oostvaardersplassen. Het provinciebestuur besloot eerder deze maand om zeker duizend herten af te schieten.

  Politiek Flevoland moet dierenleed stoppen

  Reageer

  Enkele tientallen actievoerders hebben met een protestmars zondagmiddag in Lelystad aandacht gevraagd voor dierenleed in de Oostvaardersplassen. Het provinciebestuur besloot eerder deze maand om zeker duizend herten af te schieten.

 • De Omgevingswet zet de gebiedsontwikkeling straks op z’n kop. Het betekent veel flexibeler omgaan met potjes en plannen. Kersvers hoogleraar Co Verdaas kijkt vooruit. ‘Soms is het best functioneel een steentje in de vijver te gooien.’

  ‘We moeten samen de pijn opzoeken’

  De Omgevingswet zet de gebiedsontwikkeling straks op z’n kop. Het betekent veel flexibeler omgaan met potjes en plannen. Kersvers hoogleraar Co Verdaas kijkt vooruit. ‘Soms is het best functioneel een steentje in de vijver te gooien.’

 • 'Als je de burger serieus wilt betrekken, ligt de bal niet alleen bij de burger. Die ligt bij jou als overheid en hoe je je projecten organiseert.' Aldus Christine Carabain, programmaleider duurzame samenleving bij het Sociaal Cultureel Planbureau. Ze verzamelde vijf cruciale vragen over participatie rond de Omgevingswet.

  De Omgevingswet in vijf noodzakelijke vragen

  'Als je de burger serieus wilt betrekken, ligt de bal niet alleen bij de burger. Die ligt bij jou als overheid en hoe je je projecten organiseert.' Aldus Christine Carabain, programmaleider duurzame samenleving bij het Sociaal Cultureel Planbureau. Ze verzamelde vijf cruciale vragen over participatie rond de Omgevingswet.

 • De eerste wijken in Nederland gaan al heel snel van het gas af. Gemeenten kunnen aan de slag nu het ministerie van Binnenlandse Zaken deze week een subsidie van in totaal 85 miljoen euro heeft verdeeld over ongeveer twintig aardgasloze projecten.

  Gemeenten krijgen geld om gasloos te raken

  1 reactie

  De eerste wijken in Nederland gaan al snel van het gas af. Gemeenten kunnen aan de slag nu het ministerie van Binnenlandse Zaken deze week een subsidie van in totaal 85 miljoen euro heeft verdeeld over ongeveer twintig aardgasloze projecten.

 • De SP is vrijdag uit de coalitie in de Limburgse Provinciale Staten gestapt. Ook beide SP-gedeputeerden stapten op. Dat gebeurde tijdens een debat over windmolens in Venlo.

  SP-Limburg stapt na windmolendebat uit coalitie

  2 reacties

  De SP is vrijdag uit de coalitie in de Limburgse Provinciale Staten gestapt. Ook beide SP-gedeputeerden stapten op. Dat gebeurde tijdens een debat over een (goedgekeurd) windmolenpark in Venlo.

 • Omgevingscommunicatie was voor de overheid nooit makkelijk. Betrokken burgers werden nogal eens laat of onvolledig geïnformeerd. Onder de Omgevingswet moet dat beter gaan, maar doemen ook nieuwe dilemma’s op.

  Verbinding zoeken met lastige burgers

  Omgevingscommunicatie was voor de overheid nooit makkelijk. Betrokken burgers werden nogal eens laat of onvolledig geïnformeerd. Onder de Omgevingswet moet dat beter gaan, maar doemen ook nieuwe dilemma’s op.

 • Met de maatregelen die genoemd worden in de eerste opzet voor een Klimaatakkoord, moet het ‘technisch' haalbaar zijn de CO2-uitstoot in 2030 grofweg te hebben gehalveerd ten opzichte van 1990. Maar wat dat gaat kosten en wie de rekening betaalt, is nog lang niet duidelijk genoeg. De organisatie schrijft bovendien dat de visies van gemeenten en provincies restricties kunnen gaan opwerpen.

  'Lokale overheden restrictie voor klimaatmaatregelen'

  Met de maatregelen die genoemd worden in de eerste opzet voor een Klimaatakkoord, moet het ‘technisch' haalbaar zijn de CO2-uitstoot in 2030 grofweg te hebben gehalveerd ten opzichte van 1990. Maar wat dat gaat kosten en wie de rekening betaalt, is nog lang niet duidelijk genoeg. De organisatie schrijft bovendien dat de visies van gemeenten en provincies restricties kunnen gaan opwerpen.

 • Organiseer je inspraak via bijeenkomsten in een zaaltje, dan drukt de klagende loud minority er al snel zijn stempel op. In Amsterdam Zuidas denken bewoners daarom via een app mee over de inrichting van drie groenstroken. Meningen maken plaats voor ideeën.

  Groepsapp gaat over het groen

  Organiseer je inspraak via bijeenkomsten in een zaaltje, dan drukt de klagende loud minority er al snel zijn stempel op. In Amsterdam Zuidas denken bewoners daarom via een app mee over de inrichting van drie groenstroken. Meningen maken plaats voor ideeën. 

 • De provincie Overijssel neemt de maatregel in verband met mogelijke gezondheidsrisico's voor omwonenden. Op dit moment loopt een groot landelijk onderzoek naar de mogelijke samenhang tussen geitenhouderijen en longklachten.

  Ook Overijssel zet rem op geitenboerderijen

  Reageer

  Overijssel voert per direct een geitenstop in. Bestaande geitenboerderijen mogen niet meer uitbreiden, nieuwe geitenbedrijven mogen zich niet meer in de provincie vestigen en het omzetten van een bedrijf naar een geitenhouderij is ook niet meer toegestaan.

 • Het duurt nog maanden voor de stand van het grondwater in Nederland weer op een normaal peil is. Waterschappen in de droogste gebieden denken dat de grondwaterstand pas volgend voorjaar helemaal is hersteld, als er in het najaar en de winter tenminste een normale hoeveelheid neerslag valt.

  Herstel grondwaterstand duurt nog maanden

  Reageer

  Het duurt nog maanden voor de stand van het grondwater in Nederland weer op een normaal peil is. Waterschappen in de droogste gebieden denken dat de grondwaterstand pas volgend voorjaar helemaal is hersteld, als er in het najaar en de winter tenminste een normale hoeveelheid neerslag valt.

 • De prijs van energieopwekking door windmolens op zee zal naar verwachting spectaculair dalen. ‘Subsidieloze’ windparken op zee zullen voorlopig echter nog geen feit zijn. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in het rapport Focus op kosten windenergie op zee.

  Rekenkamer: voorlopig geen subsidieloze windparken

  De prijs van energieopwekking door windmolens op zee zal naar verwachting spectaculair dalen. ‘Subsidieloze’ windparken op zee zullen voorlopig echter nog geen feit zijn. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in het rapport Focus op kosten windenergie op zee.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu