of 65101 LinkedIn

Nieuws

 • Met de ingediende RES’en 1.0 liggen de dertig regio’s op papier op schema om de duurzame energiedoelstellingen voor 2030 te halen. Nu wacht de uitvoering, in tijden van toenemend verzet tegen windturbines en een overbelast stroomnetwerk. Kristel Lammers, directeur NP RES: ‘Het echte werk gaat nu pas beginnen.’

  ‘We gaan nog genoeg hobbels tegenkomen’

  Met de ingediende RES’en 1.0 liggen de dertig regio’s op papier op schema om de duurzame energiedoelstellingen voor 2030 te halen. Nu wacht de uitvoering, in tijden van toenemend verzet tegen windturbines en een overbelast stroomnetwerk. Kristel Lammers, directeur NP RES: ‘Het echte werk gaat nu pas beginnen.’

 • De Rotterdamwet is een landelijke wet die in 2005 werd aangenomen en die het mogelijk maakt om mensen met een laag inkomen te weigeren in bepaalde wijken. Het geldt voor Rotterdammers met een bijstandsuitkering die korter dan zes jaar in de stad wonen en een huis willen huren. Rotterdam was destijds de eerste gemeente die gebruik maakte van de wet, daarna volgden meer gemeenten in Nederland.

  Rotterdamse PvdA wil van Rotterdamwet af

  1 reactie

  De Rotterdamse PvdA-fractie wil van de Rotterdamwet af, die het mogelijk maakt om mensen op basis van inkomen uit wijken te weren. De partij pleit in plaats daarvan voor een wet die voor gelijke kansen voor iedereen moet zorgen.

 • Van Eijck, mobiliteitshub, verkeer, woningbouw

  Mobiliteitshub voor leefbare dorpskern

  Hoe zorg je dat de bewoners van 1 miljoen te bouwen woningen zijn aangesloten op ons mobiliteitssysteem? Voorzitter Steven van Eijck van de Mobiliteitsalliantie ziet een grotere rol voor gemeenten weggelegd dan ze zelf misschien zien. 

 • regionale energiestrategie; plan-mer; project-mer; natuurgebied; natura 2000; IJmeer

  Windmolens bedreigen Amsterdamse natuur

  In Amsterdam dreigen windturbines te verrijzen in natuurgebieden. Dat stelt althans Natuurmonumenten. 'De gemeenteraad heeft straks geen informatie en ook geen mogelijkheid om te zeggen: doe het maar in de haven en niet in het natuurgebied. Degene die als eerste een aanvraag indient mag beginnen', voorspelt Martijn de Jong van Natuurmonumenten.

 • De Statenfracties lasten een spoeddebat in na de boodschap van oud-minister Stef Blok (Economische Zaken), die vorige week zei dat komend gasjaar mogelijk twee keer meer gas uit het Groningenveld nodig is. Dat komt volgens de regering doordat een fabriek die buitenlands gas geschikt moet gaan maken voor binnenlandse consumptie, later klaar is dan gepland. Ook een hoger dan verwachte vraag uit Duitsland speelt mee.

  Provinciale Staten willen geen extra gaswinning Groningen

  Reageer

  Provinciale Staten (PS) van Groningen willen dat het kabinet het besluit om meer gas omhoog te pompen uit het Groningenveld terugdraait. Als het Rijk daar niet toe bereid is, moet de opbrengst van de extra gaswinning terugvloeien naar de Groningers in het aardbevingsgebied. Een motie die Gedeputeerde Staten oproept daarop aan te dringen in Den Haag, kon woensdag op brede steun rekenen.

 • Voorrang op huurmarkt; sociale huurwoningen; verhuiskostenvergoeding; de Alliantie; woningcorporatie; doorstroming woningmarkt.

  Wie kleiner gaat huren wordt beloond in Eemnes

  In een poging de woningmarkt te laten doorstromen zijn Eemnes (9.400 inwoners) en woningcorporatie de Alliantie een pilot gestart. Huurders die naar een kleinere woning verhuizen krijgen in de Utrechtse gemeente voorrang en kunnen een vergoeding krijgen voor kosten die samenhangen met de verhuizing.

 • De gemeenten Landsmeer, Montfoort en Brielle hebben niet ingestemd met de regionale energiestrategie (RES) in hun regio. Geplande wind­parken van buur­gemeenten of te forse energie-ambities vormen de voornaamste bezwaren.

  Landsmeer, Montfoort en Brielle niet akkoord met RES

  De gemeenten Landsmeer, Montfoort en Brielle hebben niet ingestemd met de regionale energiestrategie (RES) in hun regio. Geplande wind­parken van buur­gemeenten of te forse energie-ambities vormen de voornaamste bezwaren. Volgens directeur Kristel Lammers van NP-RES hebben 'de gemeenten behoefte aan even wat meer tijd'.    

 • © Shutterstock

  NAM wil nu afvalwater in bodem Drenthe gaan injecteren

  1 reactie

  Het olie- en gasbedrijf NAM wil het productiewater dat afkomstig is van de oliewinning in het Drentse Schoonebeek in lege olie-en gasvelden bij die plaats injecteren. Hierover gaat het bedrijf in overleg met provinciale en gemeentelijke bestuurders in Drenthe, zegt de NAM woensdag.

 • De provincie Limburg wil laten uitzoeken welk effect de voorgenomen bouw van de windmolens kan hebben op de vurig gewenste telescoop. De molenbouw kan er immers toe leiden dat de kansen voor Limburg om het prestigieuze wetenschappelijke project binnen te halen, aanzienlijk verkleinen.

  Windmolens hinderen bij binnenhalen telescoopproject in Limburg

  2 reacties

  Windmolens kunnen een storende werking hebben op de Einstein Telescoop, die mogelijk in Zuid-Limburg wordt aangelegd. Limburg is samen met Sardinië in de race voor de prestigieuze telescoop, 's werelds grootste ondergrondse detector van zwaartekrachtgolven. De telescoop bestaat uit onder meer drie tunnels van elk 10 kilometer lang die een paar honderd meter onder de grond komen te zitten. Wetenschappers denken hiermee meer te weten te komen over het ontstaan van de aarde en het heelal.

 • Beeld: Shutterstock

  ‘Regionale luchthavens vaak geen aanjagers groei’

  De economische groei rond kleinere luchthavens is meestal beperkt. De economische groei volgt bovendien meestal niet het vliegverkeer, zoals soms wordt beweerd. Het werkt vaker andersom. Dat concluderen twee economisch geografen van de Rijksuniversiteit Groningen na onderzoek. De resultaten betekenem volgens hen niet dat regionale luchthavens geen bestaansrecht hebben, maar wel dat de discussie over de ondersteuning anders moet worden gevoerd.

 • Rotterdam

  Rotterdam vraagt om halt nieuwe oliewinning in stad

  Reageer

  De nieuwe staatssecretaris voor Mijnbouw, Hans Vijlbrief, moet geen vergunning aan de NAM afgeven voor oliewinningen op meerdere plaatsen onder Rotterdam-Zuid. Dat schrijft de Rotterdamse wethouder duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie Arno Bonte in een brief aan de maandag beëdigde staatssecretaris.

 • Meerdere gemeenten hebben een brandbrief gestuurd naar het kabinet om niet-essentiële winkels weer te openen.

  Gemeenten willen niet-essentiële winkels weer openen

  1 reactie

  Meerdere gemeenten hebben een brandbrief gestuurd naar het kabinet om niet-essentiële winkels weer te openen. Ze vrezen voor de gevolgen voor de winkeliers als de lockdown nog langer aanhoudt.

 • Risico's van Nationale Omgevingsvisie voor kwetsbare gebieden; kwetsbare functies; biodiversiteit;

  Verstedelijking bedreigt kwetsbare gebieden

  Het aanwijzen van gebieden voor wonen en werken in de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) leidt tot risico's voor kwetsbare gebieden. Deze risico's zijn nu voor het eerst in beeld gebracht met de Planmonitor Nationale Omgevingsvisie, opgesteld door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu