of 59123 LinkedIn

Nieuws

 • Nederland waterland. Rivieren, meren en plassen herbergen niet alleen noodzakelijke vaarroutes voor vrachtschepen of een mooi decor voor zwemmers en de pleziervaart. Water blijkt ook een steeds aantrekkelijker bouwlocatie.

  Gemeenten ontdekken water als bouwlocatie

  Nederland waterland. Rivieren, meren en plassen herbergen niet alleen noodzakelijke vaarroutes voor vrachtschepen of een mooi decor voor zwemmers en de pleziervaart. Water blijkt ook een steeds aantrekkelijker bouwlocatie.  

 • Het aantal schapen dit jaar door wolven gedode schapen ligt nu al fors hoger dan voorgaande jaren. Dit jaar zijn er al zeker 134 schapen gedood door een wolf, tegenover 21 vorig jaar. Van vier dode schapen moet DNA-onderzoek nog uitwijzen of een wolf inderdaad de dader was.

  Wolfschade loopt dit jaar fors op

  8 reacties

  Het aantal schapen dit jaar door wolven gedode schapen ligt nu al fors hoger dan voorgaande jaren. Dit jaar zijn er al zeker 134 schapen gedood door een wolf, tegenover 21 vorig jaar. Van vier dode schapen moet DNA-onderzoek nog uitwijzen of een wolf inderdaad de dader was.

 • Een toenemend aantal gemeenten overweegt woningbouw toe te laten op bedrijventerreinen. Daarbij dienen ze te beseffen dat het op die locaties in de zomer erg heet kan worden. Volgens onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam en ingenieurs­bureau BOOT zijn eerst extra maatregelen ­nodig om het hitte-eilandeffect te dempen

  Bedrijventerreinen blijken een broeikas

  Een toenemend aantal gemeenten overweegt woningbouw toe te laten op bedrijventerreinen. Daarbij dienen ze te beseffen dat het op die locaties in de zomer erg heet kan worden. Volgens onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam en ingenieurs­bureau BOOT zijn eerst extra maatregelen ­nodig om het hitte-eilandeffect te dempen

 • Het waterpeil in het IJsselmeer, het zoetwaterreservoir van Nederland, is in de afgelopen week sneller gezakt dan eerder werd verwacht. Dat komt vooral door verdamping van het oppervlaktewater. Ondanks de regen gaat het waterpeil in de rivieren volgende week verder omlaag.

  Ondanks regen blijft waterpeil verder zakken

  1 reactie

  Het waterpeil in het IJsselmeer, het zoetwaterreservoir van Nederland, is in de afgelopen week sneller gezakt dan eerder werd verwacht. Dat komt vooral door verdamping van het oppervlaktewater. Ondanks de regen gaat het waterpeil in de rivieren volgende week verder omlaag.  

 • Mensen die een sociale huurwoning zoeken in de vier grote steden staan steeds langer op de wachtlijst doordat de groep mensen die voorrang krijgt door een urgentieverklaring stijgt, meldt de NOS. Welke maatregelen kunnen gemeenten treffen om de sociale huurmarkt toegankelijker te maken?

  ‘Maak afspraken met buurgemeenten over sociale huur’

  Mensen die een sociale huurwoning zoeken in de vier grote steden staan steeds langer op de wachtlijst doordat de groep mensen die voorrang krijgt door een urgentieverklaring stijgt, meldt de NOS. Welke maatregelen kunnen gemeenten treffen om de sociale huurmarkt toegankelijker te maken?

 • Amstelveen profileerde zich als voornaamste tegenstander van verkoop van de gemeentelijke Eneco-aandelen. Nu de nieuwe colleges van grootaandeelhouders Rotterdam en Den Haag hun aandelen toch van de hand willen doen, lijkt verder verzet kansloos. Of toch niet?

  ‘We verkopen de kip met gouden eieren’

  Amstelveen profileerde zich als voornaamste tegenstander van verkoop van de gemeentelijke Eneco-aandelen. Nu de nieuwe colleges van grootaandeelhouders Rotterdam en Den Haag hun aandelen toch van de hand willen doen, lijkt verder verzet kansloos. Of toch niet?

 • Oud-advocaat Frank Bakker, bestrijder van fietsoverlast in de Amsterdamse binnenstad, heeft het kort geding dat hij had aangespannen tegen de Nederlandse staat verloren. Met de procedure wilde Bakker de overheid dwingen de talrijke verkeersovertredingen van fietsers strenger aan te pakken.

  Nederlandse staat gaat niet over Amsterdamse fietser

  4 reacties

  Oud-advocaat Frank Bakker, bestrijder van fietsoverlast in de Amsterdamse binnenstad, heeft het kort geding dat hij had aangespannen tegen de Nederlandse staat verloren. Met de procedure wilde Bakker de overheid dwingen de talrijke verkeersovertredingen van fietsers strenger aan te pakken.

 • De gemeente Emmen focust zich in haar krimpbeleid te veel op aantallen. Daardoor blijft onderbelicht dat de vergrijzende beroepsbevolking steeds minder goed aansluit bij de beschikbare komende banen. En zal de werkloosheid minder snel dalen dan Emmen veronderstelt.

  Emmen onderschat gevolgen van krimp

  De gemeente Emmen focust zich in haar krimpbeleid te veel op aantallen. Daardoor blijft onderbelicht dat de vergrijzende beroepsbevolking steeds minder goed aansluit bij de beschikbare komende banen. En zal de werkloosheid minder snel dalen dan Emmen veronderstelt.  

 • Het college van Gedeputeerde Staten van Drenthe heeft het zomerreces onderbroken vanwege de aanhoudende droogte. De watervoorziening in de provincie is goed beheersbaar, luidt de conclusie.

  Drentse Staten vanwege droogte eerder aan het werk

  1 reactie

  Het college van Gedeputeerde Staten van Drenthe heeft het zomerreces onderbroken vanwege de aanhoudende droogte. De watervoorziening in de provincie is goed beheersbaar, luidt de conclusie.

 • Op drukke avonden op de Amsterdamse Wallen komen er zogenoemde 'dweilpauzes' om de rotzooi op te ruimen die bezoekers op straat gooien. Delen van de straat worden dan tijdelijk afgesloten voor publiek, zodat die gereinigd kan worden.

  Halsema: 'dweilpauzes' tegen rotzooi op de Wallen

  2 reacties

  Op drukke avonden op de Amsterdamse Wallen komen er zogenoemde 'dweilpauzes' om de rotzooi op te ruimen die bezoekers op straat gooien. Delen van de straat worden dan tijdelijk afgesloten voor publiek, zodat die gereinigd kan worden. Dat is een van de maatregelen die burgemeester Femke Halsema heeft genomen om de problemen in de binnenstad op korte termijn op te lossen.

 • In meerdere gemeenten is animo om het roken in de openbare ruimte te gaan aanpakken. Dat blijkt nadat de gemeente Rotterdam welwillend reageerde op een verzoek om een openbaar rookverbod door ziekenhuizen en onderwijsinstellingen.

  Animo voor openbaar rookverbod

  In meerdere gemeenten is animo om het roken in de openbare ruimte te gaan aanpakken. Dat blijkt nadat de gemeente Rotterdam welwillend reageerde op een verzoek om een openbaar rookverbod door ziekenhuizen en onderwijsinstellingen.

 • Roermond is één van de gemeenten die te maken heeft met internationaal rondtrekkende criminele groepen. Deze houden zich meestal bezig met onder meer inbraak, winkeldiefstal, babbeltrucs en skimming. Om deze groepen te vinden gaat de gemeente aan de slag met dataverzameling en analyse.

  Roermond spoort ‘rondreizende boeven’ met sensoren op

  4 reacties

  Roermond is één van de gemeenten die te maken heeft met internationaal rondtrekkende criminele groepen. Deze houden zich meestal bezig met onder meer inbraak, winkeldiefstal, babbeltrucs en skimming. Om deze groepen te vinden gaat de gemeente aan de slag met dataverzameling en analyse.

 • De gemeente Rotterdam is door het Erasmus MC, de Hogeschool Rotterdam en het Erasmiaans Gymnasium gevraagd om straten rondom de instellingen rookvrij te maken. Of de gemeente het idee uitvoert, wordt na de zomer duidelijk. Wanneer het doorgaat wordt Rotterdam de eerste gemeente met straten waar niet gerookt mag worden.

  Rotterdam overweegt roken op straat te verbieden

  De gemeente Rotterdam is door het Erasmus MC, de Hogeschool Rotterdam en het Erasmiaans Gymnasium gevraagd om straten rondom de instellingen rookvrij te maken. Of de gemeente het idee uitvoert, wordt na de zomer duidelijk. Wanneer het doorgaat wordt Rotterdam de eerste gemeente met straten waar niet gerookt mag worden.

 • Zwolle moest al de eerste populieren kappen uit vrees voor neerstortende takken. De aanhoudende droogte stelt de gemeentelijke plantsoenendiensten voor steeds grotere opgaven. Wat moeten ze doen en wat niet? Joop Spijker, senior onderzoeker vegetatie bij Wageningen Universiteit, geeft raad.

  ‘Jonge bomen en struiken krijgen het nu moeilijk’

  Zwolle moest al de eerste populieren kappen uit vrees voor neerstortende takken. De aanhoudende  droogte stelt de gemeentelijke plantsoenendiensten voor steeds grotere opgaven. Wat moeten ze doen en wat niet? Joop Spijker, senior onderzoeker vegetatie bij Wageningen Universiteit, geeft raad.

 • ‘We zijn een nat land, maar voorbereid op droogte’, aldus Blom. Ze noemde de droogte ‘meer dan vervelend’, bijvoorbeeld voor boeren en schippers. Er zijn hinder en problemen, maar ‘wij proberen de schade zoveel mogelijk te beperken.’

  'Nederland op droogte voorbereid'

  2 reacties

  Nederland is een nat land, maar op droogte voorbereid. Dat verzekerde voorzitter Michèle Blom van het crisisteam dat zich over de droogte buigt. Het managementteam watertekorten kwam donderdag voor het eerst bijeen. In het team zijn waterschappen, provincies, waterleidingsbedrijven en Rijkswaterstaat vertegenwoordigd.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu