of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Dit advies geeft het Platform Houtrook en Gezondheid aan Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Bij het platform zijn meerdere partijen aangesloten, waaronder de gemeenten Amersfoort, Utrecht en Groningen, vijf GGD's, het RIVM en het Longfonds. Volgens het platform is het gebruik van houtkachels en open haarden voor het verwarmen van woningen de laatste jaren toegenomen.

  Ontmoedig gebruik houtkachels

  16 reacties

  Het stoken van hout in kachels en open haarden moet ontmoedigd worden. Dit kan door publieksvoorlichting te doen over de schadelijke effecten ervan voor gezondheid en milieu en door overlast aan te pakken. Ongeveer 10 procent van de Nederlandse bevolking zou last hebben van houtrook.

 • Het aantal Oost-Europese arbeidsmigranten in Midden-Brabant verdubbelt de komende jaren. Die toestroom zal de gemeenten in de Langstraat niet langer verrassen. Een brede aanpak ‘aan de voorkant’ moet overvolle ‘Polencampings’ voorkomen.

  Eerder grip op Oost-Europese werkmigrant

  Het aantal Oost-Europese arbeidsmigranten in Midden-Brabant verdubbelt de komende jaren. Die toestroom zal de gemeenten in de Langstraat niet langer verrassen. Een brede aanpak ‘aan de voorkant’ moet overvolle ‘Polencampings’ voorkomen. 

 • Het onderzoek moet duidelijk maken welke rol de verantwoordelijke bestuurders van gemeente en provincie Utrecht hebben gespeeld bij de totstandkoming van de sneltramverbinding. Daarbij speelt ook de vraag of ze bewust informatie hebben achtergehouden over de kosten van het project, dat tientallen miljoenen euro's hoger uitvalt dan geraamd.

  Raad Utrecht wil onderzoek Rekenkamer naar Uithoflijn

  2 reacties

  De voltallige gemeenteraad van Utrecht wil dat de lokale Rekenkamer een grondig onderzoek gaat doen naar de Uithoflijn, de sneltram tussen station Utrecht Centraal en De Uithof. Dat is de uitkomst van een urenlang spoeddebat donderdag in de raad. Een motie hiertoe werd unaniem gesteund.

 • In de deze week verschenen eerste editie van de benchmark blijkt dat Leeuwarden, Nijmegen en Maastricht het slechtst scoren op het gebied van CO2-uitstoot door het wegverkeer. Bij geluidsbelasting door verkeer bungelen dichtbebouwde steden als Haarlem, Amsterdam en Rotterdam onderaan. Met de fietsveiligheid is het veruit het slechtst gesteld in Zwolle, Rotterdam en Groningen.

  Benchmark duurzame mobiliteit

  Een nieuwe, tweejaarlijkse benchmark brengt de beleidsinspanningen van dertig steden op het gebied van duurzame mobiliteit in beeld. Het onderzoek focust op de maatregelen die gemeenten nemen om lopen, fietsen en het openbaar vervoer te stimuleren. 

 • Dit weekend heropent woonwagenkamp Beukbergen te Zeist. Waar gemeenten doorgaans ‘kampers’ verspreiden over losse snippers openbaar groen, breidde de gemeente Zeist het verslonsde park met vijftig plaatsen uit tot het grootste van Europa.

  Waarom Zeist liever meer woonwagenbewoners heeft

  Dit weekend heropent woonwagenkamp Beukbergen te Zeist. Waar gemeenten doorgaans ‘kampers’ verspreiden over losse snippers openbaar groen, breidde de gemeente Zeist het ooit volledig verslonsde park met vijftig plaatsen uit tot het grootste van Europa.

 • Geen tientallen busjes meer die elk voor zich het bedrijfsvuil bij ondernemingen in de binnenstad komen ophalen. In Haarlem slaan de vuilnisophalers de handen ineen. Dit voorjaar begint de pilot Green Collecting Haarlem om met één ‘neutrale’, elektrische wagen al het restafval en papier-karton van bedrijven op te halen. Zo moet het aantal ritten drastisch worden teruggebracht.

  ‘Neutrale wagen’ haalt Haarlems bedrijfsvuil op

  Geen tientallen busjes meer die elk voor zich het bedrijfsvuil bij ondernemingen in de binnenstad komen ophalen. In Haarlem slaan de vuilnisophalers de handen ineen. Dit voorjaar begint de pilot Green Collecting Haarlem om met één ‘neutrale’, elektrische wagen al het restafval en papier-karton van bedrijven op te halen. Zo moet het aantal ritten drastisch worden teruggebracht. 

 • Grevelingenmeer

  Meer geld voor waterkwaliteit Grevelingenmeer

  2 reacties

  Om de waterkwaliteit en het bodemleven in het Grevelingenmeer en andere wateren te verbeteren, trekt het kabinet in totaal 275 miljoen euro uit. Daarvan gaat 75 miljoen euro naar de aanleg van een doorlaat in de Brouwersdam. Door de toevoer van meer vers water moet er weer meer leven komen in de Grevelingen. Daarover is jarenlang discussie gevoerd.

 • Om te voorkomen dat gemeenten hun inwoners oneindig op kosten zouden kunnen jagen, geldt er sinds 2008 een macronorm voor de ozb. Die norm wordt telkens gezamenlijk vastgesteld door rijk en gemeenten samen. Als gemeenten zich in de afgelopen jaren strikt aan die norm zouden hebben gehouden, dan hadden ze in totaliteit 140 miljoen euro minder aan ozb mogen ophalen.

  Gemeenten iets te gretig met ozb

  Over tien jaar bezien inden gemeenten 140 miljoen euro meer aan onroerendezaakbelasting (ozb) dan in feite toegestaan. Volgens de ingestelde macronorm mochten ze in die periode maximaal 36,73 miljard euro innen. De totale opbrengst lag 0,3 procent hoger: 36,87 miljard euro.

 • Maandagavond stemde een raadsmeerderheid voor een motie van GroenLinks om de milieuzone in te voeren. Vorig najaar stelde het college van B en W al een strenge milieuzone voor, maar toen wilde de raad eerst nader onderzoek naar de luchtkwaliteit in Arnhem. Dat onderzoek van ingenieursbureau RoyalHaskoning wees vorige week uit dat de lucht in Arnhem ongezond is en dat het invoeren van een milieuzone een goede manier zou zijn om daar iets aan te doen.

  Arnhem stad met strengste milieuzone in 2019

  2 reacties

  Arnhem is vanaf 2019 de stad met de strengste milieuzone voor personenauto's van Nederland. Dieselauto's van voor 2004 mogen niet meer in het centrum van de Gelderse hoofdstad rijden en dieselauto's van voor 2006 alleen als ze aan bepaalde Europese eisen voldoen.

 • Tijdens het Eurocities Social Affairs Forum komen deze week bestuurders van 140 grote Europese steden in Utrecht bijeen om hun ervaringen te delen met duurzame stedelijke ontwikkeling. Op het programma staat een bezoek aan een innovatief Utrechts project in opvang en integratie van vluchtelingen: Plan Einstein.

  Plan Einstein in Europese schijnwerpers

  Bestuurders van 140 grote Europese steden komen deze week in Utrecht bijeen om tijdens het Eurocities Social Affairs Forum hun ervaringen te delen met duurzame stedelijke ontwikkeling. De afgevaardigden bezoeken onder meer een innovatief Utrechts project in opvang en integratie van vluchtelingen: Plan Einstein.

 • De provincie Noord-Brabant heeft een overeenkomst getekend waarin het aangeeft versneld over te gaan naar elektrisch vervoer. Met een aantal concrete projecten moeten personenauto’s, bussen en vrachtwagens sneller worden omgeruild voor elektrisch vervoer.

  Noord-Brabant wil sneller over op elektrisch vervoer

  De provincie Noord-Brabant heeft een overeenkomst getekend waarin het aangeeft versneld over te gaan naar elektrisch vervoer. Met een aantal concrete projecten moeten personenauto’s, bussen en vrachtwagens sneller worden omgeruild voor elektrische voertuigen. Op dit moment koopt nog driekwart van de gemeenten vervuilend vervoer in. 

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu