of 59130 LinkedIn

Nieuws

 • Ruim een derde van de huizen in Nederland staat op een te lawaaiige plek, volgens nieuwe normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat stelt de onderzoeksredactie van RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.

  Te veel lawaai bij drie miljoen huizen

  3 reacties

  Ruim een derde van de huizen in Nederland staat op een te lawaaiige plek, volgens nieuwe normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat stelt de onderzoeksredactie van RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.

 • Steeds meer raadsfracties roepen het college in hun gemeente op om zonnepanelen niet mee te tellen voor de bepaling van de woz-waarde van woningen. Zo willen ze een boete voor burgers die hun huis verduurzamen voorkomen. Maar zijn zonnepanelen eigenlijk wel waardeverhogend?

  ‘Zonnepanelen zijn helemaal niet waardeverhogend’

  Steeds meer raadsfracties roepen het college in hun gemeente op om zonnepanelen niet mee te tellen voor de bepaling van de woz-waarde van woningen. Zo willen ze een boete voor burgers die hun huis verduurzamen voorkomen. Maar zijn zonnepanelen eigenlijk wel waardeverhogend?

 • De Nederlandse staat moet meer doen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Dat oordeelde het gerechtshof in Den Haag dinsdag in een door klimaatorganisatie Urgenda aangespannen zaak. Klimaatveranderingen zijn een reële dreiging, met een ernstig risico. 'Het is de verplichting van de staat om bescherming daartegen te bieden', aldus het hof.

  Hof: Staat moet meer doen tegen CO2-uitstoot

  8 reacties

  De Nederlandse staat moet meer doen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Dat oordeelde het gerechtshof in Den Haag dinsdag in een door klimaatorganisatie Urgenda aangespannen zaak. Klimaatveranderingen zijn een reële dreiging, met een ernstig risico. 'Het is de verplichting van de staat om bescherming daartegen te bieden', aldus het hof.

 • Provincies en natuurorganisaties zijn druk aan het werk om een nieuw draaiboek te maken voor het moment dat zich definitief wolven vestigen in Nederland. Ondertussen lijkt er al ruim drie maanden een wolvin rond te lopen op de Veluwe, die daar mogelijk een eigen leefgebied afbakent. Het dier is in september vastgelegd op camerabeelden van Staatsbosbeheer en Wolven in Nederland.

  Wolf dreigt provinciaal draaiboek in te halen

  6 reacties

  Provincies en natuurorganisaties zijn druk aan het werk om een nieuw draaiboek te maken voor het moment dat zich definitief wolven vestigen in Nederland. Ondertussen lijkt er al ruim drie maanden een wolvin rond te lopen op de Veluwe, die daar mogelijk een eigen leefgebied afbakent. Het dier is in september vastgelegd op camerabeelden van Staatsbosbeheer en Wolven in Nederland.

 • Gedeputeerde Staten van Brabant maken extra geld vrij voor onder andere investeringen in rivierverruiming, West-Brabantse vaarwegen en het vastgoed van Van Gogh. Dat blijkt uit de vrijdag gepresenteerde begroting.

  Extra geld voor rivierverruiming en Van Gogh

  Gedeputeerde Staten van Brabant maken in hun laatste begroting voor de verkiezingen extra geld vrij voor onder meer investeringen in rivierverruiming, West-Brabantse vaarwegen, arbeidsmigratie en het vastgoed van Van Gogh. De kosten die voortvloeien uit een nieuwe cao Provincies 2019/2020 zullen komend jaar vanuit de vrije begrotingsruimte worden gedekt.

 • Ze noemen als voorbeeld de metrostations Vijzelgracht en Rokin van de Noord-Zuidlijn, waar ondergrondse parkeergarages zijn aangelegd boven de stations. Bij brand in die garages wordt automatisch geblust met CO2. Die stof is zwaarder dan lucht, waardoor het overschot aan CO2 via de doorgangen in het station zal terechtkomen.

  Aantal tunnels in Amsterdam onveilig

  Reageer

  De veiligheid in verschillende tunnels in het centrum van Amsterdam laat te wensen over. Dat betogen twee Amsterdamse brandweerdeskundigen in De Onderbouwing, een vakblad van het Centrum Ondergronds Bouwen. Volgens hen is de kans op slachtoffers in geval van brand aanzienlijk. Boosdoener is het 'meervoudig ruimtegebruik'.

 • Rotterdam wil twee bedrijven toestemming geven elektrische deelsteps in de stad te exploiteren.

  Rotterdam wil deelsteps toestaan

  Reageer

  Rotterdam wil twee bedrijven toestemming geven elektrische deelsteps in de stad te exploiteren. Net als bij deelfietsen kunnen deze e-steps met een telefoon van het slot worden gehaald. De steps mogen net als deelfietsen overal in de stad worden achtergelaten.

 • Het WSW, dat beoordeelt of investeringen die corporaties willen doen financieel verantwoord zijn, rekende uit dat alle corporaties samen de komende vijf jaar 6,9 miljard extra moeten lenen als ze in 2030 gemiddeld op energielabel A willen zitten. Voor 55 corporaties zijn de benodigde extra investeringen niet haalbaar. Bij 27 corporaties is het zelfs de vraag of zij de investeringen die zij al gepland hebben in verduurzaming kunnen waarmaken.

  'Verduurzaming financieel onmogelijk voor corporaties'

  2 reacties

  Woningcorporaties kunnen het financieel niet aan om hun woningen in 2030 zodanig aan te passen dat ze gemiddeld energielabel A hebben. Dat staat in een nieuw rapport van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).

 • Via de online tool West Begroot kunnen Amsterdammers sinds 1 oktober hun ideeën posten voor een duurzamere, meer diverse of groenere buurten in het stadsdeel West. Vervolgens kunnen mensen die plannen “liken”. Ambtenaren toetsen de plannen met 50 likes of meer op haalbaarheid. De stadsdeelcommissie kiest 30 plannen. Bewoners van West kunnen drie ton over de plannen verdelen en bepalen welk plan wordt uitgevoerd.

  Amsterdammers mogen zelf begroten

  Amsterdam-West heeft sinds 1 oktober de online tool West Begroot, waar mensen hun ideeën kunnen posten voor een duurzamere, meer diverse of groenere buurt. Vervolgens kunnen mensen die plannen “liken”. De plannen met 50 likes of meer worden op haalbaarheid beoordeeld door de ambtelijke organisatie. De stadsdeelcommissie selecteert 30 plannen en bewoners van West kunnen de beschikbare drie ton dan over die plannen verdelen en zo bepalen welk plan wordt uitgevoerd.

 • Het aardgasnet van vandaag is het perfecte waterstofnet van morgen, stelt hoogleraar energy technology aan de Technische Universiteit Eindhoven, David Smeulders. In het lab draaien de eerste cv-ketels op waterstof al en over een jaar of tien kan Nederland uit duurzame energie het waterstofgas produceren dat hiervoor nodig is.

  'Woningen van het gas? Daar krijg je spijt van'

  Het aardgasnet van vandaag is het perfecte waterstofnet van morgen, stelt hoogleraar energy technology aan de Technische Universiteit Eindhoven, David Smeulders. In het lab draaien de eerste cv-ketels op waterstof al en over een jaar of tien kan Nederland uit duurzame energie het waterstofgas produceren dat hiervoor nodig is.

 • Niet zozeer gemeenten en provincies vormen een mogelijke hindernis bij de energietransitie. Die bal ligt eerst en vooral bij het rijk. Aldus luidt de reactie van de decentrale koepels op de recente doorrekening van de klimaatplannen door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

  Koepels: rijk eerste sta-in-de-weg bij energietransitie

  Niet zozeer gemeenten en provincies vormen een mogelijke hindernis bij de energietransitie. Die bal ligt eerst en vooral bij het rijk. Aldus luidt de reactie van de decentrale koepels op de recente doorrekening van de klimaatplannen door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu