of 59199 LinkedIn

Nieuws

 • Omdat hun woning dreigt te verzakken moeten huiseigenaren van ongeveer een miljoen huizen ermee aan de slag. De droge zomer van 2018 heeft geleid tot laag grondwater, waardoor de funderingsproblemen zijn vergroot. Directeur Dick de Jong van het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) bevestigt zaterdag berichtgeving hierover door tv-programma De Monitor.

  Maar tien gemeenten actief tegen verzakkingen

  4 reacties

  Huiseigenaren van ongeveer een miljoen huizen moeten aan de slag met hun woning, omdat deze dreigt te verzakken. De droge zomer van 2018 heeft geleid tot laag grondwater. De funderingsproblemen zijn daardoor vergroot. Directeur Dick de Jong van het Kenniscentrum Aanpak  Funderingsproblematiek (KCAF) bevestigt zaterdag berichtgeving hierover door tv-programma De Monitor.

 • Initiatiefnemers van duurzame bouwprojecten zijn kritisch over de nieuwe eisen voor het 'bijna energieneutrale gebouw' (Beng). Die zijn soepeler dan eerdere duurzaamheidseisen. Minister Ollongren verdedigt de nieuwe Beng-eisen met het argument dat nieuwbouw wel betaalbaar moet blijven.

  Beng roept vooral verbazing op

  Initiatiefnemers van duurzame bouwprojecten zijn kritisch over de nieuwe eisen voor het 'bijna energieneutrale gebouw' (Beng). Die zijn soepeler dan eerdere duurzaamheidseisen. Minister Ollongren verdedigt de nieuwe Beng-eisen met het argument dat nieuwbouw wel betaalbaar moet blijven.

 • In de jaren negentig verhuisden de buitenwegen van Wieringen, Wieringermeer en Anna Paulowna al naar de gemeente. Bij deze laatste verschuiving gaat het om 115 kilometer weg. Daar vallen ook bermen, bomen, wegsloten, verkeersborden, lantaarnpalen en bruggen onder. Volgens waterschap en gemeente moeten de burgers niks van de transfer gaan merken. Hollands Kroon streeft naar eigen zeggen gelijkblijvende lasten na en zal het beheer ook op dezelfde wijze voortzetten als het hoogheemraadschap dat deed.

  Ruil Hollands Kroon met waterschap

  Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat binnenkort niet meer over een groot aantal polderwegen in de gemeente Hollands Kroon. Het onderhoud daarvan verhuist naar de gemeente. Andersom zal Hollands Kroon het stedelijk water binnen de bebouwde kom op termijn weer van het waterschap overnemen. 

 • Het aantal verleende vergunningen voor nieuwbouwwoningen stijgt niet langer. In 2018 werden door gemeenten nagenoeg evenveel vergunningen verleend als in 2017. Maar de bouwkosten stijgen wel flink, met ruim 7 procent. Bouwbedrijven hadden een topjaar. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het CBS.

  Verlening vergunningen nieuwbouwwoningen stokt

  Het aantal verleende vergunningen voor nieuwbouwwoningen stijgt niet langer. In 2018 werden door gemeenten nagenoeg evenveel vergunningen verleend als in 2017. Maar de bouwkosten stijgen wel flink, met ruim 7 procent. Bouwbedrijven hadden een topjaar. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het CBS.

 • Gemeenten, provincies en de rijksoverheid trekken samen zo'n 40 miljoen euro uit voor het behoud en gebruik van erfgoed bij grote ruimtelijk opgaven, zoals klimaatadaptatie, energietransitie en bevolkingsgroei en -krimp. De overheden ondertekenden donderdag samen met maatschappelijke organisaties de Erfgoed Deal.

  Erfgoeddeal krijgt 40 miljoen

  Gemeenten, provincies en de rijksoverheid trekken samen zo'n 40 miljoen euro uit voor het behoud en gebruik van erfgoed bij grote ruimtelijk opgaven, zoals klimaatadaptatie, energietransitie en bevolkingsgroei en -krimp. De overheden ondertekenden donderdag samen met maatschappelijke organisaties de Erfgoed Deal. 

 • In 34 gemeenten in Utrecht en Noord-Brabant razen in augustus 2020 zo'n 200 wielerprofs over de wegen. Woensdag maakte de organisatie de route bekend van de Vuelta 2020, die van start gaat in Utrecht en drie dagen in Nederland blijft.

  Vuelta 2020 door 34 gemeenten

  In 34 gemeenten in Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland razen in augustus 2020 zo'n 200 wielerprofs over de wegen. Woensdag maakte de organisatie de route bekend van de Vuelta 2020, die van start gaat in Utrecht en drie dagen in Nederland blijft.

 • Het hoogheemraadschap van Delfland wil dat er meer maatregelen worden genomen voor het afkoppelen, opvangen en vasthouden van regenwater. De maatregelen worden betaald uit de toekomstige besparingen op de afvalwaterzuivering.

  Delfland wil zuivering ontlasten

  Het hoogheemraadschap van Delfland wil dat er meer maatregelen worden genomen voor het afkoppelen, opvangen en vasthouden van regenwater. De maatregelen worden betaald uit de toekomstige besparingen op de afvalwaterzuivering.

 • Mensen die hun huis willen isoleren kunnen daarvoor in de toekomst op twee manieren hulp van de overheid krijgen.

  Warmtefonds voor huizen wordt doorgerekend

  1 reactie

  Mensen die hun huis willen isoleren kunnen daarvoor in de toekomst op twee manieren hulp van de overheid krijgen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat de twee opties - een lening tegen een gunstige rente en een subsidie voor het isoleren van je huis - nu doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving.

 • De gemeente Amsterdam mag het Belgische Marintec Shipyards niet verantwoordelijk houden voor het verwijderen van de onderzeeër Foxtrot, die slecht onderhouden in de NDSM-Haven ligt. Het bedrijf is formeel geen eigenaar van het schip, stelt de Raad van State.

  Dwangmaatregelen duikboot Amsterdam getorpedeerd

  De gemeente Amsterdam mag het Belgische Marintec Shipyards niet verantwoordelijk houden voor het verwijderen van de onderzeeër Foxtrot, die slecht onderhouden in de NDSM-Haven ligt. Het bedrijf is formeel geen eigenaar van het schip, stelt de Raad van State.

 • De lokale overheden hebben meer dan vijftig vragen en voorwaarden voor minister Cora van Nieuwenhuizen. Zo wil Gelderland, de populairste vakantieregio van Nederland, garanties voor het toerisme. Overijssel wil zeker weten dat er geen vrachtverkeer vanaf Lelystad gaat vliegen. De briefschrijvers verwijten de minister dat het proces tot nu toe 'niet transparant' is geweest.

  Natuur moet gewaarborgd worden bij Lelystad Airport

  1 reactie

  Voordat Lelystad Airport vakantievluchten van Schiphol kan gaan overnemen, moet vastliggen hoe het ministerie van Infrastructuur de kwaliteit van natuur en milieu in het oosten van Nederland gaat waarborgen. Van opening van Lelystad Airport kan sowieso geen sprake zijn als er geen oplossing is voor laag overvliegende toestellen.

 • Minister Cora van Nieuwenhuizen (I&W) laat de risico’s van cyberaanvallen voor de Nederlandse infrastructuur opnieuw onderzoeken. Het gaat daarbij om bedreigingen voor sluizen en bruggen, maar ook voor niet-vitale sectoren als wegen en spoorlijnen.

  Minister onderzoekt cyberbedreiging infrastructuur

  Minister Cora van Nieuwenhuizen (I&W) laat de risico’s van cyberaanvallen voor de Nederlandse infrastructuur opnieuw onderzoeken. Het gaat daarbij om bedreigingen voor sluizen en bruggen, maar ook voor niet-vitale sectoren als wegen en spoorlijnen.

 • Noord-Holland stelt dit jaar zo'n zes miljoen euro beschikbaar voor het ontwikkelen van duurzame innovaties in het mkb. Zuid-Holland maakte vandaag bekend dat hun start-upprogramma voor innovatie oplossingen een vervolg krijgt.

  Provincies zetten in op duurzame innovaties

  Noord-Holland stelt dit jaar zo'n zes miljoen euro beschikbaar voor het ontwikkelen van duurzame innovaties in het mkb. Zuid-Holland maakte vandaag bekend dat hun start-upprogramma voor innovatie oplossingen een vervolg krijgt. 

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu