of 63428 LinkedIn

Nieuws

 • Boeren klagen over de aanpak door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier van de wateroverlast in Noord-Holland na het noodweer van vrijdag. Het hoogheemraadschap had van tevoren al kunnen malen om het waterpeil omlaag te brengen en had meer gebruik kunnen maken van de waterbergingen om overtollig water af te voeren. Dat kreeg Martijn van den Berg, voorzitter van een regioafdeling van LTO Noord, dit weekeinde te horen van leden.

  Boeren boos over snelheid malen na hoosbuien

  Reageer

   Boeren klagen over de aanpak door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier van de wateroverlast in Noord-Holland na het noodweer van vrijdag. Het hoogheemraadschap had van tevoren al kunnen malen om het waterpeil omlaag te brengen en had meer gebruik kunnen maken van de waterbergingen om overtollig water af te voeren. Dat kreeg Martijn van den Berg, voorzitter van een regioafdeling van LTO Noord, dit weekeinde te horen van leden.

 • Naar aanleiding van de hevige buien raadt de gemeente Amsterdam af zondag en maandag te zwemmen in open water. De vele regen leidde op een aantal plaatsen tot riooloverstorten, waardoor de waterkwaliteit op diverse plekken is verslechterd. Dit kan gezondheidsklachten veroorzaken. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht meldt zondag dat het advies ook geldt voor een aantal andere gemeenten in het waterschapsgebied.

  Overstort door buien bedreigt kwaliteit open water

  Reageer

  Naar aanleiding van de hevige buien raadt de gemeente Amsterdam af zondag en maandag te zwemmen in open water. De vele regen leidde op een aantal plaatsen tot riooloverstorten, waardoor de waterkwaliteit op diverse plekken is verslechterd. Dit kan gezondheidsklachten veroorzaken. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht meldt zondag dat het advies ook geldt voor een aantal andere gemeenten in het waterschapsgebied.

 • Beeld: Shutterstock

  Angst bij gemeenten om toepassingen smart cities

  De Nederlandse smart city is sterk in ontwikkeling, maar er zijn veel oplossingen die problemen zoeken. Dat valt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op en die noemt het een risico. Een ander risico is dat er geregeld commerciële partijen bij betrokken zijn die diensten leveren. Daar moeten duidelijke afspraken mee worden gemaakt. Veel gemeenten zitten met vragen, zeker sinds de AP Enschede op de vingers tikte voor het gebruik van wifi-tracking.

 • Rheden, Rozendaal en gebiedsbeheerder Natuurmonumenten gaan samen de drukte op de Posbank aanpakken. Rheden sluit in het weekeinde regelmatig de toegangswegen naar het heidegebied af om de toestroom van recreanten te stoppen, maar gaat nu permanente maatregelen nemen.

  Rheden gaat recreatief gebruik Posbank spreiden

  Reageer

  Rheden gaat samen met de buurgemeente Rozendaal en gebiedsbeheerder Natuurmonumenten de drukte op de Posbank aanpakken. De gemeente sluit in het weekeinde regelmatig de toegangswegen naar het heidegebied af om de toestroom van recreanten te stoppen, maar gaat nu permanente maatregelen nemen.

 • Provinciale Staten hebben woensdag ingestemd met het reserveren van meer dan 100 miljoen euro aan subsidies en leningen voor de aanleg van een leiding die warmte transporteert van de Rotterdamse haven naar Leiden. De Gasunie gaat die Warmtelinq+ (WLQ+) aanleggen.

  Zuid-Holland stemt in met warmteleiding naar Leiden

  Provinciale Staten hebben woensdag ingestemd met het reserveren van meer dan 100 miljoen euro aan subsidies en leningen voor de aanleg van een leiding die warmte transporteert van de Rotterdamse haven naar Leiden. De Gasunie gaat die Warmtelinq+ (WLQ+) aanleggen.

 • Door motoren van binnenvaartschepen uit te rusten met een katalysator kan de uitstoot van stikstof met 60 tot 95% worden verlaagd. Dan komt er meer stikstofruimte voor het bouwen van woningen in steden langs de grote rivieren. De provincie Gelderland roept het rijk op om de geplande verduurzaming van de binnenvaart daarom te versnellen.

  Gelderland wil aanpak stikstofbelasting binnenvaart

  Door motoren van binnenvaartschepen uit te rusten met een katalysator kan de uitstoot van stikstof met 60 tot 95% worden verlaagd. Dan komt er meer stikstofruimte voor het bouwen van woningen in steden langs de grote rivieren. De provincie Gelderland roept het rijk op om de geplande verduurzaming van de binnenvaart daarom te versnellen.

 • Beeld: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock

  Veluwse gemeenten willen nieuw besluit Lelystad Airport

  6 reacties

  De Veluwse gemeenten Heerde, Elburg, Epe, Hattem, Oldebroek en Voorst willen dat een nieuw kabinet een nieuw besluit neemt over Lelystad Airport. Door de coronacrisis is de druk op Schiphol sterk verminderd, dus er is nu alle tijd om alsnog een 'goed besluit' te nemen, vinden de burgemeesters. Ze roepen de informateur op om 'pas op de plaats' te maken met de regionale luchthaven.

 • Het diepe boren naar aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, brengt risico's met zich mee voor de drinkwatervoorziening. De rijksoverheid doet te weinig om de ondergrondse bronnen te beschermen tegen vervuiling. En dat is zorgwekkend, schrijft de Algemene Rekenkamer in een rapport.

  Boren naar aardwarmte bedreigt de drinkwatervoorziening

  Het diepe boren naar aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, brengt risico's met zich mee voor de drinkwatervoorziening. De rijksoverheid doet te weinig om de ondergrondse bronnen te beschermen tegen vervuiling. En dat is zorgwekkend, schrijft de Algemene Rekenkamer in een rapport.

 • Beeld: Shutterstock

  Luchtkwaliteit Amsterdam slechtste, Groningen beste

  Reageer

  Groningen is van 323 onderzochte Europese steden de schoonste van Nederland als het om de luchtkwaliteit gaat, Nijmegen en Amsterdam de minste, stelt het Europees Milieuagentschap (EEA). De inwoners van de Zweedse gemeente Umeå ademen de schoonste lucht van Europa in, terwijl die in de Poolse stad Nowy Sacz in de meest vervuilde leven.

 • Vastgoedbeleggers verbieden om woningen te kopen en dan weer door te verhuren, helpt niet om de scheefgroei op de Nederlandse woningmarkt tegen te gaan. Het zou zelfs averechts kunnen werken, schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een uitgebreid rapport over de Nederlandse economie.

  'Beleggers verbieden woningen te kopen helpt niet'

  2 reacties

  Vastgoedbeleggers verbieden om woningen te kopen en dan weer door te verhuren, helpt niet om de scheefgroei op de Nederlandse woningmarkt tegen te gaan. Het zou zelfs averechts kunnen werken, schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een uitgebreid rapport over de Nederlandse economie.

 • De meeste subsidies uit de tweede ronde van het Nationaal Groeifonds worden gedaan door consortia van overheden en bedrijven. Plannen zijn vaak gericht op onderzoek, ontwikkeling en innovatie, meestal voor duurzame projecten. Dat blijkt uit een inventarisatie en analyse van strategiekantoor It’s Public. Zij schatten dat er voor zo'n 34 miljard euro aan voorstellen is gedaan.

  Groeifonds-ideeën meest kansrijk in consortia

  De meeste subsidies uit de tweede ronde van het Nationaal Groeifonds worden gedaan door consortia van overheden en bedrijven. Plannen zijn vaak gericht op onderzoek, ontwikkeling en innovatie, meestal voor duurzame projecten. Dat blijkt uit een inventarisatie en analyse van strategiekantoor It’s Public. Zij schatten dat er voor zo'n 34 miljard euro aan voorstellen is gedaan. 

 • Ambitieuze investeringen in het lightrailnetwerk zijn onmisbaar om in de Randstad in aanloop naar 2030 ongeveer een half miljoen extra woningen te kunnen bouwen. Dit stellen de directeuren van vervoersbedrijven GVB, RET en HTM in een gezamenlijke oproep aan een nieuw kabinet.

  Stadsvervoerders: lightrail is onmisbaar voor woningbouw

  1 reactie

  Ambitieuze investeringen in het lightrailnetwerk zijn onmisbaar om in de Randstad in aanloop naar 2030 ongeveer een half miljoen extra woningen te kunnen bouwen. Dit stellen de directeuren van vervoersbedrijven GVB, RET en HTM in een gezamenlijke oproep aan een nieuw kabinet.

 • Het veiliger maken van onbewaakte spoorwegovergangen duurt te lang, vinden partijen in de Tweede Kamer. Ruim een week geleden was er weer een dodelijk ongeluk op een onbewaakte spoorwegovergang, ditmaal bij het Friese dorp Bozum. Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) had eerder al actie toegezegd, maar de Kamer wil snellere stappen zien.

  Kamer wil meer haast bij aanpak spoorwegovergangen

  Reageer

  Het veiliger maken van onbewaakte spoorwegovergangen duurt te lang, vinden partijen in de Tweede Kamer. Ruim een week geleden was er weer een dodelijk ongeluk op een onbewaakte spoorwegovergang, ditmaal bij het Friese dorp Bozum. Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) had eerder al actie toegezegd, maar de Kamer wil snellere stappen zien.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu