De tekorten van regionale vervoerders in de metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) lopen zo snel op dat de cruciale functies van het openbaar vervoer in gevaar komen. De 23 gemeenteraden van de metropoolgemeenten roepen in de gezamenlijke brandbrief het kabinet op om snel met extra en structurele financiële middelen over de brug te komen.
Waterschap Rivierenland laat kennisinstituut Deltares onderzoeken of de versterking van de Lekdijk tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer goed is uitgevoerd. Dat heeft het waterschapsbestuur besloten nadat hoogleraar geotechniek Stefan van Baars vorige week een zeer kritisch rapport indiende bij het schap, waarin hij stelt dat de dijk door bouwfouten niet meer veilig is.
Een groepje gemeenten sleept Chemours en DuPont voor de rechter. Ze willen de chemiebedrijven aansprakelijk stellen voor de gevolgen van de uitstoot van schadelijke PFAS-stoffen in de regio Dordrecht, waar de fabriek staat. Chemours en DuPont zouden moeten opdraaien voor de kosten die de gemeenten hebben gemaakt, maken en mogelijk nog zullen maken door de uitstoot daarvan.
Het ontbreekt de meeste gemeenten aan middelen, maar ook aan kennis om voldoende toezicht te houden op de restauratie van monumenten. Ook als eigenaars van monumenten negeren overheden en semi-overheden kwaliteitsrichtlijnen en laten ze zich leiden door de laagste prijs voor een restauratieopdracht in plaats van te investeren in kwaliteit. Dat zeggen de drie brancheorganisaties voor aannemers, specialisten en architecten in de restauratie.
In Amsterdam gold al een voorrangsregeling voor mensen uit de zorg en het onderwijs voor het verkrijgen van een huurwoning in de stad. Die voorziening wordt per 1 januari 2022 uitgebreid naar politiemensen, laat wethouder Laurens Ivens (wonen) weten.
Openbaar vervoer op lokaal niveau is in de strategie van de Europese Commissie over duurzame mobiliteit zwaar onderbelicht terwijl het een krachtige oplossing kan zijn in slim en duurzaam vervoer. Dat vindt de Haagse wethouder en VNG portefeuillehouder EU mobiliteit Robert van Asten (D66), die voor het Comité van de Regio´s (CvdR) in Brussel een advies schrijft namens de lokale en regionale overheden over de strategie over duurzame mobiliteit.
Gemeenten willen commerciële huurders van gemeentelijk vastgoed, veelal horecabedrijven die zwaar worden getroffen door de coronamaatregelen, helpen met het betalen van de huur. Maar omdat het om grote bedragen gaat, geven ze liever uitstel van betaling dan een korting op de huur. Dat blijkt uit een inventarisatie van maatschappelijk vastgoedplatform Bouwstenen voor Sociaal.
De koepels van gemeenten, provincies en waterschappen hebben met minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) nog geen overeenstemming bereikt over de definitieve invoeringsdatum van de Omgevingswet. Vandaag overlegden de partijen daarover, maar ze gaan in mei opnieuw rond de tafel.
In een extra vergadering heeft de Verenigde Vergadering (VV) van het waterschap Hollandse Delta maandag vier nieuwe heemraden benoemd. Zij vormen, met dijkgraaf Jan Bonjer, een waarnemend college tot er een interim college kan worden benoemd voor de resterende bestuursperiode tot de verkiezingen in 2023. Wel wordt woensdag nog over twee amendementen gestemd, waarvan één de benoeming zelfs ongedaan zou maken.
Het woningmarktmodel dat het Centraal Planbureau gebruikt om de effecten van beleidsplannen op woningbouw te berekenen deugt niet. Het is daarom onverstandig om op die manier de beleidsvoorstellen van een nieuw kabinet door te rekenen. Dat betogen de Groningse hoogleraar Maarten Allers en de Amsterdamse emeritus hoogleraar Johan Conijn in een artikel in het economenblad ESB.
Het Hoogheemraadschap van Delfland verwacht in het vervolg met 99 procent zekerheid te kunnen vaststellen bij welke paprika- of tomatenteler vervuild water is gelekt of geloosd. Het waterschap gaat daarvoor environmental DNA (eDNA) gebruiken van het gewas dat wordt verbouwd. Sporen van dit eDNA zitten in het water en die leiden op een snelle en goedkope manier naar de bron van de watervervuiling.
De provincie Gelderland wil ‘doorstroommakelaars’ en een verhuisbonus gaan inzetten om de woningmarkt in de provincie in beweging te krijgen. De maatregelen moeten de komende jaren zo’n duizend verhuisbewegingen opleveren.
De winkeldichtheid lag begin dit jaar in 61 procent van de gemeenten lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De totale daling van fysieke winkelvestigingen afgelopen jaar ligt in lijn met de daling die al langer bezig is, dus een duidelijke invloed van de coronacrisis is nog niet zichtbaar.
Nieuwe taxi's die vanaf 2025 in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Tilburg of Amersfoort gaan rijden zullen geen uitlaatgassen uitstoten. Deze gemeenten hebben hierover afspraken gemaakt met het kabinet. In 2030 moeten alle nieuwe taxi's schoon zijn, net zoals de rest van de auto's. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. Het ministerie van Infrastructuur verwacht dat meer steden zich zullen aansluiten bij de afspraken.
Een bruggenbouwer om het conflict tussen de gemeente Amersfoort en bouwer en projectontwikkelaar Hans Vahstal uit de wereld te helpen, naar een aangenomen motie van de Amersfoortse gemeenteraad, heeft ‘geen toevoegde waarde’. Dat vindt althans Vahstal. Wel wil hij in gesprek met de gemeente om te komen tot afspraken, maar dan alleen met bestuurders die beschikken over een voldoende mandaat.