of 64621 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: Shutterstock

  Weinig kosten verhaald op projectontwikkelaars

  Gemeenten verhalen minder kosten op projectontwikkelaars dan ze wettelijk gezien zouden mogen. Een (groot) deel van de gemaakte en te verhalen kosten wordt niet gedekt, concludeert adviesbureau Stec Groep na onderzoek in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen. ‘Opvallend is dat gemeenten hiervoor niets in ruil vragen.’

 • Gemeenten zijn verplicht om plek te maken voor nieuwe woonwagens, maar in de afgelopen 20 jaar kwam er geen standplaats bij. Gaat het mis bij de kosten en procedures, of speelt er meer? ‘We horen er nog steeds niet bij.’

  Gemeente trekt de beurs niet voor de woonwagen

  Gemeenten zijn verplicht om plek te maken voor nieuwe woonwagens, maar in de afgelopen 20 jaar kwam er geen standplaats bij. Gaat het mis bij de kosten en procedures, of speelt er meer? ‘We horen er nog steeds niet bij.’

 • Digitale voorstelling van het datacenter op Trekkersveld 4. Bron: gemeente Zeewolde

  Meta gaat groot datacenter bouwen in Zeewolde

  Het moederbedrijf van Facebook, Meta, gaat waarschijnlijk een groot datacenter bouwen in Zeewolde. Het heeft even geduurd, maar het college heeft de plannen inmiddels goedgekeurd. Volgens de plannen zou het het grootste datacentrum van Nederland worden. 

 • De provincie Groningen gaat samen met energiebedrijf RWE onderzoeken of het zwart verven van een wiek van een windturbine het aantal aanvliegslachtoffers onder vogels kan verminderen. De operatie kost zo’n 6 ton.

  Groningen start test met zwarte wiek

  De provincie Groningen gaat samen met energiebedrijf RWE onderzoeken of het zwart verven van een wiek van een windturbine het aantal aanvliegslachtoffers onder vogels kan verminderen. De operatie kost zo’n 6 ton.

 • Mensen met een laag inkomen in grote steden wonen nog vaak in een slecht geïsoleerde huurwoning. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw en onderzoeksplatform Investico. Vaak gaat het om oude corporatiewoningen, waarbij verduurzaming duur is.

  Huurwoning in grote stad vaak slecht geisoleerd

  Mensen met een laag inkomen in grote steden wonen nog vaak in een slecht geïsoleerde huurwoning. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw en onderzoeksplatform Investico. Vaak gaat het om oude corporatiewoningen, waarbij verduurzaming duur is.

 • Nu projectontwikkelaar Hans Vahstal heeft laten weten de gesprekken met de gemeente Amersfoort over een minnelijke regeling te staken, verhardt de toon van de correspondentie tussen de twee steeds meer en lijkt een nieuw juridisch treffen wederom de enige optie. Al staat Vahstal nu wel open voor een eerder door de raad gewenste ‘bruggenbouwer’ die het college dan moet zoeken.

  Toon correspondentie Vahstal-Amersfoort verhardt

  Nu projectontwikkelaar Hans Vahstal heeft laten weten de gesprekken met de gemeente Amersfoort over een minnelijke regeling te staken, verhardt de toon van de correspondentie tussen de twee steeds meer en lijkt een nieuw juridisch treffen wederom de enige optie. Al staat Vahstal nu wel open voor een eerder door de raad gewenste ‘bruggenbouwer’ die het college dan moet zoeken.

 • Waterschappen moeten door gemeenten en provincies in een vroegtijdig stadium betrokken worden bij de planvorming van grote woningbouwlokaties. Zo kunnen te nemen klimaatadaptieve maatregelen eerder in kaart worden gebracht en eventuele problemen met wateroverlast worden voorkomen. Dat staat in een onderzoek van de koepels van decentrale overheden, het ministerie van I&W en de Deltacomissaris.

  Grotere rol waterschap bij klimaatadaptatie woningbouw

  Waterschappen moeten door gemeenten en provincies in een vroegtijdig stadium betrokken worden bij de planvorming van grote woningbouwlokaties. Zo kunnen te nemen klimaatadaptieve maatregelen eerder in kaart worden gebracht en eventuele problemen met wateroverlast worden voorkomen. Dat staat in een onderzoek van de koepels van decentrale overheden, het ministerie van I&W en de Deltacomissaris.

 • © Shutterstock

  Ede vindt debat over wolf noodzakelijk

  3 reacties

  Ede vindt het noodzakelijk dat er een breed gedragen, maatschappelijk debat komt over de terugkeer van de wolf in Nederland. Aan de ene kant is de terugkeer van de wolf een bewijs dat natuurbeschermingsactiviteiten succes opleveren. Aan de andere kant is Nederland dichtbevolkt en moeten velen wennen aan de herintreding, aldus burgemeester René Verhulst van Ede.

 • Meer rijksregie, meer decentrale uitvoeringskracht en een sterkere rol voor de burger. Dat is volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) nodig om de ‘ruimtelijke verbouwing’ die Nederland wacht vlot te trekken. ‘Voor provincies is het de laatste kans.’

  Aanpak ruimte is 'laatste kans voor provincies'

  Meer rijksregie, meer decentrale uitvoeringskracht en een sterkere rol voor de burger. Dat is volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) nodig om de ‘ruimtelijke verbouwing’ die Nederland wacht vlot te trekken. ‘Voor provincies is het de laatste kans.’

 • Netbeheerders zien dat het aantal aanvragen voor windparken afneemt, terwijl de aanvragen voor zonneparken in het veld of op de grond nog steeds stijgt. Daarmee wordt het steeds moeilijker om het energiesysteem efficient in te richten, en wordt het electriciteitssysteem duurder en is er minder ruimte op het net.

  Duurzame stroomprojecten baren netbeheerders zorgen

  Netbeheerders zien dat het aantal aanvragen voor windparken afneemt, terwijl de aanvragen voor zonneparken in het veld of op de grond nog steeds stijgt. Daarmee wordt het steeds moeilijker om het energiesysteem efficient in te richten, en wordt het electriciteitssysteem duurder en is er minder ruimte op het net.

 • Groepen die kansloos zijn op de huidige woningmarkt krijgen in Leiden de mogelijkheid hun eigen woning af te bouwen in een voormalig schoolgebouw in Leiden. Volgens oud-wethouder Marnix Norder, nu directeur van initiatiefnemer Steenvlinder, kunnen gemeenten op deze manier bijdragen aan de oplossing van het woonprobleem. 'Ze hebben goud in handen.'

  Statushouders klussen zelf aan hun nieuwe woning

  Groepen die kansloos zijn op de huidige woningmarkt krijgen in Leiden een mogelijkheid om hun eigen woning af te bouwen in een voormalig schoolgebouw. Volgens oud-wethouder in Den Haag Marnix Norder, nu directeur van initiatiefnemer Steenvlinder, kunnen gemeenten op deze manier bijdragen aan de oplossing van het woonprobleem. 'Ze hebben goud in handen.'

 • Vorige week liet Feyenoord weten het stadionplan vanwege veel hogere bouwkosten te heroverwegen en een besluit hierover tot zeker volgende zomer uit te stellen. Na een hierop volgend debat in de gemeenteraad gaven de partijen te kennen wel door te willen met de gebiedsontwikkeling met daarin de te bouwen huizen, ongeacht of het stadion er komt.

  Raad blijft bij standpunt: door met Feyenoord City

  1 reactie

  De Rotterdamse gemeenteraad blijft bij het standpunt om door te gaan met de gebiedsontwikkeling Feyenoord City, of dit nu met of zonder nieuw voetbalstadion is. Dat kwam donderdag naar voren uit een buitengewone raadsvergadering, aangevraagd door Leefbaar Rotterdam.

 • Het onderzoek is voor de derde keer uitgevoerd. De vorige twee edities in 2019 en 2020 wezen ongeveer hetzelfde uit. Ook toen kwam naar voren dat het op een groot aantal plekken nog niet goed gaat met de kwaliteit van kleine oppervlaktewateren. Wateren met een goede waterkwaliteit hebben volgens Natuur & Milieu genoeg onderwaterplanten en weinig voedingsstoffen, zoals nitraat en fosfaat, in het water.

  Waterkwaliteit kleine wateren blijft zorgelijk

  Reageer

  De kwaliteit van het water in kleine wateren, zoals sloten, vijvers en grachten, is nog steeds niet goed. Dat meldt stichting Natuur & Milieu op basis van het landelijk burgeronderzoek 'Vang de Watermonsters', waarin in meer dan duizend wateren metingen zijn gedaan. Meer dan 80 procent van de kleine wateren heeft een matige tot slechte kwaliteit, aldus Natuur & Milieu.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu