of 59199 LinkedIn

Nieuws

 • Gemeenten, provincies en de rijksoverheid trekken samen zo'n 40 miljoen euro uit voor het behoud en gebruik van erfgoed bij grote ruimtelijk opgaven, zoals klimaatadaptatie, energietransitie en bevolkingsgroei en -krimp. De overheden ondertekenden donderdag samen met maatschappelijke organisaties de Erfgoed Deal.

  Erfgoeddeal krijgt 40 miljoen

  Gemeenten, provincies en de rijksoverheid trekken samen zo'n 40 miljoen euro uit voor het behoud en gebruik van erfgoed bij grote ruimtelijk opgaven, zoals klimaatadaptatie, energietransitie en bevolkingsgroei en -krimp. De overheden ondertekenden donderdag samen met maatschappelijke organisaties de Erfgoed Deal. 

 • In 34 gemeenten in Utrecht en Noord-Brabant razen in augustus 2020 zo'n 200 wielerprofs over de wegen. Woensdag maakte de organisatie de route bekend van de Vuelta 2020, die van start gaat in Utrecht en drie dagen in Nederland blijft.

  Vuelta 2020 door 34 gemeenten

  In 34 gemeenten in Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland razen in augustus 2020 zo'n 200 wielerprofs over de wegen. Woensdag maakte de organisatie de route bekend van de Vuelta 2020, die van start gaat in Utrecht en drie dagen in Nederland blijft.

 • Het hoogheemraadschap van Delfland wil dat er meer maatregelen worden genomen voor het afkoppelen, opvangen en vasthouden van regenwater. De maatregelen worden betaald uit de toekomstige besparingen op de afvalwaterzuivering.

  Delfland wil zuivering ontlasten

  Het hoogheemraadschap van Delfland wil dat er meer maatregelen worden genomen voor het afkoppelen, opvangen en vasthouden van regenwater. De maatregelen worden betaald uit de toekomstige besparingen op de afvalwaterzuivering.

 • Mensen die hun huis willen isoleren kunnen daarvoor in de toekomst op twee manieren hulp van de overheid krijgen.

  Warmtefonds voor huizen wordt doorgerekend

  Reageer

  Mensen die hun huis willen isoleren kunnen daarvoor in de toekomst op twee manieren hulp van de overheid krijgen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat de twee opties - een lening tegen een gunstige rente en een subsidie voor het isoleren van je huis - nu doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving.

 • De gemeente Amsterdam mag het Belgische Marintec Shipyards niet verantwoordelijk houden voor het verwijderen van de onderzeeër Foxtrot, die slecht onderhouden in de NDSM-Haven ligt. Het bedrijf is formeel geen eigenaar van het schip, stelt de Raad van State.

  Dwangmaatregelen duikboot Amsterdam getorpedeerd

  De gemeente Amsterdam mag het Belgische Marintec Shipyards niet verantwoordelijk houden voor het verwijderen van de onderzeeër Foxtrot, die slecht onderhouden in de NDSM-Haven ligt. Het bedrijf is formeel geen eigenaar van het schip, stelt de Raad van State.

 • De lokale overheden hebben meer dan vijftig vragen en voorwaarden voor minister Cora van Nieuwenhuizen. Zo wil Gelderland, de populairste vakantieregio van Nederland, garanties voor het toerisme. Overijssel wil zeker weten dat er geen vrachtverkeer vanaf Lelystad gaat vliegen. De briefschrijvers verwijten de minister dat het proces tot nu toe 'niet transparant' is geweest.

  Natuur moet gewaarborgd worden bij Lelystad Airport

  1 reactie

  Voordat Lelystad Airport vakantievluchten van Schiphol kan gaan overnemen, moet vastliggen hoe het ministerie van Infrastructuur de kwaliteit van natuur en milieu in het oosten van Nederland gaat waarborgen. Van opening van Lelystad Airport kan sowieso geen sprake zijn als er geen oplossing is voor laag overvliegende toestellen.

 • Minister Cora van Nieuwenhuizen (I&W) laat de risico’s van cyberaanvallen voor de Nederlandse infrastructuur opnieuw onderzoeken. Het gaat daarbij om bedreigingen voor sluizen en bruggen, maar ook voor niet-vitale sectoren als wegen en spoorlijnen.

  Minister onderzoekt cyberbedreiging infrastructuur

  Minister Cora van Nieuwenhuizen (I&W) laat de risico’s van cyberaanvallen voor de Nederlandse infrastructuur opnieuw onderzoeken. Het gaat daarbij om bedreigingen voor sluizen en bruggen, maar ook voor niet-vitale sectoren als wegen en spoorlijnen.

 • Noord-Holland stelt dit jaar zo'n zes miljoen euro beschikbaar voor het ontwikkelen van duurzame innovaties in het mkb. Zuid-Holland maakte vandaag bekend dat hun start-upprogramma voor innovatie oplossingen een vervolg krijgt.

  Provincies zetten in op duurzame innovaties

  Noord-Holland stelt dit jaar zo'n zes miljoen euro beschikbaar voor het ontwikkelen van duurzame innovaties in het mkb. Zuid-Holland maakte vandaag bekend dat hun start-upprogramma voor innovatie oplossingen een vervolg krijgt. 

 • De staatssecretaris zei dat de minister het regeerakkoord wil uitvoeren. Ze benadrukte dat in het proces zorgvuldigheid voorop staat. Groei van Schiphol is alleen mogelijk er oplossingen liggen voor de veiligheid, het milieu en de overlast waarmee de directe omgeving te maken heeft, aldus Van Veldhoven.

  Groei Schiphol alleen bij voldoen voorwaarden

  4 reacties

  Schiphol heeft alleen ‘enige ruimte’ om te groeien als aan een ‘heleboel’ randvoorwaarden is voldaan. ‘Het zal nog een puzzel worden om dat bij elkaar te brengen’, zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) in de Tweede Kamer.

 • De kantorenleegstand in Amsterdam is de laatste vier jaar meer dan gehalveerd. Uit cijfers van de gemeente blijkt dat er in die periode meer dan zesduizend woningen gemaakt zijn in leegstaande kantoorpanden.

  Amsterdamse kantoorleegstand gehalveerd

  De kantorenleegstand in Amsterdam is de laatste vier jaar meer dan gehalveerd. Uit cijfers van de gemeente blijkt dat er in die periode meer dan zesduizend woningen gemaakt zijn in leegstaande kantoorpanden.

 • Tot en met 2020 geldt op Schiphol een plafond van 500.000 vluchten per jaar, dat nu al is bereikt. 'Ik denk dat je niet kunt zeggen: dit was het voor eeuwig, die 500.000 vluchten. Dan ga je gewoon de boot missen ten opzichte van andere vlieghubs in Europa. De vraag is: hoe, wanneer en in welke omstandigheden groei je?' zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in de Volkskrant.

  Schiphol zal doorgroeien volgens Van Nieuwenhuizen

  1 reactie

  Hoewel er weerstand is van omwonenden en milieuorganisaties blijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) volledig achter het plan staan om Schiphol na 2020 te laten doorgroeien. Ze zegt in een interview in de Volkskrant dat de luchthaven anders de concurrentiestrijd verliest met andere luchtvaartknooppunten in Europa.

 • De Tilburgse wethouder Erik de Ridder (CDA) wordt de nieuwe watergraaf van Waterschap De Dommel. Naar verwachting wordt De Ridder in het voorjaar benoemd. Hij volgt Peter Glas op. De benoeming geldt voor zes jaar.

  Tilburgse wethouder wordt watergraaf

  De Tilburgse wethouder Erik de Ridder (CDA) wordt de nieuwe watergraaf van Waterschap De Dommel. Naar verwachting wordt De Ridder in het voorjaar benoemd. Hij volgt Peter Glas op. De benoeming geldt voor zes jaar.

 • Minister van Nieuwenhuizen (I&W) stelt 12 miljoen euro beschikbaar voor het versterken van het Friese deel van de IJsselmeerkust. Met de bijdragen van lokale en regionale overheden wordt daarmee bijna 17 miljoen gestoken in kustbescherming, natuur, fietspaden en stranden.

  Miljoenen voor versterking Friese IJsselmeerkust

  Minister van Nieuwenhuizen (I&W) stelt 12 miljoen euro beschikbaar voor het versterken van het Friese deel van de IJsselmeerkust. Met de bijdragen van lokale en regionale overheden wordt daarmee bijna 17 miljoen gestoken in kustbescherming, natuur, fietspaden en stranden.

 • De wolf kent een zeer zwaar beveiligde status onder andere via de Europese Habitatrichtlijn. Tegelijk vreet de wolf soms levend vee aan en daar hebben boeren last van. In Straatsburg werd deze week een spoeddebat over de wolf gehouden met eurocommissaris Vella van Milieu. Nogal wat Europarlementariërs pleiten voor maatregelen om de wolf te mogen afschieten of om bepaalde wolvenvrije zones in te stellen. Daarnaast zijn er juist pleidooien de wolf meer ruimte te geven.

  Europees Parlement stemt in maart over lot wolf

  Het Europees Parlement (EP) stemt volgende maand over een resolutie om te wolf te mogen beheren – lees afschieten – waar boeren en rurale gemeenschappen er last van hebben. Dat meldt het CDA. Een resolutie houdt in dat het een niet-bindende oproep is tot wetgeving.

 • Zand dat afvalverwerker Vink uit Barneveld heeft geleverd voor de aanleg van wegen en nieuwbouwwijken, blijkt voor 99 procent schoon te zijn. Bewoners vertrouwen de geruststellende geluiden niet.

  Zand op Veluwe blijkt schoon

  1 reactie

  Zand dat afvalverwerker Vink uit Barneveld heeft geleverd voor de aanleg van wegen en nieuwbouwwijken, blijkt voor 99 procent schoon te zijn. Dat heeft ingenieursbureau Royal HaskoningDHV vastgesteld, nadat in januari op 137 plekken in Barneveld en Voorthuizen monsters waren genomen. Ook met de kwaliteit van het grondwater is niets aan de hand, zo hebben de onderzoekers volgens de gemeente Barneveld geconcludeerd.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu