of 59130 LinkedIn

Nieuws

 • Nederland gaat samen met andere landen rond de Noordzee onderzoek doen naar de effecten van onderwatergeluid op het leven in de zee.

  Onderzoek naar geluid in Noordzee

  Reageer

  Nederland gaat samen met andere landen rond de Noordzee onderzoek doen naar de effecten van onderwatergeluid op het leven in de zee.

 • Maarten Goorhuis van NVRD, een belangenorganisatie van de afvalbranche waar ook veel gemeentelijke reinigingsdiensten zijn aangesloten, voorziet dat de Europese plannen onvermijdelijk leiden tot de invoering van statiegeld op kleine PET in ons land. Met de plasticstrategie wil de EU milieuvervuiling in de oceanen door single used plastics (SUP’S) aanpakken.

  ‘Statiegeld op klein PET onvermijdelijk’

  De invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes wordt steeds onvermijdelijker. De reden: de Europese plasticstrategie waarover het Europees Parlement komende week praat, geeft de strengere plasticflesjesaanpak die het kabinet in maart aankondigde, extra wind in de rug. 

 • Een groep woonwagenbewoners mag voorlopig in Spijkenisse drie caravans en een woonwagen neerzetten op een voormalige woonwagenstandplaats. Dat heeft de voorzieningenrechter in Rotterdam bepaald in een kort geding dat de Sinti hadden aangespannen tegen de gemeente Nissewaard.

  Sinti winnen kort geding tegen gemeente Nissewaard

  Reageer

  Een groep woonwagenbewoners mag voorlopig in Spijkenisse drie caravans en een woonwagen neerzetten op een voormalige woonwagenstandplaats. Dat heeft de voorzieningenrechter in Rotterdam bepaald in een kort geding dat de Sinti hadden aangespannen tegen de gemeente Nissewaard. Die wilde hen weg hebben van de groenstrook, omdat het plaatsen van woonwagens daar in strijd is met het bestemmingsplan.

 • Onderzoeker Yarin Eski noemt de grootschalige camera-inzet in het Rotterdamse havengebied innovatief, maar zet vraagtekens bij ongewenste effecten. ‘Camera’s moeten geen vervangmiddel worden.’ Het Rotterdamse Havenbedrijf maakte bekend dat in navolging van een in juni gesloten convenant met onder meer de gemeente Rotterdam 227 camera’s het havengebied veiliger moeten gaan maken.

  Camera’s hebben geen fingerspitzengefühl

  227 camera’s moeten het Rotterdamse havengebied veiliger gaan maken in navolging van een in juni gesloten convenant met onder meer de gemeente. Dat heeft het Rotterdamse Havenbedrijf bekendgemaakt. Onderzoeker Yarin Eski noemt de grootschalige camera-inzet innovatief, maar zet vraagtekens bij ongewenste effecten. ‘Camera’s moeten geen vervangmiddel worden.’

 • De Kamer wil dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) gaat overleggen met provincies en gemeenten over het opzetten van zo'n fonds. Er is eerder al 75 miljoen euro aan subsidie beschikbaar om asbestdaken te saneren. Daar is nog ongeveer 5 miljoen van over.

  Tweede Kamer wil fonds voor saneren asbestdaken

  Reageer

  Asbestdaken worden eind 2024 verboden. De Tweede Kamer wil dat er een fonds komt voor particulieren en bedrijven die de sanering van hun dak niet kunnen betalen. Een meerderheid steunde dinsdag een voorstel hiertoe van CDA en VVD.

 • De nieuwe besteding die het kabinet voor het geld ziet dat overblijft door het sneuvelen van de afschaffing van de dividendbelasting, betekent dat expats de komende twee jaar hun dertigprocentsregeling behouden. Ze hoeven over 30 procent van hun jaarinkomen geen belasting te betalen, waardoor ze een voorsprong houden op de huizenmarkt ten opzichte van de huidige bewoners van de grote steden.

  ‘Expats niet grootste struikelblok woningmarkt’

  De afschaffing van de dividendbelasting is van de baan, maar de nieuwe besteding die het kabinet voor het geld ziet, betekent de komende twee jaar het behoud van de dertigprocentsregeling voor expats. Ze hoeven over 30 procent van hun jaarinkomen geen belasting te betalen, waardoor ze een voorsprong houden op de huizenmarkt ten opzichte van de huidige bewoners van de grote steden.

 • Eindelijk die fladderiep in de achtertuin? Of de valse christusdoorn? Steeds meer gemeenten (zoals Weert, Houten, Doetinchem) stellen hun burgers gratis bomen voor in hun tuin ter beschikking. Vanwaar die vrijgevigheid? Woordvoerder Tom Daelman van de gemeente Tilburg licht toe.

  Gemeente geeft valse christusdoorn weg

  Eindelijk die fladderiep in de achtertuin? Of de valse christusdoorn? Steeds meer gemeenten (Weert, Houten, Doetinchem) stellen hun burgers gratis bomen voor in hun tuin ter beschikking. Vanwaar die vrijgevigheid? Woordvoerder Tom Daelman van de gemeente Tilburg licht toe.

 • De Unie van Waterschappen gaat het voorstel voor nieuwe waterheffingen aanpassen. Dat is het gevolg van een ‘uitgebreide, open en vruchtbare beeldvormende discussie’ tussen het uniebestuur en de 21 waterschappen, afgelopen vrijdag.

  Waterschappen passen voorstel waterheffingen aan

  De Unie van Waterschappen gaat het voorstel voor nieuwe waterheffingen aanpassen. Dat is het gevolg van een ‘uitgebreide, open en vruchtbare beeldvormende discussie’ tussen het uniebestuur en de 21 waterschappen, afgelopen vrijdag.

 • ‘De Oostvaardersplassen maken veel emotie los’, weet Harold Hofstra (41) met gevoel voor understatement. Iedere bestuurder met dierenwelzijn, landschap en natuur in zijn portefeuille weet dat hij in de schijnwerpers staat. Als je dan ook nog eens de scepter zwaait over de Oostvaardersplassen, dan weet je dat je als zichtbaarste gedeputeerde in de provincie helemaal op je tellen moet passen. Dat weet Hofstra heel goed, ‘maar politiek is niet voor bange mensen’, zegt de ChristenUnie-politicus.

  Afschot herten ‘om verder dierenleed te voorkomen’

  Het plan om in de Oostvaardersplassen duizend edelherten af te schieten, leidt tot woedende reacties. Gedeputeerde Harold Hofstra begrijpt de emoties, maar dierenactivisten moeten ook begrijpen dat het natuurgebied niet de Serengeti is. ‘De balans moet terug.’

 • Met korting op de leges houden gemeenten inwoners een wortel voor: wie duurzaam bouwt of verbouwt hoeft minder voor de omgevingsvergunning te betalen. Maar hoe die wortel er uitziet, verschilt nogal. En daarmee het resultaat ook.

  Duurzame leges als groene verleider

  Met korting op de leges houden gemeenten inwoners een wortel voor: wie duurzaam bouwt of verbouwt hoeft minder voor de omgevingsvergunning te betalen. Maar hoe die wortel er uitziet, verschilt nogal. En daarmee het resultaat ook.

 • De provincies proberen een door de Europese Commissie voorgestelde korting van 10 procent op het Europese Cohesiefonds ongedaan te krijgen. Het fonds is nu nog goed voor 8,5 procent van alle overheidsinvesteringen in Europa.

  Provincies vanuit Brussel op bres voor Europa

  De provincies proberen een door de Europese Commissie voorgestelde korting van 10 procent op het Europese Cohesiefonds ongedaan te krijgen. Het fonds is nu nog goed voor 8,5 procent van alle overheidsinvesteringen in Europa.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu