of 61441 LinkedIn

Nieuws

 • Als een van de eerste RES-regio’s hebben West-Brabant en Hart van Brabant een Maatschappelijke Kosten/Batenanalyse (MKBA) gemaakt van de warmte-oplossingen in de regio. Zelfs in een regio met een relatief groot warmtenet en een goede beschikbaarheid van groen gas, is het saldo negatief. ‘Het toont aan we snel knopen door moeten gaan hakken over de betaalbaarheid.’

  MKBA Brabant: Duurzame warmte gaat geld kosten

  Als een van de eerste RES-regio’s hebben West-Brabant en Hart van Brabant een Maatschappelijke Kosten/Batenanalyse (MKBA) gemaakt van de warmte-oplossingen in de regio. Zelfs in een regio met een relatief groot warmtenet en een goede beschikbaarheid van groen gas, is het saldo negatief. ‘Het toont aan we snel knopen door moeten gaan hakken over de betaalbaarheid.’

 • Noord-Holland is te soepel omgegaan met regels voor de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden bij staalfabrikant Tata Steel in IJmuiden. De rechter vernietigt het besluit waarmee de provincie de maximale uitstoot door één van de hoogovens van het bedrijf had bepaald. Het provinciebestuur is nu verplicht om te onderzoeken of strengere milieueisen mogelijk zijn.

  Provincie Noord-Holland te laks met uitstootregels

  1 reactie

  Noord-Holland is te soepel omgegaan met regels voor de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden bij staalfabrikant Tata Steel in IJmuiden. De rechter vernietigt het besluit waarmee de provincie de maximale uitstoot door één van de hoogovens van het bedrijf had bepaald. Het provinciebestuur is nu verplicht om te onderzoeken of strengere milieueisen mogelijk zijn.

 • De dienstverlening van het openbaar vervoer zal met zo'n 10 procent moeten inkrimpen. Op die manier denken de ov-bedrijven in de toekomst te kunnen overleven in een sector die zwaar is getroffen door de coronamaatregelen.

  ‘OV moet verder inkrimpen door geldgebrek’

  Reageer

  De dienstverlening van het openbaar vervoer zal met zo'n 10 procent moeten inkrimpen. Op die manier denken de ov-bedrijven in de toekomst te kunnen overleven in een sector die zwaar is getroffen door de coronamaatregelen.

 • De komende jaren wordt er fors geïnvesteerd in het opknappen en uitbreiden van treinstations, de aanleg van meer fietsenstallingen en het onderhoud en verbreding van snelwegen. Dat staat in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport dat minister Cora van Nieuwenhuizen (I&W) vandaag naar de Tweede Kamer stuurde. Volgens de minister moeten ook de volgende kabinetten nog miljarden vrijmaken om Nederland bereikbaar te houden.

  Nog miljarden extra nodig voor bereikbaarheid

  Reageer

  De komende jaren wordt er fors geïnvesteerd in het opknappen en uitbreiden van treinstations, de aanleg van meer fietsenstallingen en het onderhoud en verbreding van snelwegen. Dat staat in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport dat minister Cora van Nieuwenhuizen (I&W) vandaag naar de Tweede Kamer stuurde. Volgens de minister moeten ook de volgende kabinetten nog miljarden vrijmaken om Nederland bereikbaar te houden.

 • Gemeenten hebben hoge ambities om hun eigen vastgoed te verduurzamen. Toch weten ze vaak niet waar ze moeten beginnen en welke keuzes ze moeten maken. Om gemeenten daarbij te helpen, heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een leidraad geschreven met voorbeelden van de aanpak in tien gemeenten.

  RVO helpt gemeenten bij verduurzaming vastgoed

  Gemeenten hebben hoge ambities om hun eigen vastgoed te verduurzamen. Toch weten ze vaak niet waar ze moeten beginnen en welke keuzes ze moeten maken. Om gemeenten daarbij te helpen, heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een leidraad geschreven met voorbeelden van de aanpak in tien gemeenten.

 • Gemeenten en provincie Zuid-Holland stellen 23 grote woningbouwprojecten kandidaat voor de Woningbouwimpuls, de subsidie voor betaalbare woningbouw. In totaal moeten de projecten 33.000 nieuwe woningen opleveren, waarvan de helft binnen het ‘betaalbare segment.’

  Zuid-Holland zet in op nieuwe steun woningbouw

  Gemeenten en provincie Zuid-Holland stellen 23 grote woningbouwprojecten kandidaat voor de Woningbouwimpuls, de subsidie voor betaalbare woningbouw. In totaal moeten de projecten 33.000 nieuwe woningen opleveren, waarvan de helft binnen het ‘betaalbare segment.’

 • Microsoft is begonnen aan de bouw van een datacenter in gemeente Hollands Kroon zonder dat het een vergunning heeft, schrijft NRC. Er staan reeds twee datacenters in de Wieringermeerpolder, van Google en Microsoft, en raadsleden voelen zich overvallen door het nieuws dat er nog vijf bijkomen.

  Microsoft bouwt zonder vergunningen datacenter

  Microsoft is begonnen aan de bouw van een datacenter in gemeente Hollands Kroon voordat de benodigde vergunningen zijn verstrekt, schrijft NRC. Er staan reeds twee datacenters in de Wieringermeerpolder, van Google en Microsoft, en raadsleden voelen zich overvallen door het nieuws dat er nog vijf bijkomen. Volgens Hollands Kroon en Microsoft gaat het hier om vergunningsvrije, voorbereidende werkzaamheden.

 • Er is onvoldoende zicht op de veiligheid van de constructie van gebouwen wanneer die eenmaal in gebruik zijn. Eigenaren hebben er te weinig oog voor en de overheid houdt geen actief toezicht. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseert een verplichte controle voor grote publieke gebouwen.

  Onderzoeksraad: APK voor grote publieke gebouwen

  Er is onvoldoende zicht op de veiligheid van de constructie van gebouwen wanneer die eenmaal in gebruik zijn. Eigenaren hebben er te weinig oog voor en de overheid houdt geen actief toezicht. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseert een verplichte controle voor grote publieke gebouwen.

 • Uitzicht op Vlissingen vanaf Breskens.

  Nog geen tolvrije Westerscheldetunnel, wel onderzoek

  De Tweede Kamer wil zich nog niet committeren aan een belofte om de Westerscheldetunnel tolvrij te maken. Wel komt er een onderzoek naar de mogelijkheden om de Westerscheldetunnel tolvrij te maken, zodat het onderwerp bij de aankomende kabinetsformatie op de agenda komt te staan.

 • Het gaat om lokale bronnen van stikstofneerslag in de buurt van gevoelige natuurgebieden. Het Rijk kent de gedetailleerde informatie over die lokale bronnen, maar weigert die te delen. Volgens het rijk zou die informatie privacygevoelig zijn. Zodoende weet Limburg niet welke stikstofbronnen zoals bedrijven of verkeerswegen de grootste stikstofoverlast veroorzaken in kwetsbare natuurgebieden.

  Limburg boos om weigering rijk informatie stikstofneerslag

  4 reacties

  De provincie Limburg is boos dat het rijk weigert gedetailleerde informatie te geven over de herkomst van stikstof in natuurgebieden. De provincie vindt zo'n weigering bizar en te gek voor woorden , bevestigt een woordvoerder berichtgeving in Dagblad De Limburger woensdag.

 • Gemeenten en provincies in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) gaan samenwerken met zes bedrijven uit de energiesector om een groot deel van de regio te voorzien van aardwarmte (geothermie). Volgens de MRA kan in 2040 bijna een kwart van de gebouwen in het gebied met geothermie worden verwarmd.

  Regio Amsterdam onderzoekt kansen aardwarmte

  Gemeenten en provincies in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) gaan samenwerken met zes bedrijven uit de energiesector om een groot deel van de regio te voorzien van aardwarmte (geothermie). Volgens de MRA kan in 2040 bijna een kwart van de gebouwen in het gebied met geothermie worden verwarmd.

 • Dat het ene boerenbedrijf waar dieren worden gehouden meer ammoniak uitstoot dan het andere, was wel bekend. Investico heeft berekend dat de verschillen wel heel groot zijn: Piekbelasters veroorzaken tot wel 61 keer meer stikstofneerslag dan een gemiddelde veehouder , aldus het platform, dat werkt voor De Groene Amsterdammer, Trouw, de Gelderlander, de Stentor en Tubantia.

  Klein aantal bedrijven zorgt voor veel stikstofneerslag

  5 reacties

  Een kleine groep veehouderijen is verantwoordelijk voor onevenredig veel stikstofneerslag op natuurgebieden. Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico laat met eigen berekeningen zien hoe groot de onderlinge verschillen zijn tussen boerenbedrijven. Volgens Investico veroorzaakt één kalkoenboer die op de Veluwe is gevestigd bijvoorbeeld meer stikstofdepositie op de natuur dan alle Nederlandse automobilisten samen besparen doordat ze overdag niet harder dan 100 kilometer per uur meer mogen rijden.

 • Duurzame ambities gaan niet meer ten koste van rendement, daar waren ambtenarenpensioenfonds ABP en een groep Amsterdamse ambtenaren het over eens. Maar de ambtenaren willen dat ABP sneller uit de fossiele beleggingen stapt en dus overhandigden zij dinsdag een petitie om extra druk uit te oefenen. ABP-vertegenwoordigers Corien Wortmann en Menno Snel liet zich niet verleiden tot concrete toezeggingen. Dat leidde tot teleurstelling.

  'ABP heeft een reuzeverantwoordelijkheid'

  Duurzame ambities gaan niet meer ten koste van rendement, daar waren ambtenarenpensioenfonds ABP en een groep Amsterdamse ambtenaren het over eens. Maar de ambtenaren willen dat ABP sneller uit de fossiele beleggingen stapt en dus overhandigden zij dinsdag een petitie om extra druk uit te oefenen. ABP-vertegenwoordigers Corien Wortmann en Menno Snel liet zich niet verleiden tot concrete toezeggingen. Dat leidde tot teleurstelling.

 • Woningcorporatie Vestia heeft opnieuw ministens 180 miljoen euro steun nodig van andere corporaties om uit de financiële problemen te komen. Dat meldt het FD dinsdag. Corporatiekoepel Aedes onderzoekt of Vestia opgesplitst kan worden. De problemen met Vestia trekken een zware wissel op de mogelijkheden van gemeenten in de Randstad om hun woningbouwambities te halen.

  Vestia blijft rotte kies in woningbouwopgave

  Woningcorporatie Vestia heeft opnieuw ministens 180 miljoen euro steun nodig van andere corporaties om uit de financiële problemen te komen. Dat meldt het FD dinsdag. Corporatiekoepel Aedes onderzoekt of Vestia opgesplitst kan worden. De problemen met Vestia trekken een zware wissel op de mogelijkheden van gemeenten in de Randstad om hun woningbouwambities te halen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu