ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Verduurzamen met energieprestatiecontracten

Verduurzamen met energieprestatiecontracten. Nieuwe hulpmiddelen.

kantoor-EPC-nieuwsbericht.png

Nieuwe hulpmiddelen.

Energieprestatiecontracten zorgen voor verduurzaming en energiebesparing. Om te stimuleren dat meer van deze contracten worden afgesloten, ontwikkelde RVO, samen met PIANOo en Invest-NL, handige hulpmiddelen. Deze zijn nu beschikbaar, speciaal voor het maatschappelijk vastgoed.

RVO, PIANOo en Invest-NL trokken samen op in het project Impuls EPC om de markt van energieprestatiecontracten (EPC) een impuls te geven. Zo werkten zij aan een vernieuwde Handreiking Aanbesteden Energieprestatiecontracten, een voorbeeld energieprestatiecontract, een financieel rekenmodel en aan het Stappenplan EPC.


Waar zijn de tools voor?

Het Stappenplan EPC is gaandeweg het project toegevoegd om te zorgen voor onderlinge samenhang tussen de producten. Het helpt de opdrachtgever de verduurzaming in stappen te doen, van de onderzoeksfase tot aan de aanbestedingsfase. Het voorbeeldenergieprestatiecontract helpt om zo standaard mogelijk een energieprestatiecontract op te stellen. En met het financieel rekenmodel kan de impact van de verschillende maatregelen worden vergeleken.


Energieprestatiecontract

In een EPC maken de opdrachtgever en uitvoerder van energiediensten afspraken over energiebesparing en binnenmilieu. Denk bijvoorbeeld aan de garantie dat het aantal gebruikte kWh per jaar daalt na bijvoorbeeld het installeren van specifieke technische installaties. Beide partijen garanderen in een energieprestatiecontract de energiebesparing in het project en hebben hetzelfde belang: zoveel mogelijk energiebesparing.


Impuls EPC

In rapporten die RVO in het verleden uitbracht, blijkt hoe kansrijk het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed is door energieprestatiecontracten. Toch komt deze markt moeizaam van de grond. Duidelijk is dat opdrachtgevers bij verduurzaming en de gewenste versnelling daarvan enige hulp kunnen gebruiken.


Meer weten?

 

In opdracht van

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

 

Ook interessant voor u

Energieprestatie - BENG

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.