ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Amsterdam als 'kanarie in de kolenmijn'

De gevolgen van het overvolle Nederlandse stroomnetwerk.

20 mei 2022
EenVandaag

NEPROM-directeur Jan Fokkema verscheen bij EenVandaag om te spreken over de gevolgen van het overvolle Nederlandse stroomnetwerk voor ontwikkelaars en daarmee ook de woningbouw.

Het Nederlandse stroomnetwerk raakt overvol. De snelle digitalisering, groeiende economie en de overgang naar duurzame energie ervoor dat het netwerk de grote vraag stroom niet meer aan kan.

NEPROM-directeur Jan Fokkema verscheen op 7 mei in een uitzending van EenVandaag om te praten over de gevolgen hiervan voor ontwikkelaars en daarmee ook de woningbouw. In Amsterdam zijn de gevolgen van het volle stroomnetwerk al duidelijk merkbaar. De volgorde van aansluiting op het netwerk gaat volgens het 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt' principe. Dit moet anders, vinden zowel Marieke van Doorninck (wethouder Amsterdam) als Fokkema. Per gebied zou de maatschappelijke waarde geprioriteerd moeten worden.

Met de schrijnende woningnood in ons land zou een nieuwe woonwijk voorrang moeten krijgen op de aansluiting van een datacenter of ander energieslurpend bedrijf, aldus Fokkema. Als er niet snel actie ondernomen wordt, kan dit betekenen dat er in de komende tijd fors minder woningen worden opgeleverd. Daarnaast kunnen voorzieningen in een nieuwe wijk langer op zich laten wachten doordat de aanvraag daarvoor op een later moment is binnengekomen.

Bekijk de uitzending hier

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.