Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

26.000 nieuwbouwwoningen achter op kabinetsdoelstelling

In Amsterdam zijn vorig jaar de meeste nieuwbouwwoningen opgeleverd, bijna 6.800, een toename van de woningvoorraad van 1,5 procent.

31 januari 2023
Nieuwbouw
Shutterstock

In 2022 werden ruim 74.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. De groei van de woningvoorraad door nieuwbouw komt daarmee uit op 0,9 procent. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Beleidsmedewerker RO

JS Consultancy
Beleidsmedewerker RO

Voorzitter Rekenkamer gemeente Breda (via PublicSpirit)

gemeente Breda
Voorzitter Rekenkamer gemeente Breda (via PublicSpirit)

Kabinetsdoelstelling

Die 74.000 is weliswaar het hoogste aantal nieuwbouwwoningen sinds 2012, maar de kabinetsdoelstelling om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen is nog ver uit zicht. Volgens een prognose van ING Research komt door de beperkte vergunningverlening het aantal gerealiseerde nieuwbouwwoningen dit jaar hooguit uit op circa 70.000. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor de bouw in de nabije toekomst. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is circa twee jaar. In 2022 zouden er volgens de ING-prognose naar verwachting circa 69.000 zijn afgegeven.

Zuid-Holland

In absolute aantallen werden in Zuid-Holland de meeste woningen gebouwd, ruim 14.500. In Noord-Holland (14.000) en Noord-Brabant (12.000) werden ook veel woningen gebouwd.

De woningvoorraad groeide door nieuwbouw relatief het sterkst in Flevoland, met 1,6 procent. Ook in Utrecht, Groningen, Noord-Brabant en Noord-Holland lag de groei boven het landelijk gemiddelde. Flevoland was in 2022 ook de provincie met de sterkste bevolkingsgroei, gevolgd door Noord-Holland en Zuid-Holland.

Amsterdam

In Amsterdam werden de meeste nieuwbouwwoningen opgeleverd, bijna 6.800, een toename van de woningvoorraad van 1,5 procent. Na de toevoeging van de gemeente Weesp in april 2022 heeft Amsterdam nu 475.000 woningen. In de gemeenten Utrecht, Den Haag en Rotterdam zijn elk meer dan 2.000 nieuwe woningen gebouwd.

De gemeente Vlieland kende relatief de grootste groei woningen door nieuwbouw. Hier groeide de woningvoorraad met 7 procent dankzij de bouw van 42 woningen uit naar 640 woningen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
De bevolking groeit harder dan de bouw kan bijbenen. Met stikstofproblematiek, drinkwaterleidingsbedrijven die aangeven dat er in de toekomst woningen niet meer kunnen worden aangesloten, congestie van verkeer vrijwel overal in Nederland, wandelen in de file door natuurgebieden, een overvol elektriciteitsnet, fijnstofuitstoot etc. is het allerbelangrijkste dat het kabinet moet doen is stabilisering van de bevolking. Arbeidsmigratie (60%) asielmigratie (30%) en overige migratie (10%) moet worden aangepakt. Maar het kabinet doet het niet. De VVD vindt alleen de asielmigratie interessant, Rutte heeft zijn partijcongres voorgelogen, Wopke die van hem, D66 is voorstander van alle vormen van migratie en voor de Christenunie is “asiel”, het door mensensmokkelaars aangestuurde fenomeen, een heilig huisje. Deze partijen hebben elkaar nodig,houden elkaars handje vast voor de statenverkiezingen en gaan het probleem NIET oplossen. Naast woningbouw heeft het kabinet vergeten dat de kwantitatieve groei van Nederland nog vele andere investeringen vergt. In wegen, scholen, ziekenhuizen etc. De huidige bevolkingsgroei VERSTERKT de gevolgen van de vergrijzing. Nederland kiest voor laagwaardige arbeidsmigratie voor oa distributiecentra en laagwaardige asielmigratie aangestuurd door mensensmokkelaars. Dot alles maakt de huidige kwantitatieve groei voor Nederland ZEER duur en een enorme last voor Nederland. We hebben maar één land en als we dat verzieken hebben we niets meer.
Hans Bakker
Overigens zou het woningtekort alleen geen argument moeten zijn om bevolkingsgroei in te dammen. Daar kunnen veel fundamentelere redenen voor worden aangedragen. De belangrijkste reden zou de instandhouding van ons leefmilieu moeten zijn. De schade die de mens aan brengt = aantal mensen x gemiddelde consumptie. Aan beide factoren moet worden gewerkt en snel ook, met name in Afrikaanse landen. Sinds ik leef, ik ben nu 55, is het aantal inwoners op aarde bijna verdubbeld. Dat kan niet zo doorgaan. Te veel mensen op een klein stukje land kan de natuur eenvoudigweg niet aan. Die kan niet herstellen.
Hielco Wiersma
De vraag rijst of al de tellingen van het aantal nieuwbouwwoningen wel juist zijn. Soms wordt tellingen gekoppeld aan het aantal verstrekte bouwvergunningen en een andere keer weer aan het aantal opleveringen. Als die cijfers door elkaar gaan lopen is er al gauw sprake van dubbeltellingen want beide processen lopen zeker niet gelijk op. Hoe zit het nou precies?
Advertentie